Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Δεκαπέντε μυστικά που διδάχτηκα από την Ιστορία του Χ.Α.
1556 αναγνώστες
Παρασκευή, 3 Απριλίου 2009
07:47


Κατά τη Θουκιδίδεια εκδοχή, η  αναδίφηση στα κιτρινισμένα κιτάπια της ιστορίας στοχεύει στο να παραμείνει αυτή «αθάνατη εσαεί». 

Με βάση το πιο πάνω αξίωμα, ο Λουκιανός στο έργο του «Πώς δει ιστορίας συγγράφειν» περιγράφει τις παγίδες του ιστοριοδίφη μέσα από ένα ιστορικό ανέκδοτο με το Διογένη: 

Τον καιρό που οι  Κορίνθιοι εργάζονταν πυρετωδώς για την απόκρουση της επίθεσης του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου, ο Διογένης κυλούσε πάνω κάτω στο δρόμο το πιθάρι του, που χρησίμευε και για κατοικία του, ώστε να μη φαίνεται  αυτός ως  ο μόνος αργόσχολος. 

Εμμέσως, πλην σαφώς, ο Λουκιανός  συνιστά στους ερευνητές  της ιστορίας, για να μη βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να μαζεύουν τα κομματάκια απ΄ το σπασμένο πιθάρι,  να καρπούνται τα μεγάλα  οφέλη της και να μην κολλάνε  στα ασήμαντα.   Γιατί τότε θα μοιάζουν με κείνους, που αντί να θαυμάζουν τον ανδριάντα του Δία στην Ολυμπία  εκθειάζουν τις λεπτομέρειες του υποποδίου του.

Πολλά τέτοια γνωστικά οφέλη, εξαργυρώσιμα και σε υλικά αγαθά, προκύπτουν από το ξετύλιγμα του γεμάτου με κόμπους  κουβαριού της  χρηματιστηριακής ιστορίας του τόπου μας.

Με πραγματική έκπληξη διαπιστώνει ο μελετητής στο τέρμα της χρονοβόρας αλλά ελκυστικής του περιπλάνησης πως ένα δελεαστικό δώρο ανυπολόγιστης αξίας τον περιμένει από την ανοιχτοχέρα πριγκίπισσα Ναυσικά,  που θα τον συνοδεύει  στον επαναπατρισμό του στην Ιθάκη  του κέρδους και των μηδαμινών απωλειών.

Το πιθανότερο σενάριο δεν είναι αυτό κατά το οποίο όποιος γνωρίζει την ιστορική διαδρομή του Χ.Α. θα ξυπνήσει μία ωραία πρωία πλούσιος.  Το μόνο βέβαιο, όμως, είναι πως δεν θα ξυπνήσει ποτέ φτωχός από ζημιές στο χρηματιστήριο. Και το σπουδαιότερο δώρο της γνώσης είναι η θωράκισή του απέναντι στο κίνδυνο απωλειών.  
 

Κανόνας χρυσός  και δικλείδα ασφαλιστική για τη στρατηγική των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων θα αποδειχθεί στο άμεσο μέλλον το αξίωμα που διδάσκει η ιστορία του Χ.Α.:

 

Αν δεν μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς  του κέρδους  ας ενεργοποιήσει απαραίτητα τους μηχανισμούς της μη ζημιάς. Πολύ πριν χρειαστεί να εφαρμόσει  τεχνικά το stop loss.

 


Αν η προσαρμοστικότητα είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα ευφυών ατόμων,   από δω και στο εξής έξυπνα θα αποδειχθούν τα άτομα και τα νοικοκυριά που προσαρμόστηκαν τάχιστα στα νέα συρρικνωμένα  οικονομικά δεδομένα. 

Υιοθετώντας, βεβαίως, την  άποψη του Αϊνστάιν πως οι ευφυείς απλά λύνουν τα προβλήματα, προκύπτει η διαπίστωση πως  η εξυπνάδα από μόνη της δεν αποτελεί δίχτυ ασφαλείας στην παρούσα δυσχερή περίοδο. Αντίθετα, οι  ιδιοφυείς είναι αυτοί που  προλαβαίνουν τα προβλήματα. Και η χώρα μας  καλείται να προλάβει τα χειρότερα της επιδεινούμενης  κρίσης.

Όποιος δοκιμάζει τους μεθυστικούς λωτούς που η ιστορική αναδρομή καλλιεργεί μπορεί να μην κινδυνεύει  από την απώλεια των κεφαλαίων του και έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να μην παρασυρθεί σε χρεοκοπία.

Π ώ ς     τ ε κ μ η ρ ι ώ ν ε τ α ι     α υ τ ό; 

Ο  ισχυρισμός ότι κάποιος κατάφερε να διασχίσει την τρικυμιώδη θάλασσα του χρηματιστηρίου  «αβρόχοις ποσί» και χωρίς περιστασιακές απώλειες μεγάλες ή μικρές μόνο ως πρωταπριλιάτικο ψευδολόγημα θα μπορούσε να διατυπωθεί. 

Η γνώση της ιστορίας, δηλαδή, των γεγονότων, των σκέψεων και των ιδεών του παρελθόντος όχι μόνο αποτελεί  εφαλτήριο για  καινούρια έργα, αλλά  και ασφαλές καταφύγιο μπροστά στα σημερινά αδιέξοδα. 

Όσοι αντιλαμβάνονται το Χρηματιστήριο σαν το κουτί της  «ΧΑνδώρας», που σαν το άνοιξε παράνομα ο ερωτευμένος σύζυγός της  Επιμηθέας γέμισε ο κόσμος συμφορές και πάθη ας λάβουν υπόψη πως την τελευταία στιγμή πρόλαβε να φυλακίσει στο κουτί το μοναδικό αγαθό, τη στερνή ελπίδα. Έτσι, ενώ στα χρηματιστήρια πολλά θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους,  οι ελπίδες ουδέποτε ξεθωριάζουν.

Βέβαια, ο Προμηθέας που κρατήθηκε εντελώς μακριά από την Πανδώρα και το κουτί της προφυλάχτηκε από το όλο κακό. Αντίστοιχα και ο κάθε επενδυτής πρέπει να είναι ξεκάθαρος στη σχέση του με το Χ.Α. Αν θα το προσεγγίσει ως Επιμηθέας ή όπως ο αδελφός του Προμηθέας.

Στο χρηματιστήριο, Ολύμπιο άγαλμα  αποτελεί η επιθυμία του κέρδους και υποπόδιό του η αποφυγή ζημιών. Η γνώση του παρελθόντος είναι αυτή που θωρακίζει  απέναντι σε νέες απώλειες.

Ο γνώστης της διαδρομής του Χ.Α. με διευρυμένους  τους ορίζοντες και με ευλυγισία χειρισμών  καθίσταται πλέον ικανός να προφυλάξει τον εαυτό του από τις κακοτοπιές, που σε άλλους στοίχισαν περιουσίες ή ακόμη και ζωές.

Αν ευσταθεί η άποψη του φιλόσοφου Kierkegaard πως για να κατανοήσεις τη ζωή πρέπει να  κοιτάξεις το παρελθόν,  προαπαιτούμενο για τη μύηση στα άδυτα του χρηματιστηριακής σοφίας θεωρείται η παρακολούθηση της  ιστορίας  του χώρου σε βάθος χρόνου. 

Από καταβολής των χρηματιστηρίων, όλες οι εποχές, οι χώρες και οι άνθρωποι υπόκεινται στους ίδιους ευπαθείς νόμους μιας ευμετάβλητης αγοράς. Σκάνδαλα, κρίσεις, πτωχεύσεις. φημολογίες, απάτες, κερδοσκοπία, εναλλάσσονται εμβόλιμα με μικρότερης διάρκειας περιόδους έξαρσης των κερδών, άκρατου ενθουσιασμού και άκοπου πλουτισμού για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ.  

Ειδικότερα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο ως  αχαρτογράφητος χώρος προσφέρεται για περισσότερες εννοιολογικές συσχετίσεις και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Εν τέλει, οι φιλόσοφοι έχουν δίκιο όταν λένε πώς για να κατανοήσεις τη ζωή πρέπει να κοιτάξεις το παρελθόν. Μολαταύτα για να τη ζήσεις πρέπει να στραφείς προς το μέλλον χωρίς  αυτοοικτιρμούς του τύπου «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα».
 

 

 

Τ α   δ ε κ α π έ ν τ ε    μ υ σ τ ι κ ά 

Όσο αφορά την ενασχόληση  με το Χρηματιστήριο  αποκόμισα πολλά οφέλη εντρυφώντας στις ιστορικές και λογοτεχνικές πηγές του Χ.Α, όπου διασώζονται οδυνηρές, χρηματιστηριακές περιπέτειες απλών πολιτών αλλά και  επιφανών ή λογίων ανθρώπων, όπως για παράδειγμα του Εμμανουήλ Ροΐδη,  που έχασε επτά σπίτια και έντεκα χρόνια απ΄ τη ζωή του σε δίκες για το χρηματιστήριο.

Έτσι  αναπτύχθηκε ένα  ισχυρό, εσωτερικό φίλτρο προστασίας  απέναντι στις απώλειες διαμορφώνοντας ένα  αντιδείκτη  με τις ακόλουθες χρηματιστηριακές νόρμες συμπεριφοράς που θωρακίζουν  τον επενδυτή-παίχτη:

 Αναμονή για τοποθετήσεις σε πολύ πτωτικές συνεδριάσεις

 Αποχή σε περιόδους  αστάθειας 

 Αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία

 Διερεύνηση και διασταύρωση πληροφοριών

 Έλεγχο ενθουσιασμού και υπερβολών

 Επιφυλακτικότητα  και καθημερινό αφούγκρασμα της αγοράς

 Εμπιστοσύνη στις προσωπικές επιλογές  και στο ένστικτο

 Καλλιέργεια διαίσθησης 

 Κυνήγι ειδήσεων και ενημέρωσης

 Προσγειωμένες συμπεριφορές και ρεαλισμός 

 Ταχύτητα και αμεσότητα χρηματιστηριακών κινήσεων

 Υπομονή και περίσκεψη

 Χαλιναγώγηση  στείρου παρορμητισμού 

 Χρηματιστηριακή «καχυποψία» και σκεπτικισμός 

 Το Χρηματιστήριο δεν το παίρνουμε αψήφιστα. Λειτουργεί όπως η γυναίκα. Ζητά να το υπολογίζεις για να σε ανταμείψει. Γι΄ αυτό ισχύει το λαϊκό δίστιχο: «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη».

Ασφαλώς, στο Χρηματιστήριο επιβάλλεται να «ερευνάμε τας γραφάς» ώστε, τελεσίδικα, να δικαιούμαστε με τη σιγουριά του Ιουλιανού του επονομαζόμενου και Παραβάτη να δηλώνουμε: «Ανέγνων, έγνων, κατέγνων». Διάβασα, γνώρισα, καταδίκασα...


Καλημέρα σας,

καλή δύναμη

και ωφέλειες σε όλα τα χαρτοφυλάκια σας

υλικά, ηθικά και πνευματικά!

Goldmine

Σχόλια

03/04 07:51  EASY RIDER ( GARV )
1000 * , καλημερα .
03/04 08:07  Goldmine
Καλημέρα, αγαπητέ Γιώργο!
Με αντάμειψες πλουσιοπάροχα, βλέπω:)
Ευχαριστώ!
Mε τα 1000 στην τσέπη μπορώ να βγω τώρα για τις δουλειές μου:)
03/04 08:08  ΝίκοςΤ
Goldmine
Καλημέρα αγαπητή φίλη.Θηλυκό λοιπόν το χρηματιστήριο. Πολύ σωστά.Και ανάλογα με την εποχή αλλάζει και ηλικία.
03/04 08:15  Goldmine
Αγαπητέ Νίκο,
ας το δούμε κι έτσι, μήπως...:)
Καλημέρα!
03/04 08:31  favlos
Καλημέρα..
Αυτά τά σωστά που λές μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι το χρηματιστήριο είναι πλήρης δουλειά που απαιτεί ίσως και όλο το 24ωρο...!
03/04 08:39  Goldmine
Αν όχι όλο το 24ωρο, πράγμα αδύνατο, θέλει κι αυτό το χρόνο του, favlos...
Είπαμε, όπως κι οι γυναίκες!-)
03/04 08:40  jerri
Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες καθώς και με το άρθρο. Νομίζω πάντως πως βασικός κανόνας για να επενδύσεις στο χρηματιστήριο είναι τα κεφάλαιά σου να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να σου χρειαστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και φυσικά να μην είναι δανεικά...
Καλημέρα με 5* (είμαι πιο τσιγγούνης από τον Γιώργο)
03/04 09:11  Goldmine
Kαλημέρα jerri.
Σωστοί οι κανόνες που συμπληρώνεις και υπάρχουν δεκάδες ακόμη να συμπληρώσουμε όλοι που χρήζουν εφαρμογής.

Όσο για τα αστέρια μάλλον έχει πρόβλημα το σύστημα, γιατί πέρα από τα πέντε πρώτα του Γιώργου δεν αποτυπώθηκε κανένα
στο ταμπλό:-)
Έτσι για την ιστορία:)
03/04 09:18  favlos
Για τις γυναίκες ξέρουμε,για το Χ.Α. όμως μετά απο τόσα χρόνια ακόμα μαθαίνουμε :)
03/04 09:32  Goldmine
To X.A. είναι το άπειρο...
της γυναίκας η καρδιά μοιάζει με άβυσσο:-)
"Μεταξύ δύο κακών
το μη χείρον βέλτιστον":-)
03/04 09:33  groyma stella
Καλημερα σας.
Σοφα λογια σοφοι κανονες. Προσεχουμε για να εχουμε.
03/04 09:38  Goldmine
Στέλλα, τα περιθώρια για να ρισκάρει κανείς τους κόπους του στενεύουν.
Η προσοχή που συστήνεις ας γίνει σλόγκαν μας. Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου.
03/04 09:46  groyma stella
Ευχαριστω και εγω Goldmine . Δεν επιτρεπονται αλλα λαθη. Καηκαμε το 99 ,καθε επαναληψη ιδιας επενδυτικης συμπεριφορας θα ειναι καταστροφικη και μαλιστα σε αυτες τις δυσκολες οικονομικα εποχες.
03/04 10:53  cormorano
Καλημέρα σε όλους !

Άριστα όλα τα μυστικά Χρυσοδέσποινα !

Εκείνο βέβαια που με ενθουσιάζει περισσότερο είναι αυτό το τέταρτο... από το τέλος... :-)

03/04 11:03  ...................
Καλημερα!
03/04 11:22  cormorano
Λαθθοοοοσσσσσσσς ! ! !

το πέμπτο από το τέλος ! :-)
03/04 11:45  groyma stella
Καλημερα Γιαννη συμφωνω. Η ταχυτητα ειναι το Α και το Ω.
03/04 12:28  Ηρακλής
Εύη
ξέχασες το σπουδαιότερο κανόνα.
Σε ανοδικές συνεδριάσεις, εκμεταλλευόμαστε την ευεξία μας, και ... ερωτικά.
Γιατί όταν πέφτει το Χ.Α.Α...
πέφτουν όλα! ( πιπέρι...).
03/04 13:11  ZOULOU GOLF
Καλημέρα και συγχαρητήρια για το άρθρο Σας.
03/04 14:21  CANYON
5*...
03/04 17:42  cormorano
Tι κακό ήταν πάλι σήμερα αυτό...! :-)

Παραλίγο να μας τσιμπήσουν... Ευτυχώς... ! ! ! :-)
03/04 17:59  cormorano
Κάτι για μυστικά γράφει παραπάνω... η Χρυσοδεσποινα !

Καλά... τώρα που το καλοσκέφτομαι...
Να σε τσιμπήσουν... και να ακολουθείς και τα μυστική συνταγή είναι ότι χειρότερο πιστεύω ! :-)
03/04 22:33  cormorano
Μια Καλησπέρα σε όλη τη παρέα !

04/04 09:09  groyma stella
Kαλημερα σας.

04/04 10:46  albatrus
:-)...
04/04 11:55  cormorano
Καλημέρα σε όλη τη μπλογκογειτονιά και καλό Σ/Κ !
04/04 12:08  shade
Goldmine καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο.
Πολλοί μωρέ μάτια μου οι κανόνες, κάποιους τους ξέχασα κιόλας.
Αλλά σωστοί όλοι τους.
Να συμπληρώσω λιγάκι οτι το χρηματιστήριο, γιά πολλούς από εμάς, μοιάζει και με το τραγούδι των Σειρήνων που μας κρατά δέσμιους εσαεί.
04/04 12:37  cormorano
Όμορφο; τετράστιχο μου ήρθε ξαφνικά... :-)

"Τ'άγρια πουλιά"
τα ημερεύω
με τα σπασμένα μου φτερά
τα συντροφεύω ! ! !
04/04 13:36  PREMIUM
Προσπαθούσα να βρω "κάτι" που να περιλαμβάνει ούλα τα...παραπάνω και νομίζω οτι είναι αυτό που είπε ένας καθηγητής-φιλόσοφος στο μπεκατσόνι τώρα που ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του για πέρα από τον...Ατλαντικό !

<<...Όταν στο εξής ανοίγεις μια...πόρτα πριν την κλείσεις θα κοιτάζεις αν ανοίγει και προς τα...πίσω !..>>

Ερμηνεύω : Για να ξέρεις ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή να επιστρέψεις όσο...πίσω επιβάλλεται από τις περιστάσεις ή ΕΣΥ...επιθυμείς...
04/04 13:36  PREMIUM
Προσπαθούσα να βρω "κάτι" που να περιλαμβάνει ούλα τα...παραπάνω και νομίζω οτι είναι αυτό που είπε ένας καθηγητής-φιλόσοφος στο μπεκατσόνι τώρα που ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του για πέρα από τον...Ατλαντικό !

<<...Όταν στο εξής ανοίγεις μια...πόρτα πριν την κλείσεις θα κοιτάζεις αν ανοίγει και προς τα...πίσω !..>>

Ερμηνεύω : Για να ξέρεις ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή να επιστρέψεις όσο...πίσω επιβάλλεται από τις περιστάσεις ή ΕΣΥ...επιθυμείς...
04/04 14:46  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Χθες βράδυ στο "Χάραμα" με το <Σύνδεσμο των εν Αθήναις Υπαταίων>, του οποίου Αντιπρόεδρος είναι η silvermine (κατανομή υπευθυνοτήτων και καθηκόντων).
Η Μ. γεννήθηκε στη "μάντρα" και πρωτομπουσούλησε στο παρκάκι΄, προτού μεταναστεύσουμε βορειότερον...
Δ. Μπάσης αφιερωμένος στούς πατριώτες Χ., Ε. και μπεκατσόνια.
http://www.youtube.com/watch?v=G3y40pBy-Sg
Σοφία Παπάζογλου για την οικοδέσποινα και e-νονά
http://www.youtube.com/watch?v=Q2VAb_bxo6I&feature=related
04/04 15:08  Goldmine
Δεν σας ξέχασα η γυριστρούλα:-)

Αλλά το παράκανα από την Τετάρτη:-)

Έχω επιστρέψει και μέχρι το βραδάκι θα λάβετε προσωπικές απαντήσεις. Αμ πώς?

Έχουμε νέα εδώ και αγάπη στην παρέα...

Τριαντάφυλλε, η κεφάτη "μελαχρινούλα" παίζει τώρα και με παρακίνησε να γράψω ένα "γεια" και πολλά-πολλά ευχαριστώ σε τόσους καλούς φίλους που ανοίγετε το κονάκι τούτο και το γεμίζετε χαμόγελα, χαρά και φιλία.

Σας γλυκοχαιρετώ και σας περιμένω το βραδάκι εδώ να πούμε τα δικά μας και να σας φιλέψω το "βρισκάμενο" που λέμε και στη Μυτιλήνη:-)

Ευτυχείτε!
04/04 15:28  PREMIUM

Ευχαριστούμε πατριώτ και γλυκομιλούσαmine !

Ευχές στα...μοναχοπαίδια και στις...γυριστρούλες (αναφέρομαι και σε σένα φιλινάδα :-) των δυο σας...οικογενειών ! :-)

Πρόκειται να το κάνω...πρωτοσέλιδο με το καλό από...μεσάνυχτα Κυριακής, αλλά σας το αφιερώνω ΕΔΩ σε μορφή γιουτιουμπιού λόγω της γνωστής απαγόρευσης !

http://www.youtube.com/watch?v=q5y_z0gEbNg

Τα περιέχει νομίζω ΟΥΛΑ μέχρι εδώ, αλλά και κάποια...μελλούμενα ;-)

Ακόμη και τη..."μελαχρινή" που αναφέρεται η φιλινάδα και σπάω το κεφάλι μου να βρω σε ποια...αναφέρεται ;-)04/04 16:41  PREMIUM
Το "μελαχρινό πρόσωπο" και ο "Ναύτης" από το κανάλι της Βουλής από...ΣΥΜΠΤΩΣΗ !
04/04 20:00  Goldmine
Καλησπέρα παιδιά!

Η έφοδος της άνοιξης στη ζωή μας είναι έκδηλη ακόμα και στη διάθεση των δικών σας σχολίων.Πολλά αισθάνομαι πως αλλάζουν...
.
Χαμόγελα και γλυκιές οι κουβέντες του Σαββάτου...

Για να αποφύγω τις κοινότυπες ευχαριστίες, αν η έμπνευση με σιγοντάρει, θα ετοιμάσω, απόψε που μαζεύτηκα, ένα αφιέρωμα για όλους εσάς, των οποίων τα σχόλια άφησα αναπάντητα δυο μέρες τώρα...

Ως τότε εύχομαι να απολαύσετε αυτή τη θεσπέσια βραδιά με τις μικρές και τις μεγάλες χαρές της,
με τα πικάντικα, τα απρόσμενα, τα πιπεράτα και τα απίθανα με μια πολύ ευχάριστη διάθεση και με κέφι!
04/04 22:32  albatrus
καλησπέρα:-)

αυτό που θέλει να πεί ο ποιητής είναι:

http://www.youtube.com/watch?v=Vnl-zvX0EtA&feature=related</a

και καλό σαββατόβραδο
04/04 22:33  jerri
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
20 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις