Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Το άνθος του σκανδάλου
1766 αναγνώστες
Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009
21:04

 

 

 

 

Φίλες και φίλοι εν διαδικτύω, καλησπέρα σας!

Από σήμερα και κάθε Σάββατο θα έχω τη χαρά να δίνω  και από το ιστολόγιο αυτό

 τις συνεργασίες μου 

στην εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 

 για ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ STORIES,

αρχής γενομένης με την ιστορία της  Τουλιπομανίας.

Για όσους εντρυφήσουν...  μπορεί να προκύψει  "κέρδος"

- όχι απαραίτητα οικονομικό -

γιατί η Γνώση δεν παύει να είναι δύναμη...

Καλό Σαββατόβραδο σε όλους σας!

 


Η Ιστορία

διδάσκει το μέλλον

 

Το άνθος του σκανδάλου 

 

 

 

Πίνακας του  Hendrik Gerritsz Pot, του 1637, με θέμα: Flora's Wagon of Fools.

Η θεά των λουλουδιών Φλόρα (Χλωρίδα στα ελληνικά)

κρατώντας τουλίπες πάνω στο βαγόνι των ανοήτων

 

 

ΜΕΡΟΣ I

 

Ø       Στο ρητορικό ερώτημα αν ένα δημοφιλές λουλούδι μπορεί να παρασύρει μια χώρα σε   οικονομικό όλεθρο, η μόνη καταφατική απάντηση ξεφυτρώνει σαν θρύλος μέσα από τα   άδυτα της ιστορικής μνήμης, κάπου εκεί ψηλά, στα κανάλια του Ευρωπαϊκού Βορρά,  πριν   400 χρόνια,  με τη  μορφή   μιας  ανθισμένης τουλίπας.

Ø       Στις Κάτω χώρες (Ενωμένες Επαρχίες τότε) με τους φτερωτούς παραδοσιακούς   ανεμόμυλους, στις αρχές του 17ου αιώνα, όταν άνθισαν οι τουλίπες  της κερδοσκοπίας   έκαναν φτερά οι περιουσίες των ανοήτων.

 

  

Ø          Σε αντιδιαστολή με το Χρυσό Αιώνα του Περικλή που στήθηκε το θαύμα του  Παρθενώνα στην   Αθήνα, στη Χρυσή Ολλανδική Εποχή, στήθηκε  η πρώτη χρηματιστηριακή «πυραμίδα» στο Άμστερνταμ.

       

Ø       Στην πατρίδα του ανθρωπιστή Έρασμου, όταν ο ιδιοφυής συμπατριώτης του, ζωγράφος και   «ανατόμος της ψυχής» Ρέμπραντ αποτύπωνε στα έργα του τη χρυσή εποχή, ο λαός βίωνε  τη «φρενίτιδα» της Τουλίπας. Στις αρχές του 17ου αιώνα, για πρώτη φορά,  μια χώρα του κόσμου συγκλονίστηκε από ένα οικονομικό  σκάνδαλο το οποίο αναδείχτηκε σε παγκόσμιο έμβλημα της κερδοσκοπίας.

 

Ø       Από τότε, κάθε μεγάλη οικονομική «φούσκα», συνδέεται μεταφορικά με την πρώτη καταγεγραμμένη κερδοσκοπική ιστορία, γνωστή ως Τουλιπομανία (Tulipοmania στα αγγλικά και   tulpenmanie στα ολλανδικά).

 

Φάκελος: Rembrandt Harmensz. van Rijn 144.jpg        

 

                                                      Αυτοπροσωπογραφία Ρέμπραντ

 

 

Κ ε ρ δ ο σ κ ο π ι κ ό   π ε ρ ι β ά λ λ ο ν

 

Ø       Εκτιμάται πως οι  οικονομικές συνθήκες της εποχής, εξαιτίας της αυξημένης ρευστότητας  ευνόησαν την ανάπτυξη κερδοσκοπικού περιβάλλοντος. Γύρω στο 1600, ο εμπορικό ιστός της Ολλανδίας  απλωνόταν διεθνώς και το Άμστερνταμ βρισκόταν στο επίκεντρο του παγκοσμίου εμπορίου.

                                                                                                               

Ø       Η Ολλανδική Εταιρία των Ανατολικών Ινδιών, η μητέρα όλων των μετοχικών εταιριών, στην οποία ανήκει η  παλαιότερη σωζόμενη μετοχή του κόσμου, ιδρύεται το 1602, φιλοδοξώντας να αποκτήσει το μονοπώλιο στην αγορά μπαχαρικών.

      

Ø       Στη λήξη ενός πολέμου με τους Ισπανούς, οι Κάτω Χώρες βρέθηκαν πλημμυρισμένες με πλαστά χαρτονομίσματα, μηδαμινής αξίας. Ως άμεση αντίδραση ακολούθησε η ίδρυση στο Άμστερνταμ της πρώτης Κεντρικής Τράπεζας του κόσμου και η κοπή της πρώτης εθνικής νομισματικής μονάδας τους, το 1609.

 

Ø       Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1593 είχε γίνει η πρώτη εισαγωγή τουλίπας στην Ολλανδία από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Σύντομα το εξωτικό άνθος αναδείχτηκε σε  πολυπόθητο και πανάκριβο  σύμβολο ομορφιάς και εξουσίας της νέας αστικής τάξης.

 

Ø        Ο  De Busbecq, πρέσβης στην αυλή του Σουλτάνου Σουλεϊμάν, στην Κωνσταντινούπολη, είναι ο ένας από τους δύο άνδρες που πρωταγωνίστησαν, αρχικά, στην ιστορία της τουλίπας. Πρόκειται για τον πρώτο Δυτικοευρωπαίο που απαρίθμησε τις ποικιλίες τουλίπας και τις κατέγραψε στα συγγράμματά του.

 

Ø       Ο  Κάρολος Κλούσιος (Carolus Clusius)  γνωστός βοτανολόγος σε Πράγα και Βιέννη είναι ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα της τουλίπας. Στην Ολλανδία πήγε ως αρχιβοτανολόγος του νέου Βοτανικού Κήπου στο Πανεπιστήμιο του Leiden. Και αυτός φύτεψε εκεί τις πρώτες  τουλίπες που του έδωσε ο De Busbecq.

 

Ø       Γενικότερα, ως Τουλιπομανία ορίστηκε, ιστορικά,  η χρηματιστηριακή «πλημμυρίδα» στην Ολλανδία κατά την οποία  οι τιμές  συμβολαίων για  βολβούς  τουλιπών έφθασαν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και στη συνέχεια,  κατέρρευσαν με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.

 

Ø       Τη χρυσή εποχή, απ΄ άκρη σ΄άκρη της χώρας οι πάντες εμπορεύονταν όχι το προϊόν, αλλά τη σπορά του λουλουδιού. Συναλλάσσονταν με τα δικαιώματα που θα είχαν. Αγόραζαν και πουλούσαν μελλοντικές αποδόσεις.

Ø       Η τιμή ενός βολβού,  ενδεικτικά, έφτασε να αντιστοιχεί προς την τιμή του μεγαλύτερου σπιτιού στο Άμστερνταμ! Ρεκόρ τιμής έπιασε και η ποικιλία Semper Augustus, που πωλούνταν προς 6.000 φλορίνια, 40 φορές, δηλαδή, το μέσο ετήσιο εισόδημα των Ολλανδών.  Ένας βολβός, σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε να πωληθεί πάνω από  300.000 € (με σημερινές τιμές). 

 

Ø       Σε  ολλανδικό κατάλογο του 1637, το κόστος αγοράς ενός βολβού  της ποικιλίας «Viceroy»,   Its bulb cost between 3000 and 4200  depending on size.ανερχόταν μέχρι τα  4.200  φλορίνια. Για λόγους σύγκρισης, ένας τόνος βουτύρου στοίχιζε περίπου 100 φλορίνια ενώ  ένας εξειδικευμένος εργάτης μπορούσε να κερδίσει 150 φλορίνια το χρόνο. (Σύμφωνα με το  Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Ιστορίας,  η αγοραστική δύναμη  ενός φλορινιού, το 2002,  αντιστοιχούσε σε 10,28 €).              

                                                                                                 

 

              

 File:Pamphlet dutch tulipomania 1637.jpg

 

Φυλλάδιο από την Ολλανδική Τulipomania, τυπωμένο το 1637

       

 Τ ο υ λ ί π α  και  Κ λ ο ύ σ ι ο ς,   γ ε ώ μ η λ α  και  Κ α π ο δ ί σ τ ρ ι α ς

Ø       Το στερητικό σύνδρομο, ανέκαθεν, επιδρούσε αντίστροφα στην ψυχολογία του πλήθους.  Ό,τι προσφέρεται δωρεάν το απαξιώνουν οι πάντες, όπως έγινε με τις πατάτες στην Ελλάδα  του Καποδίστρια, γύρω  στο 1830. Μόλις, ωστόσο, ανέλαβαν τη φύλαξή τους οι  φρουροί,   το μισό Ναύπλιο, εν μια νυκτί, μεταβλήθηκαν από αδιάφοροι καταναλωτές σε «κατά  συνθήκην» κλέφτες για να αποκτήσουν αυτό που πριν περιφρονούσαν: τη νεοεισαχθείσα  στην Ελλάδα πατάτα.

   

Ø       Κατ΄αντιστοιχία, στον Κλούσιο θα μπορούσε να καταλογιστεί ηθική αυτουργία, εν μέρει, για  την κορύφωση της Τουλιπομανίας, εφόσον ως υπέρμαχος της επιστημονικής αξίας των  βολβών τουλίπας, υπήρξε φειδωλός στη διάθεσή τους αρνούμενος να δώσει ή να πουλήσει.  Παρόλες, μάλιστα, τις πιέσεις παρέμεινε αμετακίνητος. Θρυλείται πως κάποιοι επίδοξοι  αγοραστές βολβών, απογοητευμένοι συνωμότησαν να πληρώσουν έναν ανώνυμο επισκέπτη  του κήπου του για να κλέψει ένα μέρος της συλλογής Κλούσιου. Προφανώς, η απαρχή της  Ολλανδικής Τουλιπομανίας, υπήρξε αποτέλεσμα κλοπής.

Στο επόμενο φύλλο: Το άνθος του σκανδάλου,  (ΜΕΡΟΣ ΙΙ )

 

 

 

 

      

Σχόλια

12/12 21:52  ...................
12/12 22:19  CANYON
5*
12/12 22:25  CANYON
12/12 22:29  ...................
12/12 22:51  Goldmine
Annita, canyon τουλιπο-κόντρες βλέπω:-)
Ωραία βίντεο!
Canyon thanks!
13/12 08:38  PREMIUM
Εγώ αντίθετα θα κάνω...focus στο :

...Το στερητικό σύνδρομο, ανέκαθεν, επιδρούσε αντίστροφα στην ψυχολογία του πλήθους.

Ό,τι προσφέρεται δωρεάν το απαξιώνουν οι πάντες...

Καλημέρα ΠΑΝΤΑ με χαμόγελο !
14/12 09:06  groyma stella
Καλημερα σας, καλημερα Ευα.
Πολλες ευχες και τα καλυτερα για την νεα συνεργασια με την εφημεριδα το ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Καθε επιτυχια, αν και ειναι δεδομενη.
Καλη εβδομαδα σε ολους.
15/12 18:30  Goldmine
Στέλλα thanks!
Είσαι ευγενική ψυχή!
Καλό βράδυ σε όλους!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
18 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις