Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Στο γιαλό κάνει φουρτούνα
1508 αναγνώστες
Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2009
12:13

 

 

 

  

 

Πέμπτη 23 Ιουλίου

 

 

Στο γιαλό κάνει φουρτούνα απ΄ τα εποχικά μελτεμάκια αλλά  η δύναμη της απόδρασης του καλοκαιριού δημιουργεί ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο έλξης  γύρω απ΄ τα κουρασμένα κορμιά και τα καμένα μυαλά των θλιμμένων στρατιωτών της καθημερινότητας και της άλλης σύγχρονης  διάστασης που λέγεται εικονική πραγματικότητα της θάλασσας του διαδικτύου.

 

Στρατός ρουτίνας οι ταλαίπωροι της τερατούπολης,  δουλοπρεπώς παραταγμένοι όλο το χρόνο σε μισητές  ουρές στα  λεωφορεία των παστωμένων επιβατών, στα καράβια των στριμωγμένων διακοπών, στα αεροδρόμια των καλοκαιρινών πτήσεων, στα γκισέ των ληστρικών  τραπεζών, στα ταμεία των  δραχμοφονικών υπερκαταστημάτων,  στους δρόμους  των μποτιλιαρισμένων οχημάτων…   .

 

Ουρές που δεν επιτρέπουν να  σέβεσαι ούτε τον άλλον ούτε τον εαυτό σου. Ουρές που κατασπαράζουν το χρόνο,  που δεν έχεις, ενώ βάζουν σε δοκιμασία τις αρτηρίες σου και  σε διαδικασία ηλεκτροσόκ το νευρικό σύστημα. Ουρές ζημιογόνες που φουρτουνιάζουν τη θάλασσα των συναισθημάτων σου, όπως ο μαϊστρος τον Κορινθιακό.

 

Μια ουρά σε συσσίτιο στη γερμανική κατοχή εξασφάλιζε στον πεινασμένο  τουλάχιστον ένα αλουμίνιο κατσαρόλι με νεροζούμι με πέντε φασόλια να επιπλέουν αδέσποτα μέσα, όπως διαβάζουμε από τις μαρτυρίες όσων τα έζησαν.

 

Τουναντίον μια ουρά σήμερα  έχει ιδιότητες αποστράγγισης και αποψίλωσης. Καλά να στήνεσαι στην ουρά για να επωφεληθείς κάτι. Αλλά να πληρώνεις διπλά με τα ωραία σου λεφτά  αφενός και σπαταλώντας τον πολύτιμο χρόνο σου αφετέρου, σίγουρα χρήζει ψυχιατρικής διερεύνησης η περίπτωση καθώς υποβόσκει υποψία μαζοχιστικής αντιμετώπισης της κατάστασης.

 

Εχθρός της ουράς είναι η κατάργηση και η αποφυγή της.

 

Προσωπικά, όπου μπορούσα να την καταργήσω το έκανα. Εδώ και κάποια χρόνια κάνω όλες τις τραπεζικές μου συναλλαγές απευθείας μέσω ίντερνετ και αισθάνομαι μεγάλη ανακούφιση που δεν στήνομαι  στα ταμεία των τραπεζών.

  

Εκεί που διαπίστωσα πως ο κόσμος έχει ιδανική σχέση με τις ουρές ήταν σ΄ ένα ταξίδι στη Σουηδία. Σχέση ποιοτική και όχι ποσοτική. Οι άνθρωποι είναι εκπαιδευμένοι στην τέχνη του  «περίμενε».  Δείχνουν σταθερή και συνειδητοποιημένη στάση αναμονής. Εν γνώσει τους δεν βιάζονται. Έχουν υπομονή  και αυτοσυγκράτηση. Δεν εκνευρίζονται. Δε φωνασκούν, δε χειρονομούν, δε βρίζονται στους δρόμους, δεν υψώνουν τον τόνο της φωνής τους  με όλα τα  φαιδρά και εξοργιστικά παρεπόμενα.

 

Η πόλη είναι αραιοκατοικημένη, βέβαια και απλώνεται σε μεγάλη έκταση, με εξαιρετικά φαρδιούς δρόμους, με πολύ άνετα πεζοδρόμια και με ποδηλατόδρομους παράλληλους προς τα πεζοδρόμια, όπου αν ξεχαστείς και μπεις κινδυνεύεις να τσακιστείς από κανέναν  φουριόζο ποδηλάτη.

 

Τα φανάρια στους δρόμους της Στοκχόλμης είναι αραιά. Σου δίνουν την εντύπωση πως δεν χρειάζονται. Τέτοια υποδειγματική συνεννόηση έχουν μεταξύ τους οι οδηγοί. Ακόμα κι εκεί που  υπάρχουν φανάρια  γνωρίζουν  στη συνείδησή τους  να τα  βάζουν μετά τον πεζό, που βρίσκεται πάντοτε στην πρώτη μοίρα του ενδιαφέροντος όλων. Γιατί η προτεραιότητα ανήκει στον πεζό. Έχω δει να συμβαίνει το ίδιο και στην Αγγλία και σε άλλες χώρες αλλά  στη Σουηδία η επικοινωνία πεζού και οδηγού είναι αξιοζήλευτη.

 

Όχι, βέβαια και στη Μαδρίτη, όπου τρέχουν σαν δαιμονισμένα τα αυτοκίνητα . Και στις δύο χώρες - αλλά για διαφορετικούς λόγους - συναντάς πάρα πολλούς τραυματίες στους δρόμους με χέρια και πόδια σπασμένα στο γύψο ή με πατερίτσες.

 

Στην μεν Ισπανία από τα τροχαία αφού δε σταματούν μέρα - νύχτα οι σειρήνες των ασθενοφόρων να σφυρίζουν συριστικά και παρατεταμένα μεταφέροντας τραυματίες στα εφημερεύοντα των νοσοκομείων.  Στη δε Σουηδία,  από τα γλιστρήματα και τα πεσίματα στους παγωμένους δρόμους που μετατρέπονται σε επικίνδυνες σκοτώστρες μόλις το χιόνι παγώσει.

 

Ξεκίνησα το γράψιμο του άρθρου έχοντας υπόψη μου μόνο τον τίτλο, που δανείστηκα από μια ταμπέλα νησιώτικης ταβέρνας χωρίς να γνωρίζω που θα με βγάλει αυτή η σημερινή περιπλάνηση στα μονοπάτια του Λόγου.

 

Και έχοντας έτοιμες, ήδη, τις φωτογραφίες διαπιστώνω τώρα πως δεν έχουν καμιά σχέση με το θέμα, όπως αυτό αυθόρμητα διαμορφώθηκε τώρα.  Ουδεμία σχέση αλλά ούτε και την χρειάζονται, νομίζω .Είναι αυθύπαρκτες μες στη μεγαλοσύνη της αλήθειας και της ομορφιάς που κάθε γωνιά της καλοκαιριάτικης Ελλάδας εκπέμπει.

 

Το γατάκι ήταν ένα μπιμπελό, μια μινιατούρα, μια γατόκουκλα μπάρμπι, ένα θαύμα της γης των διακοπών. Ήμερο, χαλαρό, καθόλου άγριο παρόλο που ήταν αδέσποτο. Πιο εξοικειωμένο με τους ανθρώπους από ότι εμείς.  Το έπιανα στα χέρια και με αποφόρτιζε καθώς η καρδούλα του ακουγόταν άπνοη  σαν του αλαφιασμένου πουλιού. Θα το έπαιρνα μαζί μου αλλά ο γάτος του σπιτιού, υποψιάστηκα, πως θα το ταλαιπωρούσε και το άφησα στο φυσικό του χώρο.

 

Ένα παράθυρο στο δίπλα δωμάτιο χτυπά απ΄ τον αέρα. Σίγουρα στο γιαλό κάνει φουρτούνα. Ο τίτλος δεν μας πρόδωσε.

 

Όσο για τις ουρές,  σήμερα επιλέγω και στήνομαι στην ουρά των capitalblogs  για να πω μια καλημέρα και να ακούσω και τις δικές σας. Έχουμε αραιώσει και λογικό είναι.

 

Και αν τα καταφέρετε σπάστε τις ουρές και ό,τι αντιστέκεται στις διακοπές σας, τουλάχιστον αυτό το καλοκαίρι ! Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο ισχυρό κάλεσμα  του Ιουλίου και ιδιαίτερα του Δεκαπενταύγουστου που κοντοζυγώνει οσονούπω.

 

Ο χρόνος τρέχει, ρέει με ορμή και είναι άπιαστος. Λένε πως γίνεται αντιληπτή η ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα στη ροή του χρόνου. Όλοι βιαζόμαστε και ποτέ δεν τα προλαβαίνουμε όλα.

 

Αυτό που δεν θα ζήσουμε τώρα δεν θα ξανάρθε ποτέ  το ίδιο. Μικρό ή μεγάλο λίγο ή πολύ δεν αναβάλλεται γιατί χάνεται.

 

Στο γιαλό κάνει φουρτούνα, οι ουρές βλάπτουν την υγεία, το γατάκι κουνάει την ουρά και επιβιώνει μόνο του σαν τα πετεινά του ουρανού, η πατρίδα έχει μια όμορφη γωνιά για τον καθένα μας κι εγώ σας κάνω σινιάλα ΑΡΜΕΝΙΖΟΝΤΑΣ…

 

Έτσι, για να πω πως τελικά τα γεφύρωσα όλα αυτά τα επιφανειακώς ασυμβίβαστα...

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

23/07 12:59  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Καλημέρα Εύα με ολίγη από Μάγια Τσόκλη!
Ωραία η περιήγηση και προσυπογράφω τα περί κλεινού άστεως και ουρών. Εγώ έκανα για τους λόγους που ανέφερες την επιλογή μου πολλά χρόνια πριν και την παράτησα την Αθήνα. Άλλο πως τώρα τελευταία έρχομαι τακτικά λόγω παιδιών και κυρίως εγγονής.
23/07 13:02  Nantia42
Γεια σου Gold!
Διακοπες ?
Καλυτερος αντικειμενικα ο Ιουλιος, πολυ συνωστισμος τον Αυγουστο, αλλά απ την αλλη το -εσωτερικο- καμπανακι των διακοπων κτυπαει για μενα τον τριτο μηνα του καλοκαιριου.

http://www.youtube.com/watch?v=N090STPx-2M
23/07 13:57  Goldmine
Ωραία τα συνδύασες Σόλων!
Όλα τα λεφτά η εγγονή!
Είναι δυσεύρετοι αλλά αναγκαίοι
οι φυσιολογικοί ρυθμοί της ζωής.
Ευχαριστώ για το ωραίο σχόλιο.

@Νάντια γεια σου!
Eξαίρετο το άκουσμα!
Θα το αξιοποιήσω προσεχώς.
Τhanks.
Koντός ψαλμός κι ο τρίτος μήνας.
Ήδη φάγαμε και το δεύτερο.
Μέχρι τότε είναι γλυκιά η προσμονή...
Καλό απομεσήμερο!
23/07 18:14  groyma stella
Kαλο απογευμα σε ολους.
Η Ελλαδα μας ειναι ευλογημενη χωρα.
23/07 19:19  Goldmine
Στέλλα την καλησπέρα μου!
23/07 19:25  ...................
Mια γλυκια, και συναμα δροσερη καλησπερα και απο μενα.

Καλησπερα!
23/07 20:23  Goldmine
Γεια σου Αννίτα! Καλά να περνάς!
23/07 21:50  pol
Καλησπέρα ,Χρυσαφένια.Άλλη μια φορά ,ο σημερινός λόγος,επιβεβαιώνει πόσο κοντά είσαι στον άνθρωπο!Τον απόλαυσα!
24/07 00:01  Goldmine
Πολ, με χαρά είδα το μήνυμά σου τώρα που γύρισα από μια μικρή, βραδυνή βολτίτσα σε παραλία.
Η αξιολογηση των κειμένων από γνώστες και καλούς χειριστές του λόγου πάντα ενδιαφέρει τον όποιο συντάκτη τους.
Σε καληνυχτώ, σας καληνυχτώ
Ανθρώπινα... και συμ-μετοχικά!
Καλή αυριανή!
24/07 10:48  ...................
Καλημερα!
24/07 11:04  Goldmine
Aννίτα, παρέα, γειτονιά..καλό ΠΣΚ!
Ωραία η συνεδρίαση και σήμερα ωραίες και οι διακοπές..Διαλέγουμε και παίρνουμε:-)
Καλό μεσημέρι!
24/07 11:17  groyma stella
Kαλημερα σας.
Ευα διακοπες και παλι διακοπες. Το ΧΑ εδω θα ειναι.
Καλο Σαββατοκυριακο σε ολους.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
21 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις