Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Άνοδος ή πτώση;
1386 αναγνώστες
Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009
20:36

Άνοδος ή πτώση;
Έναν αιώνα πριν, στη δεκαετία 1900-1910,  το Ελληνικό Χρηματιστήριο περνούσε την πρώτη του νιότη. Και τότε, που δεν είχε συμπληρώσει ακόμη τα τριάντα του χρόνια και μέχρι τώρα που ξεπέρασε τα εκατό τριάντα, ο χρηματιστηριακός κόσμος  αναζητά συχνά πυκνά τη λύση στο βασανιστικό ερώτημα: «Γιατί πέφτει το Χρηματιστήριο;».

Τρεις δεκαετίες αργότερα, στα τέλη του 1929, ο Ξενοφών Ζολώτας, όντας νεαρός καθηγητής Οικονομίας συμπύκνωνε την ίδια απορία του πλήθους στην ερώτηση: «Ολη η Αθήνα ρωτά, υφίσταται οικονομική κρίσις εις την Ελλάδα;». Η καταφατική απάντηση όχι μόνο τότε αλλά και τα επόμενα δυο-τρία χρόνια δε γινόταν γενικώς αποδεκτή. 

Στην εποχή μας, στη μέση μιας δριμύτατης ύφεσης, χίλιοι δυο γνωστοί κι άγνωστοι λόγοι συντρέχουν για να δοκιμάζει η χρηματιστηριακή αγορά τα κατώτατα όρια της. Καθόσον, όμως, το Χρηματιστήριο είναι μέσα σε όλα και λίγο απ΄ όλα,  η ιστορία του έχει να καταδείξει και  περιόδους χρόνιας πτώσης  σε εποχές ακμαίες, κατά τα άλλα.

 
 
Μία τέτοια κραυγαλέα περίπτωση συνεχόμενης καθόδου τιμών για ένα χρόνο απασχόλησε, στις αρχές του Δεκέμβρη του 1902, την πένα του  συντάκτη της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Οικονομική Ελλάς», που δημοσίευσε άρθρο τιτλοφορούμενο: «Πόθεν η ατονία του εν Αθήναις Χρηματιστηρίου».

Τραπεζίτες και χρηματιστικός κόσμος, γράφει πως μάταια αναζητούσαν τα αίτια. Το οξύμωρο της υπόθεσης ήταν πως δεν υπήρχαν νέφη στον πολιτικό ορίζοντα, ενώ ο εθνικός πλούτος και τα έσοδα του κράτους παρουσίαζαν αύξηση με συνέπεια τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Στο εξωτερικό, επίσης, γαλήνη και ησυχία επικρατούσε, χωρίς να υπάρχει διεθνής, χρηματιστηριακή κρίση.

Τα μερίσματα τραπεζών και εταιριών αυξάνονταν αισθητά. Ρευστότητα υπήρχε, χρήμα κυκλοφορούσε, οι τόκοι ήταν χαμηλοί, ενώ όλοι οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι, χρόνο με το χρόνο, είχαν μεγαλύτερες εισπράξεις.  Αντίθετα,  οι μετοχικοί τίτλοι είχαν περιέλθει σε μαρασμό.

Ο αρθρογράφος σε μια τίμια και ειλικρινή εκφορά του λόγου του, προτείνει να εξεταστούν οι πραγματικοί λόγοι της χρηματιστικής καχεξίας, για να διαπιστωθεί αν το νόσημα είναι χρόνιο και ανίατο ή αν επιδέχεται θεραπεία. Έγραφε για την ακρίβεια:
 

 

«Ας μην απατώμεθα. Με την παρακίνηση του κόσμου να αγοράζει ελληνικές μετοχικές αξίες διότι τώρα είναι πάμφθηνες και με τις ζωηρές περιγραφές των προτερημάτων των καλών μετοχών μας τίποτε δεν βγαίνει. Πρέπει να σκάψωμεν βαθύτερον δια να εννοήσωμεν τι συμβαίνει και τότε ίσως ευρεθεί το μέτρον που πρέπει να εφαρμοστεί».

 Επιχειρώντας ο δημοσιογράφος της εποχής  μια ιστορική αναδρομή στην τριαντάχρονη πορεία του Χ.Α.  από το 1873, όταν άρχισαν οι πρώτες χρηματιστηριακές πράξεις, μέχρι το 1902, διαπιστώνει μία περιοδικότητα στις φάσεις της αγοράς, όπου οι εποχές ζωηρότητας και ακμής εναλλάσσονταν με εποχές ατονίας και  κρίσης. Σημειώνει, επιπλέον πως μετά τον πολύχρονο πυρετό του Λαυριακού σκανδάλου ακολούθησαν τρία με τέσσερα χρόνια χρηματιστικής νάρκης και απραξίας.

 

 
 

Στη συνέχεια, η χώρα αντιμετώπισε κοσμοϊστορικά γεγονότα:  την πτώχευση του 1893, το Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, την  ήττα στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο και  το Συμβιβασμό που κρίθηκε  τότε από μερίδα του Τύπου, ικανοποιητικός για τη χώρα.

Με την έξοδο της Ελλάδας από τις προαναφερθείσες περιπέτειες, παρουσιάστηκε ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο. Σοβαροί παράγοντες της ανόδου θεωρήθηκαν: η διάσωση των συμφερόντων της Εθνικής Τράπεζας,  η λειτουργία της σε νέα, υγιή βάση, η αναδιοργάνωση της Εταιρίας των Μονοπωλίων  και η ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Διαβάζουμε σχετικά στο επίμαχο άρθρο: «Νέα ζωή πήρε το χρηματιστήριο, που ξύπνησε από τη νεκροφάνεια και ρίχτηκε με τέτοια ορμή στις κερδοσκοπικές πράξεις ώστε δημιουργήθηκε πυρετός σαν αυτόν των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την εποχή της μανίας των μετοχών  χρυσωρυχείων. Κατά την ευτυχή αυτή εποχή όλος ο κόσμος πάλι έπαιζε μετοχές στην Αθήνα, μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι και φτωχοί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά».

Οι διάφορες μετοχές όχι μόνο επανήλθαν ταχύτατα στις τιμές που είχαν πριν την κατάπτωσή τους εξαιτίας του πολέμου αλλά κατέγραψαν και νέα υψηλά.  Οι κερδοσκόποι επωφελήθηκαν. 

Και να πώς ορίζεται η κερδοσκοπία στο ίδιο άρθρο:

 

«Κερδοσκοπία είναι το όργανο εναποθέσεως των τίτλων στους κεφαλαιούχους και την λαϊκήν αποταμίευσιν. Χρησιμεύει ως διάμεσος, ως όργανο ανυψώσεως ή καταρρίψεως των αξιών. Αποκομίζει μέγιστα κέρδη αλλά υφίσταται και μεγάλες ζημιές, ενώ οι επενδύοντες τα κεφάλαιά τους μετά σωφροσύνης και προσοχής δεν γνωρίζουν τα μεγάλα κέρδη αλλά αποφεύγουν και τις μεγάλες ζημιές».

 


Σημαντική, συνάμα, είναι και η επισήμανση του αρθρογράφου πως: οι κεφαλαιούχοι, οι αποταμιευτές και οι μικροεπενδυτές δεν αποφασίζουν γρήγορα. Είναι διστακτικοί διότι  φοβούνται, και θέλουν να αποφύγουν τους κινδύνους. Συνεπώς, περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να πειστούν για την πραγματική εικόνα της κάθε μετοχής και μετά να προβούν σε τοποθετήσεις.

Κι επειδή το άρθρο δεν τελειώνει εδώ, θα δούμε την επόμενη Παρασκευή πού οδήγησε η μεγάλη άνοδος των μετοχών, η οποία κράτησε μέχρι τα μέσα του 1899 και στη χαραυγή του 1900. Μία άνοδος που χαρακτηρίστηκε τόσο ξέφρενη αφού «αρκούσε να σκύβει κανείς στο δάπεδο του Χρηματιστηρίου για να μαζεύει κατοστάρικα», όπως χαριτολογώντας έλεγε χρηματιστής της εποχής.

Κλείνοντας, για όσους προβληματίζονται με την παρουσία  γυναικών στο Χρηματιστήριο, τη στιγμή που δεν είχαν ακόμα δικαίωμα ψήφου, γίνεται αναφορά την περίπτωση μιας Γερμανίδας δημοδιδασκάλισσας που απασχόλησε τον Τύπο της εποχής διότι ανέθεσε σε κάποιο μεσίτη να της αγοράσει μετοχές των Μονοπωλίων  για το τέλος του μήνα (δηλαδή αέρα) και κατόρθωσε σε δύο μήνες να διπλασιάσει το κεφάλαιό της. Πιστή η Γερμανίδα δασκάλα στο δόγμα: «Από καταδυομένης νηός ό,τι αν λάβης κέρδος» (και στη νεοελληνική: από πλοίο που βουλιάζει, ό,τι αρπάξεις κέρδος είναι) επιβεβαίωνε από τότε την άποψη πως  το κέρδος, το χρήμα και το κεφάλαιο δεν έχουν φύλο, χρώμα και πατρίδα!

 
                                                               
                                                      
* Περισσότερα στοιχεία για το θέμα θα βρείτε στο λεύκωμα Αγώνας Ευθύνης,
 Σωματείον Χρηματιστηρίου Αθηνών

http://www.capital.gr/history_of_xaa/Default.aspx?id=721110&pg=1


Σχόλια

24/04 20:39  Goldmine
Στην παρέα πολλές πολλές καλησπέρες !
Prem και κορμοράνο νάστε καλά για τις αφιερώσεις.
Θα τα πούμε κάποια στιγμή αργότερα.
Έχει έξοδο το πρόγραμμα.
Τι να κάνουμε όλα χρειάζονται:-)
Ηρακλή καλοπερνάτε εσείς
οι "κολασμένοι":-)
24/04 22:13  NEWYORKER
τα ποτα και τα τσιγαρα...
να περασεις καλα !
24/04 22:22  ΝίκοςΤ
Goldmine
Καλησπέρα αγαπητή φίλη. Όμορφες που ήταν οι μετοχές πριν χάσουν την ύλη τους!
24/04 23:15  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
@ NEWYORKER
Θα επαναλειτουργήσει η σύνδεση με Μαρσίλλια πάλι, ή θα αναγκάζεται η <ιπτάμενη Νυχτερίδα> να έρχεται μέσω Πράγας ?
25/04 00:05  jerri
Καλησπέρα. Το 7ο 5* δικό μου. Η Ιστορία του χρηματιστηρίου θυμίζει λίγο...
http://www.youtube.com/watch?v=VfbfkWPmcbg
25/04 01:48  Goldmine
Άρτι αφιχθείσα...
Βλέπω πρόσωπα αγαπητά και απαντώ επί τροχάδην
@Newyorker,
με τις ευχές σου καλά πέρασα:-)
Τσιγάρα ποτέ,
ένα ποτηράκι κρασί η μπύρα, άντε δύο και μέχρι εκεί. Το αλκοόλ παχαίνει.
Θέλουμε και απάντηση στο ερώτημα Τριαντάφυλλου:-)

Νίκο, πράγματι έργα καλλιτεχνίας και καλλιγραφίας ήταν πολλοί τίτλοι μετοχών στο χαρτί...

@jerri, τώρα είναι που πάει το: ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!-)

Και φυσικά στη Στέλλα μας χαιρετίσματα πολλά!
25/04 09:11  groyma stella
Πολλες καλημερες πολλα αστερια Goldmine .
Να εχετε ενα ομορφο Σαββατοκυριακο.
25/04 09:40  PREMIUM
...Άνοδος και...Ανόρθωσις και...ΜΟΝΟ !

http://www.youtube.com/watch?v=F_xUzxZTDZw

Ready to play the...game, ready to loose it all ?

Με τις "πληροφορίες" μου σε βλέπω σαν τη...γερμανίδα δημοδιδασκάλισσα ! :-)
25/04 10:31  PREMIUM
Κάνε κάτι φιλινάδα εσύ που ξέρεις τα παιδιά του Capital !

http://www.capital.gr/messages/showTopic.asp?id=198926

Ενάμιση χρόνο να λυθεί το...πρόβλημα !

Πόσο ακόμη θα πρέπει να..."περιμένω" ;-)
25/04 12:05  geokalp
πολύ καλή ως συνήθως!
25/04 12:42  pol
Καλημέρα σας. Στη Γερμανίδα συναδέλφισσα συμπληρώνω το "ανα" και αναμένω αναμμένος αναπτήρ!
25/04 19:27  Goldmine
Χαιρετώ τους καλούς φίλους και τους περαστικούς επισκέπτες του Σαββάτου.

Μια μικρή, οικογενειακή, ευχάριστη εξόρμηση την κάναμε και σήμερα, 25 του Απρίλη.
Γέμισε το πνευμόνι μαϊστράλι, ξέφυγε το μυαλό απ΄τα φθοροποιά και τετριμμένα
και απόψε θα είμαι εδώ με νέα ανάρτηση, μαζί με όσους φίλους σερφάρουν στην μπλογκογειτονιά μας .

Πάει κι η "Λαμπροβδομάδα", ενώ ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στο τριήμερο της Πρωτομαγιάς!

Καλό Σαββατόβραδο!
Άστατος καιρός, ψύχρα ακόμα τα βράδια, τι καλό θάταν
να βρίσκει κανείς ζεστασιά μεταξύ των ανθρώπων...
Όπου την πετυχαίνουμε, την γευόμαστε.
Κι εδώ και στον έξω κόσμο και στην οικογένεια κι οπουδήποτε...!

Θα τα πούμε κι αργότερα...

Προς το παρόν καλώς σας βρίσκω!

Ευχαριστώ θερμά
τη Στέλλα, τον Premium, τον geokalp και τον Πολ
που άφησαν μηνύματα στον τηλεφωνητή:-)
25/04 21:00  ...................
Καλησπερα αγαπητη Coldmine.
Ευχες για ενα ομορφο Σαββατοβραδο.
25/04 21:10  Goldmine
Αννίτα χαίρομαι που σε ξαναβλέπω στη γειτονιά! Η απουσία σου ήταν αισθητή. Εύχομαι "Χρόνια πολλά" και στο φανταράκι ...τα καλύτερα!
25/04 22:42  NEWYORKER
καλησπερα ...
τριανταφυλλε απο ΠΡΑΓΑ ..και βλεπουμε,
...
καλη συνεχεια..25/04 22:49  ...................
Χρονια πολλα Goldmine.
Kai για μενα αισθητη η απουσια της γειτονιας.
Ενα μεγαλο ευχαριστω για την ευχη σου προς το φανταρακι μου.Να εισαι παντα καλα.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
18 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις