Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Ο χρυσός κυλάει στο αίμα μας
2057 αναγνώστες
Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2007
01:03

 

 

 

 Ο χρυσός κυλάει στο αίμα μας!

Οι χρυσοθήρες, βέβαια, μη σπεύσετε να κόψετε τις φλέβες σας για να τον συλλέξετε στην παλάμη σας. Κατοικοεδρεύει, ήδη, στην καρδιά μας αλλά εν αγνοία μας.

Είναι διαφορετική η διαδικασία της εξόρυξής του στα σκοτεινά εργαστήρια του σύγχρονου Μεσαίωνα. 

Αυτή η καλοπροικισμένη φυλή μας φαίνεται πως αγνοεί τη «σφραγίδα δωρεάς» που σημάδεψε τα γονίδιά της. Δεν εξηγείται αλλιώς η σύγχρονη διάβρωση των πάντων. Οσάκις ο λαός μας ξυπνά απ΄ το λήθαργο κάνει θαύματα. Δεν καταφέρνει, εν τούτοις, να λυτρωθεί απ΄ το σύνδρομο του θεού Κρόνου, που έτρωγε τα παιδιά του.

Χρυσάφι δεν  είναι η συσσωρευμένη σοφία, η κρυμμένη γνώση και η πολιτιστική κληρονομιά μας, που οικοδόμησε πολιτισμούς στα μήκη και τα πλάτη της ανθρωπότητας;

Γνώση και πείρα, αυτοσυνειδησία κι επίγνωση της πολιτιστικής ταυτότητας αποτελούν δώρα - κλειδιά που ανοίγουν διόδους και πυλώνες σε κέρδη  υλικά και πνευματικά.

  'Oπως καταγράφτηκε στο βιβλίο Guinness το 1990,   διαθέτουμε την πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο με 5.000.000 λέξεις και 70.000.000 λεξικούς τύπους, ενώ η αγγλική έχει μόνο 490.000 λέξεις.

Και όταν η ιστορία της προηγμένης σήμερα Σουηδίας, επί παραδείγματι, – μιας και πολύς λόγος  έγινε, προεκλογικά, για το σουηδικό μοντέλο - στην ουσία αρχίζει με τους Βίκινγκς, γύρω στον 9ο αιώνα, στο δικό μας τόπο  της ιερής ελιάς και του κότινου, αιώνες πριν, άνθιζαν τα ολυμπιακά ιδεώδη , οι αξίες και ο πολιτισμός.

Στο χώρο του εμπορίου και των επιχειρηματικών συναλλαγών, στο κατεξοχήν πεδίο δράσης του δαιμόνιου Έλληνα, δραστηριοποιούνταν ακόμα και οι φιλόσοφοι.
 
 Γνωρίζετε πως ο Θαλής ο Μιλήσιος, ένας απ΄ τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας - ο φιλόσοφος που θέσπισε τις 365 μέρες του χρόνου, προέβλεψε την έκλειψη ηλίου και μίλησε για τη Μικρή Άρκτο στους ναυτικούς - θα μπορούσε να λεγόταν και Θαλής ο Ελίσιος (από την ελιά), λόγω της επιχειρηματικής του δράσης;
                                 Ποια ήταν η σχέση του με την ελιά; Θα το δείτε αμέσως:
 
 Κάποτε, τον προκάλεσαν δημόσια στην αγορά της Μιλήτου  πως     ήταν ανεπάγγελτος και ανίκανος να κερδίσει χρήματα.

Προς απάντηση, αποφάσισε να τους αποδείξει πως ακόμα κι ένας φιλόσοφος, αν ήθελε, μπορούσε να αποκτήσει χρήματα κι ας μην ήταν μέσα στα άμεσα ενδιαφέροντά του.

Επιστρατεύοντας, λοιπόν, τις εξαιρετικά αναπτυγμένες,    μετεωρολογικές του ικανότητες προέβλεψε πως την επόμενη χρονιά θα είχαν μεγάλη καρποφορία τα ελαιόδενδρα.
 
Έτσι δανείστηκε χρήματα και καπάρωσε όλα τα ελαιοτριβεία της περιοχής του.
 
Όταν τον επόμενο χρόνο υπήρξε πράγματι υπερπαραγωγή λαδιού, ο Θαλής υπενοικίασε τα λιοτρίβια σε υψηλές τιμές και αποκόμισε πάρα πολλά χρήματα, σχεδόν άκοπα.*
 
Και για κάθε σημερινό χρηματιζόμενο σώζονται έκτοτε απλοί μα χρυσοί κανόνες, όπως οι ακόλουθοι: 
·         «Μη πάσι πίστευε» («Μην πιστεύεις τους πάντες»). Όντως, ουκ  ολίγες φορές, στο ναό του χρήματος γίνονται θελκτικές οι σειρήνες για τον ταξιδευτή - επενδυτή και χρειάζεται να ζητήσει να τον δέσουν πάνω στο κατάρτι, όπως τον Οδυσσέα, για να μην αδειάσει τις τσέπες του, παντελώς στα πόδια τους, παρασυρμένος απ΄ την ολέθρια ηδονή της μελωδίας τους.
  • «Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός»: Ειδικά στο χρυσοχοείο του χρηματιστηρίου δεν βρίσκεις μόνο ασημένια και χρυσά καλούδια.  Πολλά είναι επίχρυσα,  τενεκεδένια και γυάλινα. Η «χρυσή ευκαιρία» σπάνια έρχεται κι αν προλάβεις την άδραξες. Αλλιώς εύκολα δε ξανάρχεται .

Προφανώς, όσοι ενστερνιστούν τις οδηγίες των σοφών, στο τέλος «θα τρώνε με χρυσά κουτάλια».

Και για σας που, ενδεχομένως, θα  πείτε « πες τα Χρυσόστομε» θα συμπληρώσω  άλλη μία χρυσή βίβλο: «ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω»!

 
Εδώ φίλες και φίλοι κλείνει η σημερινή  ραδιοφωνική μας εκπομπή  με θέμα:

«Χρυσοφόρα κοιτάσματα απ΄ το χρυσωρυχείο του Καπιτώλιου".  

Ως την επόμενη επικοινωνία μας προσέξτε αυτούς που σας «χρυσώνουν το χάπι»!

 
Χαίρετε
 
Συμ-μετοχικά και ανθρώπινα
 

Goldmine

* Γεώργιος E. Μανουσάκης, «Συνομιλίες με τον Αριστοτέλη», Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Σελ. 282

 
Σχόλια

25/09 03:12  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Εξαιρετικόν, εξαιρετικόν και μακάρι να συνειδητοποιούσαν οι ελληνες τον πλουτο τους και να μην κυνηγουν ανηλεώς την ίδια τη γλώσσα τους
25/09 07:58  Βασιλης-Αντ
5* γραπτα,γιατι απο λαθος πατησα το πρωτο.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις