Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Το Σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας
1792 αναγνώστες
Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2008
08:55

 

 

 

Το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας 

 

Καλημέρα  σας, Καλά Kούλουμα και Kαλή Σαρακοστή! 

Κάποιες οδηγίες  για το Σαρακοστιανό τραπέζι από τον ΙΝΚΑ εδώ   μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

Και για  τον χαρταετό   που έχει την τιμητική του  σήμερα θυμηθείτε:.....

 

                                  

                           Σπύρος Βασιλείου,  1950, Λάδι σε ξύλο.
 

    Για να την "Bγάλουμε Kαθαρή" την Kαθαρά Δευτέρα σε ποιότητα-ασφάλεια .- To Iινστιτούτο Καταναλωτών , ενημερώνει τους Καταναλωτές για το Τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, αλλά και όλης της Σαρακοστής.

Γενικά, όλα τα τρόφιμα που στολίζουν τα Τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας είναι αρκετά ακριβά και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα. Το ΙΝΚΑ Ιωαννίνων επισημαίνει το έλλειμμα επαρκούς εποπτείας της συγκεκριμένης αγοράς. Η απουσία συστημάτων αυτοελέγχου στη συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων αυτής της κατηγορίας και τα διαιτητικά έθιμα της σαρακοστής καθιστούν το έλλειμμα εποπτείας πρόσθετα επικίνδυνο.

Την ανάγκη προσοχής επιτείνει το γεγονός ότι σε συντριπτικό ποσοστό, τα προϊόντα τα οποία αγοράζονται είναι είτε εκ των πραγμάτων ανώνυμα είτε επώνυμα μεν αλλά χωρίς το φορτίο της ουσιαστικής επωνυμοποίησης. Συστηματική καταστρατήγηση των διατάξεων στον έλεγχο οστρακοειδών (γι' αυτό προσοχή).

Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζονται συχνά στον ταραμά (ένα προϊόν πλήρες συνθετικών χρωμάτων) αλλά και στα οστρακοειδή, στα οποία ο «έλεγχος» απέχει ποσοτικά σε τεράστιο βαθμό από τις διατιθέμενες ποσότητες.

Αν σας πειράξουν τα ...;σαρακοστιανά! Αν ξαφνικά μετά τα νηστίσιμα εδέσματα αισθανθείτε λίγο ...;περίεργα, είναι πιθανόν να έχετε πάθει τροφική δηλητηρίαση. Σε αυτή την περίπτωση θα νιώθετε: α) πόνο στην κοιλιά β) επίμονο πονοκέφαλο γ) διάρροια δ) ναυτία και τάση για εμετό ε) ζάλη Αν είστε υγιής, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Δεν έχετε παρά να: 3·                     παραμείνετε ξαπλωμένος 3·                     να πίνετε πολλά υγρά 3·                     να περιμένετε μερικές ώρες Αν οι εμετοί επιμένουν, καλέστε γιατρό.

Ποιοι πρέπει να ανησυχήσουν περισσότερο; Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Δηλαδή, οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα και τα βρέφη. Τι πρέπει να ξέρετε Τo ΙΝΚΑ Ιωαννίνων υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι οι διατροφικές ιδιαιτερότητες της Καθαρής Δευτέρας και της Σαρακοστής γενικότερα χρειάζεται να συνοδεύονται από ορισμένους κανόνες.

ΛΑΓΑΝΑ:Πρωταγωνιστικό προϊόν. Η λαγάνα θέλει προσοχή γιατί αν είναι -και συνήθως είναι λόγω μεγάλης ζήτησης άψητη, προκαλεί διαταραχές στο στομάχι .Η παραδοσιακή λαγάνα δεν διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί που προμηθευόμαστε καθημερινά. Παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι, με το κοινό ψωμί και, όμως η τιμή της είναι μεγαλύτερη, από αυτή του κοινού ψωμιού.Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή είναι δυσανάλογα υψηλή.

ΤΑΡΑΜΑΣ: Προϊόν πλήρες συνθετικών χρωμάτων από διατηρημένα αυγά ψαριών. Προσοχή στη δυσοσμία ή και στην ξινή γεύση. Προτιμείστε τον τυποποιημένο. Αποφύγετε τον ταραμοπολτό στον οποίο προστίθενται αμυλούχες ουσίες. Μη φάτε πολύ.Η ταραμοσαλάτα καλύτερα να παρασκευάζεται στο σπίτι, από ταραμά ποιότητας, γιατί έτσι αποφεύγουμε τις χρωστικές ουσίες, που συνήθως περιέχουν οι ταραμοσαλάτες του εμπορίου.

 

ΧΑΛΒΑΣ: Από τις πλέον ενδιαφέρουσες γεύσεις των ημερών, ο χαλβάς κατασκευάζεται από ταχίνι, ζάχαρη, σοκολάτα, κακάο, ξηρούς καρπούς, κλπ., με διάφορες γευστικές εκδοχές. Άρρηκτα συνδεδεμένος με την παράδοση και τις διατροφικές συνήθειες του λαού μας, είναι άριστος συνδυασμός πρωτεϊνών, υδατανθράκων και ακόρεστων λιπαρών, σε αναλογίες ιδανικές για τη διατροφή μας. Ασφαλώς προτιμείστε τυποποιημένο και επώνυμο.

ΕΛΙΕΣ: Eδώ οι μη τυποποιημένες δεν φαίνεται να έχουν πρόσθετο πρόβλημα. Θυμηθείτε ότι απαγορεύεται η ανάμιξη διαφόρων τύπων. Καλό πλύσιμο στις χύμα.

ΤΟΥΡΣΙΑ: Όχι ό,τι καλύτερο για ευαίσθητα στομάχια, είναι λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξύδι και άλμη. Προτιμείστε τα τυποποιημένα, τα οποία γράφουν τρόπο συντήρησης, βάρος και κατηγορία λαχανικού.

ΧΤΑΠΟΔΙ: Προτιμείστε το χταπόδι από το μοσχοχτάποδο (ή μελιδόνα). Ξεχωρίζουν από τις βεντούζες. Η μελιδόνα έχει μία σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι ενώ το χταπόδι δύο. Τα φρέσκα χταπόδια έχουν ωραίο, σκληρό, στιλπνό και υγρό δέρμα, γυαλιστερά μάτια και η μυρωδιά τους είναι ευχάριστη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ψήσιμο, να γίνουν μαλακά και ευστόμαχα.

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ: Κυκλοφορούν και «μαϊμούδες». Το αληθινό καλαμάρι έχει χρώμα λευκό που ροδίζει, δεν έχει πλευρικά πτερύγια ούτε κηλίδες. Τα πτερύγια πιάνουν τα 2/3 του σώματoς, το οποίο είναι κυλινδρικό. Τα θράψαλα έχουν χρώμα μπλε -μικρότερα πτερύγια. Προτιμείστε κατεψυγμένα.

ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ: Mύδια, στρείδια, κυδώνια, αχινοί, αχιβάδες, κλπ. Προσοχή στην αγορά, μέτρο στην κατανάλωση. Το όστρακο πρέπει να είναι καλά κλεισμένο. Η μυρωδιά να είναι αυτή του ιωδίου της θάλασσας. Ανάμεσα στις βαλβίδες εισαγωγής εξαγωγής, πρέπει να υπάρχει καθαρό υγρό. Κτυπήστε το όστρακο. Ο ήχος πρέπει να είναι υπόκωφος, σημάδι ότι έχει σάρκα και νερό.

ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΑ: Γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, αστακοί. Τα πιο ευαίσθητα από τα θαλασσινά. Αν δεν ξέρετε, προτιμείστε τα κατεψυγμένα. Τα φρέσκα διακρίνονται από ζωηράδα σε μάτια και χρώμα και είναι σφικτά. Αν «πρασινίζουν», μυρίζουν ή παρουσιάζουν χαλάρωση, μακριά.

ΑΛΚΟΟΛ : Προσοχή στην οδήγηση. Υπολογίζετε το πιθανό λάθος των άλλων.

ΑΕΤΟΙ: Αν έχετε παιδιά, αγοράστε οπωσδήποτε. Αλλά και αν δεν έχετε. Μπορείτε να τους φτιάξετε πολύ εύκολα μόνοι σας. Έτσι, αντί να διαφημίζουν ποδοσφαιρικές ομάδες, κ.λ.π. μπορείτε να γράψετε δικό σας σύνθημα.

ΣΠΡΕΫ - ΠΙΣΤΟΛΑΚΙΑ - ΚΑΨΥΛΛΙΑ - ΕΥΦΛΕΚΤΕΣ ΣΤΟΛΕΣ, χαμηλής αξίας, μιας χρήσης. Από τις προηγούμενες χρονιές, εντοπίστηκε σημαντικός κίνδυνος από την υπόσχεση χαράς με το ευτελές κόστος των σχετικών προϊόντων. Αν τα χρησιμοποιήσετε, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή και δη αν αφορούν παιδιά

ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ:

Θερμίδες Χταπόδι (115 γραμ.) 200

Ντολμάδες (5 κομμάτια) 170

Καλαμαράκια (100 γραμ.)  57

Λαγάνα (μία φέτα)  92

Ταραμοσαλάτα (1 κουταλιά σούπας) 120

Χαλβάς (100 γραμ.) 330

Ελιές (100 γραμ.) 118

Τουρσί (1 μικρό αγγουράκι) 15

Ακαδημίας 7, 106 71 Αθήνα, Ελλάδα
Τηλ.: 210 363 2443
Fax:  210 363 3976
E-mail: inkainka.gr
URL: http://www.inka.gr/

 

Σχόλια

10/03 10:03  PREMIUM
Όλα καλά ! :-)

αλλά η φωτογραφία μου ως...discλουλοαμπραμοβιτς δε...φαίνεται :-)
10/03 15:19  pol
Καλή Σαρακοστή!Καλή ξεκούραση και χώνεψη!
Σας σηκώθηκε ο χαρταετός;Ε,μια φορά το χρόνο έχει την τιμητική του!
Συγχαρητήρια στο φίλο DISC λούλη!
10/03 15:21  Goldmine
Γεια και σε σένα γνήσιε εκφραστή της φύσης και της παράδοσης, Πολ!
10/03 17:24  pol
Να προσθέσω κάτι.
Η διαφορά λαγάνας και ψωμιού είναι το ταχίνι.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια φίλε Gold!
Αν ήσουν κοντά θα σου πρόσφερα τα πρώτα μου κουκιά και τον αρακά μου!
10/03 17:46  Goldmine
Μμμμ...Tα γεύομαι κιόλας νοερά...τα φρέσκα κουκιά με αγκινάρες και αρακά...
Ελπίζω όταν ο Έλληνας αποφασίσει να επιστρέψει στη φύση και την αγνή διατροφή να μην είναι αργά. Προσωπικά, όσο μπορώ το φροντίζω.
10/03 19:12  PREMIUM
Φίλε pol σ' αυχαριστώ για τις ευχές σου.

Από...χαρταετό περίφημα !

Πιστεύω στο Hartaetos picking ΚΑΙ στο...ΧΑ :-)
10/03 22:40  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Χα(α)! Λειπω και γίνονται όργια εν αγνοια μου!

Λοιπον, τη φωτο δεγνωρίζω που την ευρήκατε. Στα κιλά νομίζω ότι είμαι ολίγον πιο αδυνατος (ουχί και πάρα πολύ, δυστυχώς). Ο μυσταξ είναι ακριβής, μετά πώγωνος συνδεδεμένος. Η κεφαλή μου έχει ακριβώς τρείς (3) θριχας. Φέρω ομματοϋαλια και συνήθως δεν εμφανίζομαι γυμνος.

Τέλος μην λησμονήσω να ευχαριστήσω τους φιλους που προτιμησαν το θρας τον μασκαρα... ; )
10/03 23:00  Goldmine
Έλεγα κι εγώ την είδε δεν την είδε...

Κατόπιν της περιγραφής σας αναμένομεν και την πραγματικήν σας φωτό. Με τόσες καλλονές εδω γύρω θα γίνεται ανάρπαστος...
Ότι θα γινόταν το Καπιτώλιο και γραφείο συνοικεσίων που να το διανοηθώ:-)

Αν σας ενοχλεί και εις το παραμικρόν φίλτατε να την αποσύρω πάραυτα!

Σαφώς και είστε ωραιότερος της φωτο...

Και του χρόνου νάμαστε καλά!

Μας διασκεδάσατε κι εσείς με μπρίο φέτος..Πάντα τέτοια!

Βλέπω τώρα στην ΕΡΤ την αγάπη μου το Μητσιά! Καταπληκτικός!
10/03 23:32  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Δε μου ξεφευγετε εσείς. Σας διαβάζω και σας σχολιάζω...

Εαν εισέλθητε εις το facebook θα ειδειτε εις την σελίδα μου φωτό ομοιάζουσα την μορφην Καλοχαιρέτου εκ της δεκαετίας του '60.

Ελάτε και θα γινουμε φίλοι!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις