Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Ομοιοπαθείς στις κρίσεις και «ομοιοπαθητική» θεραπεία
1006 αναγνώστες
Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2008
10:27

 

 Μελετώντας από την «κλειδαρότρυπα» του ιστορικού γίγνεσθαι τις κρίσεις των χρηματιστηρίων διαχρονικά, οδηγούμαστε σε ασφαλή συμπεράσματα, τα οποία σε «ομοιοπαθητικές» δόσεις, μπορούν να αποτελέσουν αντίδοτα στο δικαιολογημένο πανικό μιας ακόμα Μαύρης Δευτέρας!

Η παρούσα «παγκοσμιοποιημένη» κρίση των χρηματιστηρίων, από το μικροσκόπιο της ιστορικής θεώρησης των αγορών, δεν είναι πρωτοφανής στο διεθνές, οικονομικό στερέωμα.

 

Συνεπώς, ως ομοιοπαθείς με εκατομμύρια προγενέστερους και σύγχρονους πληγέντες από την ανίατη νόσο του ΧΑ-ΝΕΙΝ (χρήματα), κατ΄ αρχήν, βεβαιωνόμαστε πως η παρούσα κρίση δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία  και δεν προοιωνίζεται την κατάρρευση της γεώσφαιρας.

 

Ανέκαθεν, από καταβολής τους, τα οργανωμένα χρηματιστήρια του κόσμου πλήττονταν από  ποικίλες κρίσεις. Το Χρηματιστήριο Αθηνών, μάλιστα, ταλάνισαν χρηματιστηριακές κρίσεις, πριν καν ακόμα λειτουργήσει ως θεσμός.

 

Η πρώτη μεγάλη κρίση, εξερράγη τον Απρίλιο του 1884 και προήλθε από τις μετοχές της εταιρίας Λαυρίου. Εντυπωσίασε σφόδρα την κοινή γνώμη, λόγω της υψηλής κοινωνικής θέσης των πρωταγωνιστών της.

 

Την τριετία 1873-76, οι ίδιες μετοχές είχαν πυροδοτήσει μέγα σκάνδαλο, με τεράστιες ζημιές, πριν την ίδρυση Χρηματιστηρίου. Τα «Λαύρια» αποτελούσαν το σφυγμόμετρο της αγοράς και το κατ΄ εξοχήν «κερδοσκοπούμενο χαρτί».

 

 Η τιμή της μετοχής, από 150 φράγκα, το Φεβρουάριο του 1882,  υψώθηκε κατά 47,5%,  στα 221 φράγκα τον Οκτώβριο, για να ξαναπέσει στα 181 φράγκα το Δεκέμβρη !

 

Μέσα σε κλίμα υποτιμητικής κερδοσκοπίας και έντονης παιγνιομανίας (του παίζειν  μετοχάς εν τοις καφενείοις και εις τα πέριξ οδούς), οργανώθηκε το Συνδικάτο των Τραπεζιτών, που προκάλεσε τη χρηματιστηριακή κρίση του 1884.

 

Οι μεγάλοι, τραπεζικοί οίκοι, τα χρόνια εκείνα, με διακυβέρνηση Χαρ. Τρικούπη, ήταν έδρες των κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων των ιδρυτών τους, που διαχειρίζονταν την ατομική τους περιουσία.

 

Aποφασίστηκε, λοιπόν, ένα κερδοσκοπικό εγχείρημα από τους τραπεζίτες Βούρο, Μουτσόπουλο και Νεγρεπόντη, σε συνεργασία με την Τράπεζα Κωνσταντινουπόλεως, γύρω από τις μετοχές Λαυρίου.

 

 Σύμφωνα με τον καθηγητή της Νομικής  Ανδ. Ανδρεάδη, το αποφάσισαν για να παρασύροuν σε πωλήσεις στα ανοιχτά τους συναλλασσομένους, αποσκοπώντας στον εγκλωβισμό τους σε υψηλές τιμές και επωφελούμενοι  οι ίδιοι τη διαφορά.

 

(Σ.σ: Την εξέλιξη της κρίσης και την επίσημη ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της 11ης Μαρτίου 1884, με τα μέτρα για την αντιμετώπισή της,  θα ανεβάσουμε σε επόμενο άρθρο.)

 

Ένα πρώτο ιστορικό συμπέρασμα: Ποτέ η εικονική πραγματικότητα των κρίσεων δεν φανερώνει, τι αληθινά κρύβεται πίσω τους. Κάθε σοβαρή, χρηματιστηριακή κρίση έχει βαθύτερα αίτια και, σίγουρα, κάποιους «χρυσοκάνθαρους» υποκινητές. Άρα, έχει τη διάρκειά της και θέλει το χρόνο της για να ξεπεραστεί. Δεν αντιμετωπίζεται ταχυδακτυλουργικά αλλά με ομοιοπαθητική και δραστική θεραπεία, που θα χτυπήσει στη ρίζα το κακό. Αυτό, έμμεσα, επιφορτίζονται να το πράξουν οι οικονομικές και πολιτικές ηγεσίες των κρατών. Κι εμείς, πάλι, στο ίδιο έργο θεατές….τουλάχιστον γνωρίζουμε την ιστορική μοίρα των αγορών. Και η γνώση, έστω, είναι δύναμη…

 

 Goldmine 

 

Σχόλια

22/01 11:34  PREMIUM
Ωχριούν τα...ΤΟΤΕ μπροστά στα...ΤΩΡΑ.

Πηγαίνοντας όλο και...χειρότερα...

Εννοείται :-)
22/01 11:47  Goldmine
...Κρεμασμένος από μια ακριβή ζώνη, στο μέγαρο του Χ.Α. της Λεωφόρου Αθηνών, εσύ ένας επίδοξος ήρωας αυτόχειρ, αντιμέτωπος με τον αιμοσταγή δολοφόνο..., φοβούμενος, πρωτίστως, μη σου λερώσει τα ρούχα:-) υποβάλλεσαι στη μέγιστη θυσία να αφήσεις πρώτος μήνυμα στο μπλογκ του φίλου, ω Ντισκαντό Λεοντόκαρδε!

Μετά κι απ΄ αυτό, έρχομαι να σε παρασημοφορήσω, δημοσίως ,στο φόρουμ με καταιγισμό πεντάστερων στο τόπικ σου "οστά και κρανία".

Τα άστρα είναι ο μόνος τρόπος για να σε δελεάσω να κατέβεις απ΄το στύλο της αυτοκαταδίκης σου.

Με έπεισες. Είσαι όπως ΤΟΤΕ, λίγο καλύτερος!
22/01 13:30  PREMIUM
Σάρκα και όστα...:-)

Φίλε έτσι το διάβαζε ο μικρός μου γιος...ΤΟΤΕ ! :-)

Τί μου θύμισες ! (Σύμπτωση πάλι...)

Στις Συζητήσεις δεν μπορώ ακόμη να σου απαντήσω γιατί είμαι στο...χειρουργείο και έχω πρόβλημα...πρόσβασης :-)
22/01 15:17  evie
Γι’ αυτό δεν με πιάνει το δάγκωμα από τα λιμιτ νταουν! Το έχω ξαναζήσει το έργο. Έχω κάτι παλιά αντισώματα για προστασία.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις