Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Πώς να μην καταστραφείτε στο Χρηματιστήριο (το χειρόγραφο του χρηματιστή Λεβιάθαν)
3625 αναγνώστες
Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2007
21:20

Ο κήπος του Μουσείου Νομισμάτων της Σουηδίας 

 

Ο γερο Λεβιάθαν, Εβραίος, βετεράνος χρηματιστής, απ΄ τους πιο παλιούς στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, έζησε στην αρχή της εμφάνισης των χρηματιστηρίων, στα μέσα του 19ου αιώνα. Στο χρηματιζόμενο κόσμο της εποχής ήταν ονομαστός για τις επιτυχημένες του δραστηριότητες αλλά και το ήθος του.
 

Άνθρωπος ευφυής και καλόκαρδος, με καλλιέργεια και συμπόνια,  απόκτησε δυο πολύτιμα εργαλεία: πλούτο και σοφία. Πριν φύγει, απ΄ τη ζωή, κατέγραψε   τη συνισταμένη της εμπειρίας του, τους χρυσούς κανόνες κέρδους, σ΄ ένα χειρόγραφο. Tο σφράγισε και το κατέθεσε στο Γενικά Αρχεία της χώρας, με τη δέσμευση να ανοιχτεί, μόλις θα άρχιζε η νέα χιλιετία, το 2000, για νάχει μεστώσει η αξία του σαν το παλιό, καλό κρασί.

 

 

Τίτλος μετοχής του Σουηδικού χρηματιστηρίου, 1917

 

Με τη δημοσιοποίηση του χειρόγραφου, ήρθε στο φως η κρυμμένη του γνώση . Δεν πρόκειται μόνο για οδηγίες πλουτισμού αλλά και για  στάση ζωής. Ακολουθεί ένα πρώτο  απάνθισμα απ΄ το χρυσάφι της πολύτιμης πείρας του, που επικεντρώνεται σήμερα, στις εξής οδηγίες:
 
 • Για όλα πρέπει να αμφιβάλεις. Μην ξεχνάς ότι το χρήμα και η μεγάλη διαφθορά συμπλέουν. Λίγους να εμπιστεύεσαι κι αυτούς, εφόσον τους ξέρεις καλά. Εφ΄ όσον σιγουρευτείς ότι δεν έχουν λόγο να σε εξαπατήσουν. Οι πονηροί, οι δύσπιστοι και οι καχύποπτοι καίγονται πολύ λιγότερο από τους ευκολόπιστους και τους αγαθούς. Όταν αμφιβάλλεις για κάτι, πρώτα να σιγουρευτείς και μετά να προχωράς.

   

 • Κατά κανόνα, οι νεόκοποι επενδυτές στο χρηματιστήριο, είναι πιο ανυπόμονοι, περισσότερο πλεονέκτες και δεν ξέρουν πότε να βγουν απ΄ την αγορά. Η συνεχής άνοδος και οι σταθερά ευνοϊκές συνθήκες είναι στοιχεία που δεν τα πολυσηκώνει ο χρηματιστηριακός χώρος. Το άπειρο, μόνο η φαντασία το φτάνει. Και συχνά το ξεπερνάει… Έρχεται ώρα που οι ολιγαρκείς λένε: «Αρκετά ως εδώ ας κερδίσουν κι άλλοι».

   

 • Παρόλο που γνωρίζουν οι «επιτήδειοι» ότι το χρηματιστήριο είναι πολύτιμη πηγή άντλησης άτοκων κεφαλαίων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον επενδυτή, όχι ως καλό πελάτη αλλά ως θήραμα. Κοιτάζουν πώς θα τον γαντζώσουν με τα νύχια, για να του ρουφήξουν το αίμα, ενώ θάπρεπε να τον βλέπουν σαν οικόσιτο (άνθρωπο του σπιτιού τους).

   

 • Να έχεις υπόψη σου ότι στις συναλλαγές οι πωλήσεις των «μεγαλοκαρχαριών» για την πραγματοποίηση κερδών γίνονται μαλακά, προσεκτικά και με διακριτικότητα. Αντίθετα, οι πωλήσεις για το σπάσιμο των τιμών, γίνονται με ορμή, τυμπανοκρουσίες ή κινδυνολογίες, ανάλογα αν το σπάσιμο είναι προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

   

 • Στην αρχή κάθε κρίσης, οι «επιτήδειοι» ακούγονται να συμβουλεύουν τους μικρούς. «Μη φοβάστε, μην ανησυχείτε, δεν είναι τίποτα. Για άντληση κερδών πάνε οι κερδοσκόποι. Εσείς μην παρασυρόσαστε, να περιμένετε». Και στο ερώτημα: «Eμείς οι μικροί πότε πρέπει να πουλήσουμε; Πότε είναι η κατάλληλη ώρα να αντλήσουμε τα κέρδη μας»;. Η πιο εύστοχη απάντηση είναι: "Αν δεν υπήρχαν οι αγαθοί πώς θα θησαύριζαν οι πονηροί;".

   

 • Η τιμή μιας μετοχής ανεβαίνει ή κατεβαίνει με άλλα τερτίπια. Άλλα κριτήρια επικυριαρχούν και διαμορφώνουν την αξία της κάθε μετοχής. Κυρίως, με ψιθύρους, εμπιστευτικές πληροφορίες και διαρρέοντα μυστικά κινούνται οι παρασκηνιακές δοσοληψίες. 

   

 •  «Τον πλούτο πολλοί εμίσησαν το κέρδος ουδείς. Ο πλούτος πολλάκις φαίνεται έργον τύχης. Αλλά η φύλαξις αυτού χρειάζεται νουν πεφωτισμένον».

   Την ιστορία ανακάλυψα τυχαία, ψάχνοντας στα υπέροχα παλαιοπωλεία στο «Μοναστηράκι» της Στοκχόλμης, κοντά στο μουσείο Νόμπελ (SVENSKA AKADEMIES, στην παραπάνω φωτογραφία). Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό μου αρχείο. Θα παραθέσω το απόσταγμα της σοφίας του γέρο Λεβιάθαν σε συνέχειες στο μπλογκ.    Η συνέχεια προσεχώς....

   

Συμ-μετοχικά και ανθρώπινα

 

Goldmine

 
Σχόλια

08/10 21:24  EASY RIDER ( GARV )
Το ξερεις οτι μου αρεσεις 5* ( μη το εκλαβεις ως σεξουαλικη παρενοχληση )
08/10 21:26  favlos
αυτο το περι συναλλαγων των μεγαλοκαρχαριών πάντα επικαιρο.5*
08/10 22:11  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Λεβιάθαν? Το όνομα μεγαλοκαρχαρία, πραγματι... ; )
08/10 22:12  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
΄Τώρα το πρώτο σχόλιο το λάβατε? 5 * πάντως σε κάθε περίπτωσιν!
08/10 22:31  Goldmine
Σε κάθε περίπτωσιν, Thras, σας ευχαριστώ δια την ευγένειάν σας.

Περί Λεβιάθαν ισχύει ο χαρακτηρισμός...
09/10 10:49  PREMIUM
Καλημέρα ! Εξαιρετικό !
Σ΄ευχαριστώ για άλλη μια φορά.
Για μένα το πρώτο : "Να αμφιβάλλεις για όλα" είναι η υπ'αριθμόν ΕΝΑ συνταγή επιτυχίας.

Και αν μπορείς να συνδυαάσεις την εκ φύσεως..."καλοπιστία" με συνεχή εγρήγορση..."δυσπιστίας"...
ΤΟΤΕ θα είσαι (;) από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους ;;;

ΑΥΤΟ το...ΕΡΩΤΗΜΑ θα με φάει, φίλε :-)
09/10 10:56  Goldmine
Θα συμφωνήσω μαζί σας, αγαπητέ Discount και για το ερώτημα... Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί. Κι όμως έτσι είναι...
Σας ευχαριστώ για τη φιλία σας. Tην καλημέρα μου...
09/10 11:04  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Εξαιρετικό ! Πρόδρομος της Εταιρικής Διακυβέρνησης (δηλαδή του υποσυνόλου της Κοινωνικής Υπευθυνότητας, το ποίο αφορά εις τους Επενδυτές-Συμμετόχους) ο Λεβιάθαν.
Συγχαρητήρια και για το "πρωτοσέλιδο", δεν τολμώ όμως να αναλογισθώ τις "συνέπειές' του ...
09/10 11:25  Goldmine
@Sensei(το καθιερώνω, ως εύηχο -μετά από ορθή πρότασή σας στο βλογκ σας- για να σας προσφωνώ, Δάσκαλε), όταν η ζωή σου διδάξει με κόστος πως η ουσία δεν είναι στα πρωτοσέλιδα, τότε έρχονται κι αυτά... και δεν είναι η πρώτη φορά..Νάστε καλά και σας ευχαριστώ.
09/10 14:11  alexgd
Πολύ σοφά τα λόγια του Λεβιάθαν, αν και πολλά χρόνια πριν οι κανόνες δε φαίνεται να έχουν αλλάξει. Αν θυμηθούμε τι έγινε το 1999 στο ελληνικό χρηματιστήριο και αργότερα στα άλλα μεγάλα χρηματιστήρια είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι «μεγαλοκαρχαρίες» βλέπουν τον μικρό επενδυτή σαν θήραμα έτοιμοι να του ρουφήξουν το αίμα. Γιαυτό και ο μικρό επενδυτής πρέπει να πιστεύει λίγα και να είναι περισσότερο καχύποπτος, 5*.
09/10 15:51  zaftheo
Πολύ καλό φίλε μου 5*.
Απαντες θα το ενθυμούμαστε.
09/10 18:40  Goldmine
Άγαπητέ Zaftheo, σήμερα ένιωσα ομοιοπαθής με σένα...Το άγγιγμα του Κάπιταλ έδωσε ένα limit up στη μετοχή του χρυσωρυχείου...
Νάναι καλά και τους ευχαριστώ, καθώς και σένα.


Αλέξανδρε και dreamer-άκι, ναι, μας χρειάζεται λίγη καχυποψία παραπάνω αλλά καθαρά χρηματιστηριακή και ελεγχόμενη. Είναι μαρτύριο να τα βλέπεις όλα καχύποπτα στη ζωή. Σας ευχαριστώ για την τοποθέτησή σας.

09/10 21:42  MANOLO
Ρεαλιστικότατο , είναι όντος κληρονομία. Ποιός πουλάει όμως στο σωστό χρόνο? 5*

Μάνος Α.
09/10 23:05  Goldmine
@Saronvda σας ευχαριστώ. Είστε και ο πρώτος εκτός μπλογκόσφαιρας του capital επισκέπτης μας και καλώς ορίσατε!
Όντως το timing της πώλησης αλλά και της αγοράς μετοχών μόνο οι insiders αι οι ...διορατικοί το πιάνουν απόλυτα.
Καλή τύχη.
10/10 02:10  alexpap
Εύγε για την ιδέα και τον κόπο σου! Ευχαριστούμε πολύ!
10/10 08:02  Goldmine
@:Alexpap καλημέρα. Ευχαριστώ κι εγώ που αναγνωρίζεις πως, πράγματι, έχουν κόπο και θέλουν έμπνευση τα γραψίματα όλων γενικά. Νάμαστε καλά και καλή συνεδρίαση στο Χ.Α.
10/10 11:22  Βασιλης-Αντ
Εισαι οτι πιο πολυτιμο,που υπαρχει μεσα στο χρηματιστηριακο <υποκοσμο>.
10/10 11:50  Goldmine
Αχ Βασίλη...τι μεγάλες κουβέντες είναι αυτές! Έτσι φουσκώνουμε κι άντε μετά να κατέβουμε απ΄το θρόνο:-)
Κι έχω και υψοφοβία... Όλοι μας είμαστε πολύτιμοι ο καθένας με τον τρόπο του.
Σήμερα τι κάνουμε, που ακούγονται τα ποδοβολητά των αλόγων προ των πυλών;;;
Τα φώτα σου...
10/10 15:15  akhs--
Εξαιρετικό.Σε ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζι μας.
Περιμένουμε με ανυπομονησία την συνέχεια.
10/10 16:01  Goldmine
@;Akhs-- έρχεται και η συνέχεια οσονούπω... Ευχαριστώ κι εγώ που μπήκες στον κόπο να γράψεις.
11/10 10:24  dimidim
Και τώρα εμείς τι πρέπει να κανουμε; να τα δεχθούμε αυτά που μας λέει ο Λεβιάθαν ή να αμφιβάλουμε αρχικά και μετά να μην τον εμπιστευθούμε αφού τελικά δεν τον γνωρίζουμε καθόλου;
Δ.Δ.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
76 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις