Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Στις 10 πρώτες του κόσμου, η Aνακάλυψη για την Κρητική Ναυσιπλοῒα
1829 αναγνώστες
Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011
08:34

 

Οι 10 σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2010!

1. Παλαιολιθικά εργαλεία που ανακαλύφθηκαν στην Κρήτη και τοποθετούν την ανακάλυψη της ναυσιπλοΐας 100.000 χρόνια πίσω, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού "Archaeology" με τα δέκα σημαντικότερα αρχαιολογικά και ιστορικά ευρήματα του έτους.

Το έτος που διανύουμε βρέθηκαν κοντά στον Πλακιά του Ρεθύμνου παλαιολιθικά εργαλεία ηλικίας 130.000 έως και 700.000 ετών. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Κρήτη δεν έχει πρόσβαση από στεριά εδώ και 5 εκατομμύρια χρόνια, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι τα εργαλεία αυτά έφτασαν εκεί μέσω θαλάσσης.
Η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι η ιστορία της ναυσιπλοΐας ξεκινάει πριν 100.000 χρόνια καθώς πρόκειται για την αρχαιότερη θαλάσσια μετακίνηση που έχει καταγραφεί ποτέ.

"Αυτό σημαίνει ότι κάθε υπόθεση, που έχουμε κάνει σχετικά με τους πρώτους ανθρώπους, τις μεταναστεύσεις, τη νοημοσύνη και τις ικανότητές τους είναι υπό αμφισβήτηση", εκτιμά ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Κέρτις Ράνελς, στο περιοδικό.


Ο ίδιος πιστεύει ότι οι αρχαίοι ναυτικοί θα πρέπει να διέσχισαν τουλάχιστον 40 μίλια ανοιχτής θάλασσας, ενώ ο τεράστιος αριθμός των εργαλείων (μικρά τσεκούρια, ξέστρες και λεπίδες) δείχνει ότι δεν πρόκειται για μία μεμονωμένη και τυχαία μετάβαση, αλλά για πολλές, που δημιούργησαν ολόκληρο πληθυσμό.
Τα αντικείμενα, που βρέθηκαν, μοιάζουν πολύ με αυτά που χρησιμοποιούσαν ο Homo erectus και ο Homo heidelbergensis (Χαϊδελβέργειος Άνθρωπος), εξαφανισμένο είδος, πρόγονος του Νεάτερνταλ και του Homo Sapiens.

 


 

Τυχαίες ανακαλύψεις

 
Ορισμένες από τις κορυφαίες ανακαλύψεις έγιναν τυχαία.


2.Η ανακάλυψη του τάφου του Εκατόμνου (4ος αι. π.Χ.), σατράπη της Καρίας και πατέρα του Μαυσώλου, για τον οποίο χτίστηκε ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού έγινε ύστερα από τη σύλληψη δέκα ύποπτων αρχαιοκαπήλων από τις τουρκικές αρχές τον περασμένο Αύγουστο. Ο τάφος είναι διακοσμημένος με έγχρωμες τοιχογραφίες αλλά και μίας σαρκοφάγου με το ανάγλυφο ενός γενειοφόρου άνδρα, που πιστεύεται ότι είναι ο Εκατόμνος.


3.Στη Γουατεμάλα, ένα χαντάκι λαφυραγωγών οδήγησε τους αρχαιολόγους στην ανεύρεση μιας ασύλητης κρύπτης με μακάβρια αντικείμενα, όπως δάχτυλα, δόντια και αποτεφρωμένα νήπια, πιθανότατα υπολείμματα ανθρωποθυσιών.

 

Πυραμίδες στη ζούγκλα και παιδικοί τάφοι


4.Δύο αρχαίες πυραμίδες, που βρέθηκαν στο Περού, κοντά στην πόλη Χαέν στα δυτικά πεδινά του Αμαζονίου και χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν την άφιξη των Ισπανών, προστέθηκαν στις ανακαλύψεις που έκαναν αίσθηση μέσα στο 2010.
Το αξιοσημείωτο της ανακάλυψης είναι ότι έγινε μέσα στη ζούγκλα, όπου έως σήμερα οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι δεν υπήρχαν μνημεία παρά μόνον καλύβες.


5.Ακόμη, έρευνες σε νεκροταφείο της Τυνησίας και ειδικότερα στην αρχαία Καρχηδόνα με τα αποτεφρωμένα λείψανα 540 παιδιών οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός τους προήλθε από φυσικά αίτια και όχι από εκτεταμένες παιδικές θυσίες, που συντελέστηκαν από τον 8ο έως τον 2ο αι. π.Χ. όπως πιστευόταν.


Παρέα με τους πρωτόγονους


6.Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσίασε η ανακάλυψη ομάδας του Ινστιτούτου Εξελεγκτικής Ανθρωπολογίας, στη Λειψία που υποδεικνύει ότι είμαστε ίδιοι με τον Νεάντερταλ (Homo neanderthalensis), με τη διαφορά ενός μόνο γονιδίου.
Ύστερα από σύγκριση του νεατερνταλικού DNA και του δικού μας, αποκαλύφθηκε ότι πρόγονοί μας Homo sapiens sapiens διασταυρώθηκαν με Νεάντερταλ πριν από 100 με 80 χιλιάδες χρόνια.


7.Η επόμενη σημαντική ανακάλυψη της χρονιάς αφορά έναν πιο μακρινό συγγενή μας, τον «Kadanuumuu» («Μεγάλο Άνδρα», στην αφρικανική γλώσσα Αφάρ), που βρέθηκε στην Αιθιοπία το 2005. Πρόκειται για έναν σκελετό ανθρωποειδούς, ηλικίας 3,6 εκατομμυρίων χρόνων, που ανήκει στο είδος Australopithecus afarensis, όπως και η γνωστή «Λούσι».
Ο Μεγάλος Άνδρας, πολύ ψηλότερος και κατά 400.000 χρόνια γηραιότερος από τη Λούσι, αποκάλυψε φέτος στους επιστήμονες μία πολύ σημαντική πληροφορία: την ικανότητα που είχαν τα συγκεκριμένα ανθρωποειδή να περπατούν και στα δύο τους πόδια, χρονικά πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.


Μη καταστροφική ραδιοχρονολόγηση


8.Μια νέα μέθοδος χρονολόγησης, παραλλαγή της παλιότερης με άνθρακα-14, έφερε επανάσταση στις επιστημονικές κοινότητες μέσα στο 2010, σε σημείο να γίνεται λόγος για την ανακάλυψη της δεκαετίας. Η νέα μεθοδος είναι πολύ πιο ακριβής από την προηγούμενη, δίνει τη δυνατότητα να χρονολογηθούν αρχαιότερα αντικείμενα και, το κυριότερο, δεν τα καταστρέφει.


Η Ποκαχόντας και το χαμένο πλοίο


9.Η εύρεση της παλαιότερης προτεσταντικής εκκλησίας στη Βόρεια Αμερική και συγκεκριμένα στο Τζέιμσταουν της Βιρτζίνια, όπου πιθανότατα τελέστηκε και ο γάμος της Ποκαχόντας, συγκίνησε ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, που τη συμπεριέλαβαν στη λίστα των σημαντικότερων ανακαλύψεων της χρονιάς.
Η ιστορία της ινδιάνας πριγκίπισσας, που παντρεύτηκε τον καπνοπαραγωγό Τζον Ρόλφι το 1614, φέρνοντας οκτώ χρόνια ειρήνης μεταξύ αποίκων και Ινδιάνων, επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την ανακάλυψη των ερειπίων της εκκλησίας.


10.Τέλος, η ανεύρεση ενός πλοίου χαμένου περισσότερο από 150 χρόνια, προστέθηκε στον κατάλογο του περιοδικού "Archaeology". Το «HMS Investigator» ξεκίνησε το 1848 από τη Βρετανία για την Αρκτική προς αναζήτηση του εξερευνητή Τζον Φράνκλιν και της αποστολής του, που είχαν μεταβεί στην περιοχή για να συνεχίσουν τη χαρτογράφηση του Βορειοδυτικού Περάσματος.
Το πλοίο, όμως, κόλλησε στον πάγο και το 1953 εγκαταλείφθηκε. Ο καπετάνιος και το πλήρωμα κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αλλά το πλοίο χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 2010 για να εντοπιστεί, σε πολύ καλή κατάσταση, στον βυθό του Κόλπου Μέρσι στον Καναδά.

Έτσι, οι διάφορες θεωρίες που το ήθελαν να έχει παρασυρθεί ή κομματιαστεί από τα κύματα ή να έχει διασωθεί από αμερικανικό φαλαινοθηρικό, έπαψαν πλέον να ισχύουν.

 
 

                             

Xαϊνηδες - Αθιβολές


Για να νοστιμίσω την ανάρτηση παραθέτω και το  μήνυμα που την συνόδευε  από  Έλληνα διανοητή της Ευρώπης και διαπρεπή επιστήμονα που παραπέμπει σε σύγχρονη εποχή  Διαφωτισμού.  Είναι ευοίωνο και παρήγορο πως στην Ευρώπη της διανόησης "μοχθούν' Έλληνες  που απευθυνόμενοι στον καθένα  μας, θυμίζουν το σημαντικό προνόμιο που διαθέτουμε, ως Έλληνες, τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, την οποία όλο και περισσότερα Πανεπιστήμια  εισάγουν προς διδασκαλία. Μεταξύ άλλων αναφέρει στο μήνυμα:

"......Άφησε το πνεύμα σου ελεύθερο να ταξιδέψει εις το απέραντο πεδίο της Ελληνικής σκέψεως δίχως φραγμούς και περιττές λογοκρισίες.


Πράγματι, εχετε την βαθυτέρα εν δυνάμει γνώσιν και επίσης τα εφόδια τα οποία χρειάζονται δια να μελετήσετε την Ελληνική Νόησιν και Διαννόησιν καλύτερα απο όλους μας. Ανοίξτε ελεύθερα τα πτερά σας και καλύψτε την απόστασιν η οποία μας χωρίζει από ξεχασμένα κείμενα ή ακόμη απο παραμερισμένα κείμενα και ιστορικά αρχεία.

Εμείς οι υπόλοιποι ερασιτέχνες έχομε ανάγκη απο τους επαγγελματίες   για μια καλυτέρα πληροφόρηση επί του αντικειμένου τοσούτον μάλλον εάν η Ευρωπαική διαννόησις ασχολείται εντόνως με τους προγόνους μας.

Και βεβαίως αρκετοί Έλληνες διανοητές της Ευρώπης, λόγω θέσεως ευρίσκονται εις διαρκήν συζήτησιν με τους γείτονες μας και έχουν ανάγκην ιστορικών στοιχείων δια να έχουν περισσοτερα επιχειρήματα".


 

*** Ευχαριστούμε, αγαπητέ φίλε Χρήστο, για την επικοινωνία

και τη διαφωτιστική συμμετοχή σου στα δρώμενα της σελίδας αυτής!


                       Να σας ευχηθώ μια Καλή, Χρυσή Χρονιά, φίλοι μου κι από δω!

Ε, να πιούμε και στην υγειά των Γιάννηδων, σήμερα στη γιορτή τους

(ξέρετε, των 45 με  ενός κοκόρου γνώση :- )

Ας μην αυταπατώμεθα! Σπίτι που δεν έχει Γιαννη

προκοπή ποτέ δεν κάνει:-).

                                                               

   Και τώρα σας καλημερίζω

 

 

και σας ευχαριστώ για την επίσκεψη! 

 

 

Σχόλια

07/01 09:34  PREMIUM
Καλημέρα Εύα !
Και εγώ μόλις ΤΩΡΑ ανακάλυψα ότι τον SHMAIOFORO το λένε Γιάννη και όχι ... Ηλία ! :-)
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2009208
Νάναι και από Κρήτη μεριά ?????
Πάντως από επενδυτικές επιλογές αν θυμάμαι καλά είχε μ-α-ν-ί-α με το real estate και όχι με τη ... ναυτιλία ! :-)
~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~
07/01 11:43  KFWPARTNERS
Φως φως φωσ
~~~@~~~
εν ταο
08/01 07:44  Goldmine
Καλό Σαββατοκύριακο. Πρεμ (είδα το μίτο στη διεύθυνση που παραθέτεις. Έτσι έχουν τα πράγματα και έτσι θα συνεχίσουν...)
@ KFWPARTNERS: Καλημέρα και σε σένα με φως, περισσότερο φως...
08/01 07:49  PREMIUM
Καλημέρα Εύα ...
Γράψε μου σε μήνυμα ή το e-mail, αν θες να σε καλέσω στο δίπλωμα πιάνου του σε λίγες μέρες !
Θα ακούσεις και θα πειστείς ότι στα ΠΟΛΥ πιο δύσκολα που έρχονται θα "γλιτώσει" αυτός και οι φίλοι-φίλες του, όπως στο έργο : The pianist ...
Οπότενες περιμένω ... :-)
~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~
08/01 08:08  Goldmine
Εμείς οι δυο πάλι κρατάμε τις Θερμοπύλες του capital πρωί πρωί Σαββατιάτικα:-)
Στην αρχική σελίδα κάθε ιστολογίου εκεί που γράφει δεξιά "επικοινωνία" με το φακελάκι κλικάρεις και στέλνεις e-mail.
Xαίρομαι με τα καλά νέα σας. Ενα, ακόμα μεγάλο εύγε!
08/01 08:39  jerri
Καλημέρα από την όμορφη Φλώρινα. Υπέροχο το άρθρο, το άσμα, το μήνυμα, οι ευχές...
Γιάννης
08/01 09:03  Goldmine
Το άσμα στο Γιάννη-JERRI για τη γιορτή του! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Γιάννη και ζεστές καλημέρες στην ακριτική μας Φλώρινα! Να περνάς υπέροχα με τους αγαπημένους σου!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
26 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις