Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Νεώτερα απ΄ το Λεβιάθαν: "Τι έκανε ο Οδυσσέας για να μην τον καταστρέψουν οι Σειρήνες".
4860 αναγνώστες
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2007
12:36

  

 

 

Άποψη του παλατιού της Στοκχόλμης, κατά την αλλαγή φρουράς με μπάντα

 

Ένα ακόμη κοκτέιλ – απόσταγμα χρηματιστηριακής σοφίας και πείρας,   καταγεγραμμένο στα χειρόγραφa κατάστιχά του,  μας «κερνάει» ο αγαπητός  μας πια Λεβιάθαν, ο σουηδός  βετεράνος χρηματιστής, απ΄ τα τέλη του 19ου αιώνα. Ας το δούμε.

 

«Το ότι δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά να επενδύεις ή να παίζεις στο χρηματιστήριο, το αντιλαμβάνεται ο κάθε ενσυνείδητος « παίκτης» ή επενδυτής, αφού το κόστος αφορά την τσέπη του, τον ιδρώτα του και την καλή του ψυχολογία. Όσο εύκολο φαντάζει το άθλημα σε εποχές «παχέων» αγελάδων, τόσο ψυχοφθόρο γίνεται όταν ενσκήπτουν οι ακρίδες της πτώσης στην έρημο της αγοράς. Τότε παντού κλαυθμός και οδυρμός.

 

 Όταν κερδίζει κανείς είναι ευχαριστημένος, ευχάριστος, ευδιάθετος και ενθουσιώδης. Τουναντίον σε περιόδους κρίσης και απωλειών, δικαιολογημένα  γίνεται ευερέθιστος, επιθετικός, ευέξαπτος,  κατηφής και εκπέμπει αρνητικότητα. Αυτό δε συμβαίνει αποκλειστικά «ένεκα χασούρας» όσο λόγω στερητικού συνδρόμου, αφού  τίποτα δεν αναπληρώνει την έλλειψη της παιγνιομανίας.

       

  

 

 

Θυμηθείτε τι έκανε ο Οδυσσέας για να μην τον «ξεζουμίσουν» οι Σειρήνες. Δεν αρκέστηκε στο να βουλώσει τα αυτιά του. Έβαλε επιπροσθέτως τους συντρόφους του  -αφού βουλώσουνε πρώτα τα αυτιά τους με βουλοκέρι - να τον δέσουνε πισθάγκωνα πάνω στο κατάρτι του πλοίου. Έτσι, παρόλες τις εκκλήσεις  που έκανε για να τον λύσουν, μαγεμένος απ΄ τη μελωδία των Σειρήνων, αυτοί κώφευαν, όπως τους είχε διατάξει. Παρομοίως, στην ενασχόληση με το Χ.Α., υπάρχουν στιγμές που θα ήταν καλύτερα να μας έδεναν πισθάγκωνα παρά να παρασυρόμασταν σε αγορές ή πωλήσεις. Επομένως, χρειάζονται μάτια δεκατέσσερα, αυτιά ορθάνοιχτα και μύτη λαγωνικού που να οσφραίνεται τις κακοτοπιές, όσο είναι δυνατόν.

 

 

   ΄

 

Μην παίρνετε πολύ στα σοβαρά τις συμβουλές και τις απόψεις των ειδικών ή αυτών που ενδιαφέρονται για το καλό σας… Μη θεωρείτε θέσφατα και αδιαμφισβήτητα αυτά που με τόση πειστικότητα σας σερβίρουν. Αφαιρέστε από τα λεγόμενά τους τη σάλτσα, το επιστημονικό λούστρο και δείτε προσεκτικά τι κρύβεται από κάτω.

 

Λόγοι προνοίας επιβάλλουν να μην είμαστε πολλοί «ταμαχιάρηδες», όταν αγοράζουμε μετοχές. Να μην επιδιώκουμε να  μαζέψουμε πολλές της ίδιας εταιρίας.  Όσο λιγότερες έχουμε σε μια εταιρία τόσο ευκολότερα τις βγάζουμε από πάνω μας σε ώρα υποχώρησης.

 

Σουηδικός, μετοχικός τίτλος Ακτοπλοϊκής εταιρίας, 1919

 Όταν αντιληφθείτε ότι οι επιτήδειοι μαζεύουν συστηματικά ένα χαρτί ακολουθείστε τους. Μπείτε κι εσείς στο κόλπο. Αλλά μάθετε να πηδάτε από το τρένο όσο κινείται και πριν σταματήσει. Γιατί, σαν σταματήσει θα έχει μεγάλο στρίμωγμα στην έξοδο. Έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες που τα είχαν επισημάνει όλα και γι αυτό τους θαυμάζω: «Ανάμεσα σε πονηρούς ανταγωνιστές αθλιότερος είναι ο νικητής». Αν θέλετε πρωτεία και νίκες αλλού, όχι στο χρηματιστήριο.

 

Κατά καιρούς σας λένε όλοι να αποκομίζετε τα κέρδη σας. Θα συμφωνήσω κι εγώ. Προσέξτε την αυτή την οδηγία. Σημαίνει πολλά. Κυριολεκτικά σώζει. Λυτρώνει τους πλεονέκτες απ΄τη μονομανία. Κάνει τους φτωχούς λίγο και όχι πολύ πλουσιότερους. Η πλεονεξία είναι βλαβερή. Κάνει τον άνθρωπο απάνθρωπο και νεκρώνει τα ευγενή αισθήματα. Το πολύ είναι επικίνδυνο από κάθε άποψη.

 

 

 

             

 

                                                           Στοκχόλμη, προαύλιο ναού

 

Η υπερβολή μόνο στην αληθινή αγάπη δε βλάπτει. Και υπάρχουν εταιρίες αγάπης, όπου μπορεί κανείς να επενδύει απεριόριστα χωρίς να φοβάται. Εκεί κερδίζει άυλα αγαθά και ηθική ικανοποίηση, χωρίς παρενέργειες. Εκεί μπορείς να «πέφτεις με τα μούτρα» αλλά  στο χρηματιστήριο καλύτερα να δρας ελεγχόμενα, σαν θέλεις να μην αφήσεις τα  κοκαλάκια σου στο νησί του πειρασμού των θελκτικών Σειρήνων .

 

Μόνο όταν είσαι γερός και αυτάρκης μπορείς να απολαύσεις και τους άλλους υπέροχους προορισμούς. Πάντα υπάρχει το αύριο και πάντα θα σε περιμένει ένα φιλόξενο νησί, όπως  αυτό των Φαιάκων, όπου ο βασιλιάς Αλκίνοoς θα σε γεμίσει δώρα   και η πριγκίπισσα Ναυσικά θα σε στείλει στην πατρίδα των ονείρων σου, στην Ιθάκη των κερδών».

Άμποτε, φίλοι μου!

 

                           

                    Ναυσικά και Οδυσσέας. Παραπέμπει και σε " Piggy με βοσκοπούλα":-)

 

 Συμ-μετοχικά και ανθρώπινα

Goldmine

Σχόλια

21/11 13:40  PREMIUM
ΚΑΙ στην επιλογή ζωγραφικών πινάκων σωστό χρυσωρυχείο...

"Προσμονή" στο πατρικό μου...ΤΟΤΕ...

Οδυσσέας και..."ξανθές" :-) σειρήνες...ΤΩΡΑ :-)

Reproduction...ΤΟΤΕ...
Original μη καταξιωμένου καλλιτέχνη...ΤΩΡΑ...

Ο..."Ταμαχιάρης" φίλος σου :-)
21/11 13:57  groyma stella
goldmine εμεις οι μικρομετοχοι ποτε δεν θα μαθουμε απο τα λαθη του παρελθοντος και θα ακουμε τις ΄" σειρηνες " το βλεπουμε τους τελευταιους μηνες.ΛΥΠΑΜΑΙ
21/11 14:06  CANYON
5*...
21/11 14:10  Goldmine
Στέλλα, άσε... Κι εγώ που σκαλίζω τα παρελθόντα κι έχω βιώσει κι άλλη μεγάλη κρίση, τη μαγική στιγμή της παρόρμησης,όταν με ένα άγγιγμα του πληκτρολογίου φεύγει η εντολή -χωρίς να με δέσει κανείς στο κατάρτι- πάλι τα θαλασσώνω...Πού θα πάει θα μάθουμε...

Φίλε Ντισκάουντ, κακός οδηγός το ταμάχι...Σ΄ευχαριστώ ...
21/11 14:13  Goldmine
Αγαπητέ CANYON, γενναιόδωρος μέσα στη σιωπή σου:-)Ευχαριστώ.
21/11 14:56  PREMIUM
Ένσταση !
Το ταμαχιάρης σύμφωνα με το κείμενο σου φίλε νόμιζα ότι σημαίνει κάποιον που αγοράζει πολλές μετοχές μιας εταιρείας...

Ενώ σημαίνει πλεονέκτης...
Πράγμα που δεν είμαι :-)
21/11 15:07  Goldmine
Αν ήσουν, εδώ θα έγραφες
τώρα;-)
Φιλομαθής, όμως σίγουρα είσαι...
21/11 15:36  PREMIUM
Επί της ενστάσεως...υπεκφυγές...

Άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε...:-)
21/11 15:39  PREMIUM
"Φταίω" που έβαλα το πεντάστερο..."αέρα"...

Τετράστερον και...πολύ, γιατί έχει ΚΑΙ...ορθογραφικά !
:-)
21/11 16:23  Goldmine
Ευχαριστώ τετραστεριστή... για τη δημόσια ομολογία του διπλού εγκλήματος:-)
21/11 17:13  PREMIUM
Πάντα έτσι συμβαίνει με τους...εγκληματίες...

Σχεδόν ποτέ δεν ομολογούν τα...εγκλήματά τους :-)

Τώρα εδώ ισχύει το :"Δεν ήμουν εκεί τους...συγχωρώ ;-)"
Ή μήπως...ήμουν ;-)

Ο χρόνος θα...δείξει...
Αρκεί να είναι γενναιόδωρος μαζί μας :-)
21/11 18:56  Τυφώνας
Και πάλι μπράβο σου!
21/11 20:33  piggy
Αντε ρε φιλε goldmind σου ειπα να μην βγαλεις την φωτογραφια της βοσκοπουλας στο ιντερνετ τωρα ολοι θα με πειραζουν.πολυ ομορφο θεμα. ελπιζω οταν αντιγραφουν τα θεματα σου τουλαχιστον να εχουν την αξιοπρεπεια να λενε απο που τα αντιγραφουν.ακους φιλε εσυ που γραφεις στον επενδυτη.
22/11 10:10  groyma stella
Γιατι βρε piggy ?ειναι ωραια φωτογραφια
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
19 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις