Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Μέρος ΙΙ. Koυτσομπολιά και νέα χρηματιστηριακά, σαν σήμερα, πριν 125 χρόνια
2218 αναγνώστες
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2007
10:59

(Συνέχεια του προηγούμενου άρθρου )

……Μ’ αυτές τις σκέψεις, ο τραπεζίτης Βελούδης προσπέρασε και την Ιονική κι έφτασε μπροστά στη δική τους Τράπεζα, λίγο μετά την Κοραή, απέναντι σχεδόν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η πλατεία Κλαυθμώνος, που φαινόταν λίγο από τη Δραγατσανίου, ήταν ήσυχη ακόμη. Διαβαίνοντας το κατώφλι της Τράπεζας, αναλογιζόταν τις φουρτούνες που είχαν περάσει μέχρι να φτάσουν στη σημερινή κατάσταση…. 

 

Θυμόταν με μια δόση νοσταλγίας τα χρυσά χρόνια, ανάμεσα 1877 και 1880, όταν δεν άφηναν επιχείρηση για επιχείρηση χωρίς να βάλουν το χεράκι τους. Τι Μάρμαρα της Πάρου, τι Μεταλλεία της Σίφνου, τι Στυμφαλίς και Φενεός, τι Σιδηρόδρομοι!  Ο κόσμος αγόραζε τότε εύκολα και περισσότεροι τίτλοι γίνονταν δεκτοί από τους πιστωτές τους στη Εθνική και στο εξωτερικό. 

 

Ύστερα, όμως, οι Εταιρείες άρχιζαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τα πρώτα έργα, οι μέτοχοι να καθυστερούν την καταβολή των δόσεων και ο Τύπος να στάζει το φαρμάκι του για τα καμώματα των «χρυσοκανθάρων», όπως ονόμαζαν τους  ομογενείς.                           

                                                                     Συγκέντρωση ομογενών στο σπίτι του Εμμανουήλ Μπενάκη 

 

Ήρθε στο μεταξύ και το παρισινό κραχ, τον Οκτώβρη του 1882 και οι ζημιές στο υποκατάστημά τους εκεί. Ακόμα τραβιόντουσαν με την εκκαθάριση από τη στιγμή που αποφάσισαν να το κλείσουν.  Ωστόσο, συνέχισαν τις «επιχειρήσεις» εδώ, με την ευκολία που έδινε σε όλους το άφθονο χρήμα που έριχνε στην αγορά η Εθνική Τράπεζα με την αναγκαστική κυκλοφορία του χρήματος.                                     

 

                

 

Ο τραπεζίτης Βελούδης δεν συμφωνούσε πάντοτε με την τακτική ορισμένων. Όμως, είχε κι αυτός το ρίσκο και την αγάπη για το κέρδος στο αίμα του. Σαφώς και είχε δεχτεί πολλές φορές τις πιεστικές προτάσεις του διευθυντή τους, του Δούμα, και των άλλων τους Συμβουλίου για να δανείσουν με ενέχυρο τις μετοχές της ίδιας τους της Τράπεζας.  Να αναπροεξοφλήσουν, ακόμη, εικονικά γραμμάτια ή να ανανεώσουν υπέρογκα και επισφαλή, ατομικά χρέη με το δέλεαρ νέων προμηθειών.                     

                      

                                          Το κτίριο της Εθνικής τράπεζας στην οδό Σταδίου και Κοραή   

Μέχρι και να κάνουν τα στραβά μάτια του ζήταγαν, όταν ο διευθυντής του υποκαταστήματος Σύρου υπερέβαινε τις πιστώσεις του στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος. Τελικά, το έκλεισαν κι αυτό το υποκατάστημα στη Σύρο και ησύχασαν…. 

Θυρεός της οικογένειας Ροδοκανάκη

Ο Πέτρος Ροδοκανάκης, που είχε αναλάβει την εκκαθάριση του πρακτορείου του Παρισιού, τους μηνούσε πως η κατάσταση του παρισινού χρηματιστηρίου δεν βελτιωνόταν και πως άμα καθυστερούσε κι άλλο τις εκποιήσεις φοβόταν πως θα έχαναν περισσότερα.  Και από την Baroque Franco-Egyptienne, στο Παρίσι πάντα, τους ειδοποιούσαν ότι οι μετοχές της Τράπεζας είχαν σημειώσει περαιτέρω πτώση.  

Τους ζητούσαν, μάλιστα, επιβεβαίωση των ανησυχητικών ειδήσεων που έρχονταν από την Αθήνα. Και με τη γνωστή γαλατική ευγένεια τους ανακοίνωναν ότι θα είχαν κάποιες δυσκολίες να ανανεώσουν τα τρίμηνα "τραβήγματά" τους επί Παρισίων, χωρίς συμπληρωματικές εγγυήσεις.  

Στο Ροδοκανάκη, αποφάσισαν να απαντήσουν να πράξει κατ’ εκτίμηση, όσο μπορούσε, όμως, να κρατηθεί. Για την Γαλλοαιγυπτιακή, το ανέβαλαν γι’ αργότερα. Έπρεπε πρώτα να ξεκαθαριστούν τα του δανείου, του μεγάλου, τελευταίου δανείου του Τρικούπη καθώς και οι προθέσεις της Εθνικής Τράπεζας, κυρίως εν όψει της επανόδου στην εξαργύρωση των τραπεζογραμματίων, για να μπορέσουν να εκτιμήσουν την πορεία του συναλλάγματος και τη δική τους ρευστότητα. 

 

                

Άποψη της Αθήνας τότε...

Επωδός: Σοβαρές σκοτούρες…. για το μεγαλοτραπεζίτη Βελούδη, εν έτει 1892….

Σοβαρές σκοτούρες και για το ελληνικό χρηματιστήριο από τότε.., Εν τούτοις, μέσα από ανείπωτες περιπέτειες συνεχίζει  ακάθεκτο την πορεία του πάνω από 130 συναπτά έτη, αδιάλειπτα, με ολιγόμηνα μόνο κλεισίματα κι αυτά  σε πολεμικές περιόδους.

Παρελθόν και παρόν προδιαγράφουν για το μέλλον πως δεν θα πάψουν να συνδέονται τα μεγάλα κέρδη με τις μεγάλες σκοτούρες, για τους μεγαλοτραπεζίτες, όπως, ως γνωστόν, συμβαίνει με τη σύγχρονη κρίση των ενυπόθηκων δανείων στην Αμερική. Γεγονός που ταλαιπωρεί μήνες τώρα τις οικονομίες, διεθνώς.

                                             

Συμ-μετοχικά και ανθρώπινα

Goldmine

 

Σχόλια

15/11 12:09  PREMIUM
Σ΄ευχαριστώ, για τα...νοσταλγικά σου αφιερώματα σ΄όλα τα...επίπεδα :-)

Αποτελούν τρόπον τινα πηγή έμπνευσης επειδή σε ξεχωρίζω...
Ελπίζω να μου το επιτρέπεις...

Έτσι και σήμερα μια μέρα πριν με αφορμή τα...Λαυρεωτικά και τη δέσμευσή μου για λογοτεχνικό αφιέρωμα..."τόλμησα" στις...Συζητήσεις με τις...δέουσες προσωπικές...χρηματιστηριακές ιδιάζουσες ;;; απόψεις :-)

Η...Παρασκευή ΟΛΗ δική σου :-)

Ο Πάριος πάντως τόπε...
Είμαι σίγουρος ότι δε θα υπάρχει ΟΥΔΕΜΙΑ...σύγκριση.

ΥΓ. Προσπαθώ...να φύγω φίλε...
Ένα πάθος λιγότερο...
Που θα μου πάει θα το καταφέρω...
Ας μου μείνουν επιτέλους τα...γλυκά :-)
15/11 12:12  PREMIUM
Α, και κάτι τελευταίο...

Το "θετικό" είναι ότι οι περισσότεροι Τραπεζίτες μας σήμερα έχουν λιγότερο..."βλοσυρό" βλέμμα :-)
15/11 12:21  Goldmine
Κι εγώ σ΄ευχαριστώ, φίλε!

Θα την στήσουμε κι αυτήν την Παρασκευή...

Βγαίνω τώρα για τις υποχρεώσεις μου στα ιδρύματα των "λιγότερο βλοσυρών τραπεζιτών"...

Καλό κουράγιο. Η έμπνευση διώχνει τις αρνήσεις...
15/11 20:59  piggy
Τοσα λεφτα ο βελουδης παρτην ρε φιλε λιγο την μουστακια ξεφυγε απο τα ορια.να ευθυμησουμε και λιγο γιατι απο το χρηματιστηριο ολο πικρες παιρνουμε.
καλο βραδυ σε ολη την παρεα
15/11 21:27  Goldmine
Πίγγυ τη μουστάκα την βλέπω...την παρέα δε βλέπω:-)
Αλλά ξέχασα εσύ και μόνος σου... ένα γάμο τον κάνεις:-)
Άντε και καλές εμπνεύσεις!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
8 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις