Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Η φούσκα των Νοτίων Θαλασσών
2151 αναγνώστες
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010
13:12

Αναδημοσιεύω κι απο δω το τελευταίο άρθρο  στην εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ για το σκάνδαλο στις Νότιες Θάλασσες (πρώτο μέρος). Είναι τα αντίστοιχα "Λαυριακά" του Λονδίνου, εν έτει 1720, ένα απίστευτο σκάνδαλο  που αναστάτωσε το παλάτι την κυβέρνηση, το λαό, το ιερατείο, τους αριστοκράτες, τους πάντες...Δεν είναι ευχάριστες ιστορίες αλλά τουλάχιστον παραμένουν διδακτικές. Καλή πλοήγηση.


 

Η Φούσκα των Νοτίων Θαλασσών (Μέρος Ι)

 

 

 

Πίνακας του Ε. Matthew Ward.
 Sea South Bubble

  

 

Η διατύπωση της άποψης πως οι επενδύσεις κολυμπούν στο συναίσθημα, εκ πρώτης όψεως, θα ξένιζε όσους θεωρούν τις αγορές αποκλειστικά πεδία ψυχρών συναλλαγών.

 

Εν τούτοις, το επενδυτικό λεξικό ορίζει πως όσο νωρίτερα οι επενδυτές συνειδητοποιήσουν ότι τα τρία κυρίαρχα συναισθήματα των αγορών – ο φόβος, η απληστία και ο ενθουσιασμός - έχουν εμφιλοχωρήσει στην ψυχοσύνθεσή  τους, τόσο  μεγαλύτερες ελπίδες έχουν να χτυπήσουν τη ρίζα της οικονομικής κακοδαιμονίας τους.

 

Η ανάπτυξη της  οικονομικής ευφυΐας εξασφαλίσει το κλειδί για την Εδέμ της οικονομικής ανεξαρτησίας. «Βάλτε το χρήμα να δουλεύει για σας», ισχυρίζονται οι σύγχρονοι μαικήνες. Πώς; Ενεργοποιώντας το ακόλουθο «μαγικό» δίπολο:

 

Ø      Η πρώτη προσέγγιση στηρίζεται στο αξίωμα πώς αν ο πανικός,  η απληστία  και η παρορμητικότητα  τεθούν under control   κατά τον R. kiyosaki,  (Iάπωνα επιχειρηματία, συγγραφέα του best seller: Πλούσιος μπαμπάς φτωχός μπαμπάς) η οικονομική επιτυχία γίνεται μονόδρομος δεδομένου ότι οι άνθρωποι περνάνε χρόνια στα σχολεία αλλά τίποτα δεν μαθαίνουν στα θρανία για τα χρήματα.

 

Ø      Η δεύτερη κλασική οδηγία περνάει μέσα από τη στενωπό  της γνώσης. Η πεποίθηση του Maxwell πως "Το ταλέντο δεν είναι ποτέ αρκετό», συνεπικουρούμενη και από τη λαϊκή  ρήση «κοντά στο νου κι η γνώση» ενισχύουν την άποψη πως η αναμόχλευση στα αρχεία της  χρηματιστηριακής ιστορίας διευρύνει τους επενδυτικούς ορίζοντες για επιτυχέστερες και ασφαλέστερες επιλογές. Η επενδυτική στρατηγική  δεν αφορά  μεμονωμένα περιστατικά που θα μας καταστήσουν πλούσιους αίφνης, όταν η θεά  fortuna μας αγγίξει  με το τυχερό της ραβδάκι. Είναι φιλοσοφία και στάση ζωής, απόρροια σφαιρικής ενασχόλησης, μελέτης, αυτοεξέτασης και ενδελεχούς γνώσης του αντικειμένου.

 

 

 

              Η φούσκα των Νοτίων Θαλασσών σε παιγνιόχατρα

 

 

Η  «Ε n r o n»   τ η ς    Α γ γ λ ί α ς

 

Σε συνάρτηση με τα προαναφερθέντα,  η χρηματιστηριακή ιστορία προσφέρεται  για τη μελέτη, συν τοις άλλοις και των κραυγαλέων περιπτώσεων κερδοσκοπικού παροξυσμού, που παρέμειναν μνημειώδεις για το μέγεθος  των προκληθέντων οικονομικών απωλειών,  όταν υπεράνω των αριθμητικών υπολογισμών κρεμόταν η  «δαμόκλειος σπάθη»  του ψυχολογικού επηρεασμού των μαζών. Πρόκειται για τις χειρότερες οικονομικές λαίλαπες που σάρωσαν αδιακρίτως  παλάτια, ηγεμόνες, κυβερνήσεις και λαούς.

Η  σκυτάλη των χρηματιστηριακών καταρρεύσεων πέρασε από την τουλιπομανία της Ολλανδίας του 17ου αιώνα, στη φούσκα των Νοτίων Θαλασσών , στην Αγγλία του 18ου αιώνα.  Η υπόθεση αφορά μία από τις πρώτες κερδοσκοπικές φούσκες και μία από τις μείζονες, αρνητικές, οικονομικές κρίσεις που διαδραματίστηκαν στην  Ευρώπη πριν από τρεις αιώνες.

 

Το φαινόμενο South Sea Bubble, με το προσωνύμιο «η Εnron της Αγγλίας»  καταγράφηκε στην ιστορική μνήμη των λαών ως ένα πολυσύνθετο γεγονός,  προϊόν  διαπλεκομένων οικονομικών, νομικών και πολιτικών παραγόντων με επίκεντρο την Εταιρία της Νότιας Θάλασσας.

 

Πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω εταιρία η Αγγλία παραχώρησε το μονοπώλιο του εμπορίου στα νησιά της Νότιας θάλασσας και στη  Νότια Αμερική. Το εμπόριο αφορούσε δευτερευόντως εξωτικά προϊόντα, χρυσό, ασήμι και μαλλί αλλά κύρια δραστηριότητα  είχε την αναγκαστική μεταφορά ατόμων που αγοράζονταν στη Δυτική Αφρική και πωλούνταν ως σκλάβοι στην Αμερικανική ήπειρο.

 

Ειρήσθω εν παρόδω,  σύμφωνα με τα αρχεία του David Eltis,   ότι κατά τη διάρκεια 96 δρομολογίων που έγιναν σε 25 χρόνια η εταιρία προέβη στην αγορά 34.000 σκλάβων από τους οποίος τελικά επιβίωσαν οι 30.000 στα υπερατλαντικά ταξίδια. Με άλλα λόγια, το 11% των δούλων έχασαν τη ζωή τους, κάτω από τις άθλιες συνθήκες μεταφοράς, τους λοιμούς, τις κακουχίες και τα ναυάγια.

 

Το αντάλλαγμα, βέβαια, που προσέφερε  η εταιρία στο κράτος για την εξασφάλιση του μονοπωλίου, αποτέλεσε πράξης εθνικής σωτηρίας.  Εφόσον  ανέλαβε τη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της Αγγλίας που είχε δημιουργηθεί  κατά τη διάρκεια του Ισπανικού πολέμου και έφθανε στο ύψος των 10.000.000 λιρών, περίπου.

 

Κατά το 1720 παρατηρήθηκε απίστευτη έκρηξη μετοχών. Η κερδοσκοπία οδήγησε στη μεγάλη οικονομική φούσκα γνωστή ως South Sea Bubble. Η εταιρία είδε την τιμή της μετοχής της να εκτοξεύεται στα ύψη. Μανία κατέλαβε τους επενδυτές που αγόραζαν με την προοπτική κερδοφορίας. Όλα τα κοινωνικά στρώματα, άρχοντες και χωρικοί, καταλήφθηκαν από τον πυρετό της μετοχομανίας. Απόδειξη ότι ενώ το Γενάρη του 1720  η μετοχή διαπραγματευόταν κοντά στις  128 λίρες,  τον Αύγουστο η τιμή της ξεπέρασε τις 1000 λίρες.

 

Κλείνοντας το πρώτο μέρος, διαπιστώνουμε πως συγκριτικά με τα γνωστά σκάνδαλα του μακρινού παρελθόντος η αρνητική μοναδικότητα του φαινομένου εντοπίζεται στα ακόλουθα  μελανά σημεία: 

 

a)     Η εταιρία  έφθασε το 1818 να έχει κυβερνήτη της το βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας. Γεγονός που προδιέθεσε τα πλήθη για τη δημιουργία αγοραστικού κλίματος. Τουναντίον, τον καιρό της συντριβής  ο βασιλιάς πουλούσε πρώτος όταν οι αδαείς συνωστίζονταν ακόμη για να αγοράσουν τις υπό κατάρρευση μετοχές.

 

b)     Στην εταιρία, που ιδρύθηκε το 1711 προσέδωσε αίγλη η παραχώρηση του μονοπωλίου  εμπορίας σκλάβων στη  Νότια Αμερική από την κυβέρνηση  που κατείχε σημαντικό μερίδιο μετοχών «Νοτίων Θαλασσών».

 

c)     Καθώς ουσιαστικό και πρωτοφανές αντικείμενο εμπορίας υπήρξε η ίδια η ανθρώπινη ζωή  παραμένει εσαεί καταδικαστέο το γεγονός πως η κερδοσκοπία οργίασε πατώντας πάνω στη χειρότερη μορφή καταπάτησης της προσωπικής ελευθερίας, στο δουλεμπόριο και την ανθρώπινη δουλεία.

 

Η έρευνα των κρίσεων αποδεικνύει πως ιδιαίτερα ευάλωτοι και εκτεθειμένοι  στην κερδοσκοπία βρίσκονται οι πνευματικοί άνθρωποι, επιστήμονες, καλλιτέχνες  συγγραφείς ή συνθέτες. Στην προκείμενη περίπτωση δεν γλίτωσαν από τα γρανάζια της ατιμωτικής πτώχευσης  μουσουργοί όπως ο Ηandel, διάνοιες όπως ο φυσικός Νεύτων ούτε καν ο πρώτος πρωθυπουργός της Αγγλίας… Αυτά ωστόσο και άλλα ενδιαφέροντα και κυρίως διδακτικά θα  αποτελέσουν το αντικείμενο  θεματογραφίας στο επόμενο φύλλο.

 

Ε π ι μ ύ θ ι ο

 

Συμπερασματικά και προς επίρρωση της εισαγωγικής θέσης του άρθρου «πως οι επενδύσεις κολυμπούν στο συναίσθημα» ποιος θα διαφωνούσε, εν τέλει, ότι  με το μαύρο μελάνι της απληστίας τροφοδοτούσαν ανέκαθεν τη πένα της χρηματιστηριακής ιστορίας και οι δύο κατηγορίες χρηματιζομένων, τόσο  οι ενθουσιώδεις όσο και οι πανικόβλητοι θιασώτες των διεθνών αγορών;

 

Σ.σ.: Στο επόμενο φύλλο  το δεύτερο μέρος της Ιστορίας των Νοτίων Θαλασσών. 

 

 

 

South Sea Bubble,1720.

 Σατιρικό κολάζ, από  το αρχείο του T. Bowles ( χαρακτικά, ποιήματα,

χαρτοπαίγνια, εικόνες και απόκομμα εφημερίδας).

 

  

Σχόλια

14/01 16:04  nina
Kαλησπέρα Gold!

Ιδιαίτερα σημαντικά αυτά που γραφεις στο Σόλων για το χρηματιστήριο  Το βιβλίο που συστήνεις  θα το αγοράσω και εγώ.
Εκφράζω τον θαυμασμό μου για τα ωραία  που γραφεις πάντα και με μεγάλη ευχαρίστηση διαβάζω το blog σου. Χθες διαβάσαμε παρέα με την κόρη μου την κέλτικη αστρολογία, εγώ συκιά και αυτή  έλατο και πολλά γνωρίσματα των χαρακτήρων μας ταίριαζαν ακριβώς με το αντίστοιχο δέντρο που λέει η  κέλτικη αστρολογία ( είχε πλάκα ).
Ευχαριστούμε Gold και να είσαι πάντα καλά!


14/01 19:07  Goldmine
Kαλησπέρα αγαπητή nina σε σένα
και στη θυγατέρα!
Είναι απ΄ τις λίγες φορές που έχουμε
ένα μόνο μήνυμα εδώ, το οποίο αξίζει
όμως για πολλά. Αν σας έδωσα την
ευκαιρία να κάνετε κάτι παρέα με
την κόρη σου είμαι ευτυχής.
Βλέπεις ολοένα και σπανίζουν τέτοιες μικρές αλλά ευχάριστες ανάσες που παίρνουμε μαζί με τα παιδιά μας.

Το προτεινόμενο βιβλίο έχει να σου προσφέρει πολλά.

Κι εγώ σ΄ ευχαριστώ για την ευγενική παρουσία σου εδώ και στη γειτονιά.

Καλό βράδυ!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
18 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις