Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Εκλογές και Χ.Α.: Σχέσεις αγάπης και μίσους
1994 αναγνώστες
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009
23:30


Αριστερά:Τα ανάκτορα, σημερινή Βουλή, το 1863. Επιχρωματισμένη ξυλογραφία από
το περιοδικό «Τhe Illustrated London news”. Δεξιά: Η σύγχρονη Βουλή, σε αεροφωτογραφία.


Oι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ήρθαν και παρήλθαν. Ήδη, πήραν τη θέση τους κι αυτές στη  σκευοφόρο  της Ιστορίας ως το νεότερο κεφάλαιο της πολιτικής μας διαδρομής.
 
Βρήκαν τη θέση τους  μαζί με 61, ακόμη, εκλογικές αναμετρήσεις σε αυτόν τον τόπο, από το 1843 που πρωτολειτούργησε η Βουλή. Μαζί και με τις  δώδεκα τελευταίες  από τη μεταπολίτευση του 1974 και μετά.

Είναι κοινός τόπος η πεποίθηση αναλυτών και επενδυτών πως το χρηματιστήριο προεξοφλεί τις εξελίξεις. Και ίσως θα άξιζε μια πιο παρατηρητική ματιά από τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ώστε να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη  τις αλλαγές που σηματοδοτεί η ανοδική ή καθοδική εικόνα της προεκλογικής κίνησης  του Χρηματιστηρίου.

Παράλληλα, είναι και κοινό μυστικό πως το χρηματιστήριο δεν λειτουργεί μόνο ως προεξοφλητικός μηχανισμός. Ενίοτε,  παίζει και το ρόλο  μεταχρονολογημένης επιταγής. Ειδικότερα, στις περιπτώσεις αλλαγής  κόμματος στην πολιτική ηγεσία, όπως συνέβη στις πρόσφατες εκλογές.

Πιο αναλυτικά, μετά από μία εκλογική αναμέτρηση, όπως η παρούσα, που φέρνει στην κυβέρνηση αυτοδύναμο και με επαρκή πλειοψηφία το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η ανοδική αντίδραση της αγοράς, αναφανδόν, αποτυπώνει με τον ανάλογο ενθουσιασμό τις βάσιμες ελπίδες για ευνοϊκότερο χρηματιστηριακό κλίμα,  αποδοτικότερες επενδύσεις, γονιμότερη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και - σε τελική ανάλυση - περισσότερο κέρδος.
Εφόσον η ιλιγγιώδης επιδίωξη του κέρδους είναι το εκρηκτικό φυτίλι των αγορών. Και κρύβει μια μικρή αλήθεια η  μαρτυρία ενός αυτοδημιούργητου οικονομικού παράγοντα με πενηντάχρονη κορυφαία παρουσία στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι του τόπου (δεν έχω την άδειά του για την αναφορά του ονόματος αλλά δανείζομαι τη μεστή εμπειρίας ρήση) πως: 
 
 

«Κάτι που ισχύει για πολλούς, χωρίς να σημαίνει απληστία, είναι πως στην καταναλωτική εποχή μας και εφόσον υπάρχει υγεία, φιλοδοξίες και εργατικότητα, όσα περισσότερα κι αν κερδίζεις, έρχεται κάποια στιγμή που θέλεις περισσότερα γιατί διαπιστώνεις πως δεν σου φτάνουν».

 

 


Τίτλος 10 μετοχών της εταιρίας Μελετών και Επιχειρήσεων του 1920
 
Σ χ έ σ η   α γ ά π η ς   κ α ι   μ ί σ ο υ ς

Μέσα στο ρου της νεότερης Ιστορίας μας, λοιπόν, εκλογές και χρηματιστήριο συνδέονται με  σχέσεις στενής εξάρτησης. Σχέσεις αγάπης και μίσους. Σχέσεις  πάθους, ασυζητητί. 
 
Σε κάθε προεκλογική περίοδο κυκλοφορούν τα νέα σχετικά με το ποια παράταξη είναι αυτή της οποίας την εκλογή στηρίζει το κεφάλαιο. Αφού είναι γνωστή πλέον η ρίμα πως «το χρήμα δεν έχει ούτε κόμμα ούτε χρώμα».
Όλες οι εκλογές, αναμφίβολα, δεν είναι ίδιες. Υπάρχει μεγάλη γκάμα αποτελεσμάτων από το ένα άκρο της μη επίτευξης αυτοδυναμίας μέχρι το μέσον της οριακής παραπαίουσας πλειοψηφίας και έως την ακροτελεύτια αλλά όχι απίθανη περίπτωση  μιας πανίσχυρης πλειοψηφίας.

Προκύπτουν, επίσης, περιπτώσεις επανεκλογής του ίδιου κόμματος (βλέπετε εκλογές του 2007 π.χ.) ή αντίστοιχες περιπτώσεις εκλογής του κόμματος της Αντιπολίτευσης, όπως συνέβη πρόσφατα.

Σαφώς, η ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα της Αντιπολίτευσης πυροδοτεί ανοδικά τα χρηματιστήρια εφόσον κάθε δοκιμασμένο κυβερνητικό σχήμα, από χέρι, συρρικνώνει το εύρος των προσδοκιών της αγοράς και λόγω της αναπόφευκτης φθοράς.

Απόδειξη αποτελεί και η πρόσφατη μετεκλογική ευφορία του Χ.Α. που δεν συνάδει με τη γενικότερη οικονομική καχεξία, στο εσωτερικό και το εξωτερικό. 

Φαίνεται, λοιπόν, πως όχι μόνο πρεοξοφλητικά αλλά και κατόπιν εορτής, σαν μεταχρονολογημένη επιταγή, συνεχίζεται η κερδοφορία στο χρηματιστήριο και η από εξαμήνου εκδηλωθείσα ανοδική τάση χωρίς η κατάσταση των επιχειρήσεων να βελτιώθηκε  απότομα ώστε να στοιχειοθετεί μια περίοδο υγιούς ανόδου.

Δεν υπάρχει επενδυτής τοποθετημένος σε μετοχικούς τίτλους που προεκλογικά να μην διακατέχεται από το ανιχνευτικό σύνδρομο του εντοπισμού «εκλογόχαρτων»  στην αγωνιώδη προσπάθεια να προδικάσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Πολύ περισσότερο, τις ώρες τούτες, με δεδομένα πως το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν εύκολα προβλέψιμο, και το οικονομικό αδιέξοδο έχει χτυπήσει συναγερμό και υπήρξε πράγματι βασανιστικό για πολλούς επενδυτές το δίλημμα αν θα έπρεπε να παραμείνουν μέσα στην αγορά ή να ρευστοποιήσουν προ των εκλογών το χαρτοφυλάκιό τους.  Και όσοι, βέβαια δεν έπραξαν το δεύτερο συνεχίζουν να αποζημιώνονται.

Ομολογουμένως, το «στοιχειό» της πολιτικής αστάθειας το τρέμουν τα χρηματιστήρια. Ο άλλος ύπουλος κίνδυνος των αιφνιδιαστικών γεγονότων (σεισμοί, πόλεμοι, τρομοκρατικά χτυπήματα, θεομηνίες κ.ά.) έτσι κι αλλιώς είναι απρόβλεπτος. 

Κι ο επενδυτής δεν έχει παρά να υιοθετήσει το λατινικό τρίπτυχο παραμένοντας «έτοιμος – πρόθυμος – ικανός» (“libens- volens - potens») με την προσθήκη και του «προσεκτικός»,  εφόσον δεν παραγνωρίζει την  επίκαιρη άποψη του Κικέρωνα πως “νεύρο των πραγμάτων είναι το χρήμα” (nervus rerum pecumiam).
 

 
 
Τηλεγραφική εντολή του Βενιζέλου προς την Μidland bank στο Λονδίνο για την πώληση greek bonds  (1914)
Μουσείο Μπενάκη-αρχείο Ελ. Βενιζέλου)

Π ο ι α   θ α  ε ί ν α ι  η   σ υ ν έ χ ε ι α   τ ο υ   έ ρ γ ο υ ;

Άγνωστον. Όλοι εκφράζουμε φόβους μα τρέφουμε και  ελπίδες. Παρήγορο είναι το ιστορικά κατοχυρωμένο συμπέρασμα πως το χρηματιστήρια έχουν τη δύναμη να κινούνται κόντρα στο ρεύμα των κρίσεων αλλά συνάμα παραμένουν ευάλωτα και επικίνδυνα μονοπάτια, ιδιαίτερα για τους αδαείς.  

Συνακόλουθα, υιοθετώντας την οδηγία του  Ιπποκράτη: «Την Ιστορία μελέτα παιδί μου γιατί έτσι όχι μόνο τον εαυτό σου και τη ζωή σου θα κάνεις χρήσιμη στην κοινωνία αλλά και το μυαλό σου οξυδερκέστερο και διαγεύστερο» παραπέμπω, όλως τυχαία, στην επόμενη μέρα των εκλογών των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 1910, και στις σοβαρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, με ένα απόσπασμα από τη σελίδα 61 του βιβλίου «Αγώνας Ευθύνης» μιας που αποτέλεσαν σημείο αναγωγής και στο προηγούμενο θέμα για εξαγωγή συγκριτικών ιστορικών συμπερασμάτων.

 

«Μοναστηράκι» έργο Γ. Μανουσάκη

 Η   ε π ό μ ε ν η   μ έ ρ α   τ ω ν   ε κ λ ο γ ώ ν   τ ο υ   1 9 1 0

«Πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης ήταν η αναδιοργάνωση του οικονομικού συστήματος με τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την εθνική οικονομία. Το νομισματικό ζήτημα υποστηρίχθηκε όχι τόσο με την παράταση της αναγκαστικής κυκλοφορίας, όσο με τη μεθόδευση για την άρση της. Αυτό το γεγονός έπεισε τις εξωτερικές αγορές για την εξυγίανση του νομισματικού καθεστώτος στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ίσχυσε το μέτρο της ανταλλαγής των “κερματικών γραμματίων με αργυρά νομίσματα”. Με τις ρυθμίσεις αυτές δε διαταράχθηκε η ισοτιμία, ενώ σημειώθηκε αύξηση στα έσοδα του κράτους. Επιπλέον, παρατηρήθηκε οικονομική ανάνηψη και εκσυγχρονισμός του ελληνικού λαού καθώς και αποτίναξη παλιών και αναχρονιστικών οικονομικών και χρηματιστικών μεθόδων.»

Μια διετία πριν την έκρηξη των Βαλκανικών πολέμων, από το 1910 μέχρι το 1911, σημαντικοί πολιτικοί, οικονομικοί και πολιτειακοί παράγοντες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό συνέβαλαν γενικότερα στην αύξηση της παραγωγής και στην τόνωση της ρευστότητας του χρήματος.  Τα ανωτέρω είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο των μετοχικών αξιών, την αυξημένη ζήτηση, τα υψηλότερα μερίσματα και συνεπώς την ομαλότερη πορεία του Χ.Α.Α. Ακόμη, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες αποκατάστασης των χαμένων περιουσιών από την προηγούμενη κρίση…….».

Τη συνέχεια της ιστορικής πορείας του Χρηματιστηρίου θα τη βρείτε στο  λεύκωμα:
Αγώνας Ευθύνης
Σωματείον Χρηματιστηρίου Αθηνών

 

Καφενείο στον Πειραιά. (Πηγή: Η Ελλάδα του μόχθου. Ριζάρειον Ίδρυμα - Ίδρυμα Στ. Νιάρχου)

 

 

Σχόλια

09/10 23:35  PREMIUM

Πάνε πια αυτές οι δυνατές αυθόρμητες...σχέσεις του...ΤΟΤΕ !

Σήμερα δείχνουν πολύ...στημένες βρε...αδερφάκι μου και..."επί τούτου" !
10/10 02:26  favlos
Ωραίο το σημερινό το απόλαυσα!
Η κίνηση βέβαια στο Χ.Α. είναι καθαρά κερδοσκοπική όπως κάθε άλλη κίνηση στο παρελθόν και φυσικά όποια γίνει στο μέλλον.
Έχει συζητηθεί,έχει μπεί κάτω απο την προστασία ισχυρών και περιμένει την ωρίμανσή της και την διανομή όταν κρίνουν οι μεγάλοι πάικτες.
Η κίνηση μετοχών και δεικτών είναι αντανάκλαση της πραγματικότητας που πραγματικότητα είναι αυτή που δημιουργούν και αποφασίζουν οι νέοι παγκόσμιοι παίκτες.
Μπορεί αυτά να φαίνονται συνωμοσιολογικά και λίγο υπερβολικά..αλλά καταθέτω την γνώμη ενός καθημερινού παίκτη των αγορών που με αφήνει να την δημοσιοποιήσω..
Την δικιά μου :)
10/10 08:47  PREMIUM

Νικόλαε ξενυχτάς ή μου φαίνεται ;;;

Σίγουρα θα...νυχτοπερπατάς κιόλας όπως ο Θρας !

http://thrassos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=20618&pg=10000#comment145117

ΥΓ. Αντίθετα εγώ εψές βράδυ την έβγαλα με μαστίχα Χίου, το...ΤΟΤΕ υποβρύχιο ! :-)
10/10 09:34  Goldmine
Kαλημέρα !

@premium, απολύτως εντός θέματος!

@Nικόλαε.. παραδέχομαι:-)

Ας χαρούμε την τελευταία καλοκαιρία, σήμερα άντε και αύριο.

Δευτέρο-Τρίτη βγάζουμε τα χειμωνιάτικα:-)
10/10 09:49  PREMIUM

@goldmine, μη νοιάζεσαι !

Από βδομάδα τελειώνει και το ban μου !
10/10 09:50  PREMIUM
Θάχουμε παρέα ούλοι μαζί τα δύσκολα μεσάνυχτα του...χειμώνα ! :-)
10/10 10:00  groyma stella
Καλημερα σας.
premium παλι εφαγες ban???????
10/10 10:07  PREMIUM
Καλημέρα Stellitsa !

Σα φαντάρος...ΤΟΤΕ !

30 μέσα μία...έξω ! :-)

Το θετικό όμως είναι ότι πια ο χρόνος περνάει...δύσκολα !

Ακόμη και στα χαρτάκια μου τόσα χρόνια εγκλωβισμένος "χαλαρά" αισθάνομαι ! :-)

Αλλά αυτό το ban...Απα πα πα...Δεν...αντέχεται ! :-)
10/10 10:11  groyma stella
Μα και συ , ολο εξω απο την ταξη σε βγαζουν.
10/10 10:15  PREMIUM

Μα στο φόρουμ συμβαίνει ακριβώς το...αντίθετο από την..."τάξη" ! :-)

Γι΄αυτό και θέλω νάμαι...συνέχεια εκεί από την ερημιά των...μπλοκίων ! :-)

10/10 10:16  Goldmine
:-)Ο πιο καλός ο μαθητής...

Γεια σου Στέλλα, με τις ατάκες σου!
10/10 10:18  groyma stella
:-)
Eυα ειναι αδιορθωτος:-)
10/10 10:19  PREMIUM

Κορόιδεύετε εσείς...

Σε λίγο που θα είμαι στα μέσα και στα έξω στη Βουλή (βλ.φωτογραφία) ως Γενικός Γραμματέας...Respect !
10/10 10:20  groyma stella
Ωχ, αυτο μας ελειπε:-)
10/10 10:23  PREMIUM
Στην πρώτη μου συνέντευξη εφ΄όλης της...ύλης ανάλογα με το Υπουργείο (Παιδείας ή Άμυνας) θάρθουν τα...ΠΑΝΩ...ΚΑΤΩ !
10/10 10:25  groyma stella
Aυτο φοβαμαι , οτι θα ερθουν τα πανω, κατω:-)
10/10 10:27  PREMIUM

ναι...αλλά και τα κάτω...πάνω ! :-)

εγώ προς το...παρον είμαι από...κάτω ! :-)
10/10 10:33  groyma stella
Κανε υπομονη, εχει ο καιρος γυρισματα :-)
10/10 10:55  PREMIUM

Ναι...αλλά...

Αυτές τις...τυπικά επαναλαμβανόμενες εναλλαγές "καιρού" και..."συναισθημάτων" δεν τις μπορώ !

Μ΄αρέσουν τα "ξαφνικά" και..."αυθόρμητα" ! :-)
10/10 11:07  groyma stella
Α! ετσι εξηγειτε το...οξω απο την ταξη:-)
...ξαφνικα και αυθορμητα!
10/10 11:16  PREMIUM

ίσως...

"αγαθό..γιγαντα" με έλεγαν από...τοτε ! :-)
10/10 11:24  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Καλημέρα Εύα
Το 1910 μάλλον δεν υπήρχε NYSE και σε κάθε περίπτωση οι διακυμάνσεις του γίνονταν γνωστές σε ένα μήνα. Άσε που το 99,99% των Αμερικάνων αγνοούσαν την ύπαρξη της ψωροκώσταινας άρα τεκμαίρεται ότι δεν επηρέαζαν τις τιμές των μετοχών οίκαδε.
Κοντολογίς, ας μην ήταν στα πάνω τους οι αγορές προεξαρχουσών αυτών των ΗΠΑ και θα έβλεπες που θα ήταν η δικιά μας, αν δηλαδή οι προοπτικές της οικονομίας μας αξιολογούνταν ως βασικό κριτήριο και δη από εγχώρια αποκλειστικά κεφάλαια...
ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.
Καλό ΣΚ με ξαστεριά (5*)
10/10 11:29  PREMIUM

Η "αγάπη" πια υπάρχει μόνο στα ΜΕΓΑΛΑ σπίτια !

Ας ελπίσουμε ότι στα ΜΙΚΡΑ απλά άργησε μια μέρα !

http://www.youtube.com/watch?v=4Of3mXffdoo
10/10 11:36  shareholder-cs
Ωραίο το αφιέρωμα Goldmine, παντως (επειδή σου αρέσει η τελειότητα) το σημείωμα του Βενιζέλου αναφέρεται σε πώληση των Ελληνικών ομολόγων του 1914 με 5% επιτόκιο, οχι σε μετοχές...
10/10 11:42  groyma stella
Τελικα διαπιστωσα οτι ειμαστε εντος θεματος:-)
Eυα μου με παρεσυρε ο κακος ο μαθητης.

Θα ηθελα να σχολιασω πως τα χρηματιστηρια ειναι απροβλεπτα. Μαλιστα διαπιστωσα πως σε αυτες τις εκλογες, το σεναριο των εκλογοχαρτων δεν επαιξε. Εκεινο ομως που σιγουρα ηταν βασανιστικο , να μεινω η να φυγω.
Κερδισμενοι οσοι εμειναν και ας ελπισουμε κερδισμενοι να βγουν και οι εγκλωβισμενοι.
10/10 11:53  anathema_g13
Καλημέρα!
Λοιπόν, μετά από τόσες εκλογικές αναμετρήσεις και αντίστοιχες μεγαλόστομες επανιδρύσεις του κράτους και αναδιοργανώσεις της οικονομίας αφού ακόμα υπάρχει το κουράγιο για ελπίδα αλλά και για άνοδο τότε μάλλον δε βαριόμαστε να βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται! :)
10/10 11:57  Goldmine

@ Σόλων, συμφωνώ. Να θυμίσω -βιαστικά γιατί φεύγω- πως η κρίση του 1929 ήρθε εδώ αρκετά ετεροχρονισμένη.

Εκ παραδρομής το (1933) αγαπητέ shareholder-cs. Είχα να επιλέξω ανάμεσα σε δύο αρχειακά σημειωματα με πώληση bonds και άφησα τη λεζάντα του πρώτου από βιασύνη. Άλλωστε φαίνεται καθαρά στη σημείωση. Eυχαριστώ για την επισήμανση.
Σας χαιρετώ όλους και καλό Σαββατοκύριακο!
10/10 12:23  Goldmine
Προλαβαίνω να πω μια καλημέρα και στο φίλτατο anathema_g13 που πρωτοτυπεί πάλι με το σχόλιό του:-)
10/10 12:31  anathema_g13
Ναι, αλλά αν αργήσεις στις δουλειές σου να μην ρίξεις τις ευθύνες σε εμένα μετά! :)
Καλημέρα ξανά και καλά να περάσεις!
Έχει καλοκαίρι έξω!
10/10 13:03  PREMIUM

Ασυνήθης κινητικότης εις τα βλόκια παρατηρείται εσχάτως !

Υποθέτω ότι πειράσθε όπως μοι απομακρύνοιτε τω φόρουμ ;-)
10/10 18:18  cormorano
Καλησπέρα σε όλη τη παρέα. Χθες το διάβαζα το άρθρο, άψογο.
Τελειώνουμε... Μικρό καλοκαιράκι...πανέμορφο ! Ναι...ναι, κάπως έτσι... Και μια και μιλήσαμε για καλοκαιράκι και το τελευταίο καιρό ξεχαστήκαμε από ζωγραφιές τώρα που ερχόμουν μου έτυχε αυτή με το Βασίλη...

http://www.youtube.com/watch?v=isqsjf9rqak
11/10 02:37  ...................
GOLDMINE
Μιλαω για πολυ τρεξιμο, ουτε ο Βεγγος να ημουν, ηδη το ενα ποδι πηγε για αποσυρση, το αλλο ποδι θα το δω την Δευτερα, και πιστευω πως ειναι χειροτερα...

Για αγορα αυτοκινητου μικρου κυβισμου 1000 και κατω, τη θα μου προτεινες? να εισαι καλα και καλο ξημερωμα.
11/10 08:37  Goldmine
Kαλημέρα σε όλους "μαντιναδολόγους" και μη!
Καλή Κυριακή!
Αννίτα, το τρέξιμο όλων μας, λίγο πολύ δεν τελειώνει ποτέ. Αν σε παίρνει κάνε και κανένα διάλειμμα. Να θυμάσαι πως το μυαλό και τα πόδια τουλάχιστον, όπως έλεγε και η "αείμνηστος πενθερά" τα χρειάζεται ο άνθρωπος μέχρι να κλείσει τα μάτια. ¨Αρα φροντίζει να τα έχει, όσο γίνεται σε καλή κατάσταση. Τα πόδια δηλαδή, γιατί από μυαλό (τελίτσες και χαμογελάκια):-)
Όσο για το ερώτημα δεν είμαι η πλέον ενδεδειγμένη σύμβουλος αγοράς αυτοκινήτου αλλά επειδή συμπτωματικά παρακολούθησα την έρευνα αγοράς πρόσφατα για φοιτητή γνωστής ο ικογένειας κατέληξαν πως το οικονομικότερο είναι το Φιατάκι ο "πάντα όλας":-) το FΙΑΤ PANDA δηλαδή
και μετά το ΝΙSSAN MICRA.
Aν απευθυνθείς στη ΝΙΣΣΑΝ σε μερικά κομμάτια και μάλιστα (κόκκινα) ισχύει ακόμη νομίζω η έκπτωση στε τέλη εκτελωνισμoύ που ίσχυε τον Αύγουστο. Μπορεί και να προλάβεις. Κερδίζεις - δεν ξέρω ακριβώς -
περι τα 1000 €, χοντρικά.
Αν χρειαστείς άλλες λεπτομέρειες στείλε μου προσωπικό μήνυμα.
11/10 11:07  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Φίλε cormorano καλή σου μέρα. Που χάθηκες?
11/10 14:40  ...................
Καλησπερα Goldmine!
Σε ευχαριστω για τον χρονο σου,το ΜΙCRA δεν το σκεφτηκα,τωρα θα το κοιταξω...

Σκεφτομαι κατι σε Daewoo Matiz, Fiat Panda, Citroen C1, Hundai Atos, Smart for Two...

Για το Daewoo μου ειπανε πως βγαζει πολλες βλαβες, για τα αλλα τιποτα ακομα, θελει ψαξιμο, διοτι υπαρχουν και... κατι λαμογια, στην αγορα... λεω για μεταχειρισμενο 2005 και πανω...
Email?
11/10 16:17  Goldmine
@Annita: Πατάς στην αρχική σελίδα του blog επάνω αριστερά ένα "φακελάκι" που υπάρχει κάτω από τον πίνακα των επισκεπτών και σου βγάζει το e-mail μου: goldmine50@gmail.com
11/10 18:27  adespoti
@Annita

Πληρέστατη ενημέρωση για το smart.

http://www.mccsmart.netfirms.com/
11/10 22:22  ...................
Καλησπερα Goldmine!
11/10 22:27  ...................
Καλησπερα adespoti!
Σε ευχαριστω για την ενημερωση.

11/10 23:02  adespoti
Εγώ προτείνω κάτι οικολογικό μόνο που υπάρχει λιγάκι δυσκολία στο παρκάρισμα.:-)

http://www.youtube.com/watch?v=_Qlx3_CFn88&feature=rec-LGOUT-exp_stronger_r2-HM
11/10 23:32  ...................
adespoti
Αυτο το...λιγακι τα λεει ολα, φυσικα οικολογικο, και οικονομικο πανω απ'ολα..:-)
12/10 09:25  groyma stella
Kαλημερα σας, καλη εβδομαδα .
12/10 09:33  Goldmine
Καλημέρα Αννίτα και Στέλλα!
adespoti, πολύ καλή η οικολογική σου πρόταση έχει "παρκάρει" κανονικά στα μουσικά ακούσματά μου σήμερα...
Επίσης να πω πως διάβαζα τώρα το νέο θέμα στο ιστολόγιο του favlos, μου άρεσε και το προτείνω.
Kαλή εβδομάδα να έχουμε!
12/10 10:27  CANYON
5* Νομιζω το αριστερα-δεξια
Δεξιά:Τα ανάκτορα, σημερινή Βουλή, το 1863. Επιχρωματισμένη ξυλογραφία από
το περιοδικό «Τhe Illustrated London news”. Αριστερά: Η σύγχρονη Βουλή, σε αεροφωτογραφία
θελει αποκατασταση...
Την καλημερα μου...
12/10 14:50  Goldmine
Good evining, canyon. Thanks for all!
14/10 16:55  koufeto:-)
Το δεκατο τεταρτο αστερακι και απο εμενα αγαπητη goldmine:-)Θολωσα προς στιγμη γιατι δεν εβρισκα το μπλογκ σου και σε αναζητησα στο ζωωδες ΟΝΝΝΝΝΝΝΝΝ:-)Χαιρομαι που ειστε ολοι καλα καποια στιγμη πιο αργα ισως ξαναρχισω να γινομαι πιο συχνη πελατισσα παλι και να σας πριζω φτου και απο την αρχη:-)Πως κατανταει ο ανθρωπος...Πρεπει να εχω τα πιο πολλα μπαν και τις πιο πολλες διαγραφες στο παρελθον αν και γυνη...Ποιος να το λεγε οτι τωρα θα εγραφα που και που λογω διαφορων υποχρεωσεων και θα ημουν και σοβαρη;;;;;-)Anyway αγαπητη goldmine ξερω οτι σου χρωστω,αλλα ειμαι πολυ πιεσμενη τον τελευταιο καιρο και δεν θα τα αντεξω ολα μαζι..Ευχομαι απλα να αντεξω:-)Καλη σας συνεχεια στην ομορφη μπλογκογειτονια:-)
17/10 19:11  Goldmine
Κουφετάκι, όλα καλά. Να έχεις δύναμη στον προσωπικό σου αγώνα.. και σε ευχαριστώ πολύ! Θα σε περιμένουμε τώρα που χειμωνιάζει...
Δε χρωστάς τίποτα...
Καλό Σαββατοκύριακο με υγεία και χαρά!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
23 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις