Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Καινούργια Αθήνα και πλούτος και πείνα"
1660 αναγνώστες
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009
19:14    

 


 
Καπνικαρέα, δυτική άποψη, σχέδιο του 1888. Υδατογραφία σε χαρτί.
Δημιουργοί: R. Weir - Schultz, S. Barnsley. Αρχείο Byzantine Research Fund,
Πηγή: Βρετανική Σχολή Αθηνών. 
 


Π ε ρ ί   Α θ η ν ώ ν   ο   λ ό γ ο ς

Στη μικρή κωμόπολη της Αθήνας τις δεκαετίες 1870-90, κάτι σπουδαίο συμβαίνει. Άνεμος αναδημιουργίας αρχίζει να φυσάει. Μεγαλώνει και δυναμώνει, εκσυγχρονίζεται, αποκτά σιδηρόδρομο, δίκτυο ύδρευσης, νέες λεωφόρους και λαμπρά κτίρια που θυμίζουν Ευρώπη. Κι όπως καταγράφει η σατιρική πένα του Σουρή, μέσα στην εισβολή του καινούριου «οι πιο αρχαίοι κάτοικοι περνούνε πια για ξένοι»….

Την περιγραφή για την πόλη της Παλλάδας, τα ορμητικά εκείνα χρόνια, επιχειρεί ο Κάρολος Κρουμπάχερ μέσα από τις περιηγητικές του εντυπώσεις. Πόλη καινούρια, χωρίς άμεσο παρελθόν, αναπτυσσόμενη με ταχύτητα στρέφει τον Κρουμπάχερ σε έναν ασυνήθιστο παραλληλισμό όταν ισχυρίζεται πως: «Η πόλη αυτή είναι ένα από τα αξιοπερίεργα δημιουργήματα της νεώτερης Ιστορίας που μπορεί να συγκριθεί κατά κάποιο τρόπο μόνο με αμερικανικά περιστατικά».

Προσέγγιση, λοιπόν, στην αθηναϊκή πραγματικότητα, στα τέλη του 19ου αι. επιχειρεί  αφενός ο Γερμανός βυζαντινολόγος αφετέρου ο εγχώριος ποιητής Γεώργιος Σουρής με τους διορατικούς του στίχους για την Αθήνα η οποία μόλις μπαίνει στα γρανάζια της αστικοποίησης, στο ακόλουθο ποίημα με τίτλο:

«Καινούργια Αθήνα και πλούτος και πείνα

Απ’ την παλιά σου εποχή τίποτε δεν σου μένει
και κάθε μέρα κι από μια ανάμνηση σου σβήνει
οι πιο αρχαίοι σου κάτοικοι περνούνε πια για ξένοι
και θαύμα πως εσώθηκαν μέσα στα τόσα νέα
οι Άγιοι Θεόδωροι και η Καπνικαρέα.

Φαντάζομαι τον πληθυσμόν δεκαπλασιασμένον,
τον σύμπαντα ελληνισμόν εδώ συγκεντρωμένον,
και ούτε ένας κάτοικος εις την λοιπήν Ελλάδα.
Να μην υπάρχουν Θεσσαλοί, Κρήτες, Μυτιληναίοι,
και να γενούμε όλοι μας πολίται Αθηναίοι.»
 


 
Άποψη της Αθήνας του 1873
 

Στην Αθήνα αυτή ασφαλώς και αποτελεί είδηση, το να δικάζεται ένας ευυπόληπτος δημοσιογράφος, για απάτη με μετοχές, πριν από 136 χρόνια, μόλις ο ελληνικός λαός μάθαινε από την καλή και την ανάποδη τη «γλύκα» του Χρηματιστηρίου καθώς η ίδρυσή του συνέπεσε με την πρώτη χρηματιστηριακή κρίση στην Ελλάδα.

Το να αναλαμβάνει αγανακτισμένος την υπεράσπισή του ο ίδιος ο κατηγορούμενος ξεπερνά ακόμα και τη δεοντολογία της αρχαιότητας όταν οι διάδικοι Αθηναίοι ανέθεταν, κατόπιν αμοιβής, να γράφουν τους λόγους της υπεράσπισής τους στα δικαστήρια έμπειρο δικανικοί ρήτορες (δικηγόροι της εποχής, του αναστήματος του Λυσία και του Δημοσθένη).

Στα δύο περασμένα άρθρα παραθέσαμε την αρχή της δικανικής επιστολής Ροΐδη ενώ σήμερα και στο επόμενο έχουμε την εξέλιξη και το τέλος.

1. Ένας λόγιος εκδότης σε δίκη για μετοχές


2.Κρύβει ενέδρες το πέρασμα του Ρουβίκωνα των Χρηματιστηρίων;

 


 
Καφενείον η Ωραία Ελλάς, πίνακας Κελλενμπέργκερ , 1872
 


Ε π ι σ τ ο λ ή  Ρ ο ΐ δ η, (μέρος τρίτο):

«Μετά απ΄ αυτές τις απόπειρες, η υπόθεση έφθασε στο Πρωτοδικείο, το οποίο, επειδή την έκρινε ως εμπορική, επέβαλε στον αντίδικο να αποδείξει έστω και με μάρτυρες τα εξής:

Α) Ότι ο κατηγορούμενος είχε δώσει εντολή στον κύριο Ν.Σ. να του αγοράζει μετοχές στο Χρηματιστήριο.
Β) Ότι αυτές τις πράξεις τις ενήργησε εν γνώσει τρίτων.
Γ) Ότι στις 22α Οκτωβρίου είχε εντολή ο Ν.Σ. να αγοράσει αυτές τις πενήντα μετοχές και
Δ) ότι αυτός που έλαβε τις μετοχές τις παρέδωσε πράγματι στον κατηγορούμενο.
 

Τι είπαν οι μάρτυρες, που έφερε ο κατήγορος, κύριοι εφέτες, το βλέπετε στη δικογραφία. Σε μία μόνο φράση θα επιστήσω την προσοχή σας, που περιέχεται στερεότυπα σε όλες, χωρίς εξαίρεση, τις μαρτυρίες, η οποία και θα με απαλλάξει από κάθε παραπέρα μακρηγορία. Και είναι η εξής:

"Αγνοώ αν την 22α Οκτωβρίου ο Εμμ. Ροΐδης έδωσε εις τον Ν.Σ. εντολή να αγοράσει πενήντα μετοχές του Λαυρίου». Αυτό το επανέλαβαν όλοι οι μάρτυρες του Γεωργαντά, μηδενός εξαιρουμένου. Όσα, μάλιστα, κατάφεραν να πουν προς υποστήριξή του με όλη την καλή τους θέληση συνοψίζονται στα εξής: «Κοινώς επιστεύετο ότι ο Ν.Σ. διενεργούσε πράξεις για τον Εμμ. Ροΐδη. Αυτό κυκλοφορούσε στο Χρηματιστήριο. Ο Ν.Σ εθεωρείτο παραγγελιόδοχος του Ροΐδη, πράγμα που μερικοί το είχαν ακούσει από τον ίδιο και κανείς από το Ροΐδη".

Απ΄ ότι έδειξε η ανάκριση, λοιπόν, ο Ν.Σ. διέδιδε ότι ενεργούσε συναλλαγές για λογαριασμό μου και αρκετοί μάρτυρες τον αποκαλούσαν αναξιόπιστο και γνωστό μπερμπάντη. Πώς μπορώ, επομένως, να κατηγορούμαι εγώ για πράγματα ανύπαρκτα, που διέδιδε ο άνθρωπος εναντίον μου και εν αγνοία μου;
  
Δίσκος γραμμοφώνου
 
Και για παντελή διάψευση του ισχυρισμού ότι ο μπερμπάντης Ν.Σ. ήταν εντολοδόχος μου, έκρινα καλό να υποβάλω στους πρωτοδίκες επίσημο πιστοποιητικό υπογεγραμμένο από τους αξιότιμους διευθυντές της Πιστωτικής Τράπεζας, το οποίο περιείχε ακριβή σημείωση των επιταγών που είχα εκδώσει από την τράπεζα (ήταν η μόνη με την οποία είχα δοσοληψίες) και τα ονόματα και τις ημερομηνίες αυτών που έλαβαν τις επιταγές. Από τις επιταγές αυτές προκύπτει:

Α) Ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της μετοχικής επιδημίας, δηλαδή από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 1873 πλήρωσα σε επιταγές δρχ. 315.680.

Β) Οι επιταγές αυτές, πλην των ολίγων οικιακών εξόδων, πληρώθηκαν σε διάφορους μεσίτες (γύρω στους τριάντα).

Γ) Ότι από το παραπάνω ποσό, μόνο το ασήμαντο ποσό των 8.900 δρχ. διέθεσα για μετοχές της Πιστωτικής και του Αρχαγγέλου στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ 27 Σεπτεμβρίου και 12 Οκτωβρίου. Και σε πολλούς άλλους μεγάλους μεσίτες έδωσα υψηλά ποσά (όπως στο Ζήση Λέζο το ποσό των 90.770 δρχ.).

Στην υποθετική περίπτωση, που θεωρηθεί εντολοδόχος μου ο Ν.Σ. για το μοναδικό λόγο ότι σε προγενέστερη εποχή είχα αγοράσει κάποιες μετοχές, και από αυτόν, όπως και από δεκάδες άλλους που προσέρχονταν αυτόκλητοι εξάπαντος τότε πρέπει να θεωρηθούν ως εντολοδόχοι μου όλοι, όσοι φαίνονται στους καταλόγους της Πιστωτικής Τράπεζας ότι έλαβαν επιταγές από μένα, άνθρωποι κάθε κατηγορίας.
 
Διότι, τέλος πάντων, πουθενά στη δικογραφία δεν αναφέρεται απόδειξη ή γεγονός, που να αποδεικνύει ότι ο Ν.Σ ήταν εντολοδόχος δικός μου. Επειδή, όμως, δεν είμαι νομικός, δεν γνωρίζω ακριβώς με ποια διαδικασία χορηγείται η ιδιότητα αυτή. Όμως, μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι μπορεί κανείς να είναι εντολοδόχος μου, χωρίς να τον συστήσω ως τέτοιο σε κανέναν και χωρίς να το γνωρίζω.
 
 
Και αυτά αναφέρονται στη γενική εντολή, γιατί για την ειδική της 22ας Οκτωβρίου 1873, όλοι ανεξαιρέτως οι μάρτυρες δήλωσαν ότι αγνοούσαν αν ο Ν.Σ. είχε εντολή από μένα να μου αγοράσει μετοχές. Και η αόριστη μαρτυρία κάποιου Παυλόπουλου ότι δεν γνώριζε περί εντολής αλλά ότι με είδε κάποια μέρα έξω από το καφενείο της Ωραίας Ελλάδος να θωπεύω το Ν.Σ. στον ώμο και να τον ρωτώ αν μου αγόρασε μετοχές, στερείται βαρύτητας.

Διότι, όσοι γνωρίζουν το δύστυχο Ν.Σ. και την ελεεινή κατάσταση, στην οποία βρισκόταν τότε εξαιτίας της νόσου, της ρυπαρότητας και της πενίας, δύσκολα θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι ήταν δυνατό όχι να τον θωπεύσει κάποιος δημόσια αλλά ούτε με τσιμπίδα για τη φωτιά να τον αγγίξει.

Όσο για το τρίτο μέρος του θέματος, αν παρέλαβα εγώ αυτές τις μετοχές, κανένας μάρτυρας δεν κατέθεσε ούτε εξετάστηκε, αφού ήταν γνωστό ότι αυτές χάθηκαν αυθημερόν στο χαρτοπαίγνιο του Μίμη. Από την άλλη οι δικοί μου μάρτυρες είπαν ότι ως μεσίτες και άνθρωποι της αγοράς ουδέποτε άκουσαν για εντολή μου στο Ν.Σ. και ότι όλοι μου πουλούσαν μετοχές κατά την επικρατούσα συνήθεια της εποχής να προσέρχονται αυθόρμητα στον αγοραστή, εκλέγοντας ανάμεσα σε αυτούς, όποιον πρόσφερε τη συμφερότερη τιμή».
 

 
Την ερχόμενη εβδομάδα ακολουθεί το τέταρτο και τελευταίο μέρος.

Τη συνέχεια του άρθρου και στοιχεία για την Ιστορία του Παλιού Ελληνικού Χρηματιστηρίου
θα βρείτε, επίσης, στο λεύκωμα:

Αγώνας Ευθύνης
Σωματείον Χρηματιστηρίου Αθηνών


 
 

                                                                      

Δείτε το ΣΑΒΒΑΤΟ 18.12.09

στην εφημερίδα Κεφάλαιο

         « Το άνθος του σκανδάλου»

(Μέρος ΙΙ)

Η Τουλιπομανία και η ιστορία του ναύτη  που  οδήγησε στην πτώχευση

έναν έμπορο για ένα κλεμμένο  κρεμμύδι…

 


  
 
 
 
 
 

Σχόλια

19/12 09:39  PREMIUM
Σου χαρίζω ένα ιντερνετικό "χάδι" βρε αδελφέ ! :-) το...δικό μου :-)

http://discount.capitalblogs.gr/listArticles.asp

επικεντρώνοντας στο παρακάτω απόσπασμα...σχετικό και με το σημερινό δικό μου άρθρο από σύμπτωση ! :-)
Και αυτά αναφέρονται στη γενική εντολή, γιατί για την ειδική της 22ας Οκτωβρίου 1873, όλοι ανεξαιρέτως οι μάρτυρες δήλωσαν ότι αγνοούσαν αν ο Ν.Σ. είχε εντολή από μένα να μου αγοράσει μετοχές. Και η αόριστη μαρτυρία κάποιου Παυλόπουλου ότι δεν γνώριζε περί εντολής αλλά ότι με είδε κάποια μέρα έξω από το καφενείο της Ωραίας Ελλάδος να...ΘΩΠΕΥΩ το Ν.Σ. στον ώμο και να τον ρωτώ αν μου αγόρασε μετοχές, στερείται βαρύτητας.

Διότι, όσοι γνωρίζουν το δύστυχο Ν.Σ. και την ελεεινή κατάσταση, στην οποία βρισκόταν τότε εξαιτίας της νόσου, της ρυπαρότητας και της πενίας, δύσκολα θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι ήταν δυνατό όχι να τον...ΘΩΠΕΥΣΕΙ κάποιος δημόσια αλλά ούτε με τσιμπίδα για τη φωτιά να τον αγγίξει.19/12 09:59  Goldmine
Με τα χάδια ... ξεχάσαμε τα αστέρια:-)
Καλημέρα!
19/12 10:02  PREMIUM
Αμμμμμμ...gold...

Eγώ σε πενταστέρωσα πρώτος-πρώτος από...ΤΟΤΕ με κλειστά μάτια χωρίς καν να σε διαβάσω ! :-)

Αυτό σημαίνει...φιλία ! :-)

Ενώ εσύ...μόλις πριν λίγο ! :-)
19/12 10:07  Goldmine
Crach test:-)
Η φιλία δεν μετριέται με αστέρια:-)
Με "ιντερτενικές" θωπείες, ίσως...
19/12 10:11  PREMIUM
Ανώνυμες και...επώνυμες και...γενικώς ;-)

Που λέει και το...άσμα ;-)
19/12 10:39  groyma stella
Πολλες πολλες καλημερες.
19/12 11:15  Goldmine
Γεια σου Στέλλα, που δεν μας ξεχνάς!
Σάββατο, αρκετά χειμωνιάτικο, ετοιμασίες πολλές στα σπίτια, δουλειές, τρεχάματα και κρίση!
Μέσα σε όλα αυτά πρέπει και εύχομαι να βρίσκουμε το κουράγιο και τη δύναμη "να κρατάμε Θερμοπύλες" όλοι στο πόστο μας στην οικογένεια, στο μαγαζί, στο γραφείο
παντού...Να έχετε όλοι ενα γλυκό και ήρεμο Σάββατο με χαρά και καλή διάθεση. Όταν είναι τα κέφια καλά όλα φτιάχνουν και τα δύσκολα μας φαίνονται εύκολα.
Δεν θα το βάλουμε ποτέ κάτω...
Μποορύμε. Οι περισσότεροι είμαστε παιδιά ή εγγόνια ζευγαριών που παντρεύτηκαν μέσα στην Κατοχή και τον Εμφύλιο κι όμως κατάφεραν να φέρουν εμάς στον κόσμο.
Δεν σταματά η ζωή ποτέ.
Μπορούμε!
Φιλιά σε όλους!
19/12 11:48  Βασίλης Μαρκάκης
Καλημέρα βασίλισσα,
είδα φώς και μπήκα. Σου εύχομαι ένα δημιουργικό Σαββατοκύριακο.Να είσαι καλά.
19/12 11:54  Goldmine
Βασίλη, όσο είσαι συ πρωθυπουργός...
άλλο τόσο κι εγώ βασίλισσα:-)
Χαρά μου να περνάς!
Φως έχουμε πάντα άπλετο στο Ναό:-)
19/12 14:55  Βασίλης Μαρκάκης
Παρακαλώ να περάσετε από το «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ TRADER» για να παραλάβετε το Υπουργείο σας !
19/12 15:49  pol
Καλό Σαββατοκύριακο!
19/12 17:20  Goldmine
Προλαβαίνω να ράψω ταγιέρ για την ορκωμοσία ή να ρθω απευθείας απ΄ το Γυμναστήριο:-)

Αγαπητέ μας Πολ,
λίγο κουρασμένος σήμερις:-)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
17 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις