Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Το βιβλίο της ανησυχίας
2662 αναγνώστες
Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009
19:02

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δευτέρα 31 Αυγούστου

 

Ώρα για απογευματινό καφεδάκι και κουβεντούλα....

 

Καλώς ήλθατε,

 

 ευχές  στην μπλογκογειτονιά,

 

και προεόρτια για καλή πρωτομηνιά και έναρξη "καλοκαιρινού"  φθινοπώρου αύριο.

 

Προπομπός και η σημερινή ψιχάλα ...Ψυχία βροχής για στεγνές  ψυχές...

 

Καλώς ανταμωθήκαμε με   ανανεωμένες  δυνάμεις και ψυχικά αποθέματα  

 

για  φρέσκιες δημιουργίες, μικρές και μεγάλες χαρές και με ό,τι  καλό

 

αναπαύει  την εσωτερική μας  προδιάθεση.

 

Είθε να ρέουν τα θετικά και τα ευχάριστα  σαν τον καταρράκτη της εικόνας,  μέλι και  γάλα ευδαιμονίας, όπως στην αρχαία Εδέμ. Και να χτυπούν οι καρδιές γερές και αναζωογονημένες στο ρυθμό του παλλόμενου κύματος που ξυπνάει τη βουή της ζωής  - θάλασσας στο κύτταρο - κοχύλι του καθενός που μόλις επέστρεψε ή που δεν επέστρεψε γιατί κάθε επιστροφή προϋποθέτει και μία αναχώρηση.

 

Και αναχωρητές δεν είναι πια όσοι  επιλέγουν να ζήσουν σα στηλίτες ή φεύγουν για την έρημο του Άγίου Όρους και τα μοναστήρια του Θιβέτ  αναζητώντας τη βαθύτερη φώτιση. Αναχωρητές της ζωής  γίνονται κι όσοι αρνιούνται συνειδητά να ακολουθούν το ρεύμα, μπουχτισμένοι από τον πολιτισμό του περιττού, του κατευθυνόμενου, του δήθεν, του  παράλογου.

 

 Ασφαλώς και θα θυμάστε το μότο στο έργο του Χεμινγουέι "Για ποιον χτυπά η καμπάνα"  στίχος δανεισμένος από ένα ποίημα του Άγγλου εκκλησιαστικού ποιητή  Τζον Νταν, που έγραφε:

 

"Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί. Καθένας μας είναι κομμμάτι της θάλασσας, συνέχεια της στεριάς. Γι΄ αυτό όταν ακούσεις την καμπάνα να χτυπά μη ρωτάς "για ποιον χτυπά". "Χτυπά για σένα". Στίχοι  καίριας προειδοποίησης για το μέλλον που έγινε παρόν  και είναι ήδη παρελθόν.

 

Μπορεί η καμπάνα της πυρκαγιάς να χτύπησε πένθιμα φέτος για την τραγωδία στο  Μαραθώνα και τα όμορα προάστια.  Για μας χτύπησε...Περισσότερο για τις πυρκαγιές που  μαίνονται στο "αστρικό πεδίο" της ανασφάλειας του μέλλοντος που σε ωθεί να  ψελλίζεις: "Μακάριοι οι αγαθοί τη καρδία"...Οι μόνοι που  μένουν ατάραχοι κι απρόσβλητοι απ΄τους ιούς της κακοδαιμονίας μας...

 

Ακούμε να λέγεται, συχνά , πως  όταν η πυρκαγιά φτάνει στην αυλή του γείτονα  θα απειλήσει και το δικό μας σπίτι. Και το χειρότερο: "Των οικιών  ημών εμπιπραμένων ημείς άδωμεν". (Την ώρα που τα σπίτια μας καίγονται εμείς τραγουδάμε)...Ή περί άλλων τυρβάζομε (ή για άλλα νοιαζόμαστε). Ή σφυρίζουμε κλέφτικα και αδιάφορα. Γιατί η αδιαφορία  εξαπλώνεται χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του ενδιαφέροντος  ανθρώπου προς άνθρωπο.

 

Αλλά το χειρότερο "πυρ" είναι αυτό που κατατρώγει τα σωθικά και πυρπολεί το μυαλό  με την αδιόρατη  ανησυχία της ουράς του σκυλιού που ποτέ δεν στέκεται και κάνει κύκλους γύρω απ΄ τον εαυτό της.

 

Απομακρυνόμενοι ολοένα και περισσότερο από την πρωταρχική επιδίωξη που  είναι η ευδαιμονία "το εύδαιμον" (αρετή κατά το Σωκράτη και όλους τους φιλοσόφους. Πλάτων: ευδαιμονία = σοφία, ανδρεία, σωφροσύνη,  Αριστοτέλης: ευδαιμονία = άσκηση διανοητικών και ηθικών αρετών,  Επικούρειοι: ευδαιμονία = ηρεμία, αταραξία, ψυχική γαλήνη κτλ.) περιορίσαμε  το οπτικό μας πεδίο στα στενά πλαίσια μιας αδηφάγου επιβίωσης και στις στείρες διεκδικήσεις μιας ατέρμονης, υπερτροφικής αλυσίδας βιοτικών αγαθών που ξέρει να τυλίγεται απειλητικά γύρω απ΄ το λαιμό μας και τη "φουκαριάρα" την τσέπη μας.

 

Η αγορά έχει την προδιάθεση να διευρύνει τις ανάγκες των καταναλωτών της μέχρι το άπειρο, δημιουργώντας νέα δεδομένα στέρησης  και φτώχειας. Κανείς δε σε βοηθά να ισορροπήσεις ανάμεσα στο περιττό και το αναγκαίο . Όταν το μόνο κριτήριο είναι το παντοδύναμο κέρδος που διογκώνει  την αδιαφορία του ανθρώπου για τον άνθρωπο.

 

Η λέξη "ανησυχία" με κράτησε προσηλωμένη στο ογκώδες  "Βιβλίο της ανησυχίας" του Πορτογάλου  Πεσσόα  που πρόσφατα μου συνέστησαν. Θεωρείται σαν ένα κείμενο - κλειδί για τον 20ο αιώνα και κυκλοφόρησε το 1982, μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες. Ο Πεσσόα, δεσπόζουσα φυσιογνωμία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, πέτυχε την υπέρβασή του  χτίζοντας και θωρακίζοντας την προσωπική του ευδαιμονία.

 

Για να πετύχει μια ουσιαστική κατάκτηση θέλει θρησκευτική προσήλωση στο όνειρο, σχεδιασμό και απεμπόληση κάθε μελίρρυτης Σειρήνας.

 

 Απλή επιδίωξη ή προφητικός ο λόγος του πρωταγωνιστή  Μπερνάντο Σουάρες στον επίλογο του βιβλίου του;

 

"Μια μέρα ίσως καταλάβουν πως εκπλήρωσα,

όπως κανένας άλλος, το εγγενές μου καθήκον

να ερμηνεύσω ένα κομμάτι του αιώνα μας…"

 

Σεπτέμβρη, καλώς όρισες !

 

 

 

 

 

Σχόλια

31/08 23:12  Usοund
Αφού δεν μπαίνει κανείς, ας πω μια καλησπέρα στη χρυσοδέσποινα!
01/09 09:29  groyma stella
Καλημερα σε ολους καλο μηνα.
01/09 12:01  pol
Καλημέρα Χρυσαφένια και καλό μήνα!
Οι ωραιότερες εικόνες ,μετά το πέρας του καλοκαιριού,είναι του φθινοπωρινού δάσους!Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα χρηματιστηριακά άδυτα.
01/09 13:09  cell
Ο ευδαίμων έχων ευ διακείμενο το…δαίμονα
(θεό, πεπρωμένο,ή …πονηρό πνεύμα)
τελεί εν ευτυχία…
Το ερώτημα είναι σε τι "θεό" πιστεύουμε.

"Κανείς δε σε βοηθά να ισορροπήσεις ανάμεσα στο περιττό και το αναγκαίο ."

Ανηφορικός και κακοτράχαλος ο δρόμος της Αρετής...γυμνάζει και το πνεύμα και το σώμα
ελαχιστοποιώντας τα περιττά...

Καλό μήνα!...
01/09 13:59  Goldmine
Kαλημέρα σας φίλη και φίλοι και μήνα γόνιμο κι αποδοτικό σαν τις οπώρες της εποχής...

Στα άδυτα του φθινοπωρινού δάσους, λοιπόν, Πολ - χρηματιστηριακού και μη -
και στο δρόμο της Αρετής, cell
*ΕΥΤΥΧΙΑΝ ΕΥΧΟΥ*.
(Να ευχόμαστε ευτυχία. Δελφικό Παράγγελμα)
και δόξα τω Θεώ...
http://www.youtube.com/watch?v=CnLG_1Ja6f0
01/09 14:03  cormorano
Καλημέρα σε όλους τους φίλους!
Χαθήκαμε...
Kαλό μήνα!
01/09 15:57  ...................
Kαλησπερα, και καλο μηνα σε ολους!
01/09 17:15  Goldmine
Στην Αννίτα μας και τον κορμοράνο που επενέκαμψαν μετά από θερινή αποχή εύχομαι καλή και ήπια προσαρμογή με το νέο μήνα και όλα να τους πάνε ευνοϊκά...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
29 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις