Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Ο τρελός χορός της κερδοσκοπίας (μέρος Ι)
1252 αναγνώστες
Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010
20:45

 

Αναδημοσίευση <μέρους> από το σημερινό άρθρο στην εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ

 

Η ΦΟΥΣΚΑ ΤΩΝ ΝΟΤΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ  (ΜΕΡΟΣ ΙΙ)

ΟΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΗΜΕΣ ΠΑΡΑΚΙΝΟΥΣΑΝ ΤΟ ΑΠΛΗΣΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ

ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΜΑΝΙΩΔΩΣ

 

Οι  αγοραπωλησίες μετοχών στα χρηματιστήρια δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν εφαλτήριο πλουτισμού και μορφή ενδεδειγμένης επένδυσης. Και δικαιολογημένα ίσως οι επενδυτές  να μην τέρπονται από θλιβερές αναδρομές στις κρίσεις του παρελθόντος εφόσον ζητούμενο είναι το μελλοντικό και άμεσο κέρδος.

 Ωστόσο, στο προσκήνιο της ιστορίας των αγορών, ένα θέμα εμφανίζεται ξανά και ξανά, το οποίο αναντίρρητα ευθύνεται για τραγικές οικονομικές συντριβές: η ξέφρενη επιθυμία να αποκτήσει κανείς πολλά χρήματα, εύκολα και γρήγορα.

Η προσδοκία για τον εύκολο πλουτισμό παίρνει συχνά διαστάσεις μαζικής υστερίας. Απ΄ αυτό το σύνδρομο δύσκολα γλιτώνει κανείς. Το ανθεκτικό μικρόβιο μεταδίδεται αστραπιαία και δημιουργεί πανδημίες στα χρηματιστήρια. Ιδιαίτερα στις εποχές που κάποιες «ιδιοφυΐες» σκαρφίζονται τρόπους για μετατροπής τους από εργαλεία ανάπτυξης της οικονομίας σε κερδοσκοπικές μηχανές θρασύτατης επίθεσης στη δημόσια ευπιστία.  

Πριν ξεσπάσει μία χρηματιστηριακή κρίση,  συνήθως προηγείται μία φρενήρης άνοδος. Διαπιστωμένα, η κάθε «πυραμίδα» στήνεται πάνω στο χαλί της ψυχολογικής ευφορίας του πλήθους και του παράλογου κέρδους,  που η κερδοσκοπική απληστία επιδέξια στρώνει. Περιουσίες χτίζονται και καταλύονται εν μια νυκτί.

 

Μέρος του στόλου της εταιρίας Νοτίων Θαλασσών 

 

Μολονότι, απ΄αυτόν τον πολύπαθο τόπο μεταλαμπαδεύτηκαν προς όλη την ανθρωπότητα οι αξιακές κλίμακες και τα σοφά μυστικά  περιφρούρησης και  βελτίωσης της ανθρώπινης ζωής - δημόσιας, προσωπικής ή οικονομικής,  αναφορικά ακόμη και με  τον πλουτισμό και το χρήμα - οι άνθρωποι διεθνώς παραθεωρούν τη δύναμη της αλήθειας ψάχνοντας κοντόφθαλμες δραστικές λύσεις αποκλειστικά στην παρακμιακή Δύση.

Μία ελάχιστη ιδέα οικονομικής σοφίας προσφέρει, από τα βάθη του χρόνου,  ο ποιητής Πίνδαρος καθώς είχε αποφανθεί πως «το καλύτερο κέρδος είναι αυτό που το παίρνεις κι είναι σύμφωνος κι αυτός που στο δίνει» διότι «ο άδικος. χρηματισμός δεν δημιουργεί πλούτο αλλά κίνδυνο», όπως συμπληρώνει ο Ισοκράτης.

Εν τούτοις, στην κρίση των Νοτίων Θαλασσών στην Αγγλία, ούτε η σοφία των αιώνων ούτε οι κραυγές των ειδημόνων στάθηκαν ικανές, να προφυλάξουν αριστοκράτες, επιστήμονες και λαό από την πτώχευση. Ούτε καν το λαμπρό πνεύμα του εφευρέτη του νόμου της βαρύτητας Νεύτωνα δεν αυτοπροστατεύτηκε.

Ο μέγας φυσικός πικραμένος από την απώλεια σεβαστής περιουσίας 20.000 λιρών, συνέπεια της εμπλοκής του στο μετοχικό σκάνδαλο της Νότιας Θάλασσας, θα ομολογήσει ευθαρσώς: «Μπορώ να υπολογίσω την κίνηση των αστεριών αλλά όχι την ανοησία των ανθρώπων».

 Ασφαλώς, ο χαρισματικός νους του Νεύτωνα διέκρινε πως οι αστέρες υπόκεινται σε νόμους, ενώ το σύμπαν της ανθρώπινης ψυχής φωτίζεται από τον διάττοντα αστέρα της ελεύθερης βούλησης.  Υπολείπεται όμως στο ό,τι ενώ επιλέγει, για παράδειγμα, το δρόμο του πλούτου στερείται επαρκούς οικονομικής κατάρτισης για να υποστηρίξει την επιλογή του.  Για να διαχειριστεί τα πράγματα προς ίδιον συμφέρον χρειάζεται  οικονομική παιδεία απ΄αυτήν που δεν διδάσκεται μόνο στη θεωρία αλλά εξασφαλίζεται στην πράξη. Εκεί όπου «η σφίξη βγάζει λάδι».   

Το κέρδος φέρνει πλούτο όταν είναι σε θέση κανείς να το πιστώσει στο ενεργητικό των εσόδων του και όχι να το χρεώσει στο παθητικό του ισολογισμού του με άστοχες σπατάλες, υπερχρέωση και υπερκαταναλωτισμό, τις τρεις αιμορραγούσες πληγές της σύγχρονης παγκόσμιας κρίσης που όλοι βιώνουμε.

Αντιπροσωπευτική στο είδος της είναι και η προσωποποίηση του Daniel Defoe, από το 1706, που παρομοιάζει το κέρδος με μια δύσκολη γυναίκα, δηλαδή την αδερφή του χρήματος. «Αν την φλερτάρεις, την χάνεις, ή πρέπει να την αγοράσεις σε παράλογες τιμές· αλλά και πάλι είναι ζηλιάρα και καχύποπτη».

Αυτό το τραγικό φλερτ με τη  γυναίκα της κερδοσκοπίας πλήρωσε ακριβά η Αγγλία του 1720,  όταν ακόμη και οι ερωμένες του βασιλιά Γεωργίου Α’, η κόμισσα  του Ντάρλινγκτον και η δούκισσα του Καντάλ έλαβαν ενεργό μέρος στο σκάνδαλο της χειραγώγησης των μετοχών της Νότιας Θάλασσας.

Στη διάρκεια μερικών ωρών το κοινό απορρόφησε την πρώτη δημόσια εγγραφή  1.500.000 μετοχών της Εταιρείας των Νοτίων Θαλασσών. Τεράστιες περιουσίες δημιουργήθηκαν. Οι διευθυντές δήλωναν ψευδώς πως το μέρισμα θα αντιστοιχούσε στο 10% της τιμής.

 Στους επόμενους μήνες μέσα στο κατακαλόκαιρο, προέβησαν σε νέα δημόσια εγγραφή 1.000.000 μετοχών, στην τιμή των 400 λιρών ανά μετοχή, με τιμή Ιανουαρίου τις 128 λίρες. Ασυζητητί, χρησιμοποιήθηκε κάθε μέσο για την προσφορά μετοχών με χαλκευμένες ειδήσεις και τεχνητά ανεβασμένες τιμές.

Πλούσιοι άνθρωποι και των δύο φύλων συμμετείχαν με οίστρο στο παιχνίδι. Οι άνδρες συναντιόντουσαν με τους μεσίτες τους στα καφενεία και τις ταβέρνες. Οι κυρίες έκλειναν τα ραντεβού...

Η συνέχεια  αύριο..

Προσχέδιο οικίας του Δούκα του  Chandos, κατά το 1720, πριν την απώλεια της περιουσίας του στο σκάνδαλο της Νότιας Θάλασσας,  γεγονός που έγινε η αιτία  εγκατάστασής του σε μικρότερο σπίτι.

 

Royal Water Gardens

O κήποςτου του JohnAlslabie, στο Γιορκσάιρ, υπουργού Οικονομικών,  όπου εγκαταστάθηκε μετά την καταστροφή του και την καταδίκη του για το σκάνδαλο της Νότιας Θάλασσας

Σχόλια

17/01 00:39  favlos
Ωραία τα λέει σήμερα η 'ιστορικός της τρέλας μας'..;)

Τζόγος,ωραίο πράγμα.
Οι κινέζοι που είναι οι μεγαλύτεροι τζογαδόροι στον κόσμο,για να πείσουν τον κόσμο να παίρνει αποδείξεις έβαλαν στις χάρτινες κορδέλες των αποδείξεων λαχνούς τυπωμένους στην πίσω μεριά,ώστε να κερδίζει όποιος τους βρεί.
Από τότε όλοι ζητάνε απόδειξη,ακόμα και απο τους πλανόδιους.
17/01 01:57  PREMIUM
Η Ελλάδα που ήξερα, όταν πήγα στη Γαλλία το 1989 και γνώρισα το ΛΟΤΟ δεν είχε ιδέα εν πολλοίς από...τζόγο ! Και το ΧΑ μέχρι το 1999 ήταν ενασχόληση για πολύ..."λίγους" τηρουμένων των αναλογιών !

Δυστυχώς...ενεδώσαμεν στο σύγχρονο τρόπο "κατάκτησης" και ελέγχου λαών και οικονομιών αλλά και χειραγώγησης ΑΞΙΩΝ χωρίς να αναγκαστείς να..σκοτώσεις Ή και να κάνεις...σαπούνι ακόμη και...οικείους σου !
17/01 18:57  cormorano
Καλησπέρα!

Τζογαδόρος ο Έλληνας ;;; Εν συγκρίσει με τους υπόλοιπους Δυτικούς φίλους μας θα έλεγα ότι βρίσκεται κάπου στο τέλος.

Εύχομαι μια καλή εβδομάδα σε όλους, τώρα αν έρθουν και τα γρήγορα κέρδη καλοδεχούμενα.
18/01 00:39  Goldmine
Για την καθυστέρηση συγχωρήστε με φίλοι μοτυ.Είνια σαν ξαναζεσταμένο φαγητό η αργοπορία απάντησης σ΄ένα φρέσκο φρεσκότατο σχόλιο.Το γνωρίζω. Ανωτέρα βία.
Νικόλαε, η κινέζικη ευστροφία με εξάπληξε!
Νασαι καλά να μας σερβίρεις απίθανα πράγματα:-)
Πρεμ, συμφωνώ!
cormorano, μακάρι να μην έχουμε και σε αυτό το αρνητικό -κατά τον φαύλο ωραίο σπορ- την πρωτιά. Καλή σας εβδομάδα με κέρδη !
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
13 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις