Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Επιστρέφει ο Κenyes;
1101 αναγνώστες
Τετάρτη, 2 Απριλίου 2008
15:19

 

Όταν ο M. J. Kenyes, κορυφαίος οικονομολόγος του 20 αι., πριν 62 χρόνια, αποχαιρετούσε τη ζωή, στο θέρετρο του Μπράιτον της Αγγλίας - με την ονειρεμένη παραλία την «μποέμικη», νυχτερινή ζωή και τα ελληνοκυπριακά ταβερνάκια, που σερβίρουν τα μεγαλύτερα μπαρμπούνια του κόσμου (έμμεση προτροπή για να το επισκεφτείτε)- μπορεί και να μην είχε φανταστεί πως η θεωρία που διατύπωνε στο βιβλίο του «The General Theory of Employment, Interestand Money» θα αποτελούσε τη λύση-κλειδί στα οικονομικά, για αμφισβητίες και οπαδούς, στις απαρχές του 21ου αιώνα.

 Οι ιδέες του Κέινς επηρέασαν την οικονομική πολιτική πολλών κυβερνήσεων μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο. Κατά τις μεταπολεμικές δεκαετίες δε, υιοθετήθηκαν από τα συνδικαλιστικά σωματεία της Ευρώπης και της Αμερικής. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανατρέχουν στον "κεϋνσιανισμό" για να συστήσουν μέτρα πολιτικής, είτε ακολουθώντας τη λογική του είτε μέσω της υπέρβασής της.

Ο Κέινς εντρύφησε με εμβρίθεια στο θέμα της οικονομικής ύφεσης με τους κύκλους ανόδου και καθόδου της οικονομίας και το συσχετισμό τους με την ανεργία. Κατά τη γνώμη του δεν είναι δυνατόν να αυτοϊαθεί μία οικονομία. Η αποταμίευση σε χρόνια ύφεσης επιδεινώνει την κατάσταση, λόγω περιορισμένης καταναλώσεως και κατά συνέπεια μειωμένων επενδύσεων. Έτσι πρότεινε να προσεχθεί η πλευρά της ζήτησης, καθώς η έμφαση  δινόταν στην πλευρά της προσφοράς, δηλαδή, στο πεδίο της παραγωγής.

Ο πρόεδρος Ρούσβελτ υιοθέτησε τις προτάσεις του Κeynes,  εισάγοντας στις Η.Π.Α. την πολιτική του NewDeal, ενώ επί τρεις δεκαετίες μετά  τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όλες οι κυβερνήσεις των δυτικών οικονομιών εφάρμοσαν επεκτατική, οικονομική πολιτική για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, υιοθετώντας την κεϋνσιανή λογική της κρατικής παρέμβασης  στην οικονομία.

"Θα εισηγείτο τη δημιουργία ενός ταμείου με επαρκείς πόρους ώστε να διευρυνθούν οι πρωτοβουλίες υπέρ των οικονομικά αδυνάτων του πλανήτη, αφού η μη λήψη τέτοιων μέτρων οδηγεί στις ολοένα και περισσότεορ διευρυνόμενες στρατιές οικονομικών μεταναστών.

 
   
 

Θα ζητούσε επίσης, ενεργότερο ρόλο από το     κράτος με την πολύμορφη αύξηση του ρυθμιστικού του ρόλου σε όλα τα επίπεδα  της οικονομικής δραστηριότητας. Γενικότερα, θα προσέβλεπε σε μία νέα ισορροπία ανάμεσα στον ρόλο της  κυβέρνησης και των δυνάμεων της αγοράς, επαναπροσδιορίζοντας τη μεταξύ τους  σχέση".

Διεθνής προβληματισμός έχει ενσκύψει για την ορθότητα των κρατικών παρεμβάσεων για τη σωτηρία τραπεζών. Όπως έγινε για τη σωτηρία της ισπανικής Banesto πριν δέκα χρόνια, της γερμανικής IKB πέρσι, της αγγλικής Northern Rock και της αμερικανικής Bear Stearns πρόσφατα.

Όταν το κράτος σπεύδει να σώσει μια τράπεζα αρκετοί ειδικοί σχολιάζουν με κάποιο σαρκασμό πως «ο Κέινς επιστρέφει». Από την άλλη ο Χοσέ Κάρλος Ντίεθ, επικεφαλής οικονομολόγος του ιδρύματος Intermoney υποστηρίζει πως «η αγορά αυτορυθμίζεται όσο υπάρχουν κέρδη. Όταν παρουσιάζονται ζημίες και μια τράπεζα θέτει σε κίνδυνο το σύστημα, το Κράτος έχει την υποχρέωση να παρέμβει για να μην παρασυρθούν και οι υπόλοιποι".

Καταληκτικά, στην Ιντιπέντεντ ισχυρίζονται πώς η κριτική εναντίον των μεγαλοχρηματιστών της Wall Street δεν πρόκειται να κοπάσει….και η κυβέρνηση ο μεγάλος εχθρός θα αντιμετωπιστούν ξανά ως φίλοι.

Επωδός

Όταν πριν 62 χρόνια, ο οικονομολόγος Kaynes ταξίδεψε, δεν πήρε μαζί και το φάντασμά του. Αυτό συνεχίζει να πλανάται πάνω απ΄ τις επισφαλείς οικονομίες των σύγχρονων κρατών, κυνηγώντας τις μάγισσες της ανεργίας, της οικονομικής μετανάστευσης και της εξαθλίωσης των αδυνάτων του κόσμου. Με ξόρκια δεν αυτοδιαλύονται τα πάσης φύσεως φαντάσματα - φόβητρα της ευημερίας του πλανήτη.
Λένε πως είναι η ώρα της εκδίκησης του Κέινς. Ενώ το σώμα του θάφτηκε στο Μπράιτον, το αγοραίο πνεύμα του περιπλανιέται ανικανοποίητο. Την ώρα που ένας νέος οραματιστής οικονομολόγος θα λύσει το γόρδιο δεσμό της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας το πνεύμα του θα αυτοκαταστραφεί, όπως το αναγεννημένο απ΄ τη στάχτη του πουλί, ο φοίνικας, εκπληρωμένο πλέον, αφού για τον κόσμο θα έχει σημάνει η ώρα που θάχουν όλοι ένα κομμάτι τίμιο ψωμί.
«Ίνα πληρωθεί το ρηθέν» βιβλικό και πανανθρώπινο - στο Δευτερονόμιο της Παλαιάς Διαθήκης; κδ.14: «Δεν θέλεις αδικήσει... πτωχόν και ενδεή, εκ των αδελφών σου, ή εκ των ξένων σου των εν τη γή σου».

           Μπράιτον: Είσοδος τεράστιας ξύλινης αποβάθρας μέσα στη θάλασσα με κέντρα διασκέδασης και  εμπορικά           

                  

Σχόλια

02/04 15:43  CANYON
5* καλη νεα αρχη στη φιλεναδα μας.-
02/04 15:47  Goldmine
Καλησπέρα φίλτατε!
02/04 16:02  favlos
Ο μέσος πρός τα πάνω Αμερικάνος ενω δεν ξέρει τι του γίνεται...τον Κέινς τον ξέρει...και τον Όμηρο...
02/04 16:13  pol
Ξεχωριστό είναι ότι το πνεύμα του πλανιέται μέχρι την πλήρη δικαίωση για τίμιο ψωμί!
Θα διαβάσω περισσότερα.
02/04 16:18  pol
Να μην τρελλαθώ κιόλας,αλλά η παραλία λες και είναι του Φαληρακίου Ρόδου!Πάνω από 5 χιλιόμετρα καθαρής άμμου!Έκεί μεγάλωσα!Αν αρχίσω και γράφω γι αυτήν θα χρειαστώ πολλές σελίδες!
02/04 16:20  NEWYORKER
Ο πελαργος αλλαξε...
τα χερια γιατι ειναι ''ματωμενα''?...
02/04 17:21  PREMIUM
My friend goldmine, (!)

Η αγγλική καταγωγή του Κέινς με ενέπνευσε ώστε στο εξής να μην ξανακάνω λάθος ιντερνετικής προσφώνησης !-)

Διαφορετικά μόνο το...νικ :-)

Επί της ουσίας...

Η καλύτερη λύση κατά...DISCOUNT είναι να τους πούμε κανένα..."σίγουρο"...χαρτί ! :-)
02/04 17:33  Goldmine
Μπλογκοπαραμύθι για μεγάλα παιδιά...

O πελαργός, η παραλία και το φάντασμα της Αμερικής...

~Μια φορά κι έναν καιρό ένας πελαργός απ΄ αυτούς που φέρνουν τα παιδιά, σήκωνε στο ράμφος του, αντί για παιδί, έναν 80χρονο γέρο.
Σε κάποια στιγμή ο γέρος τον ρώτησε απορημένος:
Επ!...τι έγινε βρε πελαργέ και καθυστερούμε τόσο;;;

~Ο πελαργός τον απίθωσε σε μια τεράστια παραλία στο Μπράιτον της Αγγλίας, που έμοιαζε τόσο μα τόσο με το Φαληράκι της Ρόδου, τη γενέτειρα του πρώτου της παρέας, του Πολ.
Ο γέρος τον δικαιολόγησε...
Έχει δίκιο ο Πολ που δυσκολεύεται να πιστέψει πως υπάρχουν κι αλλού στον κόσμο παραλίες που μοιάζουν στη δική του...Καμιά δεν είναι σαν της Ρόδου!

~Ένας άλλος πελαργός στα κεραμίδια του μπλογκόσπιτου που άρεσε στον τρίτο της παρέας τον NEWYORKER, οδήγησε ως εδώ τα χελιδόνια κι αυτή την άνοιξη κι έδωσε τη θέση του στη γυναικεία μορφή της μπάρας με το κόκκινο λουλούδι στο χέρι.
- Αίμα; φώναξε ο Νewyorker, βλέποντας το κόκκινο λουλούδι στο χέρι της γυναίκας και λιποθύμησε...

Αχ, σκέφτηκε ο 80χρονος με τόσο αίμα που χύθηκε τους τελευταίους μήνες στο ΝΑΟ του χρήματος έχει ευαισθητοποιηθεί ο ιπτάμενος...

Ο τρίτος της παρέας , ο Φαύλος, που σφύριζε αδιάφορα, φορώντας μια ΑΣΠΙΔΑ, χορτάτος από κάτι πρόσφατα κέρδη απ΄το μαγαζί, ξαφνικά έβαλε τις φωνές τρομοκρατημένος:
Το φάντασμα της Αμερικής ξύπνησε, να ο γέρο Κέινς ...

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΟΙ ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΜΕ ΜΟΝΟ ΟΡΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ.
ΜΕΧΡΙ 5 ΦΡΑΣΕΙΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ. ΑΝ ΒΓΕΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ02/04 17:39  Goldmine
Νάσου σε λίγο έσκασε μύτη και το πειραχτήρι της παρέας, ο κ. ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟ. Το δικό του μαγαζί όλο το χρόνο κάνει εκπτώσεις.

O γέρος αναρωτήθηκε: Πώς γίνεται ο τύπος αυτός να χαρίζει λεφτά και χαμόγελα στους άλλους αλλά να μην του χαρίζουν λεφτά οι μετοχές του;

02/04 17:44  evie
my friends Goldmine, Discount, pol, favlos e.t.c.
σήμερα αγόρασα ΚΥΠΡ, τώρα αν έκανα λάθος ή σωστό θα το δούμε στο μέλλον...

Υ.Γ.1 Το χαρτί σήμερα πέρασε μια σημαντική γραμμή τάσης

Υ.Γ.2 Το ΧΑ μας δίνει την στήριξη αυτής της κινούμενης άμμου, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό θα θέλαμε τουλάχιστον οι φίλοι μας να μας παρέχουν στέρεο έδαφος στήριξης.
02/04 17:58  Goldmine
Την έχεις και την έχουμε τη στήριξη μεταξύ μας Εvie.
Εύχομαι να σου φέρει πολλά κέρδη η αγορά σου.
Έλα, σε περιμένουμε είσαι καλή και στα παραμύθια...
02/04 18:01  favlos
Ένα βαρύ ζεϊμπέκικο ακουστηκε απο το βάθος και μια αγγελική μορφή αγκαλιά με ένα ναύτη ακούστηκε να λέει:
-Μπορεί να κέρδισες αλλά δεν θα είσαι ποτέ ο ίδιος...
02/04 18:27  Goldmine
...Τότε όλοι μαζί οι φίλοι έτρεξαν στο βάθος, απ΄όπου ακούστηκε το βαρύ ζειμπέκικο και στάθηκαν με δέος δίπλα στον άξιο πολεμιστή τους τον EASY RIDER που το χόρευε περήφανα...
Όλοι τους του έδειχναν την αγάπη τους. Κι ο Ηρακλής, έφερε παράδειγμα τον εαυτό του που πέτυχε δέκα άθλους και του είπε το πιο ωραίο(ακολουθεί).
02/04 18:29  Goldmine
"Τα προβλήματα πάνε σ αυτούς που τα αντέχουν, στους δυνατούς, σ αυτούς που τα προβλήματα τους τα χορεύουν, δεν τα μοιρολογάνε.
Και συ διάλεξες να το χορέψεις το πρόβλημα φίλε.
Δεν γνωριζόμαστε, αλλά είμαστε τόσο κοντά.
Και ο ζειμπέκικος δεν είναι χορός, είναι η επικοινωνία με το θείο, με χέρια απλωμένα σε σχήμα σταυρού, και το βλέμμα καρφωμένο ψηλά, να φωνάζει μέσα από τα ακροδάχτυλα " γιατί".
Και είναι χορός μοναχικός που να πάρει..."
02/04 20:38  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Το πρώτο κύμα μετανάστευσης έχει ολοκληρωθεί, κατελήφθησαν οι "Μεγάλες Πόλεις" της κάθε χώρας. Το δεύτερο εξελίσσεται, οι "ανιχνευτές" διαβαίνουν τα σύνορα. Το τρίτο...
02/04 20:39  NEWYORKER
η ''σφαγη με το λουλουδι''...
σκυβω το κεφαλι ταπεινα σαν ιπποτης για να το κανω πιω ευκολο... παρακαλω κοπιαστε...
02/04 21:39  pol
evie ,να σαι σίγουρη για τη σταθερότητα της σχέσης,καθότι τα καλοκαίρια μου ΤΟΤΕ υπήρξα και μπετατζής-καλουπατζής.Πήρα σκεπάρνι και φόρεσα ποδιά μάστορα στα 16 μου.
02/04 22:02  ΚΥΠΡΙνΟΣ
Λύση ,χαρίστε τα δάνεια στον κοσμάκη,χρεοκοπία μεγάλων τραπεζών, γιάπηδες και θεωρητικοί της ελεύθερης οικονομίας στο Γκουντάναμο,για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.Εκτός από τους φίλους μου της Φ.Σ.,αυτοί κατά τη διάρκεια της κρίσης, θα διαβάζουν το μνημειώδες έργο «Γενική θεωρία της Απασχόλησης,του Επιτοκίου και του Χρήματος» και μετά ...γραπτές εξετάσεις. Σας λέω και το θέμα από τώρα
«επιτρέπεται το κράτος να παρεμβαίνει στην ελεύθερη αγορά και «επιτρέπεται» στην ελεύθερη αγορά να εκλιπαρεί για βοήθεια το κράτος»?
02/04 22:48  Goldmine
Καλησπέρα ΚΥΠΡΙνΟΣ. Διαπιστώνω πως είσαι μέσα στο πνεύμα του άρθρου, προτείνεις λύσεις και σχετικά θέματα εξετάσεων. Ζόρικος μεν αλλά "ο πιο καλός ο μαθητής για σήμερα:-)
Καλό βράδυ!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
11 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις