Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Η Ιστορία γράφεται με αίμα και χρήμα...
2120 αναγνώστες
Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2007
04:10

Υπότιτλος: Ο Λεβιάθαν διαβάζει τον Αριστοτέλη και ...δείχνει τον κ. Αλογοσκούφη  

 

Η αναγκαιότητα των κρατών για εξεύρεση πόρων, ανέκαθεν, υπήρξε καταλυτική. Συχνά, έγινε αιτία πολέμων και αφορμή για την εφαρμογή ποικίλων τεχνασμάτων από τους  ηγέτες, ενώ απασχόλησε τη γραφίδα εμβριθών φιλοσόφων, όπως ο Αριστοτέλης.

 Όταν ο Θερβάντες ισχυριζόταν πως "η Ιστορία  είναι μάρτυρας του παρελθόντος, δάσκαλος του παρόντος και σύμβουλος του μέλλοντος", φαίνεται να  είχε αξιολογήσει τα ιστορικά παραδείγματα του Αριστοτέλη στο έργο του "Οικονομικός Δεύτερος", όπου η Φιλοσοφία, διαμέσου της Ιστορίας, διδάσκει Οικονομία.Έτσι, πρωτοτυπώντας  ο Αριστοτέλης, προτείνει  δοκιμασμένες και λιαν αποδοτικές μεθόδους από την Ιστορία για  την εξοικονόμηση πόρων από το κράτος - όχι πάντα συμφέρουσες, ωστόσο, για τον απλό πολίτη. 

 

Πιο συγκεκριμένα γράφει: "Συγκεντρώσαμε αξιόλογες μεθόδους που εφάρμοσαν οι προγενέστεροι για να αποκτήσουν χρήματα και να βελτιώσουν τις διοικητικές τους δεξιότητες. Υπάρχει η δυνατότητα κάποτε να τα εφαρμόσει αυτά ένας ηγέτης στις κρατικές υποθέσεις που χειρίζεται".  Παράλληλα, διατυπώνει τα ακόλουθα ερωτήματα: "Ποιες πηγές εσόδων θα μπορούσαν να υπάρξουν ή είναι τώρα μικρές και θα μπορούσαν να αυξηθούν; Και από τις υπάρχουσες δαπάνες ποιες και πόσες θα μπορούσαν να περικοπούν χωρίς επιπτώσεις;".Τις απαντήσεις μας οδηγεί να  αναζητήσουμε στα ακόλουθα, ιστορικά παραδείγματα:

 

 Ο ξακουστός κριός των Συρακουσών

 

 • 1.  Colpo grosso σοφίστηκε ο Διονύσιος ο Συρακούσιος, όταν χρειάστηκε σημαντικά ποσά για να ναυπηγήσει τριήρεις. Συγκάλεσε, λοιπόν, την Εκκλησία του Δήμου και ισχυρίστηκε πως του πουλούσαν μία μικρή πόλη και δεν είχε χρήματα να την εξαγοράσει. Αξίωσε εισφορά δύο στατήρες χρυσού από κάθε πολίτη. Κι αυτοί τους έδωσαν. Μετά από λίγες μέρες, υποκρινόμενος πως το σχέδιο απέτυχε, τους επαίνεσε και επέστρεψε στον καθέναν την εισφορά του. Με αυτή την κίνηση κέρδισε την εμπιστοσύνη τους. Στη συνέχεια, ξαναζήτησε τα χρήματα. Αυτοί νομίζοντας πώς θα τα πάρουν πίσω τα έδωσαν. Αφού  τα μάζεψε, όμως, τα έδωσε για τη ναυπήγηση του στόλου και δεν τα επέστρεψε ποτέ.

   

 • 2. Το φαινόμενο subprime δεν είναι σύγχρονο.  Αντίστοιχη αντίδραση με αυτήν της σύγχρονης Ιαπωνίας, η οποία, ελλείψει αγοραστών για  τα σπίτια των χρεωκοπημένων δανειοληπτών, τα ξαναπούλησε στους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους, καταγράφεται και για τον Λύγδαμι το Νάξιο, τον πρώτο διδάξαντα την αντιμετώπιση του ντόμινο  subrime. Αναλυτικότερα, επειδή κανείς δεν ήθελε να αγοράσει τις περιουσίες όσων εξόρισε ο Λύγδαμις, τις πούλησε στους ίδιους τους εξόριστους. Ακόμη και τα αφιερώματα που άφησαν πίσω τους οι εξόριστοι και τα προόριζαν για προσφορά στους θεούς, τους έβαλε και τα αγόρασαν ξανά, επιτρέποντας να χαράξουν πίσω απ΄αυτά τα ονόματά τους.

  

 • 3. Ο Κύψελος ο Κορίνθιος, έταξε στο Δία πως, αν γίνει κύριος της πόλης, θα του αφιέρωνε όλο τον πλούτο των Κορινθίων. Διέταξε, λοιπόν να απογράψουν τις περιουσίες τους. Όταν τέλειωσε η απογραφή πήρε από τον κάθε πολίτη το 1/10 και τους διέταξε να αξιοποιήσουν παραγωγικά τα υπόλοιπα. Ένα χρόνο αργότερα, επανέλαβε το ίδιο. Έτσι, μέσα σε δέκα χρόνια κατάφερε αυτός να έχει συγκεντρώσει όσα είχε υποσχεθεί να αφιερώσει στο Θεό αλλά και οι Κορίνθιοι να έχουν αυξήσει τις περιουσίες τους.

   

 • 4.  Ο Αριστοτέλης  ο Ρόδιος, άρχοντας της Φώκαιας , όταν παρατήρησε πως χρόνιζαν άλυτες, πάμπολλες, μακροχρόνιες, δικαστικές υποθέσεις των πολιτών σύστησε ένα δικαστήριο και ανακοίνωσε πως εάν δεν εκδικασθούν οι υποθέσεις τους μέσα σ΄ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, δεν θα υπήρχε πλέον η δυνατότητα δικαστικής ρύθμισής τους. Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψουν διπλά έσοδα για τον άρχοντα. Και από τα παράβολα των δικών που επισπεύστηκαν και από τα πρόστιμα των δικών που δεν έγιναν.

   

 • 5.  Ο Κλεομένης, διοικητής της Αιγύπτου,όταν έπεσε πολύ μεγάλη πείνα, απαγόρευσε την εξαγωγή σιταριού. Όταν οι νομάρχες του ανακοίνωσαν ότι δεν θα πλήρωναν φόρο για το σιτάρι, αφού δεν γίνονταν εξαγωγές, ακύρωσε την απαγόρευση αλλά αύξησε τους φόρους εξαγωγής στο σιτάρι. Τότε οι νομάρχες αναδιπλώθηκαν και  δεν ζήταγαν την απελευθέρωση των εξαγωγών. Το αποτέλεσμα ήταν πως ο Κλεομένης με ένα πολύ μικρό μέρος εξαγωγών εισέπραξε ένα μεγάλο μέρος φόρων, ενώ οι  νομάρχες έπαψαν να διαμαρτύρονται.

    

 Επιμύθιο: Όχι τόσο τα συγκεκριμένα, ιστορικά παραδείγματα που σε κάποιες των περιπτώσεων δεν ενδείκνυνται αλλά διατηρούν την ιστορική τους αξία, όσο η διαπίστωση πως η αρχαία Iστορία βρίθει μεθόδων εξεύρεσης εσόδων για το κράτος, είναι που βάζουν το χρηματιστή Λεβιάθαν - μελετώντας τον Αριστοτέλη -  να δείχνει... τον εκάστοτε υπουργό των Οικονομικών και επί του παρόντος τον κ. Αλογοσούφη,  κλείνοντας με την τριλογία του επιτυχημένου υπουργού:

"Τρία προσόντα πρέπει να έχουν όσοι πρόκειται να αναλάβουν τη διακυβέρνηση ενός κράτους:

 • α. Πρώτον φιλία προς το υπάρχον καθεστώς.
 • β. Δεύτερον την απαραίτητη ικανότητα.
 • γ. Τρίτον την αρετή και τη δικαιοσύνη που ταιριάζουν στο κράτος τους.

 

Σημείωση: Στοιχεία για την αρθρογραφία αντλήσαμε από το χειρόγραφο του παλιού χρηματιστή Λεβιάθαν (Μέρος ΙΙΙ), που έκλεινε με το moto: "Καλύτερα να πίνεις το γάλα, παρά να τρώς την αγελάδα" .(Σουηδική παροιμία)

Συμ-μετοχικά και ανθρώπινα

Goldmine 

   

 

Σχόλια

15/10 04:12  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Α-ψο-γος! Να εισθε καλά και καλό βράδυ.
15/10 04:15  Goldmine
Αγαπητέ Θρασύβουλε, πάντα με την καλή κουβέντα στο στόμα ..Καλό ξημέρωμα!
15/10 08:20  zaftheo
Φίλε μου συνεχίζεται να με εντυπωσιάζεται. 5*
15/10 08:21  EASY RIDER ( GARV )
5* φιλε goldmine . και πρωτοσελιδο παλι ευχομαι
15/10 08:32  Goldmine
Καλημέρα, καλή βδομάδα παιδιά και να μας βγει το σενάριο, όπως το περιγράφεις Ζaftheo, για το Χ.Α... σαν την "ξανθιά Τζοκόντα του Garv!

Αγαπητέ Discount, ενώ διαβάζω το μήνυμά σου στις σελίδες διαχείρισης δεν το βλέπω εδώ ουτε μπορώ να το βάλω. Είναι ελεύθερη η δημοσίευση μηνυμάτων αλλά ελάχιστες φορές χάνονται κάποια, χωρίς να ξέρω το λόγο.
Σ΄ευχαριστώ, πάντως!
15/10 08:50  PREMIUM
Το προυγούμενο μήνυμα αφορούσε το χθεσινό blog σου φίλε...
Μια χαρά καταχωρήθηκε...
Για σήμερα δυο παρατηρήσεις με χρηματιστηριακές προεκτάσεις :

1. Η ιστορία πλην των υπολοίπων δίνει ΚΑΙ τη χαρά της καταξίωσης κάποιων που πρόβλεψαν...σωστά ΠΟΛΥ πριν.

2. Συμφωνώ για την...αγελάδα.
Το ίδιο θάπρεπε να γίνεται και με την...αρκούδα αλλά και με τον ταύρο...

Παραδέχομαι όμως ότι τα συγκεκριμένα πλάσματα της φύσης μόνο...σκοτωμένα μπορεί να τα..."εκμεταλλευτεί" ο..."άνθρωπος"...ΣΩΣΤΑ :-)

Καλή σας ημέρα !
15/10 09:07  Goldmine
Και φυσικά ...προτιμούμε τις αρκούδες τραυματισμένες. ..Αν και διάβαζα-σοβαρά τώρα- πως έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο ανοσίας γα να επουλώνουν τα τραύματά τους με ένα δικό τους "τσιρότο". Ποτέ δεν θα γλιτώσουμε απ΄αυτές;

Για το μήνυμα Ούφφφ...δεν πήγε καθόλου το μυαλό μου... Αυτά παθαίνουν όσοι ξενυχτάνε...
15/10 22:56  akhs--
Και πάλι εξαιρετικό 5*
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
18 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις