Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Της λίρας τα καμώματα...
1465 αναγνώστες
Σάββατο, 8 Αυγούστου 2009
13:26

Φίλες και φίλοι

καθώς οδεύουμε στην κορυφαία βδομάδα των ελληνικών διακοπών του Δεκαπενταύγουστου, στέλνω φιλικούς χαιρετισμούς σε όλους τους επσκέπτες και την τακτική μας παρέα και τις θερμότερες ευχές μου για αξιοποίηση των διακοπών σας με τον καλύτερο τρόπο και για ταξίδια με ασφάλεια και υγεία.

Θα μένουμε σε επαφή και από δω, κατά το δυνατόν και για όσους απολαμβάνουν την Αυγουστιάτικη Αθήνα - μου έλεγε φίλη που μένει στο Λονδίνο - είναι σαν να κάνουν κι αυτοί  διακοπές, καθώς είναι άδεια, αξιαγάπητη κι έχει εναλλακτικές επιλογές για πολιτιστικές εκδηλώσεις και  τις ωραίες εξόδους του Αυγούστου.

Να περάσετε αξέχαστα και να γεμίσετε τις μπαταρίες για τη νέα σεζόν! Χρειάζονται μεγάλα αποθέματα αυτά που μας περιμένουν!

Δίνω, ως συνήθως και από δω το άρθρο για τους επισκέπτες που δεν το είδαν στο capital.

Καλό Δεκαπενταύγουστο!

 

 Της λίρας τα καμώματα...


 


Ε ι σ α γ ω γ ι κ ά

Ο μαραθώνιος της χρυσής λίρας στη χώρα μας, από την εποχή της κατοχής, καθώς ακουμπά σε τρεις δεκαετίες (απ΄ τη δεκαετία του ΄40 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄60) και σχετίζεται με όλα τα τραγικά για τον τόπο ιστορικά γεγονότα (πολεμικά, πολιτικά καθώς και με τις δραματικές εξελίξεις του Εμφύλιου σπαραγμού) αποτελεί κεφάλαιο μοναδικής ιστορικής και οικονομικής σημασίας για τον τόπο.

Σε τρία άρθρα (μαζί με το σημερινό) επιχειρήθηκε η χρονολογική παράθεση οικονομικών στοιχείων για τη νευρική συμπεριφορά και τη φρενήρη πορεία των χρυσών νομισμάτων, κατά την τριετία από το 1945 μέχρι το 1948.

Συνεχίζουμε και σήμερα την αναδρομή στους πιο ενδιαφέροντες σταθμούς της ιστορίας της «χρυσής λίρας» από την άνοιξη του 1946 μέχρι τα τέλη του 1948.

Είναι εμφανές πως η ΤτΕ στην προσπάθειά της να χαλιναγωγήσει την κατάσταση, που ξέφευγε από κάθε έλεγχο, πειραματίστηκε λαμβάνοντας, συχνά, μέτρα ατελέσφορα και σπασμωδικά, όπως και το τελευταίο εδώ, που ανακοινώθηκε στις 22 Μαρτίου. Κανείς, όμως δεν μπορεί να την κατηγορήσει για αδιαφορία και αδράνεια. Κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα σε έναν κυκεώνα από αντιξοότητες και, εναλλακτικά, επέβαλε δραστικά μέτρα για την πάταξη της κερδοσκοπίας.

Το τελευταίο μέτρο που προσπάθησε να επιβάλει η ΤτΕ, δηλαδή η ονομαστικοποίηση στην πώληση χρυσών λιρών, δια μέσου του Χρηματιστηρίου, απαιτούσε τη διενέργεια της συναλλαγής αυτοπροσώπως από τους αγοραστές και την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας για την παραλαβή των λιρών. Σύντομα, όμως, εγκαταλείφτηκε και αυτό ως αναποτελεσματικό.

                                                                    Αθήνα, 1948


«Χ ρ υ σ έ ς»   η μ ε ρ ο μ η ν ί ε ς


24 Μαΐου 1946: Η ΤτΕ ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο πως η αγοραπωλησία χρυσών λιρών θα γινόταν στο εξής μόνο από το κατάστημα της. Τιμή πώλησης για την πρώτη μέρα ορίστηκαν οι 130.000 και τιμή αγοράς οι 125.000 δραχμές, τιμές που διατηρήθηκαν μέχρι τις 3 Ιουνίου.

4 Ιουνίου: Νέα πτώση της τιμής παρουσιάστηκε, στις 118.000 δραχμές (αγορά) και 120.000 (πώληση). Εφόσον, βέβαια, δεν μπορούσε ο καθένας να είναι σίγουρος πως θα αποκτούσε τις λίρες που ζητούσε από την τράπεζα, επόμενο ήταν να φουντώσει πάλι η «μαύρη αγορά».

Καινούριο σύστημα εφάρμοσε τότε η ΤτΕ. Μέσα στο ίδιο πρωί άλλαξε, επανειλημμένα, τις τιμές ώστε οι τυχεροί που είχαν εφοδιαστεί με δελτία προτεραιότητας να μη γνωρίζουν την τιμή πώλησης την ώρα που θα ερχόταν η σειρά τους να πουλήσουν μπροστά στο ταμείο.

11 Ιουνίου: Η τράπεζα όλο το πρωί πουλούσε από 10 χρυσές λίρες σε κάθε άτομο με την επίδειξη της ταυτότητας.
Οι τιμές που ορίστηκαν ήταν:
Το πρωί: 130.000 με 132.000 δραχμές
Στις 11:30: 135.000 με 137.000 δραχμές
Στις 12:15 130.000 με 132.000 δραχμές, πάλι.
Στην ελεύθερη αγορά η τιμή διαμορφωνόταν κοντά στις 142.500 δραχμές.
 

 


 
                                     Τίτλος μετοχής Εταιρίας Ξύλου της Σόφιας αξίας 100 leva, με την ελληνική
                                                   ονομασία ΡΟΔΟΠΗ και με ωραία ξυλόγλυπτα σχέδια


Από τον Τύπο πληροφορούμαστε πως ο βουλευτής Αλ. Βαμβέτσος, σε επερώτησή που κατέθεσε στη Βουλή, χαρακτήριζε ως άστοχα, αντιψυχολογικά και σπασμωδικά τα μέτρα του υπουργού Συντονισμού Στ. Στεφανόπουλου, που προκαλούσαν αδικαιολόγητο κλονισμό της πίστης προς το εθνικό νόμισμα.
Μετά από λίγες μέρες, ωστόσο, φάνηκε πως δεν είχε δίκιο ο βουλευτής.

19 Ιουνίου: Η λίρα στην Ελεύθερη Αγορά αγοραζόταν 134.000 και πουλιόταν 135.800. Έτσι την επόμενη μέρα ελάχιστοι αγοραστές προσήλθαν στην ΤτΕ, λόγω της ελάχιστης διαφοράς των τιμών μεταξύ τράπεζας και Ελεύθερης Αγοράς.

28 Ιουνίου: Οι δυο τιμές, της Τ τ Ε και της Ελεύθερης Αγοράς είχαν σχεδόν ταυτιστεί (134.000 – 135.000 δραχμές της τράπεζας και 133.100-135.300 της Ελεύθερης Αγοράς).

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίοου 1947, η λίρα παρέμεινε σ΄ αυτά τα επίπεδα οπότε η τράπεζα αποφάσισε να σταματήσει την πώληση χρυσών λιρών στο κατάστημά της. Όπως ανακοινώθηκε, στο εξής, οι συναλλαγές θα γίνονταν μόνο μέσω του Χρηματιστηρίου.

Την ίδια μέρα, ύστερα από κυβερνητική εντολή, απαγορεύτηκε στους αργυραμοιβούς και τους πλανόδιους η αγοραπωλησία χρυσών νομισμάτων, χαρτονομισμάτων και συναλλάγματος. Άμεση δε συνέπεια της απαγόρευσης ήταν η αύξηση της τιμής κατά δέκα μονάδες, στη «μαύρη αγορά».

Η τράπεζα με τις καθημερινές μικροπωλήσεις της στο Χρηματιστήριο δεν μπόρεσε να επαναφέρει την τιμή στο επίπεδο των 135.000 δραχμών, προφανώς, λόγω εξαντλήσεως των αποθεμάτων της σε χρυσό.

 

 


 
                                     Τίτλος μετοχών της Ινδικής Εταιρίας Ζάχαρης


 
18 Φεβρουαρίου 1947: Δημοσιεύτηκε η είδηση πως η Τ τ Ε με τη μεσολάβηση της Τράπεζας της Αγγλίας αγόρασε από την Τράπεζα των Ινδιών 25.000 χρυσές λίρες, που θα πληρώνονταν με ράβδους χρυσού μαζί με τα έξοδα νομισματοποιήσεως. Συμπληρωματικά, αναγραφόταν πως η τιμή κτήσης κάθε χρυσής λίρας υπολογιζόταν στις 43.000 - 44.000 δραχμές.

22 Φεβρουαρίου: Η αγορά δεν επηρεάστηκε από την παραπάνω είδηση και έτσι η λίρα διαπραγματευόταν προς 138.500, ρυθμιζόμενη με μικρές πωλήσεις της Τ τ Ε.

12 Μαρτίου: Παρά τις ειδήσεις για την επικείμενη παροχή οικονομικής βοήθειας από την Αμερική και τις πωλήσεις της τράπεζας η λίρα στην ελεύθερη αγορά κρατιόταν σταθερά στο επίπεδο των 140.000 μέχρι την εξαγγελία του δόγματος Τρούμαν .

14 Μαρτίου: Η λίρα διακυμάνθηκε μεταξύ 137.000 - 138.000 δραχμές και στις 21 Μαρτίου έπεσε στις 126.000.Τότε η τράπεζα όρισε τιμή τις 124.000, δραχμές η οποία και διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του 1947, χωρίς να σημαίνει αυτό πως διέθετε σε αυτή την τιμή τις λίρες που πουλούσε.
1 Ιουνίου: Η τιμή είχε επανέλθει στις 135.000 δραχμές, όπου κρατιόταν με μικροδιακυμάνσεις μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
Τότε, εξαιτίας μεγάλης ζήτησης από τη Θεσσαλονίκη, υψώθηκε κατά δέκα μονάδες, λόγω σοβαρών συρράξεων και δυσμενών, εσωτερικών εξελίξεων:
«Η συνάρτηση των ενδοελληνικών πολιτικών αντιθέσεων με τις διεθνείς εντάσεις, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των δύο μεγάλων δυνάμεων που ανέκυψαν μετά το B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Η.Π.Α. και Ε.Σ.Σ.Δ.), προώθησε την πορεία εμπλοκής της χώρας στον αναδυόμενο Ψυχρό Πόλεμο. Η εξαγγελία του δόγματος Τρούμαν, το Μάρτιο του 1947, σηματοδότησε την πρόσδεση της χώρας στο αμερικανικό άρμα και στο διαμορφούμενο δυτικό συνασπισμό, που σκοπό είχε την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κομμουνισμού σε παγκόσμια κλίμακα. Η παροχή εκτεταμένης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, που προέβλεπε το σχέδιο Μάρσαλ, δημιούργησε νέα δυναμική στο χώρο της οικονομίας και της πολιτικής μετά το 1948. Η διεθνής απομόνωση στην οποία περιήλθε η κομμουνιστική ηγεσία, μετά το κλείσιμο των συνόρων της φιλικής ως τότε Γιουγκοσλαβίας του Τίτο, υπογράμμισε τα αδιέξοδα της βαλκανικής πολιτικής του Κ.Κ.Ε. και συνέβαλε στην κυβερνητική επικράτηση». (Ελλάδα Εμφυλίου, 1945-50, Κοινωνία Οικονομία, Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο, Ι.Μ.Ε).


 
                                  Μετοχή της Γιουγκοσλαβίας, σε χρυσή εκτύπωση
 

Η ανησυχία που δημιουργήθηκε από την παραίτηση της κυβέρνησης Μαξίμου, τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, έφερε τη λίρα στις 162.000.

Ακολούθως, με επανειλημμένες επεμβάσεις της, η τράπεζα μείωσε την τιμή, μέχρι τις 145.000, όπου κυμαινόταν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου..

Αρχές Οκτωβρίου: Η τιμή ξεπέρασε τις 150.000 για να φτάσει, στις 30 Οκτωβρίου, στις 185.000 δραχμές και στο τέλος του 1947 να υπερβεί τις 200.000 (πάντα στην Ελεύθερη Αγορά γιατί στο Χρηματιστήριο από τις 24 Μαΐου 1946 μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 1948 καμιά συναλλαγή χρυσών νομισμάτων δεν έγινε).

24 Νοεμβρίου: Η λίρα είχε τιμή 180.000 δραχμές και ο συντάκτης της χρηματιστηριακής στήλης στην εφημερίδα «Το Βήμα» έγραφε: «Η διατήρηση στα αδικαιολόγητα αυτά επίπεδα αποδίδεται στο ότι δεν προσέλαβε ακόμη την οριστική του μορφή το σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η βοήθεια θα ερχόταν από την Ουάσιγκτον μετά την έγκριση του σχεδίου. Και διότι καθυστερεί η έκδοση αδειών εισαγωγής προς τους δικαιούχους που θα ανάγκαζε τους εισαγωγείς να πουλήσουν χρυσές λίρες για να πληρώσουν το συνάλλαγμα προκειμένου να κάνουν εισαγωγές».

1 - 10 Ιανουαρίου 1948: Το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, η τιμή της λίρας εκτοξεύτηκε στα ύψη και κυμάνθηκε μεταξύ 203.000 και 236.000 δραχμών.

Αρχές  Σεπτέμβρη
, επίσης, παρόμοια ακραία διακύμανση (206.000 - 233.000 δραχμές) προξένησε ζημιές στους κερδοσκόπους, λόγω έλλειψης ρευστότητας.
 


3 Δεκεμβρίου: Επαναλήφθηκε η διαπραγμάτευση της λίρας στο Χρηματιστήριο, οπότε και σημειώθηκε τιμή κλεισίματος στις 219.000 δραχμές.

31 Δεκ. 1948: Η τιμή κλεισίματος διαμορφώθηκε στις 229.000.

Συνεχής και μεθοδική υπήρξε η παρέμβαση της τράπεζας, όλο το έτος, με σταθερή επιδίωξη τη συγκράτηση της τιμής κάτω από τις 230.000 δραχμές. Οι δοσοληψίες, μάλιστα, γίνονταν από χρηματιστές, που δεν διαπραγματεύονταν τις λίρες στην αίθουσα του Χ.Α. κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αλλά στα γραφεία τους. Δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις χρησιμοποίησης από την τράπεζα ανεπίσημων χρηματιστικών γραφείων, για λόγους τακτικής.

 


 
                        Τίτλος βουλγαρικής μετοχής του 1948, (με ωραία διακοσμητική μπορντούρα)


 
Περισσότερα στοιχεία για την Ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου
θα βρείτε στο λεύκωμα:
Αγώνας Ευθύνης
Σωματείον Χρηματιστηρίου Αθηνών


 

 

Σχόλια

08/08 17:40  geokalp
πολύ ωραίο gold!
καλό υπόλοιπο!

08/08 18:03  cormorano
Καλησπέρα σε όλη τη μπλογκογειτονιά!

Πολύ ωραίο!
Complimenti davvero Signora!
09/08 14:10  ...................
09/08 14:24  ...................
09/08 14:31  PREMIUM

Τη φτάσαμε και την...ξεπεράσαμε την Αμέρικα από...ΤΟΤΕ, annita ! :-)

http://www.youtube.com/watch?v=B6Z_OrPxutQ

Το διαπίστωσα ιδίοις...όμμασι ! :-)
09/08 16:14  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
GOLD, καλά μπανάκια
CORMORANO
εσένα δεν σου λέω καλά μπανάκια αλλά καλές δουλειές αφού εμείς 'φχαριστιόμαστε τη θάλασσα όταν φεύγουν οι μάζες των άτυχων αθηναίων...
10/08 12:39  Goldmine
Στέλνω την καλημέρα μου με το μελτεμάκι του
Αιγαίου σε όλη την καλή γειτονιά και τους φίλους επισκέπτες.
@geokalp ξέρω πως έχεις άποψη για τα θέματα της αρθρογραφίας μου και η γνώμη σου μετράει. Thanks!
@cormorano τι νέα από την Κρήτη; Πώς πάει η τουριστική σεζόν του Αυγούστου;
Στην Καλλονή υπάρχει πληρότητα στα ξενοδοχεία από ξένους. Και οι ντόπιοι επισκέπτες δεν είναι λίγοι αυτές τις μέρες.
@Αννίτα μας, στη Σαλονίκη και στον jerry, βεβαίως μια φιλική καλημέρα!
@Πρεμ, θέλουμε φωτογραφίες και νέα <στο πιάτο> από το Χρηματιστήριο της Νεας Υόρκης. Πετάξου και μέχρι εκεί...
@Σόλων, των Χανίων...φχαριστιόμαστε και αντευχόμαστε!
Καλό μεσημέρι, με υγεία και χαρά για όλη την ομήγυρη!


10/08 20:30  cormorano
Καλησπέρα σε όλους !

Χρυσοδεσποινα όχι πολλά πράγματα...
Στη αρχή φαινόταν διαφορετικά... Αρχή Ιουλίου καταλάβαμε όλο το παιχνίδι...

Annita,
πολλά... μα παρα πολλά λένε τα τραγούδια σου!

ΣΟΛΩΝ,
σ’ ευχαριστώ ! Θα τα πούμε σύντομα

Καλά να περνάτε όπου ναι αν είστε !
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
18 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις