Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


ΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΝ ΚΑΙ Ο ΓΚΡΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΑΡΠΗΪΑΣ
13488 αναγνώστες
Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2007
00:53

 

«Επι-μπαλκόνια μπουρμπουληθρο-κοπήματα»

 
Ακριβώς σαν και σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου του 1903, πριν από 104 χρόνια, δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα της εποχής,  με τον τίτλο «Νουμάς», το ακόλουθο, εκλογολογικό δημοσίευμα για την επανεκλογή του δημάρχου Αθηνών Μερκούρη.
Επίκαιρο όσο κι οι εκλογές της Κυριακής.
Μετεκλογικά μεν συνταχθέν αλλά και με προεκλογική χρησιμότητα.
Χαρείτε το:

 ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΝ ΚΑΙ ΤΑΡΠΗΪΑ

«ΑΝΕΒΗΚΕ και δεύτερη φορά ο κ. Μερκούρης στο Καπιτώλιο, πανηγυρικώτερα και ηρωικώτερα, τσαλαπατώντας τις συκοφαντικές μπουρμπουλήθρες και κατακεραυνώνοντας με τη ρομφαία του –με τη ρομφαία που του εχάρισε η αγάπη και η εκτίμηση του λαού – τους σαλτιμπάγκους αντιπάλους του και τους ξαναμωραμένους υποστηρικτάς του.

Ανέβηκε και πάλι στο Καπιτώλιο. Kαι τάξιζε ν΄ανεβή. Γιατί εδούλεψε όσο ημπόρεσε. Γιατί κατέκτησε την αγάπη και την εκτίμηση του λαού με τη δουλειά και τη δραστηριότητα κι όχι με φουσκωμένα λόγια και με υποσχέσεις παχειές. Αυτό είναι όλο το μυστικό του θριάμβου του.

Κατόρθωσε ακόμα και τάλλο: Να χειραφαιτήση τον Δήμο από την πολιτική, αφού ενίκησε μόνος του με το σπαθί του, χωρίς καμιά πολιτική υποστήριξη, πολεμούμενος λυσσασμένα και από τον εν ενεργεία πρωθυπουργό και από τον ελλοχεύοντα λέοντα της οδού της Γ΄ Σεπτεμβρίου.

 

 

ΟΙ ΑΙΤΙΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΜΑΣ (Πολιτική γελοιογραφία 1885) 

ΝΙΚΗΤΗΣ και τροπαιούχος ο κ. Μερκούρης, αποστομώνει σήμερα τους συκοφάντες του με τις χιλιάδες των ψήφων που πήρε παραπάνω με την αγάπη του λαού, την οποίαν οι συκοφαντίες τους επύκνωσαν τριγύρω του….Και ξέρει πολύ καλά πως οι χιλιάδες ροδοδάφνες που του έστρωσαν να αναπαυθεί άρχισαν απ΄την άλλη μέρα της εκλογής να του γίνονται αγκάθια και να του ματώνουν το κορμί και να του θυμίζουν κάθε στιγμή πως εδεκαπλασιασθήκανε οι υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι της πόλεως που τον εδιάλεξε για άρχοντά της, απέναντι των πολιτών που του εμπιστευτήκανε για δεύτερη φορά τα όνειρά τους και τη λαχτάρα τους για την ωραία και ιερά πόλη των Αθηνών που έχουν το ευτύχημα να κατοικούν. 

 Χρειάζεται δουλειά που το Δήμαρχό μας δεν τον τρομάζει. Είναι γεννημένος γι΄ αυτήν. Είναι φτιασμένος να παλεύει με την αντίδραση και να νικάει τα εμπόδια. Είναι απ΄ τους ατσαλένιους εκείνους που πάντα μπροστά τραβάνε κι αυτό για σύμβολο της ζωής τους έχουνε.

ΦΟΒΟΣ λοιπόν κανένας απ΄ αυτή τη μεριά δεν υπάρχει. Θα δουλέψει κι όταν περάσουν με το καλό τα τέσσερα χρόνια της Δημαρχίας του θάχει να δείξει δουλειά που μόνο αυτή θα είναι ικανή να γκρεμίσει όλες τις καινούριες συκοφαντίες κι όλα τα καινούργια επιμπαλκόνια μπουρμπουληθροκοπήματα. Ένας μόνο φόβος υπάρχει, να μην παρασυρθή από το μεθύσι της επιτυχίας και να μη ζητήσει να δράσει και πάλι έξω από τον κύκλο του. Αλλά είναι έξυπνος άνθρωπος και θα το αποφύγει αφού τον περασμένο Νοέμβριο είδε τόσο ξάστερα πως έξω από το Καπιτώλιο χάσκει και ο γκρεμός της Ταρπηΐας πέτρας και πως όσο εύκολα ο λαός εκείνος σ΄ ανεβάζει τόσο ψηλά, τόσο εύκολα σε γκρεμίζει προς το βάραθρο με τα ίδια του τα χέρια. Ο λαός Δήμαρχό του τον έβγαλε και Δήμαρχός του πρέπει να μείνει για νάναι πάντα στο Καπιτώλιο».
 
Αυτά έγραφαν με ευθύτητα και χωρίς περιστροφές οι αψίθυμοι και θυμόσοφοι πατριώτες μας, πριν ένα αιώνα. Σταράτες κουβέντες .

Τα ίδια πρεσβεύουμε κι εμείς σήμερα μα αλλιώτικα τα γράφουμε κι αλλιώτικα ψηφίζουμε! 

Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά μας.

Συμ-μετοχικά και ανθρώπινα

Goldmine

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
3 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις