Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


ΜετάΣοφοκλήν ποιητές και της Σοφοκλέους αρχάγγελοι
1354 αναγνώστες
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2008
02:04

 

            

                                   

   

«Άγγελος εξάγγελος μας ήρθε από μακριά
γερμένος πάνω σ' ένα δεκανίκι…»

Δ. Σαββόπουλος

  

Στο ερώτημα: "Τι κοινό μπορεί να έχουν οι αρχάγγελοι του χρήματος με τα τζίνια της ποίησης;" η απάντηση έρχεται μέσα από τις δυο ακόλουθες σκηνές. Μια σκηνή απ΄ το θέατρο του δρόμου και μια σκηνή απ΄ το θέατρο της χρηματιστηριακής ιστορίας: 

  • Η σκηνή ξετυλίγεται κοντά  στον παλιό ναό του χρήματος, στην ιστορική Σοφοκλέους και προσφέρεται για συνειρμικές συσχετίσεις, ακόμα και με τον τραγικό ποιητή Σοφοκλή, για τη συνάφεια των ανθρώπων της  οδού με το όνομα του και των ποιητών με το επάγγελμά του.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατούσε εκείνο το πρωινό, εξαιτίας της απεργίας στο μετρό.  Το ταξί που επέβαινα σταμάτησε στο φανάρι. Μια ηλικιωμένη, ξερακιανή, γκριζομάλλα κι ατημέλητη γυναίκα πλησίασε στο τζάμι του οδηγού. «Σας παρακαλώ μπορείτε να με πάρετε δυο στάσεις παρακάτω;» είπε. Έχω κρίση υποθυρεοειδισμού, δεν έφαγα... δεν πήρα το χάπι μου και ζαλίζομαι. Όμως, δεν έχω λεφτά να σας πληρώσω". Ο οδηγός προθυμοποιήθηκε να την εξυπηρετήσει. Κάθισε δίπλα μου. Ήταν ταλαιπωρημένη και θυμωμένη με τη ζωή. Μέσα κι έξω της  κυριαρχούσε ένας αρνητισμός.

 

     

 

 

Δήλωσε φτωχή ποιήτρια. Κράταγε μια τσάντα με ποιητικά δοκίμια. Έλεγε διάφορα παράπονα για τους εκδότες και τις «μασονίες», που δεν προωθούσαν τα έργα της. Μου έδειξε ένα κατάλογο με τις ποιητικές της εκδόσεις. Όλες είχαν εκδοθεί στο εξωτερικό. Όση ώρα μου μίλαγε έδειχνε μαχητική κι επίμονη.  Έψαχνε απεγνωσμένα εκδότη που να υποστηρίζει το πολυτονικό σύστημα. Έτυχε εκείνη την ώρα να έχω ραντεβού με τον εκδότη μου. Της έδωσα τα στοιχεία του για να τον επισκεφτεί και ανακουφίστηκε κάπως.

 

«Η Ελλάδα έχει πολλούς ποιητές μα ο Έλληνας δε διαβάζει ποίηση», μου είπε αργότερα ο εκδότης και συμφώνησα. Η τύχη του πνευματικού δημιουργού στη χώρα μας είναι επισφαλής. Η Σωτηρία Μπέλου,   είδα και άκουσα το Σαββατόβραδο στην πολύ ωραία εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου, πούλαγε αξιοπρεπώς κασέτες της στο Κολωνάκι για να ζήσει… λίγο πριν πεθάνει. Πολλοί ποιητές, ηθοποιοί, ζωγράφοι, καλλιτέχνες πεθαίνουν στην ψάθα.  

  • Σκέφτηκα: Τι να ενδιαφέρει ένα χρηματιστηριακό χώρο η τύχη των ποιητών; Όσο ενδιαφέρει τους ποιητές η τύχη των χρηματιστών. Ωστόσο, υπάρχει κοινό σημείο αναφοράς.. Η ίδια μοίρα κυνηγούσε από παλιά  χρηματιστές και χρηματιζόμενους. Ο κίνδυνος να πεθάνουν στην ψάθα.Το επαγγελματικό κυνήγι του χρήματος είναι η δική τους ακροβατική καλλιτεχνία.

          

  

Σε μια μοιραία, χρηματιστηριακή κρίση του 1885, όταν στήθηκε μια πυραμίδα τριών τραπεζιτών με τα Λαύρια (μετοχές Λαυρίου) και χρειάστηκε να επέμβει ο εισαγγελέας, απομακρύνθηκαν, σε ένα χρόνο, 76 χρηματιστές, άλλοι «αυτοβούλως, «άλλοι «ένεκα ζημιών» και άλλοι «έφυγαν κρυφίως». Η τελευταία έκφραση, σύμφωνα με ερευνητή της εποχής, ισοδυναμεί με τη λαϊκή έκφραση: «βάρεσαν κανόνι».

 

Στην ιστορία έμειναν ως «κακόπιστοι παίκτες, οι οποίοι, όταν αποτύγχαναν στο παιχνίδι τους εξαφανίζονταν, χωρίς οι πιστωτές τους να μπορούν να καταφύγουν στα δικαστήρια». Ήταν η εποχή που κήρυξε πτώχευση και στάση πληρωμών η Ναυτική Τράπεζα» που έφερε – σχήμα οξύμωρο - το αγγελικό όνομα  «Αρχάγγελος».

 

Αναζητώντας την απάντηση στο αρχικά διατυπωθέν ερώτημα: «Τι κοινό μπορεί να έχουν οι αρχάγγελοι του χρήματος με τα τζίνια της ποίησης;» κατέληξα κάπως έτσι:

 

Το πνεύμα για να εκδηλωθεί χρειάζεται επένδυση χρήματος.

 

Το χρήμα για να  εισρεύσει   χρειάζεται επένδυση πνεύματος.

 

Τυχεροί όσοι βρήκαν τη «λυδία λίθο».

 

Ώστε ούτε ο Σοφοκλής να δικαιωθεί που έγραψε: «Ου γάρ ανθρώποισιν οίον άργυρος κακόν νόμισμ' έβλαστε."Τίποτε χειρότερο δεν γεννήθηκε μεταξύ των ανθρώπων από το νόμισμα" {Σοφοκλής, Αντιγόνη, στ. 295} αλλά ούτε και η κάθε φτωχή ποιήτρια  να παθαίνει κρίσεις υποθυρεοειδισμού, λόγω πείνας, στους δρόμους της φτωχής πλην πνευματοδότρας Ελλάδας ... 

 

          Ο   αγώνας  των  μεγιστάνων της ψάθας... στη χώρα όπου έλαμψε  το πνεύμα.......

 

       

 

 

 Ποιητικοχρηματιστηριακά της ψάθας... για σήμερα, καλημέρα σας!

 

 Goldmine

                              

 

 

Σχόλια

17/03 07:02  PREMIUM
Ως εννοείς...

Περιποιεί εις εμέ ιδιαιτέραν τιμήν να ταχυδρομήσω το πρώτο σχόλιον και πεντάστερον...

ΥΓ. Ουκ ειμί...Θρασύβουλος μηδέ Σοφοκλής...:-)
17/03 07:08  evie
5* Καλημέρα σας,
Καλά κουμάντα σε όλους μας και καλή καρδιά!
17/03 09:13  Goldmine
...Τότε...μήπως είσαι ο Αισχύλος; " Σε λίγους ανθρώπους είναι φυσικό "σέβειν φίλον, άνευ φθόνου". Ανταποδίδω τη δέουσα τιμή!

Καλημέρα evie κι ευχαριστώ. Kαι σε σένα πρίμα τα πανιά! Με σιρόκο και φουρτούνα να την σώσουμε τη σκούνα!
17/03 09:46  CANYON
5*...
17/03 09:48  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ω, πολύ καλημέρα σας, ω, Ελληνοφιλοι!

Σχετικόν από ΤόΤΕ που λέγει και ο εκπτωτικος:

www.youtube.com/watch?v=Z5LovK9uJEc&feature=related

Ο καθεις ε΄ξ ημών που έχει μια μεγάλη αγα΄πη δεν πρεπει να απογοητευεται με τας δυσχερείας. Άλλωστε πως θα ήτο ο κόσμος αυτός ανευ των καλλιτεχνών?
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις