Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Επενδυτής μόνος ψάχνει
1261 αναγνώστες
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010
02:21

 


Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010,  προεόρτια της επετείου για τον αγώνα που έδειξε στον κόσμο πως "οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες" και σας καλωσορίζω,  με ενισχυμένο περισσότερο από ποτέ το φρόνημα της αλληλεγγύης, της ενότητας, της συσπείρωσης, της αδελφοσύνης και της φιλοπατρίας λόγω και της βασανιστικής για όλους μας περιπέτειας, του νέου οικονομικού αποκλεισμού που βιώνουμε, ανοχύρωτοι ξσνά, σ΄ αυτή την πολύπαθη χώρα.  

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» και είναι η πρώτη φορά που βλέπω με ικανοποίηση να δίνεται ουσιαστική έμφαση, από τους περισσότερους Έλληνες, στα κανάλια, τις εφημερίδες και το διαδίκτυο στην αξία του αγώνα για την ελευθερία της χώρας και να γίνεται μια στροφή όλων στις παραθεωρημένες αξίες του πατριωτισμού, στα σύμβολα του Ελληνισμού και στα ιδανικά πρότυπα που δεν δώσαμε στα παιδιά μας.

Ανάμεσα στις λύσεις ακούω να προτείνεται και η μετανάστευση  σε άλλες χώρες και ομολογώ πως το φέρω βαρέως και δυσανασχετώ παρόλο που κατανοώ τη σημασία  παρόμοιων λύσεων για την επιβίωση πολλών συμπολιτών μας.

 Η θέση μας είναι εδώ, όσο φυσικά το αντέχει η ψυχή μας και η τσέπη μας. Μπήκαμε σε περιπέτειες αδέλφια! Και είμαστε ακόμα στην αρχή κι είμαστε ακόμα ζωντανοί…

 Ξέρω πόσο ο σύγχρονος Έλληνας απεχθάνεται τα «πρέπει», τα «θα», τα «κηρύγματα» και τα ευχολόγια. Λύση στο οικονομικό αδιέξοδο της χώρας δεν είμαι σε θέση να προτείνω.

 Μπορώ, όμως να σας φτιάξω τη διάθεση μ΄ ένα καλό τραγούδι, να  φιλοξενήσω στον ιστοχώρο μου τις απόψεις σας, να φωτίσω μια σκοτεινή γωνιά της οικονομικής ιστορίας μας που ερευνώ για μια προηγούμενη πτώχευση  και να στείλω σε όλους σας ζεστές καλημέρες.

 Συμπάσχω και συμμερίζομαι την κατάσταση αλλά σας καλώ να διώξουμε με τις μοναδικές ελληνικές μας πατέντες το νέφος της κατάθλιψης που περιφέρεται απειλητικό πάνω απ΄ τον εαρινό, πασχαλινό ουρανό, στερώντας μας μέρος της ανεκδιήγητης ζωτικότητάς μας.

Και για να μη χάνεται η συνέχεια αναρτώ  το άρθρο μου της περασμένης Παρασκευής από την ενότητα του capital για την ιστορία των Χρηματιστηρίων.

Τυχαίο ερώτημα: Τυχαία διάλεξαν την εθνική μας γιορτή για να συσκεφθούν οι Ευρωπαίοι για τις τύχες μας; Έστω… Εν αναμονή διατελώντας, με αγωνία για τα μελλούμενα, τα προαποφασισμένα και τα θρυλούμενα…σας χαιρετώ πατριωτικά, ανθρώπινα και συμμετοχικά!

Να ζήσει η πατρίδα μας!

To τραγούδι απ΄τις αλησμόνητες πατρίδες ας ταξιδέψει  ως τις Βρυξέλλλες κι εκεί θα βρει τον παραλήπτη του! 

Χαιρετώ σας!

 

 
 
"Α ί ν ι γ μ α  τ η ς  Σ φ ί γ γ α ς  ο ι  α γ ο ρ έ ς

Το αγωνιώδες ερώτημα για το μέλλον των αγορών παραπέμπει στο αίνιγμα της Σφίγγας, στην αρχαία Θήβα, όπου η τερατόμορφη Σφίγγα, με πρόσωπο γυναίκας, σώμα λιονταριού και φτερά όρνεου, καταβρόχθιζε τους περαστικούς που δεν γνώριζαν ότι στο γρίφο: «Ποιο είναι το ζώο που το πρωί είναι τετράποδο, το μεσημέρι δίποδο και το βράδυ τρίποδο;» η σωστή απάντηση ήταν «ο άνθρωπος».

Ομοίως και το αίνιγμα της πορείας των αγορών παραμένει άλυτο, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονης οικονομικής αβεβαιότητας και κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε.

Κάθε επενδυτής, μοιάζει σαν μικρός εξερευνητής των αγορών που ξεπηδά μέσα απ΄ τα παλιά κόμικς των παιδικών μας εξερευνήσεων.

Κινείται σαν καταδικασμένος σε ένα συνεχόμενο ψάξιμο. Ψάχνει για νέα, για ευκαιρίες, για διαγράμματα, για πληροφορίες. Ψάχνει την τάση, το κέρδος, την «καλή». Ψάχνει την τύχη του. Βασικά επενδυτής μόνος ψάχνει . . .

Σε αυτή την διαρκή αναζήτηση συγχρωτίζεται με πολλούς αλλά ουσιαστικά παραμένει μοναχικός στο ερημικό του νησί κι έχει την ευθύνη της επιβίωσής του αποκλειστικά στα χέρια του σαν το Ροβινσώνα Κρούσο, τον ήρωα που ενέπνευσε το Ντανιέλ Νταφόε στο πολυδιαβασμένο έργο του.

Τις αγορές αποδεδειγμένα χαρακτηρίζει ένα ακόμη σοβαρό σύνδρομο; το σύνδρομο του Δαίδαλου. Του αρχιτέκτονα που έκτισε το Λαβύρινθο στο παλάτι του Μίνωα στην αρχαία Κρήτη με την εξής ιδιαιτερότητα : εύκολα έφθανε κανείς στο κέντρο του αλλά δύσκολα έβρισκε την έξοδο.

Εκεί που δεν αρέσκονται οι επενδυτές να πολυψάχνουν είναι στα αραχνιασμένα σεντούκια του παρελθόντος των αγορών. Κι όμως σήμερα χαμένοι στο λαβύρινθο των απρόβλεπτων οικονομικών εξελίξεων, αναζητάμε τα σωσίβια της οικονομικής γνώσης, πρόσφατης ή περασμένης ως το κλειδί για την ερμηνεία των κοσμοϊστορικών οικονομικών εξελίξεων παγκοσμίως.

Συνεπώς, θα ικανοποιούσε, αν όχι το ενδιαφέρον μας, τουλάχιστον την περιέργειά μας, η γνώση των αντιδράσεων του Χ.Α. σε μια αντίστοιχα κρίσιμη συγκυρία του παρελθόντος.

Έτσι, τον τελευταίο καιρό, αναλύοντας την κρίση του 1893 - που δεν ήταν η μοναδική, ασφαλώς, εφόσον υπήρξαν αρκετές μετά απ΄ αυτήν που ίσως μας απασχολήσουν εν καιρώ – παραθέτουμε ιστορικά, οικονομικά στοιχεία και συσχετισμούς που μπορεί να φανούν, ως έγγιστα, χρήσιμοι για ανάλογους συνειρμούς – χωρίς αυτό να αποτελεί πανάκεια - καθώς αποκαλύπτουν τους διαχρονικούς μηχανισμούς των αγορών.

 

 

Τα ακόλουθα μέτρα, επί παραδείγματι, ελήφθησαν ένα χρόνο πριν την πτώχευση του 1893 αλλά δε στάθηκαν ικανά να την αναχαιτίσουν:

a) Ο Χ. Τρικούπης, για την πληρωμή του θερινού τοκοχρεολύσιου χρειάστηκε να ζητήσει τη συνδρομή προσωπικών του φίλων. Ο τότε υπουργός των Ναυτικών Στ. Σκουλούδης προσέφερε 500.000 δραχμές. 1.000.000 προσέφερε ο Αντρέας Συγγρός και τα υπόλοιπα η Εθνική Τράπεζα.

b) Επίσης, επιδίωξε απεγνωσμένα τη σύναψη μεγάλου δανείου το οποίο θα επέτρεπε την άρση της αναγκαστικής κυκλοφορίας, την επάνοδο της δραχμής στην ισοτιμία και την ανακούφιση του προϋπολογισμού από τα πρόσθετα βάρη της υπερτίμησης του συναλλάγματος.

c) Ελάττωσε τις δαπάνες, αύξησε τους φόρους, άμεσους και έμμεσους και διάφορα κρατικά έξοδα προς αποκατάσταση του ισοζυγίου.

d) Για την εξασφάλιση ποσότητας χρυσού, αναγκαίας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους σε χρυσό, δεδομένου ότι ήταν αβέβαιη η συνομολόγηση δανείου, κατέθεσε νομοσχέδιο με το οποίο επιβαλλόταν η πληρωμή ορισμένων φόρων σε χρυσό.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η Ελλάδα βρισκόταν ήδη σε πτώχευση από το Μάιο του 1886. Το έλλειμμα είχε καταστεί μόνιμη πληγή του προϋπολογισμού της. Το δημόσιο χρέος από 30.000.000 το 1884, εκτοξεύτηκε στα 128.000.000 (στρογγυλός αριθμός) το 1886.

Το έλλειμμα κάλυπταν προσωρινά, τα δάνεια από τρεις τράπεζες: Εθνική, Ιονική και Ηπειροθεσσαλίας. Αλλά η πληθώρα των χαρτονομισμάτων είχε ως αποτέλεσμα τη ζήτηση των ασημένιων νομισμάτων και την αύξηση των τιμών του συναλλάγματος. Η εξέλιξη αυτή διόγκωνε το εξωτερικό δημόσιο χρέος.

Με νέα δάνεια, από τις τράπεζες εσωτερικού και εξωτερικού προσπαθούσαν να καλύψουν τα ελλείμματα κάθε φορά.Χ ρ η μ α τ ι σ τ ή ρ ι ο  κ α ι  π τ ώ χ ε υ σ η

Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, σε όλη τη μακρόχρονη περίοδο της κυοφορίας της πτώχευσης απεικόνιζε στις τιμές του την κατάσταση των οικονομικών και πολιτικών πραγμάτων και την προοπτική για την τελική εξέλιξη που άλλοτε ήταν αισιόδοξη και άλλοτε απογοητευτική.

Το καλοκαίρι του 1892, ένα χρόνο πριν τη δημόσια αναγνώριση της χρεοκοπίας το χρηματιστήριο έζησε ένα boom, μία άνοδο, αντίστοιχη με την περσινή του 2009.

Ακολούθησε η κρίση του 1884 που κράτησε και όλο το 1885.

Μέχρι τότε, συνεχίζονταν οι αναγκαστικές πωλήσεις μετοχών σε πλειστηριασμούς και σε εξευτελιστικές τιμές, των ανθρώπων που αδυνατούσαν να πληρώσουν τις οφειλές τους και τους τόκους.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα Ερμής (22.12.1885):

«Η μόνη αξία που ουδέποτε έπαψε να είναι περιζήτητος ήταν οι ομολογίες του λαχειοφόρου δανείου της Εθνικής Τραπέζης των 60 εκατομμυρίων. Διαφημιστικές αγγελίες διαφόρων γραφείων προσέφεραν αντί ολίγων δραχμών «την τύχην» (λαχείο) στους μη δυναμένους να αγοράσουν ολόκληρη την ομολογία που στοίχιζε 2 ½ νέες δραχμές».Τα «Λαύρια», οι γνωστές μας πια μετοχές του Λαυρίου, δεν έπαψαν να αποτελούν το κατ΄εξοχήν «χαρτί του τζόγου» και να δημιουργούν κάθε φορά και νέα θύματα. Μετά την κατακρήμνιση της τιμής τους στις 56 δραχμές, άρχισαν από το 1886 να ανακτούν το χαμένο έδαφος, μονάδα προς μονάδα, καθώς βοηθούσε η περίσταση με την ανατίμηση του συναλλάγματος μετά την επαναφορά της αναγκαστικής κυκλοφορίας.

Ξεπέρασαν την τιμή των 100 δραχμών κι εκεί έμειναν καθηλωμένα για ενάμισι χρόνο. Η ίδια εφημερίδα Ερμής απέδιδε το διπλασιασμό της τιμής τους σε «κερδοσκοπικούς λόγους».

Πράγματι ένα νέο παιχνίδι ετοιμαζόταν με τα «Λαύρια» που έμελλε να φέρει αντιμέτωπες δύο ομάδες ομογενών τραπεζιτών. Tων Τραπεζών Κωνσταντινουπόλεως και Πιστωτικής (μια ενδιαφέρουσα ιστορία που θα μας απασχολήσει στο επόμενο άρθρο) την εποχή που οργίαζε η αισχροκέρδεια για πολλοστή φορά με αντικείμενο, στη συγκεκριμένη φάση, το ασημένιο εικοσάφραγκο.

                  

Ε π ω δ ό ς

Όσοι ενδεχομένως οραματίζονται την αγορά εύλογα αλλά ανεδαφικά ως κράτος δικαίου με ηθικές επιταγές από το «Κοινωνικό συμβόλαιο» του Ρουσσώ - το ευαγγέλιο της Γαλλικής Επανάστασης - ας μην αγνοούν πως ο αχόρταγος «δαίμων» της κερδοσκοπίας και η καταστρατήγηση της όγδοης εντολής «ού κλέψεις» ευθύνονται δραματικά για το ότι στην Ελλάδα του σήμερα:

Επενδυτής μόνος ψάχνει….
Πρωθυπουργός μόνος ψάχνει…
Έλληνας μόνος ψάχνει…"
Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα βρείτε στο λεύκωμα:

Αγώνας Ευθύνης
Σωματείον Χρηματιστηρίου Αθηνών 

 

 

Σχόλια

24/03 02:36  TRITON
Το τραγούδι αφήχθη!Η ιστορική αναδρομή ελπίζω να μην αφηχθή στο παρόν της χώρας!
Καλό σας βράδυ!
24/03 07:26  PREMIUM
Καλημέρα ! Προς τούτο και ημείς οι τρεις (PREMIUM, XORDISTIS, Σόλων όχι ο σοφός) εσυσπειρώθημεν <εδώ> ! http://discount.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=23650&pg=10000#comment172440

Έχουμε εξάλλου δώσει και τα διαπίστευτήριά μας πατριωτισμού, αφού φυλάμε και οι τρεις Θερμοπύλες από...ΤΟΤΕ μένοντας ΠΑΝΤΑ...Ελλάδα αντίθετα με πολλούς συγγενείς μας ! Σνομπάροντας ακόμη και το...HARVARD ! Χε χε χε...
24/03 10:02  Goldmine
Καλημέρες ΤΡΊΤΟΝ ΠΡΕΜ και ΣΙΑ!-)
Γέμισε λεβεντιές το μετερίζι μας μέρα πούναι!
Χαρά μου και τιμή μου! Νάμαστε όλοι καλά για να
κάνουμε και τη χώρα καλύτερη.
Αυτός ο κόσμος μας αλλάζει πολύ γρήγορα πια.
Μέχρι να τελειώσουν όλες οι δουλείες.
Άγάντα και κοντεύουμε...
24/03 12:01  cell
Ωπ!
Gold αγαπητή μου...
ΙΔΙΑΙΤΑΤΑ ΣΥΓΚΙΝΗΜΈΝΟΣ
από τη μουσική σας ΕΠΙΛΟΓΗ...
Στο βουνό εκείνο,
"Καράνταη το λένε..."
"ξέμεινε" ο προ παππούς...ελέω τσετών...!

...Καλημέρα,Χαίρετε!
24/03 22:20  Goldmine
Kλίνω γόνυ καρδίας, "Ιωνα συμπατριώτη".φίλτατε cell.
Ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει...
όλους τους τετιμημένους!
"Άμες δε γ΄εσόμεθα πολλώ κάρρονες";
24/03 22:31  jerri
καλησπέρα στην καλή παρέα
24/03 22:48  Goldmine
Στους Ωραιοκαστρίτες μας τα χρόνια πολλά για την επέτειο της Λευτεριάς και είθε καλές ειδήσεις να μας φέρει το αγέρι από τας Βρυξέλλας...
24/03 23:12  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Το έχω ξαναγράψει, αλλά η "μπλογκογειτονιά" απέκτησε νέους γειτόνους:
Το Τάγμα Πεζικού υπό τη διοίκηση του αδελφού του πάπου του γράφοντος (εξ'ου <ΚΑΙ> Δημήτριος ο γράφων) ήτο η οπισθοφυλακή - <καθυστέρησε κατά το δυνατόν την άλωση της Σμύρνης>...
Φιλτάτη e-νονά η "αιμοβόρος" Μ. ολοκλήρωσε επιτυχώς το έργο εις το Μαρόκο, προσεχής αποστολή άγνωστη...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις