Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Μάλιστα κύριε Διευθυντά!
1121 αναγνώστες
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008
14:55

Στο  εκδοτικό συγκρότημα της Σταδίου, η φωνή του εκδότη  ακούστηκε επιβλητική: <<Νέστορα, θέλω να επισκεφτείς τη Βιβλιοθήκη της Βουλής.  Εκεί σώζεται το μοναδικό  αντίτυπο του  «Κερδώου Ερμή». Εκπληκτική, εμπορική εγκυκλοπαίδεια του 1816, γραμμένη από το Νικόλαο Παπαδόπουλο, έμπορο στο επάγγελμα αλλά πολυμαθέστατο λόγιο και μεθοδικότατο στην ταξινόμηση της ύλης .

 

Αν το  ανασύρεις απ΄ το υπόγειο, μέσα στην ακαταστασία που σκόρπισε στο κτίριο ο τελευταίος σεισμός, ένα πρώτης τάξεως αφιέρωμα θα συμπεριληφθεί στο φύλλο μας του Σαββάτου, της 28 Φεβρουαρίου  1916.

 

 Κλείνουμε ένα χρόνο κυκλοφορίας και η ομάδα σύνταξης συμφώνησε να αφιερώσουμε, επετειακά, το επόμενο τεύχος στην εξαιρετική τάξη των Ελλήνων Εμπόρων, που μαζί με τους χρηματιστές και τους τραπεζίτες, αποτελούν τη συνδρομητική βάση της εφημερίδας μας.

 


Έτρεξε αγχωμένος ο Νέστορας. Από την επιτυχία της αποστολής του εξαρτιόταν  η συμμετοχή του στην ομάδα που θα αναχωρούσε για το Παρίσι, για πολεμικές ανταποκρίσεις, στα πρόθυρα της έκρηξης του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.

 

Αν το ήθελε;  Απ΄ το καλοκαίρι που την πρωτοείδε εκστατικός, ονειρευόταν πότε θα την ξανασυναντήσει…. την κρινοδάχτυλη Κατρίν, κόρη  Έλληνα μεγαλέμπορου  στη Γαλλία, που πήρε μαζί της κι ένα κομμάτι απ΄ τη φλεγόμενη καρδιά του! 


Η εφημερίδα τους, ο «Πλούτος», κατά βάση, οικονομική επιθεώρηση,  αναδείχτηκε ως «το πλέον αναγιγνωσκόμενον περιοδικόν του είδους του στην Ελλάδα και τον Έξω Ελληνισμό».

 

Ο εκδοτικός τους οίκος είχε εξελιχθεί σε πρότυπο κέντρο, αφού πέρα απ΄ τις εκδόσεις, διατηρούσε χρηματιστηριακό γραφείο, μεταφραστικό τμήμα και   δραστηριοποιούνταν σε εισαγωγές – εξαγωγές και συναλλαγματικές εργασίες.

 

Είχε  φιλοδοξίες ο κ. Δαυλάκος και ο  Νέστορας, ο αρχισυντάκτης του, το ήξερε καλά αυτό. Είχε όμως και μια αρχοντική γαλαντομία που επιβράβευε τους άξιους συνεργάτες του. Ήταν καλλιεργημένη και ευγενική φυσιογνωμία ο κ. διευθυντής με τα στρογγυλά του γυαλάκια να υπερτονίζουν  το επιχειρηματικό του δαιμόνιο.


Τριζοβολούσαν τα σανίδια, ο γερο-φύλακας βλαστήμαγε νευριασμένος, το φως απ΄ το σιδερόφραχτο παράθυρο ερχόταν τσιγκουνεμένο, και μια ανάμεικτη μυρουδιά υγρασίας και μούχλας τρύπαγε τα ρουθούνια του Νέστορα, στην πολύωρη κατάδυσή του στους βιβλιοθησαυρούς του υπογείου της Βουλής.

 


Κατάκοπος  απ΄ τις άκαρπες προσπάθειες έριξε το δύσπιστο βλέμμα του  σ΄ έναν παμπάλαιο τόμο, που μόλις ξέθαψε από μια κασέλα ο μπάρμπα Μαθιός: Εμπορική Εγκυκλοπαίδεια, Εκδόσεις Νικόλαου Γλυνού, Βενετία 1816;

 

 Νάναι αυτό; αναρωτήθηκε, με περιέργεια.

 

ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ!

 

Ανοίγει και διαβάζει  στην αρχή του προλόγου:

 

«Αγαπημένο μου Πανελλήνιο, ποιο είναι άραγε το θεοδώρητο αίτιο που με θαυμάσια δραστηριότητα εμψύχωσε τους απανταχού Έλληνες, αναζωπύρωσε τον εκ φύσεως ενυπάρχοντα σπινθήρα στις ελληνικές ψυχές και διήγειρε την ορμή των ομογενών μας για καλά και ένδοξα έργα;….

Πλούσιοι έμποροι χρηματοδότησαν την ανέγερση σχολείων και την τροφοδοσία απόρων μαθητών. Έμποροι ήταν οι Ζωσιμάδες, οι Καπλάνες και άλλοι που συνέβαλαν οικονομικά στο φωτισμό της Ελλάδας. Η αιτία όλων αυτών των καλών είναι το ΕΜΠΟΡΙΟ.

Το τίμιο και ελεύθερο αυτό επάγγελμα που στην αρχή το εξασκούμε για να κερδίζουμε και αφού πλουτίσουμε για να καλοζήσουμε μας ανάγκασε να έρθουμε σε επικοινωνία με ευρωπαϊκά έθνη που από τους προγόνους μας φωτίστηκαν να μάθουμε τις γλώσσες τους, να εμφιλοχωρήσουμε στις ακαδημίες τους, απ΄όπου πλήθος ελλήνων αποφοίτησαν και δίδαξαν τα τέκνα μας φροντίζοντας για την ανόρθωση του Γένους…. ».

 


 

Περιείχε πολλές, συναρπαστικές ιστορίες και εμπορικές γνώσεις το σύγγραμμα. Το επετειακό αφιέρωμα στην εφημερίδα έγινε…. Η κυκλοφορία του «Πλούτου» αυξήθηκε, καθώς, σύμφωνα με την ορολογία του συγγράμματος, όλοι οι Αβανκιέρος (Τραπεζίτες) {άβαξ (ελληνική λέξη)+bank (αγγλική)}, oι Εργαστηριάριοι (Μικροβιοτέχνες), οι Κομισιονάριοι (Παραγγελιοδόχοι) (από το ρήμα κομίζω), θεωρούσαν δείγμα υψηλού επιπέδου να λανσάρουν τον «Πλούτο» στα τραπεζάκια των πολυτελών  γραφείων τους.

 

 

Ο Νέστορας πήρε στο χέρι το εισιτήριο για το Παρίσι….Αν ο θεός του Εμπορίου, ο Κερδώος Ερμής, του ξεπλήρωνε τις υπηρεσίες  του, ίσως μία "Ωραία Κοιμωμένη" του Ελληνικού Εμπορίου να εύρισκε για πάντα τη θέση της στην αγκαλιά του δικού της δαιμόνιου θεού! 

            

 

 Εμπορικά και ελληνικά...

 

Goldmine

 

 

Ps: Η ιδέα για το άρθρο προέκυψε από την ανάγνωση του  άρθρου του κ. Μαυρίδη: http://mavridis.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=4805&blid=2

 

Σχόλια

27/02 15:28  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Όλα τα χρηματα και όλα τα αισθήματα. Γαλαξίες, πολλοί γαλαξίες, ο τα μάλα συγκεκινημένος, Θρασύβουλος
27/02 15:47  Goldmine
Σκόπευα να σας το αφιερώσω, φίλτατε ως φυσικόν εκφραστήν του Εμπορίου εν τη κοινότητι ταύτη...
Το κερδίσατε δικαιωματκά! Δικό Σας!
27/02 15:59  Goldmine
Σας υπόσχομαι μία πιο "περιποιημένη" αφιέρωση του δευτέρου μέρους...
27/02 15:59  favlos
Για σου γκολντ με τα ωραία σου.Λειτουργεί το ιστολόγιο ως πυρσός ομορφιάς και ανάτασης ψυχής ακόμα και σε αναγνώστες που λογικά ρέπουν πρός φιλοχρηματίας μεριά.
27/02 16:04  Goldmine
Kαλή και η φιλοχρηματία με μέτρο, αγαπητέ favlos, η τεμπελιά είναι ντροπή "αεργίης γαρ τόνειδος"!

"Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν γενέσθαι των δεόντων"(συγγνώμη για τα Γαλλικά... από το Θρασύβουλο επηρεάστηκα:-)
27/02 16:57  evie
5* υπέροχο άρθρο, κάθε πρόταση κι ένα ταξίδι στην ιστορία.
27/02 17:19  Goldmine
Ευχαριστώ, evie για τα καλά σου λόγια!
27/02 17:43  EASY RIDER ( GARV )
Οταν γραφεις τετια θεματα σε ζηλευω ...5*

παντα με την καλη εννοια .
27/02 17:44  EASY RIDER ( GARV )
Το ο χαθηκε απο το " τετοια "
27/02 17:51  Goldmine
Έκαστος στο είδος του και ο Garv μοναδικός στο ύφος του...

Αν έβαζα εδώ τη φωτογραφία που σου έστειλα.. ούτε τις μισές επισκέψεις δεν θα είχαμε...

Σ΄αγαπάνε εσένα τα κορίτσια, βλέπεις:-)
27/02 18:25  EASY RIDER ( GARV )
Επειδη δεν μ εχουν δει φιλε , αν με δουν δεν θα ξαναπατησουν το ποδι τους .
ασε που οι γυναικες αγαπουν τους πλουσιους αλλα λατρευουν τους χαμενους .
27/02 18:48  pol
Θαυμάζω το επιχειρηματικό δαιμόνιο και τους ανθρώπους που ζουν για να κερδίζουν(έμποροι) ,σε αντίθεση με μας που θέλουμε να κερδίσουμε για να ζήσουμε!

Όλα καλά Gold;
27/02 18:53  CANYON
5* ...
27/02 19:13  Goldmine
@Kαλά φίλε Πολ, ευτυχώς προς το παρόν.

Ευχαριστώ Ελπίζω και ο Disc να είχε σήμερα καλά νέα...

@Φίλε Canyon χαίρε!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
13 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις