Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Έλαβα τέτοια μηνύματα...
1175 αναγνώστες
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2008
10:03

Κλέβουν από Ιντερνετ και ΑΤΜ 5 εκ. τον χρόνο

Σπείρες από την Απω Ανατολή «ψαρεύουν» πελάτες τραπεζών στέλνοντας «μαϊμού» e-mail με σκοπό να υποκλέψουν τους κωδικούς ασφαλείας πρόσβασης στο διαδίκτυο ή με παγίδευση των καρτών και υποκλοπή του ΡΙΝ

 

«Επίθεση» στις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες εξαπολύουν το τελευταίο διάστημα σπείρες ηλεκτρονικών απατεώνων, οι οποίες ορμώμενες από την Απω Ανατολή... ψαρεύουν θύματα τόσο ανάμεσα στους πελάτες ηλεκτρονικής τραπεζικής όσο και στα ΑΤΜ, με τη λεία τους να ξεπερνά τα 5 εκ. ευρώ τον χρόνο.

 

 

  

 

 

 

Οι ηλεκτρονικές επιθέσεις γίνονται ή με την αποστολή «μαϊμού» e-mail, με τα οποία προσπαθούν να υποκλέψουν τους κωδικούς ασφαλείας για συναλλαγές στο Διαδίκτυο (η μέθοδος ονομάζεται phising), ή με την «παγίδευση» των ΑΤΜ, με στόχο πάλι την υποκλοπή των μυστικών κωδικών (μέθοδος skimming).

Την τελευταία περίοδο στόχος έγινε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία δέχτηκε μέσα σε μία βδομάδα πολλαπλές «επιθέσεις», καθώς οι πελάτες της ηλεκτρονικής τραπεζικής «βομβαρδίστηκαν» με 5-6 διαφορετικά e-mail, προερχόμενα από Ινδία, Κορέα, Ιαπωνία και ΗΠΑ. Ανάλογες επιθέσεις έχουν δεχτεί κατά καιρούς η Εθνική Τράπεζα, η Alpha, η Citibank.

Ας σημειωθεί ότι κάθε φορά που «χτυπάει» μία σπείρα με τη μέθοδο του phising στέλνει -όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι- τουλάχιστον 2 εκατομμύρια μηνύματα σε όλο τον κόσμο. Στόχος είναι να εξαπατηθεί ένα ποσοστό 0,1%, δηλ. περίπου 2.000 άτομα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2006 στην Ελλάδα το σύνολο της απάτης τόσο μέσω Διαδικτύου όσο και μέσω των ΑΤΜ ανήλθε -σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη- στα 3 εκ. ευρώ και το 2007 στα 5 εκ. ευρώ.

Αντίδραση
Στην πρόσφατη επίθεση, η αντίδραση της Τράπεζας Πειραιώς ήταν άμεση, όπως αναφέρει στο «Εθνος» στέλεχος της διεύθυνσης ηλεκτρονικής τραπεζικής, κ. Ελενα Ορφανίδου, και υπογραμμίζει: «Ευθύς μόλις αντιληφθήκαμε ότι δεχόμαστε επίθεση, κατεβάσαμε το όριο συναλλαγών όλων των πελατών μας της ηλεκτρονικής τραπεζικής στο μηδέν.

Ετσι, ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος πελάτης είχε συνδεθεί με το επικίνδυνο link της σπείρας, για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε εργασία θα έπρεπε να πληκτρολογήσει εκτός από τον κωδικό εισόδου και τον κωδικό ασφαλείας και το extra pin. Ομως η διάρκεια ζωής του extra pin είναι μικρότερη του 1 λεπτού, οπότε ο κωδικός αυτός αχρηστεύεται πριν προλάβουν οι επιτήδειοι να τον χρησιμοποιήσουν».

Επίσης η Τράπεζα Πειραιώς ενημέρωσε την πελατεία της ότι:

  • Η τράπεζα δεν στέλνει ποτέ μηνύματα e-mail που ζητούν από τους αποδέκτες να συνδεθούν με την υπηρεσία winbank και πόσω μάλλον να καταχωρίσουν προσωπικά τους στοιχεία.
  • Και παράλληλα τους συμβούλευσε να αγνοήσουν και να σβήνουν όλα τα ηλεκτρονικά μηνύματα που λαμβάνουν και τους ζητούν να συνδεθούν με την υπηρεσία winbank για οποιονδήποτε λόγο.

Στην περίπτωση δε που ο πελάτης αναφέρει στην τράπεζα ότι έχει ανταποκριθεί και έχει καταχωρίσει τους προσωπικούς του κωδικούς στο επικίνδυνο site, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το Call Center της τράπεζας για να γίνουν όλες οι ενέργειες ελέγχου που απαιτούνται.

Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

Aναδημοσίευση από την εφημερίδα "Εθνος".

 

Σχόλια

12/02 10:54  groyma stella
Δεν φτανει που ο goldmine μας ενημερωνει σχεδον καθε μερα για την σαπιλα που υπαρχει γυρω μας θελοντας να μας προστατεψει ,δεχεται και τα μοναστερα.Μοναστεριστη εσυ εισαι ο κλεφτης?
12/02 10:58  Goldmine
Γεια σου γλυκιά Στελλίτσα!
12/02 11:20  favlos
Ε ναι είναι απαράδεκτο...ο άνθρωπος ενημερώνει και ο άλλος...Πάντως έχω λάβει απο citi & probank αλλά είναι χαζά.Το καταλαβαίνεις αμέσως.
12/02 12:00  Goldmine
Καλημέρα φίλε Favlos.
Έλαβα κι εγώ από Πειραιώς, όπως κι εσύ το προσπέρασα αδιάφορα, μέχρι που με ενημέρωσε η Τράπεζα για την απάτη συστήνοντας να μην ανοίγω τέτοια μηνύματα. Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν άτομα που τσιμπάνε. Διόλου απίθανο.
12/02 12:03  pol
Καλημέρα παρέα!
Ευχαριστώ πολύ τον οικοδεσπότη!
Τα μάτια μας "δεκατέσσερα"!
12/02 12:32  crazy
Καλημέρα κι από μένα!
Τα μάτια σας όχι απλώς 14... 100014!
Ήμουν πρόσφατα θύμα του skimming («παγίδευση» των ΑΤΜ, με στόχο την υποκλοπή των μυστικών κωδικών). Τραυματική εμπειρία το να διαπιστώνεις ότι ο λογαριασμός σου έχει αδειάσει...
12/02 12:50  elenitsa 1
Παιδες,ΠΟΤΕ καρτα αναληψης απο λογαριασμο"φουσκωμενο".ΠΟΤΕ.Κι ουτε καρτες που η τραπεζα σου δινει το δικαιωμα υπεραναληψης.Εχεις δικα σου,τρως.Δεν εχεις,ψωμολυσσας.Απλα τα πραγματα.
12/02 13:12  Goldmine
Εκπλήσσομαι με τη σοβαρότητα των τοποθετήσεών σας.

Όλοι είμαστε υποψιασμένοι αλλά διαβάζοντάς σας, λέω πώς άξιζε τον κόπο το post.

Ελενίτσα είπες μεγάλη κουβέντα. Μέχρι να το καταλάβει αυτό ο Νεοέλληνας έχει δύσκολο δρόμο μπροστά...

Φίλη crazy, λυπάμαι με την περιπέτειά σου και ευχαριστώ που με <ψίλιασες> για να το προσέχω κι αυτό!

@Φίλε Pol πώς είναι σήμερα το ωραίο νησί μας;

12/02 13:31  zaftheo
Αγαπητέ goldmine σε ποιο email τα έλαβες;

Σε αυτό που έχεις δώσει στο blog για επικοινωνία;

Εγώ σε αυτό λαμβάνω καθημερινά σχεδόν τέτοια email και καλά της citi bank.

Ευτυχώς δεν είμαι πελάτης της και κατάλαβα ακριβώς περί τίνος πρόκειται.

Βέβαια εννοείται ότι δε θα έδινα τα στοιχεία της κάρτας μου σε ένα mail αλλά θα έμπαινα στον κόπο να επικοινωνήσω με την τράπεζα.
12/02 13:37  pol
Μια ήσυχη "χειμωνιάτικη" μέρα!Παίρνουμε δυνάμεις πριν αρχίσει η "εισβολή"!Ήδη οι επιχειρηματικές "συντηρητικές" εργασίες άρχισαν και τελούν εν αναμονή των πρώτων "αποδημητικών".
Προσωπικά επισκέφτηκα το κηπικό μου "παράδεισο"!Η ρόκα ,το μαρούλι ,ο άνηθος,ο μαιντανός,τα σέσκουλα ...είναι σε αναμονή της "σαλατάρας"
12/02 14:17  Goldmine
@Zaftheo, όχι σε αυτό. Στο επίσημο μέιλ μου που έχω δώσει στην Τράπεζα.

@ Pol: Είσαι η φωνή της γνήσιας ελληνικής ζωής. Ζηλεύω τη σαλάτα σου!
Θα σε μιμηθώ με όποια υλικά έχω. Δεν θάναι σαν και τα δικά σου, βέβαια!
12/02 14:38  crazy
Προσωπικά δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω ξανά κάρτα αναλήψεων παρά μόνο σε πολύ μεγάλη ανάγκη. Όποιος καεί στο χυλό…
Από τη μια, μας ωθούν, μας ενθαρρύνουν ή και μας εξαναγκάζουν να χρησιμοποιούμε τα ΑΤΜ, να μην πηγαίνουμε στα ταμεία της τράπεζας για να μην απασχολούμε προσωπικό (π.χ. η συγκεκριμένη τράπεζα απ' ότι ξέρω, όταν κάνεις περισσότερες από 3 συναλλαγές στα ταμεία της το μήνα, σε χρεώνει!)..
Από την άλλη όμως, τι γίνεται με την ασφάλειά μας;;; Ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία ασφάλεια. Είτε είναι μηχάνημα εντός τραπέζης, είτε είναι μηχάνημα σε άλλο χώρο π.χ. σούπερ μάρκετ, οι επιτήδειοι βρίσκουν τρόπο και κάνουν τη δουλειά τους. Κι αυτό δεν το λέω εγώ, είναι κουβέντα του διευθυντή της τράπεζας που έχω λογαριασμό.
Κάποια στιγμή, μετά από αρκετά τηλεφωνήματα, επιστολές, συμβούλια κλπ κλπ, η τράπεζα αποζημιώνει... Στη δική μου περίπτωση αυτό έγινε δυο μήνες μετά την «ανάληψη» και με τη μεσολάβηση «γνωστού». Ενδεχομένως να τραβούσε κι άλλο η ιστορία αν δεν υπήρχε ο «γνωστός». Φυσικά, αν είχα οικονομικό πρόβλημα αυτούς τους δυο μήνες δεν ενδιαφέρει κανέναν και δε συζητάμε βέβαια για το ποιος αποζημιώνει για την ταλαιπωρία και την ψυχική οδύνη... αυτό μοιάζει να 'ναι το ανέκδοτο του μήνα!
Μετά από όλα αυτά, τι να πω;; Κομπόδεμα στο στρώμα;;!... σαν τη γιαγιά και τον παππού;; ή μάλλον, σαν την προ-γιαγιά και τον προ-παππού;;... γιατί πάμε πίσω.. όχι μπροστά...

Υ.Γ. Συγγνώμη… παρασύρθηκα και πολυλογώ, αλλά τα θυμήθηκα και φούντωσα πάλι! Είναι πρόσφατο το γεγονός και νωπές οι μνήμες… :)
12/02 14:47  Goldmine
Φωτογράφισες επακριβώς την κατάσταση αγαπητή crazy. Θεωρώ χρήσιμη την μαρτυρία σου - πάθημα! και ζητώ εγώ συγγνώμη που ευθύνομαι για την αναβίωση μιας τέτοιας οδυνηρής εμπειρίας.
12/02 14:49  pol
Τα δικά μου είναι μεγαλωμένα με "χώμα" του σχίνου και της κουμαριάς! 100% οικολογικό προιόν!Αμ, το κρασί μου! 90% ποικιλία "αθήρι"(από την οποία γίνεται η σαμπάνια) και 10 % διάφορα αρωματικά μοσχάτα!... Προδόθηκα!
<<ούλλα χαλάλιν τους!>> Διότι κυπριακό είναι το δικό μου ...<<.βασανάκι!>>
12/02 14:55  crazy
Ίσα - ίσα! Καλά έκανες κι έβγαλες το θέμα, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος και να είναι υποψιασμένος.
12/02 15:00  Goldmine
Ωραία πρόσμειξη οίνων και νήσων! Να ζείτε εν χαρά και ευωχία!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
14 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις