Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Συγκρατημένα, συγκροτημένα. 8+3 κερδοφόρες οδηγίες...
1569 αναγνώστες
Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009
09:48Σπάνιος τίτλος Πρωσικής μεταλλευτικής εταιρίας (1856), εικονογραφημένος από επώνυμο σχεδιαστή του Ντίσελντορφ. (Παράσταση με τη μητέρα φύση, το κέρας της αφθονίας, τον πρίγκιπα  της Πρωσίας και κτίρια της εταιρίας).


 

Από τα αρχαία χρόνια, όταν τα οργανωμένα χρηματιστήρια ήταν ανυπόστατα, η άγρα του κέρδους είχε συνεπάρει τον homo ludens (άνθρωπο «παίκτη»).

Ήδη, εξάλλου, οι άνθρωποι είχαν συνειδητοποιήσει πως δεν αποτελούσε καθόλου εύκολη υπόθεση η απόκτηση πλούτου, όπως αποτυπώνεται στο αξίωμα του Ηράκλειτου πως: «Όσοι ζητούν χρυσάφι σκάβουν πολύ τη γη και λίγο βρίσκουν».

Προϊόντος του χρόνου, στις ανθρώπινες κοινωνίες, η χρυσοφιλία επικάλυψε, εν μέρει και αυτό το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, φαινόμενο που καυτηριάζει ο ίδιος φιλόσοφος στην «Ηθική» του, παρουσιάζοντας τους όνους ως περισσότερο εναρμονισμένους με τη φύση απ΄ τους ανθρώπους:

«Διαφορετική είναι η ηδονή για το άλογο, το σκυλί και τον άνθρωπο, αφού οι όνοι  θα προτιμούσαν άχυρα αντί χρυσάφι. Γιατί πιο ευχάριστη είναι η τροφή για τους όνους παρά το χρυσάφι».  (Ηράκλ., Αποσπάσματα για μια Ηθική, 91. 9) 

Εντονότερος και ασίγαστος ο οίστρος για πλουτισμό διακατείχε τους ανθρώπους και κατά τη δημιουργία των πρώτων Χρηματιστηρίων στην Ευρώπη της Αναγέννησης, μετά τους σκοτεινούς χρόνους του Μεσαίωνα. Έμοιαζε σα να ξεπήδησαν μέσα από το δαντικό πρότυπο της Θείας Κωμωδίας και αποτέλεσαν κάποιου είδους «καθαρτήριο», τον προθάλαμο, τρόπον τινα, όπου εκδηλωνόταν διακαώς η ανυπομονησία της ψυχών των απανταχού χρηματιζομένων για το πέρασμα στον Παράδεισο των κερδών.


«Π ρ ο κ ρ ο ύ σ τ ε ι ο ς  κ λ ί ν η»  τ ο  Χ ρ η μ α τ ι σ τ ή ρ ι ο


Το αναπότρεπτο μαρτύριο του homo ludens των αγορών, του ανθρώπου «παίκτη» των χρηματιστηρίων, έχει κάτι από την προκρούστεια μέθοδο της Μυθολογίας. Ο ληστής Προκρούστης, κοντολογίς, φόβος και τρόμος των διερχομένων από τα Μέγαρα, ξάπλωνε τα θύματά του σ΄ ένα σιδερένιο κρεβάτι. Όσοι ήταν μακρύτεροι τους κόνταινε, κόβοντας τα μέλη που προεξείχαν. Στους πιο κοντούς τράβαγε τα μέλη τους για να μακρύνουν... Μόνο οι ισομήκεις με το κρεβάτι γλίτωναν, περίπτωση σπάνια, βέβαια!

Πανομοιότυπα, στις αγορές του κόσμου, όποιος πλησιάζει στα χρηματιστηριακά «Μέγαρα» δεν γλιτώνει από την ενέδρα της «Προκρουστείου κλίνης». Το Χρηματιστήριο ποτέ δεν είναι κομμένο και ραμμένο, ακριβώς, στα μέτρα των προσδοκιών του κάθε επενδυτή, διότι τότε απαξάπαντες μόνο κέρδη θα αποκόμιζαν, εφόσον αυτός ο στόχος κυριαρχεί στην ονειροφαντασία των ενασχολούμενων .

Είτε σε ανοδικά είτε σε πτωτικά τέρμινα, λίγοι έχουν την τύχη ή το συγκριτικό πλεονέκτημα να πετυχαίνουν ένα «παιγνίδι» στα μέτρα τους. Πρώτιστα και κύρια «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ» και κάτοχοι του «προνομιακού τίτλου» της εσωτερικής πληροφόρησης. Το δυσάρεστο feeling για όσους δεν πρόλαβαν μία άνοδο αλλά και για όσους υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε μία πτώση, αφήνει πικρή γεύση, κι είναι σα να τους παίρνουν μέτρα στο μαρτυρικό, προκρούστειο κρεβάτι των χρηματαγορών.


 


Μετοχή της Τράπεζας της Ζυρίχης του 1855


Η  θ υ μ ο σ ο φ ί α  τ ο υ  Χ ρ η μ α τι σ τ η ρ ί ο υ


Σε τέτοιες κρίσιμες συγκυρίες της καριέρας του ο χρηματιστής Λεβιάθαν, συνήθιζε να παρηγορείται ανασύροντας, ως εκ της καταγωγής του, την παλιά εβραϊκή παροιμία, που έλεγε πως: «Ο Θεός δεν είναι πλούσιος κι αυτό που δίνει στον έναν το παίρνει απ΄ τον άλλον». Συνειδητοποιώντας πως το κέρδος του ενός προκύπτει από τη ζημιά του άλλου, προσγειωνόταν και έβγαζε στην επιφάνεια την ανθρώπινη πλευρά του, που για 67 χρόνια έθαβε ασυναίσθητα κάτω από τόνους άψυχα μετοχόχαρτα…

Και ενώ, εξαρχής, έχει ανιχνευτεί κι έχει υπερτονιστεί, κατά κόρον, ο δραστικός ρόλος της Ψυχολογίας στα Χρηματιστήρια, εν τούτοις, δεν έχει διερευνηθεί, αρκούντως, η φιλοσοφική και κοινωνιολογική διάσταση του θεσμού.

Διότι πέρα από πεδίο επαγγελματικής δραστηριοποίησης επιχειρήσεων και λοιπού χρηματιστικού κόσμου, τα Χρηματιστήρια έχουν επιβληθεί ιστορικά και διαχρονικά ως βασικοί πυλώνες της οικονομικής ζωής των κρατών και, παράλληλα, διαμορφώνουν, συχνά, το κοινωνικό status quo (όπως στην Ελλάδα με τα μετοχοσκάνδαλα του 1873 ή του 1999), ενώ εισάγουν τρόπο και στάση ζωής σε πλειάδα ατόμων απασχολούμενων με το χώρο, τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσια επίπεδο.

Τα Χρηματιστήρια είναι από τους λίγους «ζώντες οργανισμούς» ένας αεικίνητος μικρόκοσμος, για την αειφορία των επιχειρήσεων- υποτίθεται - κάτοπτρό της ίδιας της ζωής που η αέναος ροή τους θα εξέφραζε και τον Ηράκλειτο ως εκφραστή του δόγματος «Τα πάντα ρει».

Στο χρηματιστηριακό κόσμο προαπαιτούμενα επιτυχίας πέρα από τη γνώση, το χρόνο και την ενασχόληση είναι το ωραίο και ταιριαστό μήνυμα «συγκρατημένα, συγκροτημένα», σύμφωνα με το πνεύμα του Αρχίλοχου.

Τόμοι χρηματιστηριακής σοφίας θα μπορούσαν να καταγραφούν από τα «ώριμα τέκνα της οργής», κατά Βάρναλη, για τα παθήματα των χρηματιζομένων - σπάνια γενόμενα και μαθήματα - ενώ συνήθως καταλήγουν στον ισχυρισμό: «στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα». Και οι αληθινές ιστορίες χρηματιστικής τρέλας, σαγηνεύουν όσο και οι θαλασσινές ιστορίες των ναυτικών μας, μεταφερμένες σε χρηματιστηριακό περιβάλλον.
 

 
Γερμανική μετοχή του 1863
 Τ α    δ ώ ρ α    κ α ι    Τ Ο   Δ Ω Ρ Ο !

Λόγω ημερολογιακής συγκυρίας (γράφτηκε στις 17 Ιουνίου πριν 99 χρόνια), ανασύραμε από το χρηματιστηριακό  ημερολόγιο του  Λεβιάθαν, μια σελίδα που φέρει τη  σφραγίδα του  βετεράνου των αγορών, δίνοντας έμμεσα τον τόνο για χρηματιστηριακές συσχετίσεις.

Είναι μια ξεχωριστή, προσωπική σελίδα, όπου υπάρχει αναφορά στην πιο σημαντική επέτειο της κοινής του ζωής με τη σύζυγό του Felice. Για τα 45 χρόνια έγγαμου βίου, ως δώρο  προς τη μοναδική του σύντροφό, το σαβουάρ βίβρ επέβαλε χρυσό κόσμημα με δεμένη επάνω του μια συγκεκριμένη,  πολύτιμη πέτρα, ένα κορούνδιο.

«Χμ….ζαφείρι… κάγχασα, μονολογώντας απαξιωτικά» γράφει ο βετεράνος χρηματιστής, υπερογδοηκοντούτης πλέον, στο βασίλεμα του μυθώδους βίου του. Σημειωτέον πως στα μάτια ενός χρηματιστή κανένα δώρο δεν φτουράει περισσότερο από μία «ανθοδέσμη»  μετοχών…

 Κι έτσι, το δαχτυλίδι με το σμιλεμένο, γαλανό κορούνδιο, σαν και τα μάτια της γλυκιάς Felice, συνόδευε κι ένας χοντρός φάκελος, με περιεχόμενο ευκόλως εννοούμενο…


Με τη συναίσθηση πως σύντομα θα άφηνε πίσω την κατά πολύ νεότερη μητέρα των παιδιών τους, τη δέσποινα Felice, συνόδευσε το διπλό του δώρο ο Λεβιάθαν με μία κάρτα δύο όψεων, σαφώς πιο ανεκτίμητη κι απ΄ τα δώρα της επετείου. Στη μία όψη είχε το ακόλουθο σοφό απάνθισμα από παροιμίες τις πατρίδας τους για τις επενδυτικές συμπεριφορές και την επιβίωση, συλλήβδην: 

 

Σ υ γ κ ρ α τ η μ έ ν α, σ υ γ κ ρ ο τ η μ έ ν α

Η άλλη όψη της επετειακής, αφιερωματικής κάρτας του αρχαιολάτρη Λεβιάθαν, φιλοξενούσε στην κατακλείδα της, καλοσμιλεμένους και σοφούς, κάμποσους αγαπημένους του στίχους, από τον αρχαίο ποιητή Αρχίλοχο τον Πάριο. Τους άφηνε παρακαταθήκη ζωής στη γυναίκα που τον άντεξε 45 χρόνια, και που καθιστούσε μελλοντική κληρονόμο των επενδύσεών του:

«Καρδιά μου, ἀμήχανη καρδιά… Συγκροτήσου…
Ὅταν νικᾶς, μὴν ἀνοίγεσαι πολὺ στὴν ἰκανοποίηση.
Ὅταν νικιέσαι, μὴν κλείνεσαι τελείως στὴν ἀπελπισία.
Συγκρατημένα. Συγκροτημένα.
Δυὸ τρεῖς κινήσεις εἶναι ἡ ζωή.
Μάθε τις ἐπιτέλους»!**Χρήσιμες πληροφορίες για την Ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα βρείτε στο λεύκωμα:
Aγώνας Ευθύνης Σωματείον Χρηματιστηρίου Αθηνών
 


 http://www.capital.gr/history_of_xaa/Default.aspx?id=759266&pg=3

 

Και να σας ευχηθώ από καρδιάς:

"Καλό Σαββατοκύριακο, καλά ταξίδια,

δροσερές περιπλανήσεις και καλή επιστροφή"....

 

Σχόλια

20/06 09:50  Goldmine
Jerri, να είσαι καλά και να περνάς όμορφα!
20/06 11:01  ditaset
poly kalo, aristis aisthitikis.efxaristoyme goldmind.
20/06 11:16  cormorano
Καλημέρα!

ζωγραφιά...

καλό σ/κ σε όλους !
20/06 11:22  Goldmine
Aγαπητέ ditaset,
χαίρομαι που η ανάρτηση ικανοποιεί την αισθητική σου κι ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!
20/06 11:25  Goldmine
Καλημέρες στην Κρήτη και
στον επσκέπτη απ΄τη Μυτιλήνη!
Χαρούμενο ΣΒΚ, cormo!
20/06 11:26  cell
"Ὅταν νικᾶς, μὴν ἀνοίγεσαι πολὺ στὴν ἰκανοποίηση.
Ὅταν νικιέσαι, μὴν κλείνεσαι τελείως στὴν ἀπελπισία."
αγπητή gold
παρουσία πνευμάτων(εντός κι εκτός εισαγωγικών...).
να είστε και να περνάτε καλά!
καλημέρα.
20/06 11:29  cell
Αιγαίον πέλαγος,ούτε ο κειμενογράφος δε συμπαθεί το πολυτονικό...
Τα ιερογλυφικά αφορούν στο 2ο και 3ο στίχο του Αρχίλοχου.
20/06 11:33  Goldmine
Aγαπητέ cell,
σε καλημερίζω, εισπράττω τη θετική σου ενέργεια - έστω και με κινέζικη περιβολή!-)και αντεύχομαι.
Σε προλαβαίνω και κάνω τη διευκρίνιση για τους αναγνώστες πως τα κινέζικα είναι ο επίλογος του άρθρου (ποίημα Αρχίλοχου) σε πολυτονικό σύστημα που δεν υποστηρίζεται στα σχόλια.
Χάρηκα κι εγώ που έβαλα κάτι σε πολυτονικό!
Όσο για τα πνεύματα... αυτά τα
εντός παρενθέσεως είναι που έχουν την αυτόφωτη λάμψη:-)
20/06 11:37  Goldmine
Τελικά ,δεν σε πρόλαβα!
Αιγαίο ναι! Είναι, φαίνεται
που θα την κάνουμε
μια βόλτα στο Αιγαίο σήμερα:-)
20/06 11:42  CANYON
5*...
20/06 11:44  Goldmine
Καλημέρα Βασίλειε! Καλές βουτιές!
20/06 12:01  CANYON
Μολις επεστρεψα απο Κρητη αρχοντισσα,τωρα εργασια και χαρα...
20/06 12:03  Goldmine
Α, τυχερέ! Γι αυτό σε χάσαμε...
Μη νομίζεις αισθητή η απουσία σου!
Άντε να παίρνουμε σειρά και οι άλλοι...
Για πες μας, ωραία ε ;;;
20/06 12:04  epidoxos
..ο κεραυνος δε χτυπα στο ιδιο μερος δυο φορες...διαβαζω αναμεσα σε αλλα..καλο :)

Τη καλημερα μου Goldmine...
20/06 12:06  CANYON
Μετρια,εγκλειστος ημουν σε τεραστιες ψυχρες και ανεραστες ξενοδοχειακες μοναδες φυλακες...
20/06 12:11  Goldmine
Ε, ναι αγαπητέ επίδοξε,
αυτό ειδικά με τον κεραυνό το άφησα σαν σκιάχτρο για τον πανικό που δημιούργησε η διήμερη μεγάλη πτώση του Χ.Α. αυτή τη βδομάδα! Και αποδείχτηκε στην πράξη πως δουλεύει...
Σ΄ευχαριστώ για την παρουσία σου.

Canyon, τέτοιες φυλακές
να μην κλείνουν ποτές:-)
20/06 12:19  cormorano
Ζωγραφίζει...

Πάψετε μπλιο ένα Αετό
να το νε προκαλείτε
αφού στα ύψη που πετά
να βγείτε ΔΕ μπορείτε ! ! !

Πάξετε = Σταματήστε
μπλιο = πια
βγείτε = ανέβετε


Θα συνεχίσω στο επόμενο άρθρο με άλλη ζωγραφιά συνέχεια της παραπάνω...
20/06 12:24  cormorano
Οικοδέσποινα σε παρακαλώ διόρθωσε - ξ- σε - ψ-... " πάψετε " ...
20/06 15:16  jerri
Ίσως το καλύτερο που έχω διαβάσει μέχρι σήμερα (αναρωτιέμαι μήπως το λέω κάθε φορά και το ένα άρθρο είναι καλύτερο από το άλλο)
5* και επιφυλάσσομαι για άλλα 5 με την πρώτη ευκαιρία...
20/06 15:42  pol
Το γράμμα έγινε ταπετσαρία στον υπολογιστή.Θα αφαιρεθεί,μόλις εμπεδωθεί!
Καλά να περνάτε!
20/06 15:42  Goldmine
Σ΄ευχαριστώ πολύ, φίλε jerri!
20/06 17:38  GPAP
Goldmine

εισαι... "αδιορθωτη"...

ευχομαι ετσι να παραμεινεις

καλησπερα
20/06 21:33  σεβαστη
5*
Εντάξει ο Θεός δεν είναι πλούσιος κ. Λεβιάθαν γιατί όμως πρέπει οι ίδιοι άνθρωποι να είναι πάντα "ο ένας" και ποτέ ¨η σπάνια ο "άλλος";
20/06 23:09  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Άσχετο,.. έχω χαθεί από την εδώ "μπλογκογειτονιά"...
Αυτό το ΣΚ το έχω αφιερώσει στα "παιδιά μου" που εξετάζονται (εγώ δηλαδή...) τη Δευτέρα.
Μίτος "Μηχανική των Ρευστών" κυρίως αλλά και "τι ακούτε τώρα ?"...
http://www.mqn.gr/phpBB/
22/06 10:27  cormorano
Καλημέρα και Καλή εβδομάδα σε όλους !
Τώρα αν έρθουν και τα κέρδη ακόμη καλύτερα !
22/06 12:55  Goldmine
Μια δροσερή καλημέρα σε όλους σας και καλή βδομάδα!
Από προχθές λόγω απουσίας από τη βάση μου, δεν έδωσα απαντήσεις στα σχόλιά σας, που όμως, διάβαζα.
Ευχαριστώ πολύ τους καλούς επισκέπτες του μπλογκ και ζητώ συγγνώμη που δεν απάντησα άμεσα.
Αγαπητέ Πολ, ευρηματικός! Χαίρε!
Φίλε Gpap, όπως τα λες!
"Αδιόρθωτα ρομαντική".
Η απάντηση είναι ραντισμένη με
θαλασσινή αύρα και αρμύρα!-)
Τριαντάφυλλε,
για τα παιδιά τα δίνεις όλα! Εύγε!
Και στον cormo καλημέρες!

22/06 16:21  Goldmine
Σεβαστή, παράλειψή μου πριν...
Έθεσες ερώτημα καίριο. Οι ηγεσίες δεν θέλουν πλούσιους τους λαούς, αλλά υποτελείς και εξαρτημένους. Ανθροποκαμώματα είναι όλα, δυστυχώς...
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...
Καλά να περνάς!
23/06 10:26  zyzzx
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΤΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Ειναι ο ανωτατος κανονισμος λειτουργιας που διεπει τις σχεσεις μεταξυ των μελων καθε κοινωνιας.
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ αποκταει αυτοματη λειτουργια μονο εαν εμεις πειστουμε απολυτα, η εξαναγκαστουμε απο συγκεκριμενες καταστασεις ,να το δεχτουμε σαν την μια μοναδικη και απολυτως σωστη επιλογη.

Το ασχημο ειναι πως η επιλογη μας για να ειναι βιωσιμη πρεπει να αποκτησει και την σφραγιδα του αυτοματου.
Γιατι μονο αυτο μας θυμιζει και μας βεβαιωνει πως προκειται για την αυθεντικη ζωη.

Εδω βρισκεται και το κεντρικο νοημα ολων των "επιστημονικων" αναζητησεων του ανθρωπου...

Εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων.
Η σωστη δημιουργια μιας κοινωνιας δεν συμβαδιζει με την αληθινη ζωη.
Αλλα στηριζεται στη επιτυχια η οχι της αυτοματης λειτουργιας του συστηματος της.
Η αυτοματη λειτουργια αυτη στηριζεται απο τις βασικες ιδιοτητες της ανθρωπινης ψυχοσυνθεσης.
Ετσι απλα , καθε λαθος που θα προσθετουμε φτιαχνοντας το αυτοματο συστημα. Θα αλλοιωνει την ψυχοσυνθεση των μελων της κοινωνιας.
Γι αυτο και φθειρεται τοσο επωδυνα η ανθρωπινη ψυχη και απομακρυνεται τοσο πολυ απο την αληθινη ζωη.

ειναι αποκλεισμενη η ζωη μας στις επιταγες ενος κατα τα φαινομενα σωστου συστηματος.
Βεβαια, πως αλλιως θα μπορουσε να λειτουργησει μια κοινωνια;
Μαλλον δεν υπαρχει αλλος τροπος.

Καλο ειναι ομως να θυμομαστε πως η κινητηρια γραμμη της ζωης μας κατευθυνεται απο λαθος κεντρα και γι αυτο πρεπει να κανουμε συνεχεις και ατελειωτες διορθωσεις.
Το προβλημα παραμενει παντα εφοσον η αξιοπιστια των διορθωσεων μας ακολουθουν κι αυτες τις ιδιες επιστημονικες μεθοδους που δημιουργησαν το ηδη εσφαλμενο συστημα.

Ποια δυναμη μας μενει που μπορει να διορθωνει σωστα τα συνεχομενα τα λαθη μας;


(Καλημερα Γκολντ ! Ειδα 'το συστημα ' γραμμενο με κεφαλαια και μπηκα!)
23/06 12:22  cormorano
Καλημέρα σε όλους !

Τι κάνουμε σήμερα ;
Aγοράζουμε ή πουλάμε ;
23/06 12:27  Goldmine
Καλημέρα γειτονιά!
Χαίρε ζυζζχ, πολύ καλή ανάλυση! Ευχαριστώ!
Σήμερα αύριο, ίσως καταφέρω να κάνω νέα ανάρτηση και σχόλια στους φίλους μπλόγκερ που δεν τους παρακολούθησα τρεις μέρες τώρα λόγω κακής σύνδεσης.
Το πρόβλημα ήρθη:-)
Καλά μαντάτα από τις αγορές
κι απο παντού.
Και μια μκρή συμβουλή:
Να προσέχετε τον εαυτό σας,
τη διατροφή και την ξεκούραση
(κι ας ακούγεται τετριμμένο).
Χρειάζεται και το σώμα τις
δικές του ευκαιρίες,
όπως κι οι αγορές...

23/06 12:37  groyma stella
Καλημερα σας ,ας ελπισουμε να ειναι μια ομορφη μερα.
24/06 10:59  cormorano
Μια Καλημέρα και Καλά κέρδη!


24/06 11:19  pol
Καλημέρα κι από μένα.
Τι γίνεται,αγαπημένη φίλη;Με προβλημάτισαν οι συμβουλές περί προστασίας σώματος.
Καλά να είναι όλη η παρέα και ν΄ απολαμβάνει τα δώρα του ήλιου και της θάλασσας!
24/06 13:07  ...................
Καλημερα με δροσερες βουτιες στη θαλασσα, και στο ΧΑ...
24/06 17:46  Goldmine
Kαλησπέρα στην παρέα! Όλα καλά, φίλε Πολ και το ενδιαφέρον σου γνήσιο! Ευχαριστώ!
Η αλήθεια είναι πως το χρόνο που έκοψα απ΄ το μπλογκ τον αφιέρωσα για λίγο σε μένα και το συστήνω ανεπιφύλακτα, με όποιο τρόπο και μέσο διαθέτει ο καθένας. Refresh:-)
Αννίτα μας, καλό καλοκαίρι και σε σένα.
Οι βουτιές είναι μέρος του παιχνιδιού κι αυτές.
Κορμοράνο, Στέλλα μας τις καλησπέρες μου!
Ξεκινώ για νέα ανάρτηση κι όποτε ετοιμαστεί...θα τα πούμε από κει φίλοι μου!
Γεια σας προς το παρόν!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
31 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις