Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Από το παρασκήνιο της πτώχευσης του 1893
1399 αναγνώστες
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010
11:04


Παρασκευή από -Π- όπως, παλιά...

Παρελθούσα, παρούσα ή προσδοκώμενη

η Παρασκευή αυτή ας  πάρει μακριά απ ΄ τη σκέψη

και την πραγματικότητά μας

όλα τα αρνητικά παράπονα  για το ενδεχόμενο πτώχευσης ...

Να πω ακόμα μια καλημέρα σε όλους,

μαζί με το άρθρο της προηγούμενη Παρασκευής

για όσους  θέλουν να δουν  τα αρχειακά  αυτά στοιχεία 

- προϊόν  ιστορικής έρευνας- που μπορεί να

ανοίξουν ένα μικρό παράθυρο στη σκέψη μας.

Σας ευχαριστώ  
Λιθογραφία της δεκαετίας του 1890 με σατιρικό θέμα. H Eλλάδα με τον Tρικούπη (σκυλάκι) δίπλα της νουθετεί τους τραπεζίτες, μεγαλοκεφα¬λαιούχους. Oι τελευταίοι δείχνουν τις άδειες τσέπες τους, ζητώντας νέα δάνεια…
 

Π ρ ο λ ε γ ό μ ε ν α

Σύγχρονες ασθένειες δεν αντιμετωπίζονται με αναχρονιστικές συνταγές. Και το κινίνο που έσωζε ζωές από την ελονοσία κατά το μεσοπόλεμο, σήμερα είναι άγνωστο στις νέες γενιές.
 
Κάθε εποχή πάσχει από τα δικά της σύνδρομα που αποτελούν απότοκο συγκεκριμένων εξελίξεων, περιστάσεων και συνθηκών σε δεδομένη χρονική περίοδο.
 
Θα ήταν αυταπάτη η αναζήτηση λύσεων για τη σύγχρονη κρίση σε οικονομικά μοντέλα παρωχημένων κρίσεων.
 
Οι εραστές καινοτόμων οικονομικών προτάσεων θα χρειαστεί να ανακαλύψουν τη «Νέα Αμερική» στηριζόμενοι στις δικές τους ευφυείς συλλήψεις, που τις προσδοκά διψασμένη


 
Eμπόριο σταφίδας το λιμάνι της Πάτρας

 
Την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα (1890-1900) η ιστορία γράφεται με φόντο μία παρατεταμένη παγκόσμια κρίση από το 1873. Το δημόσιο χρέος από 168.000.000 κατά το 1876 διπλασιάστηκε το 1884 και επταπλασιάστηκε το 1893. Την ίδια εποχή υπερδιπλασιάστηκαν οι κατά κεφαλήν φόροι.

Στο Λονδίνο είχε ξεσπάσει χρηματιστηριακή κρίση που είχε επιρροές από την ύφεση στη Νότια Αμερική.
Το ναυάγιο της ελληνικής οικονομίας αποτέλεσε τη διελκυστίνδα της κομματικής αναμέτρησης ανάμεσα στους δύο εκφραστές του δικομματισμού τον Τρικούπη και τον Δηλιγιάννη που εναλλάσσονταν στην εξουσία τη δεκαετία 1885-95, αλληλοκατηγορούμενοι για τη χρεοκοπία. Οι προσπάθειες του παλατιού να δημιουργήσουν τρίτο πόλο απέτυχαν.

H επάνοδος του Τρικούπη στην πρωθυπουργία, μετά την παύση του Δηλιγιάννη, τον Ιούνιο του 1893 δημιούργησε αδικαιολόγητες ελπίδες σε Έλληνες και ξένους. Εκτός των άλλων οικονομικών προβλημάτων μαινόταν και η μεγάλη σταφιδική κρίση.

Ο Τρικούπης πρέσβευε ως μόνο τρόπο εξόδου από την κρίση τη συνέχιση του προγράμματος ταχύρρυθμης ανάπτυξης. Με την πολιτική των στερήσεων φοβόταν τις επιπτώσεις της μετανάστευσης, της ανεργίας και ενδεχόμενου πολέμου. Ως εκ τούτου θεώρησε πως η αύξηση της φορολογίας και η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού θα έλυναν το πρόβλημα.
 

 
Τα εγκαίνια της διώρυγας της Κορίνθου (1893), έργο Κ. Βολανάκη
 
Τ ο  π α ρ α σ κ ή ν ι ο  τ η ς  π τ ώ χ ε υ σ η ς  τ ο υ  1 8 9 3

Η αποστολή του Γεωργίου Θεοτόκη στο Λονδίνο για δάνειο απέτυχε. Υπήρχε και ο φόβος πως η Βουλή δεν θα επικύρωνε τη λήψη νέου δανείου. Σε αδιέξοδο ο Τρικούπης, αρχές Μαΐου, αναγγέλλει στο βασιλιά την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

Το ίδιο απόγευμα ο βασιλιάς δέχεται εσπευσμένα το συνεργάτη του και διαμεσολαβητή Σκουλούδη που του ανακοινώνει την άρνηση του Τρικούπη να παραμείνει στην πρωθυπουργία και την αδυναμία του να τον μεταπείσει.
 


Οι εξελίξεις επέφεραν ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο ανδρών (Γεωργίου και Τρικούπη). Οι φήμες οργίαζαν εν τω μεταξύ. Ο βασιλιάς ήθελε να αποφύγει το ενδεχόμενο εκλογών και χειριζόταν τα πράγματα με μυστικότητα και επιφυλακτικότητα. Σύμφωνα με την προσφιλή του τακτική στην αντιμετώπιση ανάλογων κρίσεων ο Γεώργιος καλούσε να δώσουν τη λύση οι «τιμητές» που είχαν κάποια απήχηση στην κοινή γνώμη, με διπλή σκοπιμότητα:

Να τους δώσει την ευκαιρία να δείξουν τι μπορούν να πράξουν και επιτυγχάνοντες να ωφελήσουν το σύνολο.
Ή να τους δώσει την ευκαιρία να δοκιμαστούν ώστε αποτυγχάνοντες να είναι κατηγορούμενοι και να στερηθούν την εύκολη ιδιότητα του κατήγορου.

Ούτε ο πρίγκιπας Νικόλαος δε γνώριζε τίποτα για τις ενέργειες του πατέρα του αλλά έγραφε στο ημερολόγιό του τις εικασίες που έκανε:

«Φαίνεται πως θα καλέση ως πρωθυπουργόν τον Σωτηρόπουλον και ότι θα προσλάβη και τον Ράλλην τον οποίον ο papas δυσκολεύεται να δεχθή ένεκα της προτέρας του διαγωγής. Πολλά υπόσχεται ο Σωτηρόπουλος και λέγει ότι ελπίζει ότι αν έλθη εις τα πράγματα θα φέρει μίαν καλήν λύσιν εις την οικονομικήν ταύτην κρίσιν.»

Και την επομένη έγραφε: «Αναγκαστικώς εκάλεσεν ο papas τον Σωτηρόπουλουν δια να προσπαθήση τουλάχιστον να κάμη κάτι εκ των όσων έλεγε τον χειμώνα (εναντίον της οικονομικής πολιτικής Τρικούπη). Eάν αφ΄ετέρου δεν τον εκάλει και εγένετο η πτώχευσις, αυτοί οι άνθρωποι θα εύρισκον πάντα αφορμήν να φωνάζουν και να κακολογούν λέγοντες ότι αν είχον έλθει αυτοί εις τα πράγματα τότε βεβαίως θα απέφευγον την χρεωκοπίαν. Αυτή λοιπόν είναι η κατάστασις. Και ο papas την ηννόησεν από την αρχήν».

Η συνέχεια για τη δυσαρέσκεια του λαού με τη στάση του βασιλιά και τις επιπτώσεις στο χρηματιστήριο την επόμενη Παρασκευή.
 
Το τραμ των Αμπελοκήπων αρχές 20ου αιώνα
 
 

 
 
 

Σχόλια

26/02 13:52  ΦΤΗΝΙΑΡΗΣ
Για σένα Εύα ! Όπως...ΤΟΤΕ !

http://discount.capitalblogs.gr/listArticles.asp

Μαζί με το πρώτο πεντάστερο ! Όπως...ΤΟΤΕ !

Να μην ξεχάσουμε και την αρχή της...δεδηλωμένης ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ από τον Χαρίλαο ! Αυτή που καταξιώνει τρόπον τινά και τις...δημόσιες προτάσεις από το 90% στο ΧΑ ! Χε χε χε...

ΥΓ. Ωραία βιολονο-μουσική ! :-)
26/02 13:59  χορδιστής συναισθημάτων
ευα...
Αδάμ και Εύα

Γυμνός ο Αδάμ
πέρα απ’ τους παραδείσους
τραβάει σκυφτός στα βήματά του
τα πρώτα σύνορα ντροπής και μίσους .

Τρελός ο Αδάμ λειψό του ένα κομμάτι
τρεκλίζει κλαίγοντας φωνάζει
σαν κάποιος να του έβγαλε το μάτι .

Μόνος ο Αδάμ σπασμένα δεκανίκια
δεν έχει δρόμο βρίσκει εντός του
αντί μεταξωτές κορδέλες φύκια.
Κι η Εύα έφυγε κρυφά πριν χρόνια
σ ένα σαματά που πιάστηκε για κείνη.
Ήξερε πάντα να ζητά τα αδύνατα
κι έτσι απλά καπρίτσιο είχαν γίνει .
Με μιας την αφορίσανε κι αυτός
πολλοί απορήσανε γιατί άρχισε να πίνει.
~~~@~~~
26/02 14:08  PREMIUM
(Π)άει και...αυτό ! Γύρνα...ΤΩΡΑ στο Στέκι άσωτε...golden boy ! :-)
26/02 17:04  σεβαστη
Συμπαντικά θεωρώντας την κατάσταση, δεν σου θυμίζει την.. "ημέρα της μορμότας";
26/02 17:10  χορδιστής συναισθημάτων
26/02 18:40  groyma stella
Kαλησπερα σας.
Παρασκευη οπως, Ποτε να μη ζησει η χωρα οικονομικη κατοχη.


Πολλες Πολλες καλησπερες η Πολλες Πολλες καλημερες αρκουν για να βρουμε λιγη αυτογνωσια σαν λαος απο αυτην που ειχαμε και χασαμε.
26/02 21:50  Goldmine
Η καλή παρέα σας (Πρεμ) μου προσέφερε ερεθίσματα, ποιητικά (χορδιστή), κινηματογραφικά (σεβαστή), θυμόσοφα (Στέλλα) και προπάντων γέμισε τον ιστοχώρο
με τα φιλικά σας αισθήματα.
Αυτά που όλοι τα χρειαζόμαστε.
Νάστε καλά παιδιά!
Σας ευχαριστώ όλους.

Θέλω να στείλω και μια καλησπέρα στο φίλτατο Πολ.
Μας λείπουν οι Ροδίτικες ανταποκρίσεις του.
Πολ γειαααααααααα!

Το επιστέγασμα είναι το επιτυχημένο μήνυμα της σεβαστής για τη "μέρα της μορμότας" το οποίο επεκτείνοντας βρίσκω καλή συνταγή για την παρούσα δυσχερή κατάσταση:


"Ο Μπιλ Μάρρεϋ στην ταινία " Η ημέρα της μορμότας" περνάει από όλα τα στάδια: γκρίνια,απόρριψη, μοιρολατρία, οργή, αυτοκαταστροφικότητα. Και τελικά συνειδητοποιεί ότι όσο κι αν χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο, τίποτα δεν πρόκειται ν'αλλάξει αν δεν αποδεχτεί αρχικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και κινούμενος αναγκαστικά στο περιοριστικό κι ασφυκτικό της πλαίσιο βρει τους τρόπους εκείνους για να ξεφύγει και ακόμη κι αν δεν τα καταφέρει να ξεφύγει, να βελτιωθεί ο ίδιος και να περάσει καλά στην τελική. Αναπτύσσει λοιπόν μια θετική στάση, μαθαίνει πράγματα, θέτει στόχους, δημιουργεί. Και όταν πια είναι έτοιμος, όταν έχει πλέον αλλάξει κι ο ίδιος σαν άνθρωπος, τότε ως δια μαγείας πετυχαίνει το στόχο του και ξυπνάει επιτέλους την επόμενη μέρα από τη μέρα της μαρμότας με το κορίτσι που είναι ερωτευμένος (το οποίο στην προηγούμενη κατάστασή του δεν ήθελε ούτε να τον βλέπει) αγκαλιά στο ίδιο κρεβάτι."

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις