Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Μάνα, μητέρα, μαμά
2163 αναγνώστες
Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013
17:28

10 Μαϊου σήμερα. Παρασκευή συννεφιασμένη. Όπως θα ταίριαζε να είναι η προηγούμενη Μεγάλη Παρασκευή, που ενώ η θρησκευτική μας παράδοση την θέλει μουντή με μολυβένια σύννεφα κι αστραπές να σχίζουν τον ουρανό, όπως στον Γολγοθά, φέτος κατ΄εξαίρεση ο ήλιος δοκίμασε τις αντοχές μας με θερμοκρασίες μικρού καύσωνα. ‘Ετσι αντί για Επιτάφιο ψάχναμε παραλίες.

 

Η Κυριακή που μας έρχεται, και κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαϊου, είναι αφιερωμένη στη γιορτή της μάνας. Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων έφτιαξε ένα μελωδικό ποίημα που είναι ό,τι πιο ταιριαστό βρήκα για τις γυναίκες που σκίζονται στα δύο κυριολεκτικά ώστε να απολαμβάνουμε όλοι το δώρο της ζωής. Κατά πόσον το εκτιμούμε ας δώσουμε μόνοι την απάντησή μας αυτοεξεταζόμενοι.

 

 

Με θλίβει που από λάθος και των δύο πλευρών στην Ελλάδα οι μεν μητέρες συνήθως γίνονται υπερπροστατευτικές και μπαίνουν άκομψα στη ζωή των παιδιών τους προκαλώντας την αντίδρασή τους τα δε παιδιά το εκμεταλλεύονται αυτό εξίσου άκομψα και συμπεριφέρονται με έλλειψη σεβασμού, ειρωνείες και διακωμώδηση - τύπου Λαζόπουλου - για την πιο ιερή τους σχέση που συνήθως καταντά ψυχολογικό σύμπλεγμα, οιδιπόδειο για τα αγόρια και ανταγωνιστικό σύνδρομο για τα κορίτσια.

 

 

Ονειρεύομαι πιο υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα μεγάλα παιδιά και τις μητέρες τους. Πάσχει η σχέση γενικά. Η έλλειψη χρόνου οδηγεί τις δύσμοιρες εργαζόμενες μητέρες να θεωρούν πως με παροχές, δώρα και χαρτζιλίκι μπορούν να αναπληρώσουν το υστέρημα της επικοινωνίας με τα παιδιά τους και το κενό της σωστής ανατροφής.

 

 

Τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, θέλουν τον χρόνο μας και τον χρόνο τους. Το φαγητό της μαμάς, τη συζήτηση με τη μαμά, τη σπιτική θαλπωρή, την οικογενειακή εστία, τη στήριξη, την αγάπη, την κατανόηση, την επιβράβευση, την επιβεβαίωση, την επικοινωνία. Μια μεγάλη καρδιά και μια μεγάλη αγκαλιά!

 

 

Οι μητέρες απ΄την πλευρά τους θέλουν να μην θεωρούνται δεδομένες και να μην εισπράττουν απαξίωση, αδιαφορία, ασυνεννοησία, θράσος αυθάδεια και ανάγωγες συμπεριφορές, φαινόμενα που ανθούν κατά κόρον στην ελληνική κοινωνία.

 

 

Αν με ρωτούσαν ποιο είναι το πιο κυρίαρχο για μένα αίσθημα, είναι μία διαχρονική έννοια ξεχασμένη, πάνω στην οποία βασίζονται όλα τα άλλα. Κάτι που τείνει να εκλείψει από το λεξιλόγιο των Ελλήνων, όπου θεωρείται μαγκιά να είσαι θρασύς, αγενής με προπέτεια, τσαμπουκά, αθυροστομία κι επιθετικότητα... σφόδρα. Οι γυναίκες το εκφράζουν περπατώντας με ένα τσιγάρο στο χέρι - θυμηθείτε στην τελευταία διαφήμιση της vodafone, τη "γλώσσα" δύο γυναικών μέσα στα αυτοκίνητα, παρουσία δύο "ευνουχισμένων" και άφωνων συζύγων... Λάθος πρότυπα για τα παιδιά της Ελλάδας! Λάθος διάλογος. Κλείνω την τηλεόραση κάθε φορά που έχω να το υποστώ αυτό.

 

 

Αναφέρομαι στην έννοια "σεβασμός". Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε το ελάχιστο που αξιώνει κάθε μάνα. Δεν διδάσκεται. Εμπνέεται. Με παράδειγμα, ήθος και υπομονή.

 

 

Από δω απευθύνομαι σε πολλούς άνδρες και σε λιγότερες γυναίκες.

 

 

Όλοι όμως τρυγήσαμε ζωή μέσα από τα μητρικά σπλάχνα.

 

 

Ο Λουδοβίκος τραγούδησε.

 

 

Εγώ αφιερώνω. Με σεβασμό!

 

 

Όπως και νάχει μάνα είσαι… μόνο μία….

 

 

 

Σχόλια

10/05 19:47  γεροjerri
Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά μανούλα!
10/05 21:21  PREMIUM
Όμορφο ! Έχει γίνει θέμα και στο φόρουμ με τις "μάνες" του Μιχάλη του Σάλα στην ΠΕΙΡ ! Σύμπτωση :-)
10/05 23:09  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Είχα την ευτυχία να περάσω λίγες μέρες με τη μάνα μου στην Υπάτη. Μοιάζουμε πολύ και τώρα που γέρασα και εγώ (με γέννησε στα 23 της) πολλοί νομίζουν ότι είμαστε αδέλφια!..
Όμως, στην "ιδιοσυγκρασία" έχω μάλλον τα "γονίδια" του πατέρα μου, παρόλο που λόγω του επαγγέλματος (λειτουργήματος καλύτερα..) του, ελάχιστο χρόνο περάσαμε μαζί. Κόμη και το 1ο εγκεφαλικό το πάθαμε στην ίδια ηλικία και για τους "ίδιους - παρόμοιους" λόγους.
11/05 12:36  cormorano
Καλημέρα και ΔΙΠΛΑ... Χρόνια Πολλά!

Καλές επιτυχίες...
Ωραία όλα...όπως και το βιντεάκι

πως το κατέχει η μάνα μου
αφούχει μπλιο ποθάνει
και στ’όνειρο μου όντε πονώ
τη αγριπιάτσι κάνει

μπλιο = πια
αγριπιά = ξενύχτι
11/05 15:08  cormorano
Για το χρυσό βιβλίο...

μπορεί σε χίλιους μάνα μου
ν’άδειξα εμπιστοσύνη
μα όλοι με προδώσανε
ακόμη και οι φίλοι

αγάπη είναι πολλώ λογιό
τσι μάνας ξεχωρίζει
άμα πονάς και να γελάς
εκείνη το γνωρίζει

η αγκαλιά τσι μάνας μου
για μένα είναι λιμάνι
ακόμη και ο πόνος μου
τη δύναμη ντου χάνει

χίλιες φορές σου μαύρισα
μάνα μου τη ψυχή σου
μα μέσα από τσ’ αναστεναγμούς
μούδινες την ευχή σου
11/05 17:30  Goldmine
Βρε βρε...καλώς βρεθήκαμε πάλι...Έχουμε γράψει μια ιστορία εδώ από ΤΟΤΕ (ΠΡΕΜ!) που είναι κατάδική μας και δεν ακυρώνεται.
@jerri, ειλικρινά χαίρομαι επί τη εμφανίσει και συμπάσχω... Πρόταση: να φύγει το γέρο από το nickname σου. Δεν γερνά η ψυχή!
@Πρεμ: Τι κάνει αλήθεια η Μεγάλη Kαρδιά;
@Τριαντάφυλλε, εκτιμώ την παρρησία σου. Μας κάνεις και νιώθουμε οικογενειακά.
@κορμοράνο είχα χάσει τα ίχνη σου και λυπάμαι αν "έφυγε και η μητέρα σου". Ξέρω πως θα ζει πάντα στα όνειρά σου, όπως κι ό "άγιος" πατέρας σου.
Αν μας αισθάνεσαι φίλους να ξέρεις πως δεν σε έχουμε προδώσει απλά οι συγκυρίες της ζωής μας απομονώνουν συχνά αλλά η εκτίμηση παραμένει.
Πολύ ωραίες, αυθεντικές οι μαντινάδες σου με ποιητική δύναμη και αξία.
Σας ευχαριστώ όλους.
11/05 18:56  PREMIUM
Καλά είναι το κορίτσ΄ gold και ΠΑΝΤΑ ενημερωμένη για τα οικονομικά !

Αύριο θάναι κοντά μας για να φάμε και θα τη ρωτήσω, τί να κάνω με την ΠΕΙΡ :-)

Ο πατέρας δυστυχώς όπως θα κατάλαβες, αν ακόμα με διαβάζεις, μας άφησε και μας περιμένει εκεί πάνω !

Πέρασα σήμερα στην επέτειο του τρίμηνου αποχωρισμού μας και τα είπαμε !

ΥΓ. Ελπίζω να αποδειχθεί ... goldy η .. φυλακή μας :-)
12/05 01:15  Goldmine
Λυπάμαι Πρεμ...
Ειλικρινά!
Είχα πολύ καιρό να διαβάσω. Δεν προλάβαινα. Να γίνει φως στη ζωή σας από κει ψηλά. Να ζείτε να τον θυμάστε...΄Εχω κι εγώ τη μεγάλη καρδιά με κάταγμα ισχίου δύο μήνες...87 Μαϊων ακριβώς... Το ποτάμι της ζωής πίσω δεν γυρίζει, δυστυχώς.
12/05 09:43  PREMIUM
Goldy ! Μια χαρά θα τα πάει !
Η δική μου βγήκε νικήτρια πέφτοντας με το κεφάλι από ύψος 2 μέτρα και σπάζοντας αυχένα !
Καταλαβαίνεις γονίδιο που έχω :-) Για inside information για ΠΕΙΡ θα σε ενημερώσω προσεχώς :-)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις