Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Ε, σεις Ρωμιοί τι κάνετε;
1136 αναγνώστες
Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2008
11:55

 

 

 

 

         

 

Πριν λίγες μέρες, γιορτάσαμε την Παλιγγενεσία του Έθνους μας. Κοντεύουν 200 χρόνια ελεύθερου βίου. Σε σύγκριση με λαούς που δεν υπέστησαν 400 χρόνια σκλαβιάς η ελληνική φυλή πέτυχε το ακατόρθωτο. 

 

Αναντίρρητα, ο ηρωικότερος άθλος της είναι η εξασφάλιση της Ελευθερίας της. Και στα νεώτερα χρόνια της Ιστορίας της, χωρίς στιγμή εφησυχασμού, μέσα από εθνικές συμφορές και πολέμους, κατάφερε να αξιοποιήσει  το καταπιεσμένο, ελληνικό δαιμόνιο.

 

 Το ελληνικό στοιχείο μεγαλούργησε στις θάλασσες, στο εμπόριο, στη διασπορά και στον πολιτισμό, των μεγάλων δημιουργών και των ανεπανάληπτων ταλέντων (Καβάφης, Παλαμάς, Σικελιανός, Βάρναλης, Καζαντζάκης, Θεόφιλος, Παρθένης…). Λαός φτωχός με αδαμάντινες αντοχές και ιδιότητες Λερναίας Ύδρας. Ένα κεφάλι του έκοβαν, δέκα ξεφύτρωναν.

 

Στoν οικονομικό τομέα, στις απαρχές του περασμένου αιώνα, γίνονταν βήματα εξόχως πρωτοποριακά, χωρίς την αγκυλωτική μεμψιμοιρία του σήμερα.

 

Το άνοιγμα της Εθνικής Τράπεζας, κατά το 2006, στη σημερινή Τουρκία με την αγορά της FinansBank, που αντιμετωπίζεται ακόμα με δυσπιστία και σκεπτικισμό είχε απασχολήσει, υπό άλλο πρίσμα βέβαια, την Εθνική Τράπεζα κι έναν αιώνα πριν.

 

Μια αναφορά στους στόχους της ίδρυσης παραρτήματος  Εθνικής Tράπεζας στη Σμύρνη, μέσα από την έκθεση του Γενικού Eπιθεωρητή Aλέξανδρου Kορυζή, το Σεπτέμβριο του 1919, θα δώσει νέα φτερά στη σκέψη σας:

 

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΝ ΣΜΥΡΝΗ


Έκθεσις προς την Διοίκησιν του Γενικού Επιθεωρητού Α. Κοριζή


Εν Σμύρνη τη 16/29 Σεπτεμβρίου 1919


Προς την Σεβαστήν 

   
   
   
Διοίκησιν της Eθνικής Tραπέζης της Eλλάδος
Εις Αθήνας
Κύριε Διοικητά,
Ως συμπέρασμα της μέχρι τούδε μελέτης της ενταύθα καταστάσεως, λαμβάνω την τιμήν να υποβάλω Υμίν τας ακολούθους σκέψεις περί της ιδρύσεως εν Σμύρνη Υποκαταστήματος της Εθνικής Τραπέζης......

 
   

 

Στην έκθεση αναφέρονται περιληπτικά:


ΟΙ 4  ΣΟΒΑΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ

 

ΛΟΓΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΙ:  Ώστε με την εγκατάσταση της μεγάλης αυτής τράπεζας να ενισχυθεί η κλονιζόμενη πίστη στην ελληνική κυριαρχία της Σμύρνης και να αποτελέσει τεκμήριο προερχόμενο από επίσημους ελληνικούς κύκλους «περί του μέλλοντος της Ελληνικής Σμύρνης».

ΛΟΓΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ: Ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του Στρατού και της Αρμοστείας της ελληνικής κατοχής και να μη γίνεται διαρροή ελληνικού συναλλάγματος στην αλλοδαπή.

ΛΟΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ: Για την επικράτηση της ελληνικής δραχμής στην «ελληνοκρατούμενη Μικρά Ασία» και για να εξαλειφθεί η αισχροκερδής εκμετάλλευση ελληνικών τραπεζογραμματίων με υποτίμηση του ελληνικού νομίσματος.

ΛΟΓΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ: Το Υπ/μα της Εθνικής Τραπέζης, εν τη επιστρατεύσει πασών των εθνικών δυνάμεων, θα αποτελέση τον ασφαλή και ειλικρινή σύμβουλον της Αρμοστείας επί των ποικίλων οικονομικών ζητημάτων και ισχυράν δύναμιν εις χείρας αυτής, ην πολλαπλώς θα ενισχύση εν τω δεινώ αγώνι προς επιβολήν και επικράτησιν, ον διεξάγει εν μέσω παντοίων και τεραστίων δυσχερειών, αίτινες προβλέπεται ατυχώς ότι δεν θα έχωσι προσεχές το πέρας" ( Bερέμης Θ. και Kωστής K., H Eθνική Tράπεζα στη Mικρά Aσία (1919-1922), Aθήνα, Mορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (M.I.E.T).

                                                                Η Εθνική Τράπεζα Σμύρνης                                                               

 

 

Συνοψίζοντας:

 

Συναρμολογώντας το κείμενο, ένας σπινθήρας άρχισε να ξεπηξά μέσα μου  χοροπηδώντας αγωνιστικά, σαν να με ρώταγε;

 

"Ε,   συ τι κάνεις;  Ε,  σεις Ρωμιοί τι κάνετε;"

 

Ομοιοπαθητικές δονήσεις δέους και περηφάνιας με διαπερνούσαν για τη δραστήρια φυλή μου, αγγίζοντας συγκινησιακές χορδές. Μια πιο προσγειωμένη και εκλογικευμένη περηφάνια με συνεπήρε που δεν χρειάζεται τυμπανοκρουσίες για να ξυπνήσει αλλά μελέτη και γνώση της Ελλάδας. Περηφάνια της ουσίας θα την έλεγα και όχι των τύπων. «Μελετάτε και τας ελληνικάς  γραφάς ενίοτε».

 

Η στασιμότητα δεν προσιδιάζει στη φυλή μας. Ο Έλληνας προχωρούσε τότε ξυπόλητος στ΄ αγκάθια…. θα βαλτώσει τώρα που δεν υπάρχουν πια ξυπόλητοι; Διαθέτει δημιουργικό και πανέξυπνο γονίδιο. Στο κύτταρό του ρέει πλούσιο το μέλι και το γάλα της αφθονίας αν δεν το φαρμακίζει η χολή της  διχογνωμίας.  Έχει από παλιά για κληρονομιά του το χρυσοφόρο  κέρας της Αμάλθειας, της αίγας  που μεγάλωσε τον κρυμμένο Δία στις κορφές της Ίδης, για να μην τον φάει ο  πατέρας του Κρόνος. Κι η Ελλάδα δεν είναι Κρόνος για να τρώει τα  παιδιά της!

 

 

…Η αυλαία έπεφτε σιγά – σιγά. Άνοιξα τα μάτια μπροστά σ΄ ένα πληκτρολόγιο…. Ήταν ακόμη ένα όνειρο, αναρωτήθηκα,  από κείνα, όμως, που αφήνουν μια πικρόγλυκη γεύση,  ικανή να σου φτιάξει τη μέρα; Υποσχέθηκα στον εαυτό μου: Σήμερα μπορείς να κάνεις κάτι που να αξίζει σ΄εκείνη την ΕΛΛΑΔΑ. Σήμερα ξύπνησε μέσα μου μια σταλιά Ελλάδα! Κι αυτό είν΄αρκετό…

 

 

Με διάθεση να ελληνοδημιουργήσω σήμερα, σας ασπάζομαι ελληνοπρεπώς:-)

 

Goldmine

 

Σχόλια

27/03 12:45  PREMIUM
Κανένα σχόλιο ;;;

...ΟΤΑΝ...είναι για...γρίφους σπεύδουμε ! :-)
27/03 12:55  PREMIUM
Χμμμμμ...

Πάνω - πάνω στην πρώτη φωτογραφία...ΤΟΤΕ βλέπω πρώτα "σνόμπ" σχόλια και ακολουθεί μετάφγαση...:-)
27/03 12:58  Goldmine
Σε περίμεναν να κάνεις ποδαρικό:-)

Έχεις κι εσύ μερδικό σ΄αυτό το όνειρο!
27/03 13:06  PREMIUM
Με ενέπνευσες και στις..Συζητήσεις ! :-)
27/03 13:35  pol
Tόσος πλούτος ,δύναμη και προπάντων ελληνικό πνεύμα χάθηκαν!Πάντα θα μας πονούν οι μικρές χαμένες πατρίδες!
Οι Έλληνες μόνο ενωμένοι μεγαλουργούν!
27/03 16:55  evie
Συμπέρασμα, όπου υπάρχει σύμπνοια και ομαδική προσπάθεια εκεί υπάρχει πρόοδος, αφθονία και δημιουργία πλούτου υλικού και πνευματικού.

5* τα κείμενά σας, Goldmine, είναι θησαυροί γνώσεις.
27/03 16:56  evie
"γνώσης" ήθελα να γράψω.
27/03 17:29  ditaset
δεν ξερω το γιατι αλλα καθως διαβαζα το σημερινο σου πονημα, μεταμορφωθηκε το ονομα σου μπρος στα ματια μου και απο goldmine που ειναι εγω το εβλεπα gold mind...
27/03 17:41  Goldmine
Καλησπερίζω και τους απογευματινούς μας επισκέπτες με τα <χρυσά> σχόλια:-)

Φίλοι μου Πολ, evie, ditaset είμαι ευτυχής που μοιράζομαι μαζί σας τις ταπεινές μου σκέψεις.

Άμα βλέπω και τα καλά σας λόγια κοκκινίζω λίγο...

Σας ευχαριστώ πολύ και σας εκφράζω και τη δική μου εκτίμησή για σάς!
27/03 17:46  CANYON
5*...
27/03 19:11  Goldmine
Φίλε Canyon, καλώς ήρθες κι απόψε!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
13 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις