Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Η τουλιπομανία διαδίδεται
1812 αναγνώστες
Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009
21:18

Καλησπέρα σε όλους.

 

Αναδημοσιεύω κι απο δω τη συνεργασία στο Σαββατιάτικο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 

  

Το άνθος του σκανδάλου - Μέρος ΙΙ

 

 

 Η τουλιπομανία διαδίδεται...

 

 

«Αλληγορία της τρέλας της τουλίπας",  1640,  έργο του Jan Breughel, επικριτή της καλπάζουσας Τουλιπομανίας.  Απεικονίζει  τους εμπόρους  τουλίπας  σαν μαϊμούδες.

 


 Το πιο πολυπόθητο λουλούδι του κόσμου στόλισε αυλές σουλτάνων και τουρμπάνια σεΐχηδων, κόσμησε κήπους καρδιναλίων και αυτοκρατορικά παλάτια, ενέπνευσε διάσημους ζωγράφους  κι έγραψε τη δική του πρωτόγνωρη και διαχρονική ιστορία.

Στην τιμή ξεπέρασε το χρυσό και το ασήμι και διαπραγματεύτηκε στο πρώτο Χρηματιστήριο του κόσμου, στο  Amsterdam Stock Exchange, απ΄ το 1936 (πρωτολειτούργησε το 1602).  Το γεγονός αυτό ενθάρρυνε τη διαπραγμάτευση βολβών από όλα τα μέλη της ολλανδικής κοινωνίας.

  

 Τουλίπα σαν τουρμπάνι

 

Πολύ πριν τους Ολλανδούς, το ακαταμάχητο αγριολούλουδο που ευδοκιμούσε στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, είχε μαγέψει τους Πέρσες ηγεμόνες και τους Οθωμανούς αυτοκράτορες  ως το ιερό άνθος των λαών τους. Φθάνοντας από την Οθωμανική  αυτοκρατορία στην Ευρώπη το 1593, έγινε πολύ δημοφιλές  στις  Κάτω Χώρες.

Μια εκδοχή για την ετυμολογία της λέξης  αποδίδει την ονομασία στην περσική λέξη «dulband», που σημαίνει τουρμπάνι και στην ομοιότητά της τουλίπας με το τουρμπάνι (toliban  στα λατινικά), το γνωστό κάλυμμα κεφαλής των ανδρών στη Μέση Ανατολή. Για τους πιο ευφάνταστους, τα άνθη της τουλίπας μοιάζουν  με το τουρμπάνι.  Ίσως γι΄ αυτό παραδοσιακά, οι Τούρκοι άντρες έβαζαν και μια τουλίπα στο τουρμπάνι τους.

 

Για μια χούφτα τουλίπες

 

Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως έφθασε ένας βολβός τουλίπας να πωλείται,  τον καιρό εκείνο, πάνω από  3.000 φιορίνια, ποσό με το οποίο θα μπορούσε κανείς να αγοράσει: οκτώ χοίρους, τέσσερα βόδια, δώδεκα πρόβατα, είκοσι τέσσερις τόνους σίτου, σαράντα οκτώ τόνους σίκαλης, τέσσερα βαρέλια μπύρας, δύο τόνους κρασί, χίλια κιλά τυρί, ένα ασημένιο δισκοπότηρο  και ένα πλοίο!  Όλα αυτά για μια χούφτα τουλίπες!

 

Όπως χαρακτηριστικά διηγείται ο πρώτος συγγραφέας της ιστορίας, ο βρετανός δημοσιογράφος Τσαρλς Μακέι (Charles Mackay), η αυξανόμενη δημοτικότητα της τουλίπας στις αρχές τράβηξε την προσοχή ολόκληρου του έθνους. Από την αριστοκρατία η μανία εξαπλώθηκε στις μεσαίες και αγροτικές τάξεις. Ακόμα και στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας. Η βιομηχανία παραμελήθηκε καθώς όλοι στράφηκαν στο εμπόριο τουλίπας.

 

Ένα χρυσό δόλωμα κρεμάστηκε δελεαστικά μπροστά στα μάτια του φτωχού λαού και ο ένας μετά τον άλλο, έσπευδαν να συμμετάσχουν στο σαφάρι της τουλίπας.  Ευγενείς, πολίτες, έμποροι, αγρότες, μηχανικοί, ναυτικοί, ιερωμένοι. Οι πάντες. Μεγάλη μερίδα εμπλεκομένων αύξησε ξαφνικά τον πλούτο της. Πολλά μέλη των ανώτερων τάξεων συναγωνίζονταν για την απόκτηση και επίδειξη  ιδιαίτερα σπάνιων ποικιλιών και οι τουλίπες  έγιναν «μοδάτο» αξεσουάρ των κήπων της αριστοκρατίας.

Ο καθένας φανταζόταν ότι το πάθος για τις τουλίπες θα διαρκούσε στο διηνεκές και ότι οι πλούσιοι από κάθε μέρος του κόσμου θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν στην Ολλανδία οποιαδήποτε τίμημα για τις σπάνιες τουλίπες.. Στις κωμοπόλεις οι ανταλλαγές γίνονταν στις ταβέρνες και οι συναλλασσόμενοι εκεί όφειλαν να καταβάλουν ειδικά τέλη στην ταβέρνα, της τάξης του 2,5%  με ανώτατο όριο τα τρία φλορίνια, ανά συμφωνία. 

 

 

Ένα χρυσό κρεμμύδι

 

 

Ούτε κατά διάνοια δεν υποπτευόταν ο  πλούσιος έμπορος της χρυσής εποχής του Άμστερνταμ, γύρω στο 1637,  τι φουρτούνα θα του έφερνε ένας άγνωστος ναύτης, που έστειλαν ένα πρωί στο μαγαζί του για  να του  φέρει τα μαντάτα της άφιξης του πλοίου του.

 

Ούτε ο  έμπορος ούτε  ο ανυποψίαστος ναύτης, που πρώτη φορά ταξίδευε στην Ολλανδία, μπορούσαν να διανοηθούν πως ο πρώτος θα έχανε μια περιουσία  και ο δεύτερος θα βρισκόταν στη φυλακή για ένα βολβό τουλίπας που  άρπαξε και   έφαγε πιστεύοντας πώς ήταν  κρεμμύδι!

 

Το φιλοδώρημά του εμπόρου, μια κόκκινη ρέγκα, ορεκτικό που υπεραγαπούσε ο ναύτης, του δημιούργησε την  πονηρή επιθυμία να αρπάξει  και ένα κρεμμύδι από ένα μικρό σωρό στο μαγαζί  για να συνοδέψει το  πρωινό του. Έτσι, έκρυψε το κρεμμύδι στην τσέπη του και προχώρησε προς το καράβι.

 

Μετά την απομάκρυνσή του, διαπίστωσε ο έμπορος πως έχασε τον πιο πολύτιμο βολβό του, ποικιλίας Semper Augustus, αξίας 1400 δολαρίων, ποσό που αντιστοιχούσε στο ετήσιο εισόδημα ενός πλούσιου εμπόρου της εποχής.

 

Αμέσως, έσπευσε να εξετάσει όλους τους υπαλλήλους του μα αποδείχτηκαν αθώοι. Συμπτωματικά, τότε κάποιος θυμήθηκε πως είδε το ναύτη να παίρνει το χέρι του από το σωρό με τους βολβούς και να το φέρνει στην τσέπη του…

 

Δεν χάνει χρόνο και τρέχει στο καράβι. Βρίσκει το ναύτη αμέριμνο να βάζει την τελευταία μπουκιά απ΄ το κρεμμύδι στο στόμα του καθώς το πλοίο λικνιζόταν στην παραλία.

 

Έσκυψε μάλιστα έκπληκτος μπροστά για να ακούσει τον έμπορο να του λέει: «Θα ήταν πιο συμφέρον για μένα να σας πρόσφερα ένα πρωινό μαζί με τον πρίγκηπα της Orange και όλη  τη συνοδεία του….”.

 

Mε το κόστος του κλεμμένου βολβού ο έμπορος θα μπορούσε να επανδρώσει ένα καράβι και να καλύψει όλα του τα έξοδα για δώδεκα μήνες. Ο ναύτης παραδέχτηκε πως δεν έκλεψε την τουλίπα αλλά το κρεμμύδι, ενέργεια που μοιραία τον οδήγησε στη φυλακή. Το οξύμωρο στην ιστορία είναι πως δεν του φάνηκε καθόλου νόστιμο το κρεμμύδι!

 

Κάμποσες παρόμοιες, διασκεδαστικές αλλά, μάλλον, απίθανες ιστορίες κυκλοφορούν που καθιστούν την Τουλιπομανία τόσο υπερβολική  όσο και διδακτική.

 

 

Hans Gillisz. Bollongier, Flower Piece, Μουσείο  Frans Hals , 1644.

Το λουλούδι στην κορυφή  (τουλίπα Semper Augustus εδώ)

ήταν πάντα το  ακριβότερο.

Στο επόμενο ΚΕΦΑΛΑΙΟ  ακολουθεί  η ΤΟΥΛΙΠΟΜΑΝΙΑ  (  μέρος τρίτο)

Καλό Σαββατόβραδο!

 

Σχόλια

19/12 22:08  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Καλώς την gold με τις τουλίπες της!
Με γειά το νέο υπουργείο!
Περίμενα ότι θα σ' έβλεπα σήμερα από κοντά...
19/12 22:22  ...................
Καλησπερα αγαπητη Gold!

Xρονια πολλα, με υγεια!
Καλα Χριστουγεννα!
Ισως απο βδομαδα να φυγω παλι, λεω ισως...τιποτα σιγουρο...
19/12 22:44  ...................
19/12 23:49  Goldmine
Καλώς τους τους φίλους μου.

Αννίτα μου σε ευχαριστώ πολύ. Παρομοίως και για σένα καλά ταξίδια υγεία και ευτυχισμένες γιορτές!

Σόλων ενημερώθηκα αργά και είχα εντεταλμένη υπηρεσία. Στο μέλλον ποιος ξέρ, ίσως...
20/12 18:05  pol
Το μάντεψες σωστά,αγαπημένη φίλη.Η χθεσινή μέρα είχε αρκετές δραστηριότητες.Η σημερινή μόνο μια έξοδο για αναζήτηση σταμναγκαθιού.Αποζημιώθηκα πλήρως!Με μπόλικο λεμόνι,φρέσκο σκόρδο και φέτα ,συνοδεία τσίπουρου,έδεσε τη διάθεση με τη μυική ξεκούραση!

Πολύ διδακτικά τα περί τουλίπας!Μήπως κι εμείς πολλές φορές δεν αγοράσαμε μαρίδα σε τιμή αστακού!Δυστυχώς έτσι θα γίνεται πάντα,εκτός και υπάρχει η κρήνη της πληροφορίας!
Καλή εβδομάδα ,με το πνεύμα των Χριστουγέννων να ψάχνει διέξοδο στη σύγχρονη Βαβέλ!
20/12 21:34  Goldmine
Έτσι Pol απολύτως στη φόρμα σου! Πρότυπο υγιεινής διατροφής!
Να μαζεύεις σταμναγκάθι μέσα στην ευεργετική φύση και να πίνεις το ζουμί ζεστό με λεμόνι είναι δυναμωτικό πρώτο (απ΄ τα τετράδια της γιαγιάς όπως και ο ζωμός από σπιτικό κοτόπουλο). Για αντισώματα και καλύτερη άμυνα του οργανισμού έναντι της γρίπης.

Όντως, ιστορίες σαν την "τουλιπομανία" σε ιδιωτικη έκδοση έχει ο καθένας μας να διηγηθεί πολλές στην επενδυτική του διαδρομή. Tουλάχιστον φέτος το Christmas spirit να μην έρθει φορτωμένο τουλίπες -φούσκες αλλά μετοχές κερδοφόρες:-)
Καλή βδομάδα φίλε/ φίλοι!

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
18 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις