Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Χρυσοί κανόνες για το Χρηματιστήριο της Μεγάλης Κρίσης
1795 αναγνώστες
Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012
23:05

 

 

Για άπειρους και καινούριους "παίκτες"  αλλά και  παραδοσιακούς επενδυτές:

 

Ερευνώντας και γράφοντας την Ιστορία του παλιού Ελληνικού Χρηματιστηρίου και παρακολουθώντας παράλληλα το σημερινό Χρηματιστήριο διαπιστώνω πως έχουν αλλάξει οι κανόνες και το "παιχνίδι" έχει γίνει σκληρό πόκερ για δυνατούς παίκτες σε διεθνή αρένα πλέον.


Η παλιά Σοφοκλέους με το κάγκελο και τη γοητεία που ασκούσε στα πλήθη από το 1876 έγινε απρόσωπο ηλεκτρονικό ταμπλό αναμέτρησης διεθνών οίκων. Και στο βάλτο όπου αναμετρούνται τα "βουβάλια" έχουν γίνει λιώμα τα βατράχια, οι μικροί επενδυτές που έχασαν περιουσίες και όνειρα μαζί.


 Ένα τελευταίο κραυγαλέο παράδειγμα είναι αυτό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου όπου εν μιά νυκτί το παραδοσιακό αποταμιευτικό ίδρυμα, αποκούμπι  χιλιάδων μικροεπενδυτών μπήκε σε απόσυρση όπως τα χαλασμένα αυτοκίνητα ύστερα από δήλωση του υπουργού Οικονομικών πως δεν είναι πια βιώσιμο;;;


70.000 μέτοχοι σε κρατική τράπεζα (το 34% περίπου του ΤΤ ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο) δεν ορίζουν τις μετοχές τους δυστυχώς, συνεπώς και τα χρήματά τους. Πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο. Και εφόσον διασπαστεί σε bad και good τράπεζα για να πωληθεί (κάτι που θεωρείται προαποφασισμένο πλέον από το ΔΝΤ και την Τρόϊκα) τότε άλλο ένα οικονομικό "έγκλημα" θα έχει συντελεστεί χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

 

Συμπέρασμα πρώτο : Βάλε στο χρηματιστήριο χρήματα που τα θεωρείς ξεγραμμένα και ουδέποτε δανεικά ή ποσά που τα προορίζεις για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών σου, διότι μέσα σε μια νύχτα μπορεί να τα χάσεις.


Όσοι υπερασπίζονται την άποψη πως το χρηματιστήριο είναι θεσμός στήριξης και αιμοδότης των επιχειρήσεων πλανώνται πλέον. Μετοχές υγιών επιχειρήσεων  αποτιμώνται σε εξευτελιστικά επίπεδα κάτω του ενός ευρώ ενώ διάφορα "σαπάκια" που θα έπρεπε να έχουν βγει από το ταμπλό εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο συνεχόμενης κερδοσκοπίας.


Συμπέρασμα δεύτερο: Επένδυσε μακροπρόθεσμα σε μετοχές εταιρειών, τις οποίες έχεις ερευνήσει και για τις οποίες έχεις πεισθεί πως δεν πρόκειται να εξαφανιστούν από το ταμπλό. Υπάρχουν και τέτοιες αλλά θέλει προσωπική μελέτη ισολογισμών και θεμελιωδών στοιχείων.


Στο Χρηματιστήριο βγάζουν λεφτά οι λίγοι επιτήδειοι  και χάνουν περιουσίες οι πολλοί. Είναι πολύ λιγότεροι οι κερδισμένοι απ΄τους χαμένους. 

 

Συμπέρασμα τρίτο: Επομένως, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, μην ξεκινάς συναλλαγές στο Χρηματιστήριο και μάλιστα οn line αν είσαι ανίδεος και άπειρος. Αλλιώς κυριολεκτικά τζογάρεις και συνήθως χάνεις.


Σήμερα όσο και να ενημερώνεσαι, όσο και να παρακολουθείς, όσο και να συζητάς για τα οικονομικά είσαι ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένος στους κινδύνους του συστήματος. Και το σύστημα είναι πολύ πιο έξυπνος αντίπαλος απ΄ τον καθένα  μας. 


Συμπέρασμα τέταρτο: Το σύστημα δεν είναι μόνο εξυπνότερο είναι και ταχύτερο. Μην υπερεκτιμάς τις δυνατότητές σου. Είναι ένας άπιαστος "δαίμονας" που για να τον πιάσεις φίλο πρέπει να έχεις τύχη, γνώση, ενημέρωση και καθημερινή ενασχόληση και αν...

 


Σε εποχές κρίσης είναι κανόνας πως πέφτουν τα χρηματιστήρια. Καλό είναι επειδή οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες να μην μένει κανείς μέσα στο χρηματιστήριο.  Καιροφυλακτούμε με υπομονή και με ρευστότητα μέχρι να δώσει δείγματα πραγματικής ανάκαμψης. Φυσικά με τέτοια δυσμενή κατάσταση όπως η παρούσα δεν πρέπει να ξεθαρρεύει κανείς ούτε να αυταπατάται πως άλλαξε το κλίμα ακόμη. 


Συμπέρασμα πέμπτο: Πολύ επιφυλακτική στάση αναμονής και προστασία κεφαλαίου επιβάλλεται σε περίοδο οικονομικής κρίσης για τους επενδυτές των χρηματιστηρίων. Μόνο πεπειραμένοι traders ρισκάρουν να μπαινοβγαίνουν για το τριήμερο κέρδος. Αν ωστόσο δεν αντέχει κάποιος να κρατηθεί μακριά από το Χ.Α. ας μην επαναπαυτεί τοποθετημένος σε μετοχές αλλά ας παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις. Το έξυπνο χρήμα δεν μπορείς να το συναγωνιστείς σε καμία περίπτωση. 


Βέβαια αφού ανακοινωθεί μία χρεοκοπία κράτους ή μία υποβάθμιση χρηματιστηρίου τότε αρχίζει και μία εκτόξευση του χρηματιστηρίου υπό όρους. Αλλά και να μην πιάσει κανείς την άνοδο απ΄την αρχή δεν χάλασε ο κόσμος. Σε μία άνοδο διαρκείας όλοι οι εμπλεκόμενοι κερδίζουν. Και της πρώτης μέρας και της δέκατης και της εικοστής. 


Πολλοί προσπαθούν να φτιάξουν κλίμα κατά το δοκούν, ανάλογα δηλαδή με το πού φυσάει ο άνεμος των συμφερόντων τους. Έχει γεμίσει η αγορά με εν δυνάμει μαυραγορίτες με την ευρεία έννοια του όρου. Παπαγαλάκια, Μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά, πολιτικοί κύκλοι κ.ά. 

 

Συμπέρασμα έκτο: Να φιλτράρεις καλά τις πληροφορίες σου. Ακολούθησε το ένστικτό σου και όχι το πάθος σου. Συγκρατήσου και μην ενθουσιάζεσαι. Αξιοποίησε τα χρήματά σου με έξυπνο, σίγουρο και φειδωλό τρόπο αυτές τις σκοτεινές μέρες που η απώλεια και ενός ακόμη ευρώ είναι κολάσιμη.


Και κοίτα μακριά, πέρα από το σήμερα, τι περιμένεις ας πούμε σε έξι μήνες. Κάθε οικογένεια πρέπει να έχει κάνει τα κουμάντα της  από οικονομικής πλευράς.για ένα εξάμηνο τουλάχιστον.


Σας τόχω πει τόσες φορές οι μέρες είναι πονηρές....

 

 

 Και για εμπέδωση:-): http://kissos33.blogspot.gr/2012/09/blog-post_6267.html

 

 

 

 

Σχόλια

25/09 11:20  cormorano
Καλημέρα σε όλους !
Έτσι και αλλιώς όλα μπορεί και να τα κόψουν μα τη Kαλημέρα ΠΟΤΕ!

Όντως Χρυσοί, άντε όμως που πολλές φορές μας τρώνε τα ποδαράκια και τα χεράκια μας...

Καλορίζικο το από κει μεριά...!
25/09 11:30  Goldmine
Γιάννη ποτέ δεν είναι αργά. Απαντώ με παροιμίες και ανταπάντησε με μαντινάδα:
Στα αρχαία: "Γηράσκω αεί διδασκόμενος" και στην καθομιλουμένη: "Όσο ζω και δεν πεθαίνω τόσο πιο πολλά μαθαίνω" ή "Όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι!". Σ΄ευχαριστώ!
25/09 11:39  cell
Σημειολογούσες της μεγάλης κρίσης ...συνεισφορές;)

Στατιστικής

Μία άποψη της διεθνούς αρένας παρόντων και των αποδιοπομπαίων ...χοίρων εδώ:
http://4.bp.blogspot.com/-VkP0oOIOLzU/UDn5uvwpeJI/AAAAAAAAFlY/Q6m2HygUTpw/s1600/when-do-we-buy-greece.png
(εντύπωση προκαλεί ο "συγχρωτισμός" των ...κηνσόρων Αυστρίας και Φινλανδίας μαζί τους)

Στίχου

"Πες μου τον όρκο του προπάπου,
κι αν δε γυρίσω μια βραδιά,
να με θυμάσαι κάπου κάπου
και να προσέχεις τα παιδιά".

Ιστορίας
(του ...προπάππου)
http://agrorama.files.wordpress.com/2011/09/anatoli.jpg?w=540&h=388&h=388

Με τις διαπιστώσεις και προτροπές επί του θέματος δύσκολα μπορεί κανείς, εν γένει, να διαφωνήσει.
Εξ ίσου όμως δύσκολα θα αναγνώριζε κανείς συνθήκες ευνομίας και δημοκρατίας στον τόπο μας, παραμέτρους εκ των ων ουκ άνευ για τη λειτουργία των θεσμών(μεταξύ αυτών και το ΧΑ).
Καλημέρα Gold!
Καλή συνέχεια να έχει η αναρρίχηση του "κισσού" στις ποιοτικές του κατευθύνσεις, εντός και εκτός Ναού ;)
25/09 11:48  favlos
Το παιχνίδι πλέον έχει ανοίξει

Πρόκειται για μια τεράστια παγκόσμια πλατφόρμα με εξωπραγματική μόχλευση και ζητάει από τους παίκτες τόσες ώρες και τόσες γνώσεις σε καθημερινή βάση που καλύτερα να απέχουν
Τα δε εργαλεία τρέχουν πια με ταχύτητα τρελή
Θα αναφέρω περίπτωση φίλου που για αρκετό καιρό προετοίμαζε σύστημα που θα κέρδιζε στις πλατφόρμες και όταν το ετοίμασε ήδη παρόμοια συστήματα τα έδιναν δωρεάν,άρα τα έλεγχαν
25/09 11:50  Goldmine
Αγαπητέ cell, oι "συνεισφορές" σου πολύτιμες, από μόνες τους αποτελούν ιδανική επέκταση του παρόντος θέματος.
Θα τις περιποιηθώ δεόντως (κάποια στιγμή γιατί σήμερα θα λείψω). Εκτιμώ το χρόνο που διέθεσες για την πολυδιάστατη απάντηση.
Παιδιάστικος κάπως αλλά αγαπημένος ο στίχος του Δροσίνη:
Δε θέλω του κισσού το πλάνο ψήλωμα
σε ξένα αναστυλώματα δεμένο.
Ας είμαι ένα καλάμι, ένα χαμόδεντρο.
Μα όσο ανεβαίνω, μόνος ν’ ανεβαίνω.
25/09 11:52  Goldmine
Φίλε Νίκο, ακριβέστατη η αναφορά σου και η ορολογία σου και σ΄ευχαριστώ για το εύστοχο σχόλιο.
26/09 11:40  PREMIUM
Φίλη goldy ! Έπιασα την allusion ! Είχες ΤΟΤΕ Τράπεζα Αθηνών !
Ελπίζω στις μέρες μας να έχεις μια άλλη μετοχούλα με πρώτη λέξη με 7 γράμματα και αυτή και η δεύτερη "Αθηνών" και αυτή :-)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις