Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Οι κερδισμένοι των χρηματιστηρίων
1443 αναγνώστες
Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2010
08:13


Χαρτονόμισμα 5 δραχμών του 1916
  


Το χρηματιστήριο δεν είναι χώρος για ευδαιμονιστικά σεμινάρια αρμονικής ζωής. Είναι κοφτερό λεπίδι. Για να το πιάσεις χωρίς να κοπείς πρέπει να γίνεις σαν το σαλιγκάρι. Το μόνο ον που δεν κόβεται έρποντας στην κόψη του ξυραφιού.

Οι ιστορίες των Χρηματιστηρίων έχουν γραφτεί με το μαύρο μελάνι των κρίσεων, όπως και οι ιστορίες των κρατών γράφονται με το αίμα των πολέμων.

Ίσως γιατί οι κρίσεις είναι περισσότερες και αφορούν τα πλήθη. Ίσως για παραδειγματισμό των νεότερων. Πιθανόν, γιατί τα δράματα πουλάνε παντού και πάντα. Εξάλλου είναι φαινόμενο ορατό δια γυμνού οφθαλμού πως το χρηματιστήριο δεν είναι η γη της επαγγελίας για όλους αλλά γέφυρα στεναγμών και κοιλάδα δακρύων για πολλούς.

Διανύουμε μια διαταραγμένη οικονομικά εποχή όπου ο χαρακτηρισμός «μαύρη» μέρα ακούγεται συχνά πυκνά. Διότι ο όρος «μαύρη» έχει επικρατήσει να περιγράφει τις καταστροφικές μέρες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Πρωτοχρησιμοποιήθηκε για τη «μαύρη Παρασκευή», στις 24 Σεπτεμβρίου του 1869, όταν η άγρια κερδοσκοπική επίθεση στο χρυσό προκάλεσε την κατάρρευση των χρηματιστηρίων.

«Μαύρες» χαρακτηρίστηκαν από τον Τύπο της εποχής και οι μέρες που ξέσπασε το κραχ του 1929 (Τρίτη, 29 Οκτωβρίου – Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου). Και στα νεότερα χρόνια «Μαύρη Δευτέρα» βαφτίστηκε η 19η Οκτωβρίου 1987, με πτώση του Dow Jones κατά 22,7%!
  
Βεβαίως, αν τα χρηματιστήρια ήταν μόνο καταστροφικοί μηχανισμοί απλούστατα δεν θα υπήρχαν. Για να υπάρξει αντικειμενική προσέγγιση πρέπει να γίνεται αναφορά και στις «Αλκυονίδες ημέρες» των χρηματιστηρίων, εφόσον στην αντίπερα όχθη τους υπάρχουν και οι φωνές του αλαλάζοντος πλήθους, των κατά καιρούς κερδισμένων. 
 
Ποτέ δεν λείπουν και οι «χαρμόσυνες» μέρες. Οι λιακάδες των χρηματιστηρίων. Που δεν συμπίπτουν για όλους. Ανοδικές συνεδριάσεις με κέρδος. Το δέλεαρ της ψυχοφθόρας αλλά συγκινητικής ενασχόλησης με το ταμπλό. Τα bonus της αποκομιδής κερδών από υπομονετικούς, ψύχραιμους, συντηρητικούς και συνετούς ή από βιαστικούς, τολμηρούς και τυχερούς. Άλλωστε και στα χειρότερα γεγονότα (π.χ. πτώση δίδυμων πύργων Αμερικής, πτώχευση Αργεντινής) η πτώση δεν κρατά για πολύ.

Όλοι, σε ανύποπτο χρόνο, ακούμε ιστορίες - αληθινές θέλω να πιστεύω - νοικοκυραίων ανθρώπων και όχι επιδειξιομανών, που οφείλουν στα κέρδη τους από το χρηματιστήριο και στη συνετή τους διαχείριση την απόκτηση μιας κατοικίας, ενός καταστήματος, μιας επιχείρησης. Έχω συναντήσει τέτοιους ανθρώπους.

Ασφαλώς, κάτι που τείνουμε να ξεχάσουμε μέσα στο γενικότερο πεσιμισμό και τα κερδοσκοπικά ραπίσματα της παγκόσμιας ύφεσης είναι πως δεν υπάρχουν μόνο χαμένοι στα χρηματιστήρια. Και ότι δεν αποτελούν αποκλειστικά λάκκο λεόντων.

Η πηγή των αγορών δε στερεύει ποτέ. Και τα κέρδη δεν καταγράφονται μόνο σε περιόδους ανοδικής ευφορίας. Κάθε συνεδρίαση, ανοδική ή πτωτική είναι μια νέα πρόκληση αναμέτρησης με το θεό του πλούτου. Ο δρόμος, φυσικά, κάθε άλλο παρά εύκολος είναι.

Περνά μέσα από σαράντα κύματα, Σειρήνες και Λωτοφάγους που απεργάζονται τον επενδυτή «ζόμπι» για να του απομυζούν τη δύναμή του, την οικονομική και την ψυχική. Αλλά πάντα η Ιθάκη των κερδών φαντάζει προσεγγίσιμη βγάζοντας «καπνό θρώσκοντα» μπροστά στα μάτια και την φαντασία του ταξιδιώτη των αγορών.
 


 
 
Επιπόλαιοι, απερίσκεπτοι και αδαείς υπήρξαν, κατά καιρούς, οι περισσότεροι επενδυτές γιατί το πάθος δεν χαλιναγωγείται εύκολα όπως και σε κάθε παιχνίδι. Και συχνά το εννοούν όταν λένε πως «το παιχνίδι είναι που μετράει».

Εν τούτοις, το κέρδος είναι που κάνει το παιχνίδι συναρπαστικό. Ποτέ η ζημιά. Και το κέρδος είναι που φέρνει καλύτερη ποιότητα ζωής. Ποτέ η απώλεια χρημάτων. Πολλοί απόλαυσαν το «παιχνίδι» αλλά στο τέλος έχασαν τα αυγά και τα πασχάλια.
 
Και δεν είναι αυτό ο χρυσός κανόνας του επιτυχημένο επενδυτή που με σοβαρότητα διαχειρίζεται τα κεφάλαιά του, αποκτώντας συγχρόνως, μέσα από τη μελέτη και την τριβή, την οικονομική ευφυῒα που θα του επιτρέψει να αυξάνει επικερδώς το ενεργητικό των εσόδων του.

Σίγουρα, στο χρηματιστήριο υπάρχουν «φούσκες» και «σαπάκια», κρίσεις και σκάνδαλα, χειραγώγηση και κερδοσκοπία. Ενώ στη σφαίρα της ψυχολογίας και των συναφών συναισθημάτων εναλλάσσονται πανικός και οίστρος, θυμός και υπεραισιοδοξία, ενθουσιασμός και απελπισία.

Και στο μέτωπο της αγοράς παρατηρούνταν ανέκαθεν όλες αυτές οι εναλλακτικές καταστάσεις και μάλιστα με την κομψή ορολογία με την οποία τις συναντάμε στα χρηματιστικά δελτία των εφημερίδων, εκατό χρόνια πριν: «στενότης χρήματος, αχρηματία (έλλειψη ρευστότητας), ανύψωση τιμών (άνοδος), κυβεία (παράνομη κερδοσκοπία), απραξία (στασιμότητα), ατονία τιμών, υποτονικότητα, μαρασμός τιμών, αζητησία μετοχών κ.ά.».
 


Οι καλές χρηματιστηριακές χρονιές δεν είναι συχνές ούτε συμβαδίζουν πάντα με τη θετική εικόνα της πορείας των κρατών. Καλές μέρες έζησε, φερ΄ ειπείν η ελληνική χρηματαγορά το 1916, λίγο πριν τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, σε μια ιδιαίτερα διαταραγμένη εποχή, από πολέμους, εμφύλιο διχασμό και ναυτικό αποκλεισμό από τις ξένες δυνάμεις. «Ουκ ολίγα» τα δεινά και τότε.


Για του λόγου το αληθές και την ιστορική τεκμηρίωση των προαναφερθέντων ακολουθεί ένα παράθεμα, προϊόν έρευνας βασισμένης σε αρχειακά ντοκουμέντα:

« 1916: Η ανατολή μιας καλής χρηματιστηριακής χρονιάς

Το 1916, συγκέντρωνε όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που χρειάζονταν για να χαρακτηριστεί στατιστικά ως η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά της δεκαετίας 1910-1920, με άνθιση του θεσμού και άνοδο των τιμών. Νέες τοποθετήσεις έγιναν σε μετοχές. Αρκετά κεφάλαια επενδύθηκαν σε επιλεγμένους τίτλους με το αβαντάζ του χαμηλού τόκου των καταθέσεων. Το επιχειρηματικό πνεύμα επικέντρωσε την προσοχή του στις ναυτιλιακές αξίες, που την εποχή αυτή είχαν προκαλέσει το μαζικό ενδιαφέρον του κοινού.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως παρά την ύφεση των ευρωπαϊκών αγορών, η αθηναϊκή αγορά παρουσίαζε έντονη, συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ η μεγάλη ρευστότητα της αγοράς προσανατολιζόταν σε εγχώριους τίτλους. Τα μερίσματα τραπεζών και εταιριών ήταν ιδιαίτερα υψηλά, γι΄ αυτό και προσείλκυσαν την προσοχή του κεφαλαίου. Φυσικά και οι όγκοι των συναλλαγών ήταν εμφανώς μεγαλύτεροι.

Με την πάροδο του χρόνου, η κυβερνητική αναρχία και οι πολεμικές αψιμαχίες επηρέασαν και πάλι αρνητικά την καλή πορεία του Χ.Α.Α. Καίρια πολιτικά και πολεμικά γεγονότα, όπως η εισβολή των Βουλγάρων στην Ανατολική Μακεδονία, η εχθρότητα της Αντάντ, το πραξικόπημα της Θεσσαλονίκης, ο εθνικός διχασμός σφράγισαν με τον τόνο της αθυμίας και της διστακτικότητας τη χρηματαγορά - παρά την αξιοθαύμαστη αντοχή που επέδειξε. Το γεγονός, μάλιστα, της κήρυξης ναυτικού αποκλεισμού της παλιάς Ελλάδας από τις ξένες δυνάμεις, προκάλεσε πλήρη στασιμότητα στο εμπόριο, τη ναυτιλία και τη βιομηχανία.

Πρόκειται για μία κρίσιμη, ιστορικά, στιγμή, κατά την οποία η χώρα αντιμετώπισε με γενναιότητα το φάντασμα του λιμού, το οποίο απλώθηκε απειλητικά πάνω από το λαό της. Το δεύτερο εξάμηνο του 1916, το χρηματιστηριακό βαρόμετρο ανέβαινε ή κατέβαινε ανάλογα με την ψυχολογία που προκαλούσε η εξέλιξη των γεγονότων.
 
Είναι, μάλιστα, αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ενώ μαινόταν η πολιτική τρικυμία, η αγορά επέδειξε ψυχραιμία και αντοχή, λόγω και του άφθονου χρήματος που κυκλοφορούσε και δεν δυσκολεύτηκαν οι εκκαθαρίσεις των συναλλαγών.
 
Εν κατακλείδι, το 1916 στη λήξη του και παρά τις δύσκολες, εθνικές περιστάσεις, θεωρήθηκε άριστη, χρηματιστηριακή χρονιά με εξαιρετική, συναλλακτική δραστηριότητα».
 
Περισσότερα στοιχεία για το θέμα θα βρείτε στο λεύκωμα:
«Αγώνας Ευθύνης
Σωματείον Χρηματιστηρίου Αθηνών»

 
  
Xαρτόσημο του 1916 με κρατική σφραγίδα
 

 

 

Σχόλια

06/02 09:24  groyma stella
Πολλες πολλες καλημερες.
Ευα ,μεσα απο την τοση απελπισια των ημερων ειναι σημαντικο να υπαρχουν αισιοδοξα μηνυματα.
Ας ελπισουμε το 2010 να εξελιχθει σε χρονια καρποφοριας, υλικων και συναισθηματικων αγαθων.
Πολλα πολλα χρυσα αστερια.
06/02 09:31  PREMIUM
Η μπλοκογειτονιά θα γράψει την...Ιστορία του 21ου αιώνα στα...χρηματιστήρια ! :-)

http://discount.capitalblogs.gr/listArticles.asp

06/02 09:53  Goldmine
Καλημέρα Στέλλα. Ευχαριστώ για την πρωινή πινελιά σου!-)Είναι σημαντικό να κρατάμε τις ισορροπίες. Γιατί όλα είναι ανθρωποκαμώματα. Έρχονται και παρέρχονται. Οι άνθρωποι όμως θα συνεχίσουμε τη ζωή μας και θα παραδώσουμε στα παιδιά μας τη χώρα και τη γη. Και η ζωή είναι θείο δώρο. Αλλάζει, προσαρμόζεται στα ευχάριστα ή στα δυσάρεστα αλλά μας ανήκει.
Μας αξίζει να την κάνουμε καλύτερη και μπορούμε, τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο και με πολύ καλά κουμάντα. Ακατάλληλες εποχές για επιπλέον απώλεια βαλαντίου και επικίνδυνα ρίσκα. Ας πατάμε σε γνωστά μονοπάτια προς το παρόν. Δεν είναι, ίσως οι μέρες, που εμείς οι μικροί επενδυτές θα ανακαλύψουμε την Αμερική των κερδών. Όχι σε άλλους εγκλωβισμούς. Η αγορά δείχνει μόνη της το δρόμο. Ας την παρακολουθούμε σε διεθνή κλίμακα κι ας επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο ζωή μα, ευθύς αμέσως.Προλαβαίνουμε... ΜΕΤΡΟ ΣΕ ΟΛΑ. "Μέτρον πάντων άνθρωπος"! (Μένανδρος) και "Παν μέτρον άριστον"!
06/02 10:21  jerri
Όσο τα όνειρά μας έχουμε
δε θα κρυβόμαστε, δε θα τρέχουμε...
Καλημέρα
06/02 10:24  anathema_g13
Εντάξει, μπορούμε να κρατήσουμε και κάτι θετικό. Αφού πέφτει το ΧΑΑ και το 2010 δεν προβλέπεται χρονιά με μεγάλα κέρδη τότε υπάρχει ακόμα περιθώριο πριν οδηγηθούμε σε πόλεμο...προς ανατίμηση όπως το 1916!
Καλημέρα!
06/02 10:26  Goldmine
@jerri τηλεπάθεια:-) Εγώ έγραφα σε σένα κι εσύ εδώ! Με όνειρο και με παλμό πάντα!

@Πρεμ, ναι, γράφουμε ιστορία!-)
06/02 10:32  Goldmine
@anathema_g13: Καλός στην εξαγωγή ιστορικών συμπερασμάτων:-) Μια χαρά την προσάρμοσες "κοτζάμ" ιστορία στα μέτρα μας:-)
Καλό Σαββατοκύριακο!
06/02 21:32  cell
«στενότης χρήματος, αχρηματία (έλλειψη ρευστότητας), ανύψωση τιμών (άνοδος), κυβεία (παράνομη κερδοσκοπία),
απραξία (στασιμότητα), ατονία τιμών, υποτονικότητα, μαρασμός τιμών, αζητησία μετοχών κ.ά.».

Πράγματι κομψή ορολογία.

ΚΥΒΕΙΑ …κύβοι, ενδεχομένως ζάρια, τζόγος…

Διαχρονικής έννοια και πρακτική έχοντας υποστεί τη βάσανο της «εξέλιξης» ως θεσμός πλέον( ΛΟΤΤΟ, Πρότο, Τζόκερ, Ξυστό, καζίνο κ.λπ.) ώστε να καταστεί νόμιμη, αποτελεσματική και …προσοδοφόρος οδός περιορισμού -αν όχι στέρησης- της ελευθερίας των «αθλουμένων»…

«Ο μέντοι κυβευτής και ο λωποδύτης και ο ληστής
των ανελευθέρων εισίν.
Αισχροκερδείς γάρ»
(Αριστ., «Ηθικ. Νικομ.» 1122 α, 8-10).

Δε θέλω να θεωρήσω το ΧΑΑ ως συναφές άθλημα ή… ΚΥΒΙΣΤΗΣΗ(…τούμπα) :-)
Θεμιτή και ανθρώπινη η εναλλαγή Μαύρου – Λευκού ως χρώμα… «Δευτέρας»,
όχι όμως Μαύρου-Κόκκινου…κι όπου κάτσει η μπίλια!
Ενδιαφέρουσα(ΛΙΑΝ) και η ανάρτηση:
http://favlos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=22564&pg=10000#comment164134

Καλό ΣΚ αγαπητή Gold!

07/02 21:01  nina
Καλησπέρα Gold!
Tα θέματά σου είναι υπέροχα! Tι πρώτα να ξεχωρίσω. Mου άρεσαν πολύ τα σχόλιά σου στο http://goldmine.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=22105&blid=16 και στο τελευταίο άρθρο σου tο
τονίζεις με ένα υπέροχο συγγραφικό λόγο ότι αν όλοι θα κερδίζαμε  σε ένα ανοδικό κύκλο η θα χάναμε όλοι σε ένα πτωτικό κύκλο = 0 λειτουργία του χρηματιστηρίου,  επίσης πολύ σωστά τονίζεις ότι είναι απαραίτητες  οι  γνώσης αλλά απαραίτητο είναι να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε σωστά, να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας στις διάφορες διακυμάνσεις.
Επίσης θέλω να σε ευχαριστήσω για το βιβλίο του Kiyosaki , έχω δυο μέρες που το διαβάζω, το παίρνω μαζί μου και το διαβάζω παντού. Είναι συναρπαστικό!  Αν η    κυρία  "Κακομίρογλου" του share και όλοι οι νέοι θα είχαν εκπαιδευτεί από μικρά με τα απλά  τετράγωνα  σχέδια του πλούσιου μπαμπά ( εισόδημα, δαπάνες, ενεργητικό, παθητικό)  δεν θα γέμιζαν τις  τσάντες με ψώνια στην  Ερμού.
Και αν δεν θα γινόντουσαν πλούσοι, το λιγότερο δεν θα ακούγαμε τόσες ιστορίες οικονομικής καταστροφής σε πολλά νοικοκυριά.
Ευχαριστώ Gold , να είσαι πάντα καλά!08/02 23:29  Goldmine
Αργοπορημένη απάντηση προτιμότερη απ΄την καθόλου:-) Καλησπέρα και συγγνώμη cell και nina.
@ Φίλτατε cell, τα σχόλιά σου εδώ κι αλλού, εμβριθή και στοχαστικά προάγουν τη γλωσσική και τη λόγια επικοινωνία στη γειτονιά!
Είναι χαρά να μας επισκέπτεστε!

@ Αγαπητή φίλη nina, ομολογώ πως είσαι μια νέα φωνή που την είχε ανάγκη αυτός ο χώρος, όχι τόσο για τα κολακευτικά σου λόγια που αποτελούν "δοκιμασία" για την ταπεινοφροσύνη που οφείλουμε να έχουμε -) όσο για τις <κρυστάλλινες> "γυναικείες" διαπιστώσεις σου. Κρατώ με χαρά τη θετική επιρροή που άσκησε σε σένα το προταθέν βιβλίο "Πλούσιος μπαμπάς φτωχός μπαμπάς" <Κιγιοσάκι> και μακάρι να πιάσουν τόπο οι πρωτάκουστες για τους περισσότερους οδηγίες οικονομικής διαχείρισης από έναν πλούσιο μπαμπά (γιατί του φτωχού μπαμπά είναι πασίγνωστες). Σ΄ευχαριστώ πολύ!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
21 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις