Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


ΧΑμόγελα ή ΧΑλια;
2260 αναγνώστες
Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2007
02:05

     

                            Χαμόγελα ή ΧΑλια;

                                                                 

"ΑΝΕΚΑΘΕΝ, οι ναοί του χρήματος, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, εξασκούσαν φοβερή γοητεία στον άνθρωπο.

Ο homo speculator, ο άνθρωπος του κέρδους, γεννήθηκε από την έφεσή του  να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες επιβίωσης για τον εαυτό του και τους δικούς του.

 Και ο homo ludens, o άνθρωπος - παίκτης, γεννήθηκε, έπαιξε, κέρδισε ή έχασε αλλά δεν θα πεθάνει ποτέ. Θα επιβιώνει, διαχρονικά, όλες τις εποχές.

Έτσι, στη πορεία των χρόνων, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επενδύσει τα άδολα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή στη δόλια ρουλέτα των χρηματιστηρίων. 

 Αν πιστέψουμε τον Κοστολάνι, πρώτα έρχεται ο πόνος και μετά το χρήμα. Συνεπώς, ισχυρίζεται πως τα χρήματα που βγάζει κανείς από το χρηματιστήριο αποτελούν αποζημίωση για την ψυχική οδύνη και τις ταλαιπωρίες που υφίσταται στο κυνήγι του άπιαστου θησαυρού.

Και ποιος θα αρνιόταν ότι στην παρούσα φάση,  θα χρειαζόταν ιδιαίτερη τόλμη για την επαναδραστηριοποίηση περισσοτέρων επενδυτών στο χρηματιστήριο;

'"Velox etas", ο χρόνος κυλά και μία ακαταμάχητη δύναμη ωθεί τον άνθρωπο στο κέρδος.

Δεδομένου δε πως "η τόλμη θεωρείται τείχος" (αudacia pro muro habetur), όπως ισχυρίζονταν οι Λατίνοι, σε απόλυτη αντιστοιχία με την αρχαιοελληνική ρήση πως "η τύχη βοηθά τους τολμηρούς" οι στρατιές των μονομάχων του χρηματιστηρίου άρχισαν πάλι να ξεθαρρεύουν τούτες τις μέρες, που η διεθνής και η εσωτερική συγκυρία το ευνοούν, προκαλώντας μέσω του δείκτη δυνατά καρδιοχτύπια στο επενδυτικό κοινό.

 

Ωστόσο, χρειάζεται ετοιμότητα και προσοχή. Διότι, όπως πριν από κάθε μεγάλο σεισμό, οι ειδικοί καταγράφουν την εμφάνιση μεγάλων τρωκτικών (ποντικιών) στους εθνικούς δρόμους, έτσι και πριν από τα ρίχτερ του χρηματιστηρίου πολλαπλασιάζονται οι συριγμοί, οι ψιθυρισμοί, οι σπερμολογίες και τα κρωξίματα των πολύχρωμων τροπικών πτηνών.

Και ιδού το ερώτημα: Πώς προστατεύεται κανείς, αφού κάτι τέτοιες ώρες ανεβαίνουν αδιακρίτως μετοχές κερδοφόρων και ζημιογόvων εταιριών ;

Είναι γνωστό, πάντως, στους "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" πως το χρηματιστήριο είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων. Γνώση, τύχη, ορθολογισμός, αυτοκυριαρχία, ψυχραιμία ενημέρωση, ενασχόληση, ευχέρεια γρήγορων ελιγμών, μελέτη, είναι κάποιες από τις πιο σημαντικές παραμέτρους που κατά το μάλλον ή ήττον επηρεάζουν τις αποδόσεις μας στο χρηματιστήριο.

Εξάλλου, όπως η φύση διέπεται από τους δικούς της απαρέγκλιτους νόμους ομοίως και η αγορά υπόκειται στη δική της νομοτέλεια.

Το xρηματιστήριο είναι ένα βασίλειο που ποτέ δεν δύει. Παρά στέκεται αμετακίνητο πάντα στη θέση του, σαν βράχος στο ακρογιάλι, όπου δέχεται το αδιάκοπο σφυροκόπημα των κυμάτων.

Όπως ο κύκλος του παφλασμού των κυμάτων είναι ανεξάντλητος έτσι και η ροή των χρηματιστηρίων είναι ακατάπαυστη άλλοτε πιο ορμητική κι άλλοτε πιο καταλαγιασμένη, όμως πάντα αινιγματική, πάντα απρόσμενη, πάντα ελκυστική.

Η ομολογία ενός κατεστραμμένου επενδυτή του 1895, πως "όσο ευκολότερα πιστεύουμε κι όσο γρηγορότερα λησμονούμε τόσο μεγαλύτερη είναι η ασυνειδησία αυτών που θέλουν να μας εξαπατούν” είναι ενδεικτική του δόγματος πως "ό, τι συνέβη κάποτε, θα συμβεί σίγουρα και στο μέλλον”. Η αγορά συχνά λειτουργεί σαν ωστικό κύμα που σπάζει στη μανία του ό, τι συναντά μπροστά του, από τιμές, διαγράμματα και δείκτες μέχρι νεύρα και κόκαλα.

 

Σύμφωνα με το ρωμαϊκό ημερολόγιο, μάλλον, φαίνεται πως το ελληνικό xρηματιστήριο πέρασε στον αστερισμό του Καλιγούλα. Ναι! Και μη βιαστείτε να απορήσετε για το πως μας προέκυψε αυτός ο θεότρελος ρωμαίος αυτοκράτορας,, διότι θα σας καθησύχαζε αφάνταστα αν μαθαίνατε πως στη γιορτή του περνούσε ολόκληρες μέρες μετρώντας τα δώρα ,που του έστελναν οι υπήκοοί του.

Αυτά τα δώρα που αν αποφασίσει το ελληνικό Χρηματιστήριο να τα μοιράσει τώρα στους Καλιγούλες των ημερών οι Έλληνες θ΄αρχίσουν να ρισκάρουν ξανά, "επιλήσμονες γαρ….των περασμένων δεινών", σε βαθμό που ίσως δεν θάπρεπε".

Συμ-μετοχικά και ανθρώπινα

Goldmine -:))))))

 

 

 

Σχόλια

20/09 02:53  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Εγώ πάντως, όταν σας διαβάζω χαμογελώ! Ηomo ludens, ες αιει!
21/09 20:08  Βασιλης-Αντ
Φιλος φυλασσε για Φιλο τρανταφυλλο με φυλλο.
Απο τον φιλο Βασιλη στον Φιλο Goldmine.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις