Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Στο Χ.Α. όλα είναι πιθανά
1502 αναγνώστες
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009
23:31
 
Καλό Σαββατοκύριακο, φίλες και φίλοι.
Έχουμε μια βδομάδα κιόλας να τα πούμε από δω.
Δίνω τη συνέχεια του προηγούμενου  σημειώματος για τις ιστορίες του Χ.Α.
και θα επανέλθω με στιγμιότυπα από τη Δ. Ε. Θ. και με νέα από τη συναυλία του Jose Carreraς στη Θεσσαλονίκη, "Θέατρο γης" (στις 19 του μήνα θα είναι και στο Ηρώδειο)
 που ακούγεται και στη μουσική υπόκρουση :
 
Jose Carreras (17-06-08) - " Lejana tierra mía "
 
και  επιτρέψτε μου να το απευθύνω στη σεβαστή και στη Στέλλα.
 
 
 
Στο Χρηματιστήριο όλα είναι πιθανά
 

 
Χρεόγραφο της Ανωνύμου Εταιρίας Κανναβουργείον Έδεσσα (εργοστάσιο σχοινιών) ,
με έδρα τη Θεσσαλονίκη, 1922Α ν τ ί  π ρ ο λ ό γ ο υ


Στην χρονόσφαιρα του Χ.Α. παρατηρήθηκαν ανοδικά ξεσπάσματα ακόμη και σε δικτατορίες και σε κατοχές ή όταν τα ξένα χρηματιστήρια κλυδωνίζονταν, επικίνδυνα. Φαίνεται, ιστορικά, πως η αισιοδοξία, η ψυχραιμία, η ανοιχτοματιά, η διορατικότητα και η έλλειψη άγχους είναι τα καλύτερα όπλα στη φαρέτρα του ανθρώπου των αγορών.

 Με βλέμμα διαπεραστικό και εστιασμένο στο βαθύ ορίζοντα των αγορών και όχι στη μεσοτοιχία του γραφείου του, ο μυαλωμένος επενδυτής, τοποθετημένος σε ανθεκτικές στο χρόνο μετοχές πετυχαίνει τη χρυσή τομή: να μη φοβάται τίποτα θεμελιώνοντας, ταυτόχρονα, τα αγκωνάρια του πλουτισμού του.
 


Σε κάθε εργασιακό χώρο, oι διεκδικήσεις και οι ομαδικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων κάνουν τους διοικούντες να χάνουν τον ύπνο τους, ενίοτε και τη θέση τους. «Η ισχύς εν τη ενώσει», αξίωμα που υιοθετούσαν οι παλιότεροι, κατάντησε αναχρονιστικό και παραφθαρμένο για τα νέα ήθη που αρέσκονται περισσότερο στην αποτελεσματική αλλά αμφιβόλου ηθικής μεθοδολογία του «διαίρει και βασίλευε».

Έτσι και στην ιστορική διαδρομή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου οι ηγεσίες, συχνά, δεν είχαν ούτε τις αντοχές ούτε το σθένος να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Είχαν, όμως την ευθιξία – και αυτό καταγράφεται στα θετικά – να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να παραιτούνται και μάλιστα, ομαδικά, όταν έκριναν οι ίδιοι αναποτελεσματική και ατελέσφορη την παρουσία τους.

Μολονότι, στη συνείδηση των περισσοτέρων το Χ.Α., σαφώς και δεν έχει εγγραφεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ ούτε και ως κοινωνία αγγέλων, μελετώντας κανείς την ιστορία του δεν μπορεί να μην παραδεχτεί πως σε κρίσιμες, πολιτικά και εθνικά, περιστάσεις, δόθηκαν μάχες και δρομολογήθηκαν αγώνες, μικροί ή μεγάλοι, από τους ανθρώπους του χώρου, που ήξεραν να διεκδικούν με μαχητικότητα και επιμονή τα αιτήματά τους επιδιώκοντας την εξυγίανση και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Για του λόγου το αληθές, το υπόμνημα  που συνέταξαν σε μια οριακή στιγμή 83 απελπισμένοι χρηματιστές και μεσίτες, λίγο πριν τη δικτατορία του 1936, έγινε αιτία για την παραίτηση δύο προέδρων του Χρηματιστηρίου, τη διάλυση δύο χρηματιστηριακών Επιτροπών, σύσσωμων και το σημαντικότερο, οδήγησε στη μεσομακροπρόθεσμη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος .

Το αξιοσημείωτο είναι πως ο ρους του Χρηματιστηρίου δεν επηρεάστηκε ούτε και τότε από τα καταλυτικά δομικά και οργανωτικά προβλήματα, που έπλητταν τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του, προς επίρρωση της άποψης πως το Χ.Α. δε συμβαδίζει με τα γεγονότα αλλά τα προεξοφλεί, τα αφήνει πίσω και κινείται ασταμάτητα, όπως το νερό στο ορμητικό ποτάμι που συχνά, κινείται υπόκωφα και αθόρυβα, στη δική του απρόβλεπτη ρότα.

Έχει παρατηρηθεί πλειστάκις, μάλιστα, στο ιστορικό παρελθόν, ανοδική έκρηξη στο Χρηματιστήριο, σε εποχές που το δημοκρατικό πολίτευμα βρισκόταν σε δοκιμασία και η χώρα σε πολιτική αστάθεια, όπως καταγράφεται στη συνέχεια, ενώ αντίθετα, συνέπιπτε, σε περιόδους πολιτικής σταθερότητας, να σημειώνει πτωτική πορεία.
 

 
Άνω εικόνα: Μετοχή της Ανώνυμης Παγοποιητικής Εταιρίας Πατησίων, 1922
Κάτω εικόνα: Συλλαλητήριο των εργαζομένων του Συλλόγου εργαζομένων Πάγου, 1937
Π α ρ α ι τ ή σ ε ι ς  δ ύ ο  π ρ ο έ δ ρ ω ν  τ ο υ  Χ. Α.

Άστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Λάζαρος Κριεζής εκείνο τον Ιούλιο του 1936, μόλις πήρε στα χέρια του το υπόμνημα των επαγγελματιών του χρηματοοικονομικού χώρου, μεσιτών και χρηματιστών, κυρίως. Θεώρησε πως τον έθιγε προσωπικά η διατύπωση των αιτημάτων τους και καθώς ήταν εγωκεντρικός και ευερέθιστος χαρακτήρας πήρε αρνητική στάση, χαρακτηρίζοντας τα αιτήματα ως «νεωτεριστικά και υποδαυλιζόμενα από κομμουνιστικές ιδεολογίες».

Τα αιτήματα, ωστόσο - αναφέρουν οι ιστορικές πηγές - δεν έκρυβαν πολιτικές σκοπιμότητες αλλά κρίνονταν απαραίτητα για την επιβίωση των ανθρώπων του χώρου και του ίδιου του θεσμού. Άλλο αν η αναγκαιότητα της επιβολής τους, τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν είχε γίνει, ακόμη, συνείδηση στους αρμόδιους κυβερνητικούς και τραπεζικούς παράγοντες με αποτέλεσμα τα μέτρα να ισχύσουν μετά από κάποια χρόνια.


Δεν έμενε άλλη επιλογή στον πρόεδρο του Χ.Α. από την παραίτηση. Επινόησε, λοιπόν, μια εύσχημη δικαιολογία και αποχώρησε. Στην «ηρωική έξοδο», για λόγους αλληλεγγύης, τον ακολούθησαν και όλα τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Χ.Α.

Η διάδοχος κατάσταση στην ηγεσία του Χ.Α. απαρτίστηκε από άτομα που είχαν πρωτοστατήσει στη σύνταξη του υπομνήματος, με επικεφαλής το χρηματιστή Χρήστο Περσάκη. Η εκλογή τους έγινε στις 17 Αυγούστου 1936, λίγες μέρες μετά την κήρυξη της δικτατορίας Μεταξά, στις 4 Αυγούστου 1936.

Η εποχή που ακολούθησε για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, υπήρξε ευνοϊκή, με σταθερή άνοδο στις τιμές των χρηματιστηριακών αξιών και τονωμένη την ψυχολογία του χρηματιστικού κόσμου. Αξιοσημείωτο είναι πως το Χ.Α, σε σχέση με τα διεθνή χρηματιστήρια αυτονομήθηκε για αρκετό καιρό και ακολουθούσε συνεχή, ανοδική πορεία, σε αντίθεση με τα ξένα, όπου η εικόνα ήταν νευρική, χαλαρή και άστατη.

Οι τιμές των μετοχών στην Ελλάδα παρουσίασαν αύξηση μέχρι 16% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, το 1935. Τα δάνεια σε χρυσό είχαν αύξηση, επίσης, κατά 15% και τα δάνεια σε δραχμές κατά 13%, περίπου.

 

Εκφώνηση πολιτικού λόγου σε μπαλκόνι. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της
πολιτικής ζωής της εποχής. Φωτογραφικό αρχείο ΕΛΙΑ


Με ζήλο και μεράκι η νέα Επιτροπή επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στην επεξεργασία των αιτημάτων του υπομνήματος, που εξετάστηκαν σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις. Παράλληλα, νέο συμπληρωμένο και μακροσκελές υπόμνημα υποβλήθηκε, στις 18 Σεπτεμβρίου,, στον υπουργό Οικονομικών. Άκαρπες, όμως, αποδείχτηκαν οι τόσες προσπάθειες, αφού κανένας αρμόδιος «δεν έτεινε ευήκοον ους» στα προβλήματά τους.

Χαρακτηριστική είναι η απειλητική απάντηση που έδωσε, από τηλεφώνου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ανδρέας Χατζηκυριάκος στο νέο πρόεδρο του Χ.Α., δηλωτική του απολυταρχικού καθεστώτος: «Σήμερον, έχω τοιαύτας ασχολίας ώστε να μη δύναμαι να ασχοληθώ περί των αιτημάτων του υπομνήματος». Και σε τελική ανάλυση συμβούλευε τους χρηματιστές να εξακολουθούν να τηρούν τους υπάρχοντες νόμους και να εκπληρώνουν με ακρίβεια τις υποχρεώσεις τους διότι: «οι παραβάται θα τιμωρηθούν αμειλίκτως»!

Η απάντηση, πλην της τρανταχτής απειλής, δήλωνε και παντελή άγνοια για την κατάσταση της χρηματαγοράς. Ο νέος πρόεδρος, εμφανώς, απογοητευμένος ακολούθησε, παρομοίως, το δρόμο της παραίτησης, στις 12 Ιανουαρίου του 1937, μαζί με όλη την Επιτροπή.

Κατακλείδα στο θέμα θα αποτελέσει η σχετική ανακοίνωση που τοιχοκολλήθηκε στην αίθουσα των Συνεδριάσεων του Χρηματιστηρίου:

«Παραιτούμεθα, διότι παρήλθε άνευ αποτελέσματος το χρονικό όριο το οποίον έταξεν εις εαυτήν η Επιτροπή δια την επίτευξιν των γνωστών αιτημάτων των συναδέλφων χρηματιστών».

Συνεχίζεται την επόμενη Παρασκευή…


 

Οι ιστορικές εξελίξεις στο Χ.Α. έχουν καταγραφεί στο λεύκωμα:

Αγώνας Ευθύνης,

Σωματείον Χρηματιστηρίου Αθηνών

 
 
 
Εσωτερικό τράπεζας με θυρίδες, στα χρόνια του μεσοπολέμου

 

 

 

Σχόλια

12/09 00:31  PREMIUM

Καλησπέρα !

Πάνω που θάβαζα...πεντάστερο για να δω αν καταχωρείται και σε...κλεισταίς θύραις !

Και ω της συμπτώσεως ! :-)
12/09 00:36  Goldmine
Καλησπέρα.
Με ή χωρίς πεντάστερο
άσπονδοι και μη
καλοδεχούμενοι οι "Φίλοι" .
12/09 00:37  PREMIUM
Τελικά όπως και στη...ΖΩΗ, όλα είναι πιθανά !
12/09 09:07  groyma stella
Καλημερα σας. Οικοδεσποινα οπως παντα αψογη. Ευχαριστω πολυ για την αφιερωση. Ευχομαι ενα ομορφο Σαββατοκυριακο.
12/09 14:49  pol
Καλό Σαββατοκύριακο στην παρέα!
Κρύβει τόνους αισιοδοξίας το σημερινό πόνημα,Χρυσαφένια φίλη!Έτσι θέλω να πιστεύω,ο αφελής! Κατά τα άλλα ευεργετικές βροχές και πρώιμος σαλιγκαροπόλεμος!
12/09 17:34  σεβαστη
Καλησπέρα, χαίρομαι,και θα το ξέρω στο μέλλον.
Βρέχει ατελείωτα ,αλλά η μυρουδιά του ζεστού χώματος,(όσο έχει μείνει ακάλυπτο),όταν πέφτει πάνω του η βροχή είναι μεθυστική.
12/09 18:33  Goldmine
Φθινοπωρινά "σουλάτσα" με άρωμα από πρωτοβρόχια (σεβαστή yes!)
μας βγάζουν σαν τα σαλιγκάρια απ΄ τα καβούκια μας (Πολ yes!)
για να απολαύσουμε ωραία το
Σαββατοκύριακο(Στέλλα yes!)
Ευχαριστώ σας, για τo μυριστικό, σα νοτισμένο χώμα αγέρι που φέρνετε στο e -σπιτικό μου και χαίρομαι την καλή μας παρέα!
Καλό Σαββατόβραδο σε όλους!

12/09 18:35  jerri
Καλησπέρα στην καλή παρέα.
Το κεράκι με χρονολογία 1999 μας ταιριάζει καλύτερα...
12/09 19:29  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
καλησπέρα Εύα
Καταπληκτικός ο Καρέρας κι αξιοσημείωτη η ρομαντική ματιά σου στα του αρχαίου ΧΑΑ.
Καλό ΣΚ!
12/09 20:00  Goldmine
"Δυο παλικάρια απ' τα Χανιά
μπήκαν στο στέκι μας αργά,
μπήκαν στο στέκι σαν καλή παρέα
κι είχανε και τα δυο σεβντά
κι ήπιαν δυο θάλασσες ρακιά
σα νάτανε στο Κουμ Καπί παρέα":-)

Καλώς μας ήρθατε Γιάννη και Σόλωνα!

12/09 20:09  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
...ή καλύτερα Κουμ Καπί. Πάντως ήταν σύμπτωση. Δεν πετάμε παρέα, αλλά ίσως αγαπάμε παρέα...
12/09 20:21  Goldmine
Βέβαια, Σόλων...μπέρδεμα με το Topkapı Saray της Πόλης:-)
Κατά τα άλλα...αξίζει να αγαπάτε
και να αγαπάμε
γιατί τείνει να υποκατασταθεί το
κορυφαίο συναίσθημα, η πεμπτουσία
της ύπαρξης, από την έφεση για το
κέρδος και το συμφέρον...
13/09 22:29  PREMIUM

Για σένα gold "κάτι" σε...διαφορετικό ύφος !

http://www.youtube.com/watch?v=fjnUs7vFGzE&feature=related
16/09 09:46  groyma stella
Kαλημερα σε ολους.
16/09 11:51  ...................
Καλημερα!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
22 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις