Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Έχει η Βουλή γυρίσματα και το Χ.Α. εκπλήξεις
2361 αναγνώστες
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009
10:09
 
 
 
Καλημέρα και καλό Π.Σ.Κ. σε όλους.
 
 
Τίτλος εκατό μετοχών Ανωνύμου εταιρίας ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ,
με έδρα την Αθήνα, 1933
Χ.Α.   τ ο υ   μ ε σ ο π ο λ έ μ ο υ :  Μ ε τ ά   τ ο   κ ρ α χ   τ ι ;

Είναι ιστορικά εξακριβωμένο πως το παγκόσμιο κραχ του 1929 δεν είχε άμεσο αντίκτυπο στην Ελληνική χρηματαγορά. Το Αθηναϊκό Χρηματιστήριο τότε δεν έδειξε να ακολουθεί κατά πόδας τη διεθνή κατάρρευση των αγορών.

 

 Παρά την παγκόσμια ύφεση, και στις αρχές του 1931, ακόμη, οι μετοχές ανέβαιναν και ο Τύπος δημοσίευε πως  η Ελλάδα, γενικότερα, έδινε την εντύπωση της χώρας που παρέσυρε την οικονομία της πάνω από τις δυνατότητές της. Σοφή και σαφής διαπίστωση, της οποίας  προσομοίωση αποτελεί το σύγχρονο, ιδιαίτερα ανησυχητικό, οικονομικό αδιέξοδο της χώρας. 

 
 

 

 

Μόνο μετά την πάροδο δύο χρόνων, το Σεπτέμβρη του 1931, το Ελληνικό Χρηματιστήριο διαλύθηκε, ολοσχερώς, από την οικονομική κρίση και μοιραία οδηγήθηκε σε πολύμηνο κλείσιμο. Από τότε παρέμεινε ανενεργό, σχεδόν, για ολόκληρο το 1932.

Και μετά το άνοιγμά του, εξάλλου, φυσικό επόμενο ήταν η ομαλή λειτουργία του να παρακωλύεται, από τα συσσωρευμένα προβλήματα και την έκρυθμη κατάσταση στις εκκαθαρίσεις εξαιτίας της χρόνιας διακοπής των εργασιών του. Συνεπώς, τον πρώτο καιρό υπολειτουργούσε και η κίνησή του ήταν υποτυπώδης.

Τα τέσσερα πρώτα χρόνια επαναλειτουργίας του Χ.Α. χαρακτηρίστηκαν από στασιμότητα, υποτονικότητα, αστάθεια και έλλειψη σοβαρού ενδιαφέροντος εκ μέρους των επενδυτών.

Μόλις στα τέλη του 1934, επί κυβέρνησης Π. Τσαλδάρη, εμφανίστηκαν, δειλά-δειλά, τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της αγοράς, μετά την ψήφιση του χρηματιστηριακού νόμου 6410/14-11-1934. Η εφαρμογή του νέου νόμου σηματοδότησε την επικράτηση θετικού κλίματος στο Χρηματιστήριο με τρεις βασικές ρυθμίσεις:
 

  •   Επέτρεψε για ορισμένους τίτλους, μόνο, τη διεξαγωγή πράξεων με προθεσμία.
  •   Καθιέρωσε, υποχρεωτικά, την κατάθεση εγγυήσεων για κάθε συναλλαγή και
  •   περιόρισε τον αριθμό των απασχολούμενων χρηματιστών από 189 σε 50.


 


1933. Μέλη της κυβέρνησης: ο πρωθυπουργός Παν. Τσαλδάρης (στη μέση),
ο υπουργός Στρατιωτικών Γ. Κονδύλης (δεξιά) και ο υπουργός Ναυτικών
Αλ. Χατζηκυριάκος (αριστερά). Φωτ. αρχείο Ε.Λ.Ι.Α.


Η  Δ η μ ο κ ρ α τ ί α  κ ά τ ω … τ ο  Χ ρ η μ α τ ι σ τ ή ρ ι ο  ε π ά ν ω


Από τότε και μέχρι την επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά (την 4η Αυγούστου 1936) οι χρηματιστηριακές εξελίξεις αναφέρθηκαν επί τροχάδην στις δύο προηγούμενες αναρτήσεις.

Και ενώ οι δικτατορίες είναι κόλαφος στο πρόσωπο της Δημοκρατίας, το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραδίδει μαθήματα αντοχής και βιωσιμότητας, αποδεικνύοντας πως η δική του ελεύθερη ρότα, ακόμα και όταν χειραγωγείται, αψηφά τις στρεβλώσεις και καταφέρνει να βγάζει και από τη μύγα ξίγκι…

Έτσι όσοι υποστηρίζουν πως τα Χρηματιστήρια είναι «γονιδιακά στιγματισμένα» να μην ενδίδουν σε περιοριστικές ντιρεκτίβες θα βρουν απόλυτη δικαίωση στο γεγονός ότι το ισχνό και αποδυναμωμένο από την παγκόσμια ύφεση Ελληνικό Χρηματιστήριο του 1937, όχι μόνο δεν επηρεάστηκε αρνητικά από την αντιδημοκρατική διάλυση του Κοινοβουλίου, από τις εξορίες των αντιπάλων και την απαγόρευση της δράσης των πολιτικών κομμάτων που επέβαλε το καθεστώς Μεταξά μα αντίθετα παρουσίασε αξιόλογη συναλλακτική δραστηριότητα με ανοδικούς κύκλους και κερδοσκοπικές εξάρσεις, καθ΄ όλη τη διάρκεια του 1937.

Για το αξιοπρόσεκτο φαινόμενο, η γραφίδα του ιστοριογράφου του Χ.Α., Μ. Πλατανόπουλου δίνει τη δική της υποκειμενική ερμηνεία σχετικά με την άνοδο του Χ.Α. στο εδάφιο που ακολουθεί: «Η κήρυξη της δικτατορίας ενεθάρρυνε τους χρηματιζόμενους, λόγω της δυναμικής ματαιώσεως των σχεδίων των ανατρεπτικών στοιχείων και της εμπεδώσεως του αισθήματος ασφαλείας και τάξεως. Καθ΄ όλους δε τους επόμενους μήνας και παρά την νευρικότητα την οποίαν επροκάλει ο ζοφερός διεθνής ορίζων και την γενικήν χαλάρωσιν των τιμών εις τα ξένα Χρηματιστήρια, το Χρηματιστήριόν μας, έδειξε αξιοσημείωτον σταθερότητα και βελτίωσιν των τιμών, αι οποίαι συγκρινόμεναι προς τας αντιστοίχους τιμάς του 1935, στις 31 Δεκεμβρίου 1936, ήταν αυξημένες κατά 13-16% (οι μετοχές και τα δάνεια σε χρυσό κατά 16% και τα δάνεια σε δραχμές κατά 13%)».

 

Τέλος της δεκαετίας του 1930. Tο κτίριο της Tραπέζης της Eλλάδος στην
οδό Πανεπιστημίου.
(Πηγή φωτ.: «Tο ελληνικό χαρτονόμισμα»).


Δεδομένου ότι η περίοδος που διανύουμε διαπνέεται από σοβαρό προεκλογικό αναβρασμό και πρωτοφανή ανησυχία για πιθανολογούμενες απρόβλεπτες ανατροπές στην ελληνική πολιτική σκακιέρα, με προεξάρχον το άλυτο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, δράττομαι της ευκαιρίας, για μία πολιτική παρέκβαση στο θέμα, για να τονιστεί, όπως διατείνονται οι ιστορικοί της εποχής, πως η αφερεγγυότητα που επέδειξαν οι περισσότεροι παλαιοί πολιτικοί ηγέτες, τότε προετοίμασε το έδαφος για τη σταδιακή ανατροπή του κοινοβουλευτισμού. Συνακόλουθα, η εκδήλωση έντονης λαϊκής αντίδρασης στα παραπάνω, με απεργίες, πανεργατικά συλλαλητήρια και αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία παρείχαν τις αφορμές, αλλά όχι την αιτία, για την επιβολή της δικτατορίας του 1936.

Όπως, επίσης, για την αντικειμενική τεκμηρίωση της ιστορικής πραγματικότητας οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, ο Ιωάννης Μεταξάς αξιοποίησε τις εξουσίες του για να πετύχει τα τρία πρώτα χρόνια σημαντική αύξηση στο εθνικό εισόδημα καθώς και μείωση της ανεργίας.

Και ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 179% και η αγροτική ζώνη ενισχύθηκε με την επιβολή τιμών ασφαλείας σε βασικά γεωργικά προϊόντα και με την προώθηση της εντατικής καλλιέργειας. Τουναντίον τα ημερομίσθια αυξήθηκαν αισθητά λιγότερο. Ας σημειωθεί, ακόμη πως και η ενεργοποίηση του νόμου περί "κοινωνικών ασφαλίσεων" (ίδρυση του I.K.A.), που είχε ψηφιστεί το 1934, συμπεριλαμβάνεται στην προσπάθεια άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής.      

Τίτλος μιας μετοχής της Ανωνύμου Εταιρίας ΚΟΚΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, 1934


Κ ρ ι ε ζ ή ς: Ο  π α ρ α ι τ η θ ε ί ς  π ρ ό ε δ ρ ο ς  τ ο υ   Χ. Α.  σ τ ο   τ ι μ ό ν ι  ξ α ν ά

Στην προεδρία του Χρηματιστηρίου, στις αρχές του 1937, επανήλθε ο Λάζαρος Κριεζής που είχε παραιτηθεί από τη θέση του την πρώτη βδομάδα του καθεστώτος Μεταξά. Επικεφαλής της νέας Επιτροπής άρχισε αμέσως τον αγώνα για τα γνωστά ζητήματα. Κάτι άρχισε να κινείται πάλι για την αποκατάσταση της χρηματιστηριακής πίστης και την εξυγίανση που είχε ανάγκη ο θεσμός.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας φάνηκε αποφασισμένο, αυτή τη φορά, να προχωρήσει, σε συνεργασία με τη Διοικούσα Επιτροπή του Χ.Α., στην οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος. Προς την κατεύθυνση αυτή άρχισε την κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου, από το Φεβρουάριο του 1937.

Τα θέματα, όμως, που προέκυψαν, απαιτούσαν συνεννοήσεις με τις δύο μεγάλες και άμεσα ενδιαφερόμενες τράπεζες, Ελλάδος και Εθνική. Για το λόγο αυτό καθυστερούσε η ολοκλήρωση του νομοσχεδίου.

Στο μεταξύ, μεσολάβησε η παραίτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Α. Χατζηκυριάκου. Ο νέος υπουργός Ιωάννης Αρβανίτης, δέχτηκε σε συνεργασία τον Πρόεδρο του Χ.Α., Λ. Κριεζή, το απόγευμα της 21ης Οκτωβρίου 1937.

Αφού ενημερώθηκε για τα θέματα που χρειάζονταν ρύθμιση ζήτησε να του προσκομίσουν ορισμένα στοιχεία προς μελέτη, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο ώστε κατατοπισμένος να επιληφθεί της σύνταξης νομοσχεδίου, αφού θα είχε συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία.

Τα στοιχεία, όμως, προσκομίστηκαν μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ μέχρι και κατά τη συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου 1937, τα μέλη της Επιτροπής συνέχιζαν να εξαντλούνται σε μάταιες συζητήσεις για τα ζητήματα που εκκρεμούσαν, όπως ήταν το αλληλέγγυο δάνειο, το δάνειο των 15 εκατομμυρίων και η εθελουσία έξοδος.

Η συνέχεια για τα δρώμενα στο Χ.Α., στα τέλη του μεσοπολέμου, ακολουθεί στο επόμενο…

 


Χαλάνδρι, πλατεία, εποχή μεσοπολέμου


Λ ο γ ι κ ό ς  σ υ ν ε ι ρ μ ό ς


Και για να κλείσω το θέμα, παραθέτω παρακάτω μια αρκετά επίκαιρη, λόγω εκλογών και κρίσης, πρόταση του Καποδίστρια σε συνάρτηση με τη βασική συλλογιστική των αγορών :
 

  •  Η δυναμική λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς, θεσμικά, εξυπηρετεί την παραγωγικότητα των εταιριών. 
  • Για την κίνηση της αγοράς χρειάζεται χρήμα.
  •  Η διοχέτευση ρευστότητας στο σύστημα κάνει τις εταιρίες ανταγωνιστικότερες, συρρικνώνει την ανεργία, ευεργετεί την οικονομία.
  •  Η ενίσχυση της ρευστότητας προαπαιτεί φρένο στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

Και δεν υπάρχει επιτυχέστερη συνταγή γι΄ αυτό, από κείνη που εφάρμοζε ο Ιωάννης Καποδίστριας, με επίχρισμα πολιτικού αλτρουισμού, που διατυπώνεται πιο κάτω ως«ευσεβής πόθος» και ορμήνια για κάθε Έλληνα πολιτικό και για όσους ανακατεύονται με το δημόσιο κορβανά:

"Ελπίζω ότι όσοι εξ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν
θέλουν γνωρίσει μετ΄ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις,
όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν
να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού
υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ΄ ὀτι
οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά
μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της».
.
«Εφόσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν
δια να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και
του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ
ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και
ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

(Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας για μια επταετία, 1827-1831)


Σ.σ: Η συνέχεια των εξελίξεων στην Ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει, επίσης, καταγραφεί στο λεύκωμα:

 


Εκλογικό βιβλιάριο του Ελευθέριου Βενιζέλου, Αρχείο του Ε. Ι. Ε.
«Ελευθέριος Βενιζέλος»

 

Kαλημέρα σας και καλό Π.Σ.Κ. φίλες και φίλοι.

Και αυτή η εβδομάδα πέρασε με αυξημένες υποχρεώσεις και η επεξεργασία των

 φωτογραφιών που υποσχέθηκα από τη ΔΕθ και τη συναυλία  δεν κατέστη

δυνατή άμεσα - απαιτεί κάμποσο χρόνο. Έτσι για να κρατάμε επαφή ανεβάζω,

όπως πάντα  κι εδώ το θέμα της Παρασκευής και μακάρι η μέρα  μας να είναι

πλήρης κερδοφορίας για όλους και σε όλους τους τομείς.

Προέχει η υγεία, η σωματική και ψυχική ακεραιότητα και το να νιώθουμε μέσα μας

καλά, μέσα σε όλη αυτή τη  ζοφερή, οικονομική, κοινωνική

και πολιτική πραγματικότητα, που μας συμπιέζει, καθώς πάνω από τη χώρα

αιωρείται απειλητικός ο πέλεκυς μιας αχαρακτήριστης κρίσης. Ωστόσο "θαρσείν

χρη" .  Θάρρος και ελπίδα.  Οι φουρτούνες δεν τελειώνουν ποτέ σε μια "χώρα των

ανέμων" σαν και η δική μας. Ο καλός καραβοκύρης στη φουρτούνα

ισχυροποιείται.  Κι εδώ χρειαζόμαστε  αλλαγή πλεύσης,  επαναπροσδιορισμό

προορισμού και νοικοκύρεμα και στα του οίκου μας και στα δημόσια πράγματα.

Παραδοσιακά, ο Σεπτέμβρης έχει το χαρακτήρα της στροφής στα νοικοκυριά μας.

Τα παιδιά στα σχολεία  κι εμείς στα ταμεία ... Κάνουμε ταμείο και κρατάμε την

κατάσταση γερά με καλό κουμάντο και προσεκτικά ανοίγματα. Των φρονίμων τα

παιδιά προλαβαίνουν τα δεινά...μιας και η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Τάχει συμπυκνώσει όλα, σαν ακριβό άρωμα σε μικρό μπουκαλάκι η  θυμόσοφη λαϊκή

μούσα μέσα σε παροιμίες  βγαλμένες απ΄τη ζωή. Αφού κάθε εποχή σημαδεύεται

από τις δικές της ατυχίες, τις δικές της συμφορές.  Αλλά η σφίξη βγάζει

λάδι...Απλά τώρα είμαστε πιο βολεμένοι, πιο καλοπερασάκηδες, λιγότερο

καρτερικοί και περισσότερο απαιτητικοί, πρώτα από τον εαυτό μας.

 Δεν χρειάζεται κανείς υποδείξεις αλλά για να πω κάτι και να κλείσω το

σημείωμα θα πρότεινα να κοιτάμε μπροστά και να μην ξεχνάμε και την αισιόδοξη

πλευρά της ζωής.

Τώρα, με το ωραίο ντουέτο -Sissel-Carreras- σας χαιρετώ  για σήμερα.

 

 

Σχόλια

18/09 10:36  ...................
Goldmine
Aπο τα γραφομενα θα κρατησω,το ιδιαιτερα ανησυχητικο,οικονομικο αδιεξοδο της χωρας.
Και ακομη την αισιοδοξη πλευρα της ζωης.
Στο χαλια που μας φερανε, ποσο αισιοδοξη μπορει να ειναι?

Καλημερα!
18/09 10:52  Goldmine
Kαλημέρα Αννίτα και καλώς ήλθες!

Έτσι είναι.

Έχει σημασία να μην καταντήσουμε
χώρα καταθλιπτικών Ελλήνων.

Ήδη γίνεται υπερκατανάλωση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Αυτή την έννοια έχει η
προτροπή για την αισιόδοξη πλευρά.

Είναι πολλά πράγματα που μπορούν
να δώσουν χαρά, μικρά και μεγάλα,(αισθήματα, τέχνη, δημιουργία,
ανθρώπινη επικοινωνία).

Να τα κοιτάμε κι αυτά ως
αντιστάθμισμα του άγχους και
της ανασφάλειας.

Πρέπει να επιβιώσει η χώρα.
Και η χώρα είμαστε εμείς.

Δε φτάνει το οικονομικό αδιέξοδο, φαλκιδεύεται και η ψυχική υγεία του
κόσμου από το διαρκές στρεσσάρισμα,
το πρεσσάρισμα και το ψυχοπλάκωμα.
18/09 12:52  CANYON
5*...
18/09 14:13  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
GOLD καλημέρα.
Μην φοβάσαι, η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, παρά τις προσπάθειες των περισσοτέρων Ελλήνων και δη των πρώτων εξ ημών.
5* για το ντουέτο
καλό ΠΣΚ
18/09 14:25  Goldmine
Καλημέρα canyon!

Σόλων, ναι, εφτάψυχη είναι αυτή η χώρα..
Δεν πεθαίνει. Μόνο ξεψυχά...
Ευχαριστίες και χαιρετισμούς
στα υπέροχα Χανιά!
18/09 16:48  anathema_g13
Στέκομαι στην απάντησή σου στην Αννίτα Gold.
Σε ένα βαθμό νομίζω ότι και οι αντοχές των μαθημένων στα εύκολα (κι εγώ μεσα) είναι λιγότερες. Δεν έχω δει βιοπαλαιστή να παίρνει xanax ας πούμε. Αντίθετα, έχω δει πολλούς και πολλές να καταφεύγουν σε αντικαταθλιπτικά ενώ δεν συντρέχουν πραγματικοί λόγοι. Δεν είναι θέμα βιοπάλης αλλά προτύπων, αισθητικής, δυτικής κουλτούρας κ.α. Εκεί καταλήγω αν και το θέμα θέλει πολύ συζήτηση. Είναι λυπηρό όμως που αυτά που βλέπαμε με τους...shrinks στις αμερικάνικες ταινίες να έρχονται στην Ελλάδα σταδιακά - μη γίνουμε έτσι...
Άντε, ψηλά το κεφάλι, όλα στο μυαλό είναι!
Καλό απόγευμα!
18/09 18:38  σεβαστη
Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας που ήταν μεγάλος πολιτικός και πολύ μπροστά γιά την εποχή του,έπεσε θύμα των κοτζαμπάσηδων και η κακοδαιμονία έφτασε ως τις μέρες μας.
Πρέπει όμως να είμαστε αισιόδοξοι
" Αύριο ξημερωνει άλλη μέρα..."
Καλό Σαββατοκύριακο.
18/09 21:40  NEWYORKER
Δεκα το ''καλο'' απο εμενα για το ''α ς μ α ''...
19/09 13:05  groyma stella
Kαλημερα σας.
Ευχομαι σε ολους ενα ομορφο Σαββατοκυριακο.
20/09 17:51  pol
Διαβάζω και ακούω πολλές φορές το "είναι στρατευμένος στο κόμμα".Μήπως αυτή η στράτευση ,με τις προαγωγές και τις αμοιβές της,είναι η αιτία των γνωστών οικονομικών δεινών;
Καλό βράδυ!
24/09 11:08  groyma stella
Kαλημερα σας.
Οικοδεσποινα??????????
24/09 12:51  ...................
Καλημερα Goldmine!
Χαθηκες...
Oλα καλα?

29/09 13:59  ...................
Mια καλημερα περασα να πω στην οικοδεσποινα που χαθηκε, μα, ας μη πεσει κατω...
29/09 15:56  Goldmine
Annita, καλησπέρα σε σένα, στη σεβαστή,
στη Στέλλα στον Pol στον anathema_g13 στο NEWYORKER και σε όλη την παρέα και τη γειτονιά. Για την απουσία ευθύνεται ένα ταξίδι στην πόλη του φωτός...Όλα καλά.
Σύντομα θα πούμε περισσότερα. Ειλικρινά, σας ευχαριστώ που περάσατε.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
30 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις