Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Και το Χρηματιστήριο έχει το θεό του!
2699 αναγνώστες
Παρασκευή, 1 Μαΐου 2009
19:41

 

 Ιστορίες   του   Χρηματιστηρίου

Ποιοι παράγοντες αποτελούν βαρόμετρο για την πορεία πλεύσης του Χ.Α.; Το κοινό σημείο 1899 και 1999. Πώς η άνοδος του 1899 οδήγησε σε χρόνια “νεκροφάνεια” το Χ.Α.; Τι σήμερα, τι αύριο, τι χθες; Ώρα να αφήσουμε τα “χοιρίδια” και να πιάσουμε τα εγχειρίδια;

 

 


Εθνικό Μουσείο, Αθήνα 1906

 
 Ανέκαθεν, το πρόσωπο του Χρηματιστηρίου παρουσίαζε δύο όψεις, όπως και ο διπρόσωπος θεός των Ρωμαίων Ιανός, γελαστός στην ειρήνη βλοσυρός στον πόλεμο.
 
Το αξίωμα πως «η Ιστορία την πρώτη φορά παίζεται ως τραγωδία και τη δεύτερη ως φάρσα» βρίσκει ακριβή εφαρμογή στα χρηματιστηριακά δρώμενα, όπου εναλλάσσονται τα σκηνικά της ανόδου και της πτώσης των τιμών, οι ταύροι και οι αρκούδες οι κερδισμένοι και οι χαμένοι.. 
 
Νικητής στον πόλεμο των αγορών χρίζεται όχι ο περιστασιακός κερδοσκόπος αλλά όποιος μπορεί να προλάβει την ιλαροτραγωδία και να απολαύσει τη φαρσοκωμωδία. Αναμοχλεύοντας τις μνήμες του παρελθόντος, όπου συνέβαιναν τα ίδια κάτω, βέβαια, από διαφορετικές συνθήκες, κυρίαρχο είναι το συμπέρασμα πως η πολιτική ζωή και οι διεθνείς εξελίξεις αποτελούσαν ανέκαθεν το βαρόμετρο της εικόνας που παρουσίαζε κάθε φορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
 
 
1 8 9 9   κ α ι  1 9 9 9:    Τ ι  σ ή μ ε ρ α,    τ ι   α ύ ρ ι ο,    τ ι    χ θ ε ς ;
 
Ολοκληρώνοντας την αναδρομή στο χρηματιστηριακό ρεπορτάζ του εντύπου «Οικονομική Ελλάς» σχετικά με την ατονία στο Χ.Α. του 1902, καθίσταται σαφές ποιοι παράγοντες, απρόοπτοι ή αναμενόμενοι, ενοχοποιήθηκαν τότε για τη μακρά περίοδος αδράνειας και πτώσης, η οποία διαδέχτηκε μια χρυσή εποχή ανόδου. Και είναι οι ίδιοι συντελεστές που εξακολουθούν να επηρεάζουν και σήμερα την εικόνα του χρηματιστηρίου.
 
Στις αρχές του περασμένου αιώνα, λοιπόν, εικόνα αισιοδοξίας για τα οικονομικά της χώρας καθρεφτιζόταν στον   οικονομικό Τύπο. Μολονότι η Ελλάδα μόλις είχε εξέλθει από τον ατυχή πόλεμο του 1897, θετικά αξιολογούσαν το γεγονός πως βρίσκονταν σε τροχιά ανάπτυξης το εμπόριο, οι επιχειρήσεις, η γεωργική παραγωγή και η οινοποιία, ενώ η βιομηχανία εδραίωνε τη θέση της με σταθερά βήματα.
 
Σημειωτέον πως όταν οι οικονομικές εφημερίδες της εποχής μετριόντουσαν στα δάχτυλα του ενός χεριού η εμφάνιση ενός ακόμα πολλά υποσχόμενου εντύπου αποτέλεσε το εκδοτικό γεγονός του 1902.
 

 
 Η «Οικονομική Ελλάς», συνεπώς, με προμετωπίδα την αρχή πως τα ζωτικά, οικονομικά ζητήματα αφορούσαν τον κάθε πολίτη και πως δεν έπρεπε να θεωρούνται περιορισμένα για σοφούς μόνο ή σχολαστικούς ανθρώπους, επιχείρησε ένα σοβαρό κι έγκυρο άνοιγμα στην ενημέρωση του αδαούς περί τα οικονομικά ελληνικού κοινού.
 
Κατ΄ εξοχήν χρηματιστηριακό έντυπο, στο πρώτο της φύλλο, της 4ης Δεκεμβρίου, απευθύνεται με δύο άρθρα – το ένα πρωτοσέλιδο με τίτλο «Το Χρηματιστήριον» - σε ένα λαό που βίωσε πρωτόγνωρες συγκινήσεις από τα κερδοσκοπικό παιχνίδια - καταστροφικά στην πλειοψηφία τους και σπανιότερο κερδοφόρα - κατά τα τριάντα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.

Αξιομνημόνευτη, ασφαλώς, είναι η παρατήρηση πως στην πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, συμπτωματικά, η χρονολογία ’99 είναι συνυφασμένη με εκρηκτικές ανόδους στις τιμές των μετοχών.
 
Κατά το 1999, ως γνωστόν, συντελέστηκε το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο της νεότερης χρηματιστηριακής ιστορίας, που στοίχισε απώλειες περιουσιών στον ελληνικό λαό ύστερα από μία φρενήρη και καλπάζουσα άνοδο των τιμών όλων των μετοχών.
 
Και κατά το 1899, παρομοίως οι τιμές στο χρηματιστήριο έφθασαν «στον κολοφώνα της δόξης τους». Κέρδη καταγράφηκαν αλλά και η κερδοσκοπία οργίασε.
 

 

Τ ο   δ ι π λ ό   π ρ ό σ ω π ο   τ ο υ   χ ρ η μ α τ ι σ τ η ρ ι α κ ο ύ    Ι α ν ο ύ
 
«Τη χρηματιστηριακή έκρηξη, ωστόσο διαδέχτηκε μακροχρόνια ύφεση. Με αφορμές την επιδημία πανώλης στην Αίγυπτο καθώς και την έκρηξη του αφρικανικού πολέμου στη συνέχεια, επήλθε διολίσθηση των τιμών των μετοχών στο Χ.Α., παρόλο που οι εστίες των γεγονότων ήταν εξωγενείς και μακρινές.
 
 Όταν πάλι αυτοί οι λόγοι εξέλιπαν οι οικονομικοί κύκλοι ανέμεναν να ανατείλει και στην Ελληνική αγορά ο χρυσός αιώνας της Σοφοκλέους.
 
Οι ελπίδες, δυστυχώς, αποδείχτηκαν αβάσιμες και φρούδες, αφού με τη λήξη του πολέμου, αντί για βελτίωση η κατάσταση στο Χ.Α. παρουσίαζε επιδείνωση.
 
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η μετοχή της Εθνικής έχασε το 14% της αξίας της. Ο κόσμος έδειχνε εντονότερα την προτίμησή του σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, όπως οι ομολογίες.
 
Οι μετοχές των Σιδηροδρόμων, μάλιστα, δεν επανήλθαν ποτέ στις τιμές που είχαν πριν τον πόλεμο. Οι τίτλοι που αργούσαν περισσότερο να ανακάμψουν ήταν οι βιομηχανικοί.
 
Στην παρούσα περίσταση, η τάση της αγοράς δεν ήταν τόσο κερδοσκοπική αλλά προσφερόταν για πιο μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις.
 
Στα τέλη του 1902, μία γενικότερη κρίση έπληξε τα χρηματιστήρια της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία), με εξαίρεση την Ιταλία, όπου η ανάκαμψη της οικονομίας της ύψωσε θεαματικά τις τιμές των μετοχών.
 
Την περίοδο αυτή, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο διαπραγματεύονταν επίσημα οι 21 εισηγμένες εταιρίες του ακόλουθου πίνακα, όπως αναγράφονταν στα χρηματιστικά δελτία της εποχής :
 

 

Εν τούτοις, παρά την τάση ανάκαμψης που προοιωνιζόταν η ξαφνική άνοδος των μετοχών της Εθνικής (η τιμή της αυξήθηκε κατά 100 δραχμές σε μία εβδομάδα, φθάνοντας από τις 3.760 τις 3.860 δραχμές), δεν εμφανιζόταν κλίμα βελτίωσης στα χρηματιστικά δρώμενα. 

Οι πολιτικές εντάσεις από την άλλη, έκαναν επιφυλακτικότερους τους επενδυτές καθώς αναμενόταν εκλογή προέδρου Βουλής, γεγονός που ενίσχυε την προσδοκία για σταθεροποίηση της κατάστασης. Επιπρόσθετος παράγοντας δημιουργίας ελπίδων για νέα υπερτίμηση ήταν η αναμενόμενη αποκοπή μερισμάτων.
 
Παρόλα αυτά, με τη λήξη του 1902, διστακτικότητα επικρατούσε. Αδυναμία και ατονία, ανέφερε ο Τύπος ως τα κύρια τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των συναλλαγών.
 
Παρά την εξυγίανση και την εδραίωση πολιτικής σταθερότητας, ο κόσμος εξακολουθούσε να φοβάται και να απέχει από τις συναλλαγές. Μικρή η υφιστάμενη συναλλακτική κίνηση δεν έδινε ώθηση στις τιμές.
 
 “Όλος ο Τύπος συμφωνούσε πως «χρειαζόταν νέο αίμα, νέοι αθλητές, που έπρεπε να κατέβουν στην κονίστρα του χρηματιστηρίου αλλά πουθενά δε φαίνονταν αυτοί»”.
 
Στο οικονομικό πεδίο, παράλληλα, σημαντικά γεγονότα λάβαιναν χώρα. Σοβαρό για την εποχή ήταν το ζήτημα του προνομίου της Ιονικής Τράπεζας, για το οποίο διαπραγματευόταν με την Ελληνική κυβέρνηση μία αντιπροσωπεία από το Λονδίνο.
 
Συγχρόνως, μελετούνταν μέτρα για την αντιμετώπιση της νομισματικής κρίσεως. Κυβέρνηση και Επιτροπή Ελέγχου διαψεύδοντας τις διάχυτες φήμες για την έκδοση νέου χαρτονομίσματος, συμφώνησαν ότι έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη ελαστικότητα στην κυκλοφορία του χαρτονομίσματος.
 
Σύσσωμος ο Τύπος των ημερών έκανε συστάσεις αυτοσυγκράτησης στους χρηματιζόμενους. Συμβούλευε τους χρηματιστές να μην προτρέχουν στην προεξόφληση των διαφόρων ανυπόστατων ειδήσεων προβαίνοντας σε βεβιασμένες πράξεις, που επηρέαζαν αρνητικά το χρηματιστήριο, δεδομένου ότι όλες οι μετοχικές αξίες ήταν υποτιμημένες. Βασικές αιτίες, φυσικά, ήταν η έλλειψη ρευστότητας και η χαμηλή τιμή του συναλλάγματος».*


Α ν τ ί    ε π ι λ ό γ ο υ
  
Μεταφέρω ένα χρήσιμο απόσπασμα από το πρωτοσέλιδο της ίδιας έκδοσης. Η αρχαιοπρεπής γλώσσα του μόνο προδίδει την αναχρονιστικότητα του σχολίου. Οι βαθύτεροι συνειρμοί του, εν τούτοις, το καθιστούν ιδιαζόντως καίριο και προορατικό, κάτι σαν μπούσουλα για τις «πονηρές» μέρες που διάγουμε.
 
«Το χρηματιστήριον εξακολουθεί κατά τας τελευταίας ταύτας ημέρας να ρυθμίζει την πορείαν του αναλόγως της επικρατούσης ιδέας περί της σταθερότητος ή μη της κυβερνήσεως. Όταν κατισχύουν αι φήμαι περί πλειονοψηφίας των κυβερνητικών βουλευτών υψούνται αι μετοχαί ιδίως της Εθνικής Τραπέζης. Όταν διαδίδεται ότι η συμμαχική αντιπολίτευσις διαθέτει περισσοτέρας ψήφους υποχωρούν. Κατά τις 3-4 τελευταίας ημέρας φαίνεται ότι οι χρηματισταί αποκλίνουν υπέρ της πρώτης πιθανότητας και δια τούτο αι τιμαί είναι μάλλον στηριγμέναι. Εκείνο το οποίον φοβείται ο κόσμος είναι μήπως επέλθει ισοψηφία και φανή αίφνης το φάσμα της διαλύσεως και βυθιστεί και πάλιν ο τόπος εις το πέλαγος των εκλογών [….] Γενική ιδέα κρατεί ότι πρέπει να αφεθεί ο τόπος ήσυχος εις τα παραγωγικά του έργα και τότε μόνον θα ενισχυθεί η παραγωγή, όταν εκλείψη ο πολιτικός σάλος».
 
“Τουτέστιν μεθερμηνευόμενον, πως η αναδίφηση στα αραχνιασμένα τεφτέρια της Οικονομικής Ιστορίας του τόπου κρύβει, ενίοτε, τον αλγόριθμο για τη λύση σύγχρονων, οικονομικών προβλημάτων, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κρατικό επίπεδο. Η ιστορική αναζήτηση μεταφέροντας τη σοφία αιώνων σε ημερήσια χρήση ουδέποτε έβλαψε.
 
Το βαρόμετρο των καταιγιστικών εξελίξεων στα διεθνή και τα εσωτερικά της χώρας  δείχνει πως είναι καιρός οι καλοί πολιτικοί, οι καλοί τραπεζίτες και όλοι οι καλοί Έλληνες να αφήσουμε τα «χοιρίδια» και να πιάσουμε τα εγχειρίδια και δη της Ιστορίας!
 

 

 http://www.capital.gr/history_of_xaa/Default.aspx?id=726320

 

Να έχετε ένα ξεκούραστο βράδυ!

Σας χαιρετώ ! 

 

Σχόλια

01/05 20:01  pol
Αρωματισμένος με τα .μύρα της ροδίτικης φύσης..και ολίγης τσίκνας,καθότι εκτέλεσα χρέη ψήστη,αδυνατώ να διαβάσω χρηματιστηριακή ιστορία.Το μόνο που μπορώ είναι να σας ευχηθώ Κ Α Λ Ο Μ Η Ν Α!
01/05 20:14  Goldmine
Mέρα Μαγιού, καλώς μας ήλθες Πολ
κι άσε τις ιστορίες για την ώρα τους...
Μην τις αγνοείτε και παντελώς:-)
Κρύβουν μυστικά σαν τον Μάη!-)
Σε φίλο του blogk την περασμένη βδομάδα <απέφεραν> κέρδη 15%...
Έυχαριστώ για τις επισκέψεις και στη σάλα κάτω και στο γραφείο μας εδώ και πάντα να χαίρεσαι και να απολαμβάνεις αυτά που έχεις και όσα δημιουργείς σε έμψυχο και άψυχο υλικό!
01/05 20:24  Mogadishu
χαλαρωτικο, καλο σου βραδυ...παω κι εγω για κρεβατι, ειμαι πτωμα, καλο μηνα και παλι
01/05 20:29  Goldmine
Καλό μήνα Mogadishu!
H ευχάριστη κούραση ξεχνιέται το πρωί...
Καλό βράδυ!
01/05 20:43  Κλεάνθης
Ι α ν ό ς? Αν και δεν έχω ασχοληθεί, έχω ακούσει ότι οι αλγόριθμοι έχουν 2 πρόσωπα! (πολλά δηλαδή, αλλά ο κουτός άνθρωπος έχει την ψευδαίσθηση ότι θα νικήσει το ΧΑΟΣ... οι νόμοι του ΧΑΟΥΣ λένε ή κάτι τέτοιο... ψάχνουν να τους βρουν εδώ και 40 χρόνια αλλά μέχρι τώρα τίποτα σημαντικό...)

Χαίρε καλή μας Goldmine!
01/05 20:45  Κλεάνθης
Μάλλον ψέματα: έχω ασχοληθεί λίγο και τα παράτησα υποκλινόμενος στο ΧΑΟΣ (ως ένας από τους κουτούς)
01/05 20:55  PREMIUM
Μακάρι να ΤΟΝ έχει ! :-)

Γιατί από το παρακάτω διαπιστώνω διατοπικές..."διακρίσεις" ! :-)

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=1154693

Παρομοίως φιλινάδα για το "βράδυ" και με νίκη για το..."γάβρο"...:-)

Για να ευχαριστηθεί και το φιλαράκι ο...Ιγνάτιος με το ξερό "ΨΩΜΙ" του ! :-)
01/05 21:01  Goldmine
Ενδιαφέρουσα πληροφορία, από την άποψη πως, ενώ, συμπτωματικά, χρησιμοποιώ και τις δυό λέξεις <με τα δύο πρόσωπα> - μόνο για τον Ιανό γνώριζα. Ένας αλγόριθμος και η ζωή μας όπως και το Χ.Α.. Κανείς δεν έδωσε λύση στα δύο αυτά ΧΑώδη μυστήρια!-)
Καλό μήνα, αγαπητέ Κλεάνθη!
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%BC%CE%BF%CF%82
01/05 21:01  cell
Καλησπέρα αγαπητή Gold,
Καλό μήνα με λιγότερα "χοιρίδια" και περισσότερα εγχειρίδια(με -ει...) Ιστορίας κ.ο.μ...
Από Σταμάτη σε Σταμάτη...μας "γρηγορείτε" τη διάθεση :-)
01/05 21:09  Goldmine
Καλησπέρα Prem!
Αυτούς στο Αμέρικα άστους "δεν
έχουν το Θεό τους"...
Καλά που τον ανέφερες τον e-φίλο μας. Συχνά τον θυμάμαι.
Αλήθεια, πολύ θα χαρώ να φτάσει η καλησπέρα μας στον piggy, που έχει
την τιμητική του αυτές τις μέρες, αρνητικά, βέβαια, λόγω ιού!
Δώσε σήμα πατριωτάκι...
Δε σε ξεχνάμε!
01/05 21:11  PREMIUM
Κοίτα...ΤΩΡΑ και το παρακάτω...φιλινάδα ! :-)

http://www.capital.gr/q_us.asp?s=TGIC !
01/05 21:13  Κλεάνθης
Ωστόσο το ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι πως η κατάτμηση μιας σύνθετης εργασίας σε διακριτά βήματα που εκτελούνται διαδοχικά είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ αλλά στη διαδικασία προκύπτουν εκατοντάδες αλγόριθμοι και χάνεται η μπάλα :)
01/05 21:14  Κλεάνθης
Κοινώς μία εξίσωση με λίγες ΣΤΑΘΕΡΕΣ και πολλές ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ
01/05 21:21  cormorano
Καλησπέρα !

Χρήσιμο και καλομελετημένο όπως πάντα το άρθρο Χρυσοδέσποινα !

Τη Τρίτη προβλέπω άνοδο! Κάτι μυρίζομαι από τώρα...:-)

Έχω επιστρατεύσει μεγεθυντικούς φακούς και "όλο το συνεργείο"... μήπως μπορέσω και καταλάβω αυτή η σφραγίδα πάνω στο Επιστολικό Δελτάριο από πού είναι αλλά τίποτα... Κάτι μου λέει Ανατολή... Είναι ;;;
01/05 21:28  Κλεάνθης
Goldmine, μεταξύ μας και οι ΣΤΑΘΕΡΕΣ δεν είναι τόσο σταθερές (απλά είναι ένας συμβιβασμός)
01/05 21:29  cormorano
Και πως... αν τελικά είναι... πως βρέθηκε να ταξιδεύει σε αντίθετες κατευθύνσεις ;;;

Αυτό και αν είναι πρόβλημα ! :-)
Σαν την άνοδο και τη πτώση στο Χρηματιστήριο μου φαίνεται! :-)
Yποθέσεις κάνω :-)
01/05 21:39  Goldmine
Χαίρομαι πού βλέπω την παρέα σε εγρήγορση!
@ Αγαπητέ cell τον άλλο <Σταμάτη> ψάχνω και καθυστερώ την απάντηση
αλλά ούτε Σταμάτης ούτε Γρηγόρης:-)
Παντελής Θαλασσινός γαρ (άσχετον)!
Έστω...διότι
"το μη χει(οί)ρον βέλτιστον".

01/05 21:42  Goldmine
Περίμενε κορμοράνο, σειρά έχει ο Prem, γιατί απαντώ σε διαφορετικά πρόσωπα για διαφορετικά θέματα και με διαφορετικό ύφος!
Ούτε ο Ευκλείδης:-)
Του αλγορίθμου το κάναμε...
01/05 21:46  Κλεάνθης
Κάποτε φτιάξαμε έναν αλγόριθμο (εγώ συμμετείχα ως τσόντα) και ήταν εκπληκτικά ακριβείς για το "είδος" του (δεν θα σου αποκαλύψω πως το καταφέραμε πάντως συμπεριελάμβανε μέσα του και τη στατιστική απόκλιση από το ΛΑΘΟΣ που διέψευδε μονίμως τα πειράματά μας για να το παίξουμε μάγκες - και το λάθος το καλύψαμε με ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ! Ιδε ο ανθρωπος! Βρήκαμε και βιβλιογραφία για τη "μουρνταριά" μας!)
01/05 21:46  cormorano
Χρυσοδέσποινα ελπίζω να μου επιτρέψεις...
Χρωστώ μια απάντηση σε ένα ΚΑΛΟ φίλο !

ΣΟΛΩΝ,
κάπου είδα αλλά δεν θυμάμαι που ! Απαντώ λοιπόν από εδώ !
Ίδια πατρίδα φίλε...
Ναι...ίδια !
01/05 21:46  Κλεάνθης
Διόρθωση: ακριβής
01/05 21:49  Κλεάνθης
Όπως το λες: του αλγορίθμου το κάναμε...
01/05 21:50  jerri
cormo
οι κρητικοί ξέρεις που μαζεύονται...
Εκεί το είδες
01/05 21:50  cell
...ήταν λίγο πιο "πίσω", μάλλον Κυριακάτικος και Κραουνάκης :-)
01/05 21:50  jerri
gold
δε μας βάζεις κι ένα άρθρο για το Μάιο του 1909 να μην αγωνιούμε...
01/05 21:52  Goldmine
Ωραία, cell εσύ έβγαλες τη σειρά σου:-)
Ο επόμενος!
01/05 21:55  Goldmine
Prem τα χωρικά ύδατα των επενδύσεών μου άντε να φτάσουν μέχρι την ΚΥΠΡο:-)
Τι 175% είναι αυτό, τρώγεται;-)
01/05 21:56  jerri
πω, πω...
έχεις μείνει πολύ πίσω (στις απαντήσεις σχολίων)...
01/05 22:01  Goldmine
Τώρα πάω ανάποδα,
από το τέλος προς την αρχή!
jerri καλό:-)
Στο υπόσχομαι να είναι το άρθρο
της επόμενης Παρασκευής, αν βρω
κατάλληλο υλικό. Αλλά θα είναι σε μορφή
κλειδωμένου αλγόριθμου:-)
Θα χρειαστεί επέμβαση Κλεάνθη το ξεκλείδωμα:-)
01/05 22:12  Goldmine
Είδες jerri; Το απολαμβάνω!-)
Άσε την καζούρα Θεσσαλονικοκρητικέ:-)
Σε σένα απόψε δεν έρχομαι αν δεν ντύσεις
την ημίγνυμη.
Τι πράγματα είναι αυτά;
Εδώ του αλογορίθμου εκεί του "εκρύθμου"
το έκανες το μπλόγκι:-)
Yπογραφή
Ελένη Λουκά
http://www.youtube.com/watch?v=MbmfCIs0r38
01/05 22:14  jerri
Θεσσαλονικιοκρητικοπόντιος...
01/05 22:17  Goldmine
Κορμοράνε τι σπας το μυαλό σου με τέτοια; Χαλαρά. Δεν είναι και ο αλγόριθμος -"μαϊμουδιά" του Κλεάνθη:-)
Λοιπόν πήγαινε στο θέμα επάνω θα σου βάλω σε μεγέθυνση τη φωτό μήπως βρεις άκρη...
01/05 22:17  jerri
Την ημίγυμνη θέλεις να την ντύσω. Τον ημίγυμνο να τον αφήσω;
01/05 22:18  ...................
Καλησπερα αγαπητη Goldmine.
Kαλο μηνα.
01/05 22:23  ...................
Goldmine...
Nα δω τη απαντηση θα δωσεις στον jerri???
Na τον αφησει ναι η ου??? Τον ΑΝΤΡΑ!
01/05 22:25  ...................
jerri να την ντυσεις μα μονο με ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ!
01/05 22:26  PREMIUM
Τελικά κανείς δε με διόρθωσε ;-)

ΑΥΤΕΣ είναι...ΥΠΕΡτοπικές συναλλαγές φιλινάδα ! :-)

01/05 22:27  Goldmine
Αν και μελαμψός...
εννοείται jerri:-) Μια χαρά καλογυμνασμένος, σεμνός και
ταπεινός είναι ο άνθρωπος.
Αντί για φύλλο συκής κρατά μαγιάτικα λουλούδια!
Σκέτο έργο τέχνης:-)
Αννίτα, καλό σου μήνα και βοήθα την κατάσταση!
Έλεος, δεν τους προλαβαίνω:-)
01/05 22:33  zeuspower
μας ταξιδευεις ...

οσο για τον θεο του χ.α.α ,νομιζω οτι απο τα παλια ο ελληνας το ειχε πιασει το νοημα...
απο την μια το απολλωνιο φως και απο την αλλη το διονυσιακο οργιο !
01/05 22:33  PREMIUM
Λόγω του...μελαμψού το "συναλλαγές" βάλτε το σε παρένθεση ! :-)

Έφερα τρια ρόδα από το βραδινό τζόκινγκ !

Τί να πρωτοκαλύψω στην...ημίγυμνη ;-)
01/05 22:43  Goldmine
zeus, να σου δώσω προτεραιότητα
ως θεό της φιλοξενίας!
Όνομα - σύμβολο, προχώρα κι ακολουθούμε στου Απολλώνειου φωτός τη χώρα:-)
Ταξιδιάρικη και ζωντανή όλη η παρέα απόψε!
01/05 22:52  Goldmine
Prem, στέλνεις τη γυναίκα στην Τήνο
και ανερυθρίαστα συχνάζεις και συ σε
σκανδαλοθηρικά μπλόγκια Ποντιοκρητικοθεσσαλονικιών;
Ω! του παραστρατήματος!
01/05 22:54  jerri
01/05 23:03  jerri
01/05 23:04  Mogadishu
τωρα ειδα το προφιλ σου
ομιλω με μια διασημη δηλαδη ε?
χμμμ, μπραβο για το λευκωμα,
απ' οσο εχω διαβασει στο capital, ωραια δουλεια...
και Ικαρια μεσα σ' ολα...
παρε ενα 7αρακι...
τι?
δε γινεται?
νομιζεις...
χτυπαμε πρωτα το 5
και μετα απο λιγο το 2...
μυαλο ε?
τσακαλι!
χαχαχα
01/05 23:09  PREMIUM
Τελικά αποχωρώ γιατί δεν τοποθετείσαι φιλινάδα επί της...ΟΥΣΙΑΣ των...ποστ μου ! :-)

Και δεν αρέσουν ούτε σε μένα οι...υπεκφυγές ! :-)
01/05 23:10  jerri
Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου
http://www.xronos.gr/police/detail.php?ID=45928
Τελείωσε η χειμερία νάρκη...
01/05 23:16  Goldmine
Σίγουρη κι εγώ πως εσένα Μogadishu
σε βάλαμε για ύπνο από νωρίς:-)
Αλλά αφήνουν οι πειρασμοί:-)
"Ύπαγε οπίσω" jerri!-)

Αλλά πού με τόση φασαρία απόψε στη γειτονιά:-)

Αναζητήσατε τον Πόντιο (Πιλάτο), τον τριπρόσωπο ΗρακλοΙανό των capitalblogs:-)

Ευχαριστώ Mogadishu.
Δε βαριέσαι...Διάσημοι είμαστε όλοι, ο καθένας με την αξία του και τον τρόπο του.01/05 23:17  cormorano
Χρυσοδέσποινα ταξίδι Ανατολή - Δύση ή το αντίθετο ;
Και ο αποστολέας από "Παλιά Σμύρνη" ;;;

jerri,
Ναι έχεις δίκιο...Θα επανέλθω...
Πως το εiπες αυτό το παράξενο παραπάνω Kρητικοθεσσαλ... ;
01/05 23:24  Mogadishu
χμ, ναι, ειχα ξαπλωσει, αλλα σηκωθηκα για ενα τσιγαρο στην κουζινα, ποτε στο δωματιο, αμεεεεεε, ε και οπως ηταν ανοιχτο, να μην κανω λιγο ματι?
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
22 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 3Νεότερα σχόλια »Τελευταία σελίδα

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις