Καλό Σαββατόβραδο, φίλες και φίλοι και μια χαρούμενη Κυριακή!

Η επίσκεψη στο ιστορικό Χρηματιστήριο του Παρισιού μου έδωσε την ευκαιρία να μεταφέρω κι εδώ εικόνες και στοιχεία για το παλάτι που στέγασε επί αιώνες τις αγωνίες των επενδυτών της Γαλλίας και της ευρύτερης οικονομικής κοινότητας.  Θρύλος η ιστορία του, λαμπρό το οικοδόμημά του.

Τα χρηματιστήρια δεν είναι μόνο μηχανές άντλησης κερδών. Είναι ένας κόσμος γεμάτος Γνώση και Αναζήτηση. Διαμορφώνουν μια ιδιαίτερη Κουλτούρα για όσους ασχολούνται συστηματικά. 

Κάθε ξενάγηση σε ιστορικό χρηματιστήριο, προσφέρει, όντως, αισθητική τέρψη από τη γνωριμία με τα μνημεία τέχνης που τα στέγασαν. Και  το αντίστοιχο του Παρισιού κρύβει  μια ακαταμάχητη γοητεία.

Μπορεί πολλούς να τους αφήνει αδιάφορους η ιστορική επισκόπηση  διότι δεν  προσφέρει  πληροφορίες για το άμεσο κέρδος, πράγμα που απασχολεί κάθε επενδυτή των χρηματιστηρίων. Εν τούτοις, τουλάχιστον, για   τρία-τ έσσερα πράγματα  παίρνουμε διαβεβαίωση μέσα απ΄ τα κατάστιχα της ιστορίας. Πως: 

  •  Οι αγορές δεν πεθαίνουν ποτέ.
  •  
  • Ο κίνδυνος της πτώχευσης, επίσης, "δεν πεθαίνει ποτέ".
  •  
  • Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται.
  •  
  •  Κερδισμένοι και χαμένοι θα υπάρχουν πάντα εφόσον νόμος του χρηματιστηρίου είναι πως "αυτό που κερδίζω εγώ αντίστοιχα την ίδια στιγμή το χάνει κάποιος άλλος".  

Καλή πλοήγηση, λοιπόν στην αγορά Palais de la Bourse και θα είναι ικανοποίηση για μένα αν έστω και ένας φίλος παρακινηθεί, δοθείσης ευκαιρίας κάποια στιγμή, να  περιηγηθεί την Place da la Bourse του Παρισιού. Κρύβει εκπλήξεις...

Χ ρ η μ α τ ι σ τ ή ρ ι α,  π α λ ά τ ι α

Ονομάστηκαν ναοί του χρήματος και οίκοι εμπορίου. Στεγάστηκαν σε πολυτελή παλάτια. Υπέθαλψαν τα μύχια οράματα εκατομμυρίων θνητών να αποκτήσουν το δικό τους παλάτι. Είναι τα χρηματιστήρια - παλάτια, συμβολικά και κυριολεκτικά, ιστορικά μνημεία τέχνης, που τα μεγαλοπρεπή τους κτίρια δεσπόζουν στις μεγαλουπόλεις του κόσμου.

Ασφαλώς, κανένα χρηματιστήριο δεν προέκυψε από παρθενογένεση. Ούτε και το ελληνικό, φυσικά. Η ίδρυση της μικρής και καθυστερημένης ελληνικής χρηματαγοράς ήρθε επαγωγικά σε συνάρτηση με τη λειτουργία των πρωτοπόρων, ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που λειτούργησαν ως μπούσουλας και ανελκυστήρας εξωστρέφειας για το κλειστό οικονομικό σύστημα της χώρας μας. Το Χ.Α., εξαρχής, δέχτηκε τις ισχυρές επιρροές των παλαιοτέρων ξένων χρηματιστηρίων.

 

Δεν υπάρχει, ίσως, άλλο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο που να διεκδικεί τόσο επίμονα το ρόλο της «υψηλής επιστασίας» προς το Ελληνικό Χρηματιστήριο, κατά τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας του, μετά το 1876, όσο η χρηματαγορά των Παρισίων.

  

 

Ο οικονομικός Τύπος στην Ελλάδα, τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, βρίθει από συνεχείς αναφορές στο Χρηματιστήριο των Παρισίων. Παράλληλα με το δελτίο τιμών του Χ.Α. οι εφημερίδες φιλοξενούσαν και δελτίο με τις τιμές των Παρισινών μετοχών.

Και δεν είναι πρωτάκουστο πως πολλές πτωχεύσεις είχαν ως αιτία τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που στήνονταν σε βάρος των χρηματιζομένων, με την κυκλοφορία φημών για την εισαγωγή ελληνικών μετοχών στο Χρηματιστήριο των Παρισίων. Αποτελούσε κίνητρο και δέλεαρ ανόδου μιας μετοχής, τον καιρό εκείνο, η είδηση της εισαγωγής της εταιρίας στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.
Για παράδειγμα, την τύχη αυτή είχαν οι μετοχές της «Εταιρίας Εμπορίας της Σταφίδος» και οι μετοχές «ΣΠΑΠ - Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι». Και συνήθως, οι υποψήφιες προς εισαγωγή εταιρίες ποτέ δεν κατάφερναν να δουν τα φώτα «της πόλης του φωτός». Ξεφούσκωναν οι φήμες ενώ φούσκωναν οι τσέπες των επιτήδειων και δεν έμενε αμέτοχη ούτε η πολιτεία στην ανατροφοδότηση της επικίνδυνης φημολογίας.

Διότι πολλοί ήταν οι πολιτικοί που υπόσχονταν στους ψηφοφόρους τους την εισαγωγή εταιριών στην αγορά Paris Bourse προεξοφλώντας, με αυτό το τέχνασμα, την ψευδεπίγραφη και προσωρινή σίγαση των οικονομικών διεκδικήσεων των αγροτικών και εργατικών στρωμάτων της κοινωνίας.

 

 

Ι σ τ ο ρ ι κ ό  Χ ρ η μ α τ ι σ τ ή ρ ι ο  τ ο υ  Π α ρ ι σ ι ο ύ

Η ιστορική σχέση έμμεσης εξάρτησης του Χ.Α. από την παλιά χρηματαγορά του Παρισιού καθιστά πιο ενδιαφέρουσα και για μας μια σύντομη ξενάγηση και γνωριμία με το ιστορικό Χρηματιστήριο του Παρισιού γνωστό, με την επωνυμία Paris Bourse ή Palais de la Bourse.

Στο ιστορικό κέντρο του Παρισιού, στην οικονομική ζώνη ανάμεσα στην Place de la Concorde και στο Μουσείο του Λούβρου, μέσα στα πολυτελή ξενοδοχεία και τα ακριβά πολυκαταστήματα το Palais Brongniart υψώνεται ως ένας πολύ ιδιαίτερος και επιβλητικός χώρος που συνδυάζει το νεωτερισμό με την αρχαιοπρεπή αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα.

Ένα κερδοσκοπικό σκάνδαλο του 1716 με μετοχές, το οποίο έφτασε σε αχαλίνωτη κερδοσκοπία και σε σωρεία πτωχεύσεων οδήγησε στην ιδέα για τη γέννηση του Χρηματιστηρίου του Παρισιού. Έτσι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του βασιλιά, στις 24 Σεπτέμβρη του 1724 άρχισε η λειτουργία της Paris Bourse.

Η χρηματαγορά αυτή, στη διαδρομή της, βίωσε πολλές διαταραχές και παρέμεινε κλειστή για αρκετό καιρό, μέχρι το 1801, οπότε και επισημοποιήθηκε η λειτουργία της. Μέχρι τότε, από το 1563, άλλαζε συνέχεια τοποθεσίες, εγκαταβιώνοντας σε διάφορες περιοχές του Παρισιού, πριν καταλήξει μόνιμα στο Palais Brongniart.

Η κατασκευή του κτιρίου για το Palais de la Bourse ξεκίνησε το 1807, με διαταγή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Ήταν ο ίδιος ο Ναπολέων που έθεσε το θεμέλιο λίθο του μεγάρου. Τα σχέδια ήταν του αρχιτέκτονα Alexandre Brongniart, ο οποίος, ωστόσο, πέθανε πριν την ολοκλήρωσή του έργου. Το μέγαρο αποπερατώθηκε είκοσι χρόνια αργότερα για να προσφέρει μια μόνιμη στέγη στο χρηματιστήριο του Παρισιού.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 4 Νοεμβρίου του 1826 και το χρηματιστήριο έγινε η καρδιά της οικονομικής δραστηριότητας της Γαλλίας, κατά το 19ο αιώνα. Εγκαινιάστηκε από τον Κόμη Σαμπρόλ, τότε νομάρχη της περιφέρειας του Σηκουάνα και στέγασε αρχικά τη χρηματιστηριακή αγορά, τις εμπορικές ανταλλαγές και το εμπορικό δικαστήριο.

 

Συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το Χρηματιστήριο του Παρισιού, το 1931


Η Corbeille, μια κυκλική αίθουσα που περιβάλλεται από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα, στο σημείο όπου στέκονταν οι μεσίτες κατά τη διενέργεια των συναλλαγών, ήταν το πολύβουο κέντρο της οικονομικής ανάπτυξης του Παρισιού.

Το Palais Brongniart παρέμεινε το σπίτι του χρηματιστηρίου του Παρισιού με το περίφημο «καλάθι» της αίθουσας των συναλλαγών μέχρι το τέλος του εικοστού αιώνα.

Το παλάτι κτίστηκε με πρότυπο το ναό της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής κι είναι ένα από τα μεγάλα μνημεία ελληνορωμαϊκού στυλ καθώς περιβάλλεται από ένα περιστύλιο Κορινθιακού ρυθμού. Η μαγευτική νεοκλασική πρόσοψη είναι απολύτως σύμφωνη με τη σημασία του στη ζωή της πρωτεύουσας της Γαλλίας.

Βρίσκεται στην περιοχή Vivienne. Στην ίδια θέση ήταν κάποτε το μοναστήρι της κόρης του Αγίου Θωμά. Το 1906, προστέθηκαν στο κτίριο δύο πτέρυγες, δεξιά κι αριστερά, δίνοντας στο σχέδιο το σχήμα ενός σταυρού. Το κτίριο επεκτάθηκε το 1909 και προστέθηκε η αίθουσα Salle de la Corbeille.

 


Η τεράστια κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Brongniart δεσπόζοντας δυο αιώνες, σχεδόν, είναι μία αρχοντική, ανακτορική αίθουσα από μάρμαρο, που υψώνεται 24 μέτρα ύψος μέχρι τη γυάλινη οροφή της σα να φέρνει στο εσωτερικό της τον ουρανό. Είναι ένα μνημειακό αρχιτεκτόνημα διακοσμημένο με έργα ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής και με ζωηρόχρωμες τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Alexandre Denis Abel de Pujol.


Σήμερα, πια στο παροπλισμένο, χρηματιστηριακά, μέγαρο Brongniart η επιβλητική αίθουσα προσφέρεται ως ιδανικός χώρος για τη φιλοξενία συνεδριάσεων, δεξιώσεων και άλλων εκδηλώσεων. Έχει δε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερα από 1.000 άτομα. Για τους επισκέπτες η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο κατόπιν τηλεφωνήματος και μπορούν να την επισκεφτούν όσοι, προηγουμένως, έχουν κλείσει ραντεβού.

Το Palais Brongniart στεγάζει, επίσης, σήμερα, μια γκαλερί με συλλογές αφιερωμένες στο χρηματιστήριο και στο ρόλο του στην οικονομία και μια άποψη της ιστορικής χρηματιστηριακής δραστηριότητας με οπτικοακουστική ξενάγηση και μετάφραση σε πολλές γλώσσες. Αναμφισβήτητα, μία επίσκεψη εκεί επιφυλάσσει μοναδικές συγκινήσεις για τον κάθε επενδυτή ή επισκέπτη.

Σ.σ.: Ακολουθεί την επόμενη Παρασκευή η συνέχεια και το τέλος της παρουσίασης του Palais de la Bourse.


Παλιός τίτλος Γαλλικής μετοχής κορνιζωμένος σε εμπορικό γραφείο της
περιοχής της Place de la Bourse.

 


Στοιχεία για την ιστορική επιρροή του Χρηματιστηρίου του Παρισιού

στο Ελληνικό Χρηματιστήριο θα βρείτε στο λεύκωμα:

Αγώνας Ευθύνης,

Σωματείον Χρηματιστηρίου Αθηνών