Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Τρώμε αυτά που εμείς μαγειρεύουμε: W. Buffett
1129 αναγνώστες
Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2008
22:42

 

 

 

Eίπε o Warren Buffet τα εξής ενδιαφέροντα  για την Εταιρική Διακυβέρνηση:

 

"Παρότι έχουμε μορφή ανωνύμου εταιρείας, η αντίληψή μας είναι καθαρά συνεταιριστική. Ο Charlie Munger κι εγώ θεωρούμε τους μετόχους ως ιδιοκτήτες- συνεταίρους και τους εαυτούς μας ως διαχειριστές-συνεταίρους. Δεν αντιμετωπίζουμε την εταιρία ως ”τελικό κάτοχο” των επιχειρηματικών πόρων μας, αλλά ως ένα ”όχημα”, μέσω του οποίου οι μέτοχοί μας κατέχουν αυτούς τους πόρους. (*)

Ο Charlie κι εγώ ελπίζουμε ότι ο καθένας σας δεν θεωρεί τον εαυτό του απλώς ως κάτοχο ενός τίτλου η τιμή του οποίου ανεβοκατεβαίνει κάθε μέρα και είναι υποψήφιος για πώληση όποτε ένα πολιτικό ή οικονομικό γεγονός σας δημιουργεί νευρικότητα.

Ελπίζουμε ότι θεωρείτε τον εαυτό σας ως κάτοχο ενός τμήματος μιας επιχείρησης, στην οποία υπολογίζετε να παραμείνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως αν είχατε μια φάρμα ή ένα κτίριο διαμερισμάτων με συνεταίρους τα μέλη της οικογενείας σας.

Από τη δική μας πλευρά δεν αντιμετωπίζουμε τους μετόχους μας ως απρόσωπα μέλη ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου πλήθους, αλλά ως συνεταίρους που μας εμπιστεύθηκαν τα κεφάλαιά τους για ένα διάστημα που ίσως να αφορά και στο υπόλοιπο της ζωής τους.

Σε πλήρη, άλλωστε, συμφωνία με τον προσανατολισμό της εταιρίας προς τους μετόχους- εταίρους της, ακόμη και οι διευθυντές μας έχουν επενδύσει μεγάλο μέρος της περιουσίας τους στην εταιρία. Τρώμε αυτά που εμείς μαγειρεύουμε”.

 

Για τον Βuffett έγραψε η Ισοτιμία:

 

 

"Όχι μόνο γκουρού των αγορών και αγαπημένος επενδυτής των Αμερικανών αλλά και ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Ο λόγος για τον Warren Buffett, ο οποίος κατέχει πλέον την πρώτη θέση στην καθιερωμένη λίστα του περιοδικού Forbes, που αριθμεί τους κροίσους του πλανήτη, με την προσωπική του περιουσία να φθάνει τα 62 δισ. δολάρια. Άλλωστε, η μετοχή της Berkshire Hathaway, του ομίλου του οποίου ηγείται ο Buffet, έχει καταγράψει από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου άνοδο της τάξης του 25%.

 


Γιος πολιτικού από τη Νεμπράσκα, ο Αμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας-επενδυτής, που όταν μιλάει οι ανά τον κόσμο αγορές «ακούνε», ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία, μοιράζοντας τις πρωινές εφημερίδες. Το 1943 και σε ηλικία μόλις 13 ετών (!) κατέθεσε την πρώτη του αίτηση για επιστροφή φόρου, αφαιρώντας το ποδήλατό του από τον ισολογισμό ως «λειτουργική δαπάνη», αξίας 35 δολαρίων.

Σήμερα, εξακολουθεί να ζει σε ένα μικροαστικό σπίτι στη Νεμπράσκα, έχει γλιτώσει τον μισθό του οδηγού με το πρόσχημα ότι του αρέσει να οδηγεί ο ίδιος, ενώ πρόσφατα πούλησε μια Lincoln 6 ετών για μια ελαφρώς μεταχειρισμένη Cadillac DTS του 2006 (κ όχι για να αγοράσει κάποιο πανάκριβο καινούργιο αυτοκίνητο). Το πιο απίστευτο είναι πως πέρυσι αποκάλυψε ο ίδιος πως πλήρωσε μικρότερο φόρο απ' ότι η γραμματέας του και η ρεσεψιονίστ των γραφείων".

 

Σχόλια

06/03 22:49  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
ΕΚΚΛΗΣΗ : Όποιος/α δύναται να κατονομάσει ένα (1) έλληνα επιχειρηματία (εισηγμένης) με όραμα το 5% του αναφερομένου εις το κείμενο, θα λάβει το 10% του ποσού το οποίο θα επενδύσω...
06/03 22:54  evie
Έδινε από μικρός σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια και φυσικά είχε από την αρχή συνετή διαχείριση των προσωπικών του οικονομικών.
06/03 22:54  Goldmine
θα πρόσθετα το <ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ> στην <ΕΚΚΛΗΣΗ> σου, Ερμή, την οποία προσυπογράφω!
06/03 22:55  Goldmine
Έτσι, evie. Σημασία στη λεπτομέρεια έδιναν όλοι οι μεγάλοι του πλούτου.
06/03 23:00  evie
Ίσως ο Σ. Λάτσης.
06/03 23:23  Αξιόκριτος
΄Οταν υπάρχουν αξίες που μετατρέπονται σε φιλοσοφία και πρακτική ζωής τότε μετατρέπουν τους ανθρώπους σε πρότυπα.
Αξίζει να αναφερθεί η τεράστια ΔΩΡΕΑ του σε ίδρυμα που δεν έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.
΄Αλλη πραγματικά κουλτούρα που πρέπει να τη γνωρίσουμε.
06/03 23:29  Goldmine
Ναι φίλε Αξιόκριτε, κάπου το έχω κρατήσει το θέμα που αναφέρεις και θα το ανεβάσω κάποια στιγμή.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις