Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Ένα σπίτι, μια γυναίκα, ένα βόδι κι ένα αλέτρι....
3348 αναγνώστες
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2007
22:23

  

 

«Ένα σπίτι, μια γυναίκα, ένα βόδι κι ένα αλέτρι»

Υποψιάζεστε, αλήθεια, ποια θα μπορούσε να είναι η συνάφεια των παραπάνω τεσσάρων στοιχείων με την ακόλουθη τετράδα προσώπων: το φιλόσοφο Αριστοτέλη, το χρηματιστή Λεβιάθαν, έναν πρόεδρο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και τον υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη ;

Γρίφο το κάναμε θα μου πείτε... Για τους βιαστικούς λίγη υπομονή, αν όχι περιέργεια και αρχίζει αμέσως το ξετύλιγμα του διαπλεκόμενου μύθου. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

 

Ένα σπίτι, μια γυναίκα, ένα βόδι κι ένα αλέτρι είναι οι τέσσερις ακρογωνιαίοι λίθοι για να στήσει κάθε άνδρας το νοικοκυριό του. Το θεμελιώδες αυτό αξίωμα της οικονομίας των κρατών, φυσικά, δεν είναι σημερινό, εφόσον τα δύο τελευταία έχουν εκλείψει από τον εξοπλισμό των νοικοκυριών. Ανάγεται στην αρχαιότητα και τον ποιητή Ησίοδο*: «οίκον μεν, πρώτιστα, γυναίκα τε, βουν, τ΄ αροτήρα».

  

 Ο γνωστός μας, πλέον, χρηματιστής Λεβιάθαν, στις χειρόγραφες σημειώσεις του αποκαλύπτει πως οφείλει την καλή διαχείριση του πλούτου του, στο φιλόσοφο Αριστοτέλη, όπως και ο Μέγας Αλέξανδρος που υπερηφανευόταν πως στον πατέρα του οφείλει «το ζειν» αλλά στο δάσκαλό του (Αριστοτέλη) «το ευ ζειν». Ο χρηματιστής, ως ευαγγέλιό του είχε το έργο του φιλόσοφου που ονομάζεται «Οικονομικός του  Αριστοτέλους».

                                                                 Στο   ερώτημα  αν θα  μπορούσε  η   οικονομία

να γίνει αντικείμενο των φιλοσόφων,  θα ακούγονταν, δικαίως, αντιρρήσεις από τους εμβριθείς τεχνοκράτες, κατόχους ΜΒΑ στα οικονομικά. Ιδού, όμως! Ο Αριστοτέλης το έπραξε. Διότι το ελληνικό πνεύμα δεν γνωρίζει περιορισμούς. Ο Αριστοτέλης έκανε μόνο την αρχή, στηριγμένος στις αρχές του Ησίοδου, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό» του.

 

 Ομοίως και οι πνευματώδεις  χρηματιζόμενοι Έλληνες στις αρχές του περασμένου αιώνα καινοτόμησαν. Εξέλεξαν ως  πρόεδρο του Χρηματιστηρίου τους  ένα φιλόλογο, διευθυντή Λυκείου, εκδότη οικονομικής εφημερίδας  και θαυμάσιο άνθρωπο, τον  Στ. Φούντη.

 

«Ο Στ. Φούντης ήταν γιος εμπόρου, διατηρούντος κατάστημα (οινοπωλείον) εις την Πλάκαν. Μετά το πέρας των σπουδών του εις την Φιλοσοφικήν Σχολήν του Εθνικού Πανεπιστημίου διετέλεσεν επί έτη τινα Σχολάρχης και καθηγητής εν Αθήναις.  Αι μελέται του, όμως, περί της οικονομίας τον έπεισαν εγκαταλείψας οριστικώς τον λόγιον Ερμήν, να γίνει θεράπων του Κερδώου Ερμού, εκλεγείς τον Σεπτέμβριον του 1905 μέλος του Χρηματιστηρίου.

 

 Οι συνάδελφοί του που αναγνώριζαν την μόρφωσιν και την ευπροσηγορίαν του  τον τίμησαν με το αξίωμα του Προέδρου της Επιτροπής του Χρηματιστηρίου. Από τη θέση αυτή υπηρέτησε το θεσμό με ζήλο και παραδειγματική αποτελεσματικότητα για δεκατέσσερα χρόνια»!

 

Ως εδώ, διαλευκάνθηκε, εν μέρει, η διαπλοκή του μύθου με τις αναφορές στον Αριστοτέλη, στο Λεβιάθαν και στον πρόεδρο του Χ.Α.Α. Στ. Φούντη. Παραμένει, εν τούτοις, άλυτος ο γρίφος: «Ο Λεβιάθαν διαβάζει Αριστοτέλη... και δείχνει Αλογοσκούφη». Αυτό το moto θα αποτελέσει και τον τίτλο του επόμενου άρθρου. Η άκρως ενδιαφέρουσα απάντηση του γρίφου θα αναρτηθεί στο μπλογκ, προσεχώς.... Μείνετε συντονισμένοι στις μπλογκοοθόνες σας……

 

 

                  

 

 

Συμ -μετοχικά και ανθρώπινα

 

Goldmine

 

*Σημ.: Ο Ησίοδος, μεγάλος, επικός ποιητής της αρχαιότητας και πατέρας της Ιστορίας, έζησε γύρω στον 8ο αιώνα. Η Θεογονία είναι το μεγαλύτερο επικό του ποίημα, ενώ άλλο αξιόλογο έργο του είναι το "Έργα και Ημέραι". 

  
Σχόλια

12/10 00:16  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Λατρεία ο Αριστοτέλης, λατρεία και τα άρθρα σας!
12/10 00:19  Goldmine
Σας το αφιερώνω, λοιπόν!
12/10 01:14  Δόκτωρ Βασίλειος
Περιμένω κι εγώ με αγωνία τη συνέχεια!
12/10 01:16  PREMIUM
Από τους λίγους με τους οποίους μπορώ να...επικοινωνήσω ΚΑΙ...συνδυαστικά.

Σωστόοοοος ;-)

ΥΓ. Πήρα και την Καλημέρα μου από τους οικοδεσπότες ! Άντε Καληνύχτα...φίλε.
12/10 01:57  ΚΟΣΤΑΣ69
Ωραιο! καλη συνεχεια.

κωστας δαρμενος (απο πιο ξυπνιους)
12/10 08:35  EASY RIDER ( GARV )
Δικαιως οι τιμες του χρυσου εκτιναχθηκαν στα υψη 5*
12/10 09:39  Goldmine
Κώστα, στην ίδια θέση βρεθήκαμε όλοι.... Σημασία έχει να μην ξαναβρεθούμε...
Σβήσε το "δαρμένος" και προχώρα, προσεκτικά

Γιώργο και μόνο με το nickname μου φωνάζω τόσο καιρό που να επενδύσετε!

Βασίλειε, σ΄ευχαριστώ που συμμετέχεις. Να ξέρεις πως εσένα σε νοιαζόμαστε πιο πολύ μιας και είσαι και ξενιτεμένο παιδί...Ας όψεται ο παππούς με τα οικονομικά έντυπα. Έεε; Καλημέρα σου και καλή επιτυχία στις σπουδές σου!
12/10 13:49  pakom
-Επικός ποιητής? Σαν τον Όμηρο ?
-Και πατέρας της Ιστορίας επίσης? Σαν τον Ηρόδοτο ?
12/10 14:33  Goldmine
Ναι pakom, κορυφαίος επικός ποιητής ήταν ο Όμηρος, αλλά δεν ήταν ο μόνος. Στη βιογραφία του ο Ησίοδος αναφέρεται και ως λυρικος και ως επικός ποιητής για το έπος του "Θεογονία".

Και πατέρας της Ιστορίας χαρακτηρίζεται ο Ησίοδος(8ος π.Χ.αι.) πρίν τον Ηρόδοτο (5ος π.Χ. αι.) για τις πληροφορίες του στη Θεογονία και στο "Έργα και Ημέραι"
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
15 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις