Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Τα πλερωμένα τ΄ άπλυτα...
1656 αναγνώστες
Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009
14:45

Όλα εδώ…. πληρώνονται!

 

«Και τώρα…ποίος θα πληρώσει το μάρμαρο;».

 

Στα καφενεία του παλιού καιρού, που λειτουργούσαν σα μικρά κοινοβούλια, πάνω στη συζήτηση, άναβαν τα αίματα, καμιά φορά. Οι πλέον θερμόαιμοι χτυπούσαν τη γροθιά στο μαρμάρινο τραπέζι  με αποτέλεσμα, συχνά, να θρυμματίζεται το μάρμαρο, προκαλώντας την εύλογη παρέμβαση του καφετζή, που θορυβημένος ρωτούσε: «Και τώρα…ποίος θα πληρώσει το μάρμαρο»;

 

Εθελοτυφλώντας, πτωχεύουμε

 

Τόλμησε και το εξεστόμισε ο Χαρίλαος στη Βουλή του 1893. Η δραματική Τρικούπειος  δήλωση του «επτωχεύσαμεν» είχε και το τσαγανό της.  Να το παραδέχεσαι και να το δηλώνεις θέλει παρρησία. Να το προκαλείς και να στρουθοκαμηλίζεις είναι επικίνδυνα ανακόλουθο. Οι φωνές πληθαίνουν. Η φτώχια δεν είναι μόνο στα πορτοφόλια. Η κρίση δεν είναι η αιτία των προβλημάτων. Μάλλον τα προβλήματα μας κάνουν ανίσχυρους μπροστά στην κρίση.

 

Τα πλερωμένα  τ΄ άπλυτα  ….

 

Κλέφτες κι αστυνόμοι. Σε ένα κράτος που μας πληρώνει για να το πληρώνουμε. Σ΄ ένα κράτος που πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού σε τοκοχρεολύσια. Που δανείζεται ακριβότερα από ό,τι οι πολίτες. Όπου αντί η ρευστότητα να ενισχύεται αποστραγγίζεται. Που αν ήταν επιχείρηση θα έβαζε λουκέτο. Σε ένα κράτος όπου καμία υγιής παραγωγική δραστηριότητα δεν αναπτύσσεται. Κάτω από τον πέλεκυ των επιτηρήσεων και των ανατιμήσεων.

 

Σε μια χώρα όπου τα προϊόντα γίνονται ακόμα πιο ακριβά, και η ποιότητα συρρικνώνεται.  Όπου η ιδιωτική παραγωγή μειώνεται και η διαπλοκή αυξάνεται. Όπου κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται λιγότερο αναστρέψιμη.

 

Σε μια χώρα, όπου οι πολίτες δουλεύουν και πληρώνονται για να καταλήγουν απλοί διαχειριστές και ταμίες χρημάτων που δεν τους ανήκουν που τα επιστρέφουν σε φόρους και εισφορές. Κυρίαρχο το τρίπτυχο: Εργάζομαι αμείβομαι, πληρώνω. Μέλλον υποθηκευμένο, παρόν  νοθευμένο.

 

 

Ακριβό μου κράτος….

 

Για την επιβίωση έφτασαν οι Έλληνες, χωρίς αιδώ, εν κρυπτώ και παραβύστω αλλά και απροκάλυπτα να κλέβουν ο ένας τον άλλον,  κι οι περισσότεροι το υπό πτώχευση κράτος ...

 

Πληρώνουν ό,τι  δικαιούνται δωρεάν  και πρώτα την παιδεία.

 

Πληρώνουν με αίμα και ζωές τη δωρεάν υγεία.

  

Πληρώνουν αυξανόμενα διόδια για δρόμους, που ακόμα δεν έγιναν.

 

Πληρώνουν τη διασκέδαση, γιατί δεν υπάρχει ένας αξιοπρεπής χώρος να κάτσουν χωρίς να πληρώσουν.

 

Πληρώνουν χαράτσια, τέλη,  κρατήσεις, ιδιωτική ασφάλιση,  νοσοκομεία, εξετάσεις, φακελάκια, χρεοκοπημένα ταμεία, μετρό, συγκοινωνίες,  σκουπίδια,  περιβάλλον, χαβούζες χωματερές ταξί, βενζίνες, πάρκινγκ - γιατί δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης - ακόμα και ενοίκιο στα νεκροταφεία και ταρίφα σε γάμους και κηδείες. 

 

Πληρώνουν σεκιουριτάδες γιατί δεν έχουν ασφάλεια, από τους αστυνομικούς με τα αλεξ-ίσφαιρα, που στέλνουν στον τάφο Αλέξ-ηδες  ή αλληλοπυροβολούνται αδίστακτα.

                           

                                            

 

 

 

Κράχ- τες και κραυγές

 

 

Στο κραχ του 1929, 12 εκατομμύρια Αμερικανοί έμειναν άνεργοι και σημειώθηκαν 23.000 αυτοκτονίες. Πολλοί μεγαλοεπιχειρηματίες, που χρεοκόπησαν, πουλούσαν μήλα στους δρόμους έξω από τα πολυτελή πρώην γραφεία τους...

 

 Ετούτος ο λιτοδίαιτος και αυτοσυντήρητος μικρός λαός, εθισμένος τότε κατά βάση στην αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση επιβίωσε και δεν λιμοκτόνησε όταν τον πήραν τα πυρά της παγκόσμιας ύφεσης.

 

Από την άλλη, το στίγμα της φτώχιας των καιρών μας δεν έχει τίποτα κοινό με κατοχή, πόλεμο ή αποκλεισμό της χώρας, που οδήγησαν το λαό σε πείνα στο παρελθόν.

 

Ωστόσο, ανυπεράσπιστα στριμωγμένοι στα χαρακώματα του μεγαλύτερου οικονομικού  πολέμου της ανθρωπότητας, απροσδιόριστης διάρκειας και έντασης, ως υποψήφιοι μελλοθάνατοι,  περί άλλων τυρβάζουμε μοιρολατρικά, μικροπολιτικά, μικροκομματικά και μικρόψυχα αλαλάζοντες.

 

Ενώ η μπάντα στην αγορά παιανίζει προφητικά τους στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου σε ενορχήστρωση Μάνου Λοίζου: "Το μακρύ μακρύ μου χέρι ψάχνει μέσα στο πανέρι, ψάχνει μεσημέρι βράδυ για κανένα παξιμάδι»….

 

Μακριά από μας η μαύρη ώρα κι η στιγμή που κάποιοι  θα μακαρίζουν τους τυχερούς τρόφιμους  των συσσιτίων, όπως έκανε ο Σπύρος Μελάς, μην αντέχοντας την φτώχια, ως δημόσιος υπάλληλος, στην Καθηµερινή της 17ης ∆εκεµβρίου 1941, όταν έγραφε:

 

«Ο στραγαλατζής, ο λούστρος, οιοσδήποτε πτωχός βιοπαλαιστής, την περνάνε κοτσάνι µε τα λαϊκά συσσίτια. Τρώνε το λάδι τους, τις ελιές τους, τη λακέρδα τους, το ρύζι τους, τα φασόλια τους, τα ρεβύθια τους, τα κρεµµύδια τους. Και µερίδα γενναία, µε τη µεγαλοκουτάλα γεµάτη και πληρώνουν σχεδόν ένα τίποτα. Και τα µάγουλά τους φουσκώνουν από την καλοπέραση! [...].

 

Οι δημόσιοι συνταξιούχοι όμως; Αυτούς δεν δέχονται να τους εγγράφουν στα λαϊκά συσσίτια, επειδή παίρνουνε σύνταξι από 150 έως 200 δραχμές καθαρές την ημέρα! Επειδή μ’ άλλα λόγια, είναι… πλούσιοι! Οι διανοούμενοι αυτοί, εργένηδες πολλάκις, πρώην καθηγηταί, οικονομικοί έφοροι, δικασταί, τηλεγραφικοί κ.λπ ας ψοφήσουν!

 

Τα μάγουλά τους αυτών μπήκανε μάλλον μέσα, τα μάτια τους επίσης, έγιναν ίσκιοι ανεμόσαρκοι, στράγγισαν και στραγγίζουν όσο πάνε-και να φέρνουν και μεγάλα ονόματα στην πλάτη τους μερικοί- γιατί δε βρίσκουν στα εστιατόρια και στα πρώτα μάλιστα, παρά λίγες πηρουνιές λάχανο χωρίς λάδι τις πιο πολλές φορές, κουνουπίδι, λαχανίδες και στη χάσι και στη φέξι κρέας, κόκκαλο, ούτε αντέχουν οικονομικώς να τρώνε στα λεγόμενα εστιατόρια πολυτελείας φασόλια προς 100 δραχμές, κρέας προς 300 και μεριδίτσα μικροσκοπική, που αντί να γεμίζουν το στομάχι γεμίζουν μόνο την τσέπη των επιχειρηματιών πεντακοσάρικα!

 

Τέτοια τραπεζώματα μιας εβδομάδας και πάει η σύνταξις. Κι’ ως που νάρθη η ευλογημένη ημερομηνία να την ξαναπάρουν τρώνε αέρα κοπανιστό. Κι’ έτσι αρχίζουν να πουλάνε –μάλιστα, κύριε, να ξεκάνουν!- το σεντόνι τους, το καπέλλο τους, το χρειαζούμενο τριμμένο σακκάκι τους, το παληό τους πανταλόνι και αυτό το πουκάμισό τους! […]»

 

Επωδός

 

Στου «πτωχεύσαντος» την αυλή δεν ψάχνουν για  σκοινί. Ανατρέχουν στο Χαρίλαο της Ιστορίας και αντλούν τη δύναμη, τουλάχιστον, να  δηλώσουν χωρίς υπεκφυγές πως, εν τω σωτηρίω έτει 2009,  «δυστυχώς  ξαναπτωχεύουμε»....

 

 

 

                           

 

Σχόλια

17/03 15:29  PREMIUM

Φιλινάδα...

Έχετε ανοιχτή πρόκληση-πρόσκληση με τον πατριώτ να μπούμε σε ρυθμούς αυτοκατανάλωσης στο κτήμα μου στα...πάτρια σγα-σγα !

Θάχουμε και ιντερνετ με Dial up ! :-)
17/03 15:30  cormorano
Χρυσοδέσποινα ωραίο άρθρο!

Πολλά θύμηθηκα τώρα που διάβασα το πρώτο μέρος... αυτο με το καφετζή!

Καλό και το άλλο... Βαρέθηκα να πληρώνω!
17/03 15:37  Goldmine
Ti με ραπανάκια Ρούλεμης πας να βγάλεις τέτοια υποχρέωση φίλε;

24ωρο μίσθωμα μετά bonus παρακαλώ και ολίγες ΧΑΛΚινες για τα εγγόνια...

Άσε που οι προσφωνήσεις προς τις κυρίες ήταν μεροληπτικές με διακρίσεις (του τύπου αγαπημένη:-)

Και ούτε ένα ευχαριστώ:-)

Προς το παρόν αυτοκαταναλωνόμαστε here friend.

Έσσετ΄ήμαρ:-)
17/03 15:45  Goldmine
Cormo, σε καμια ευρωπαϊκή χώρα δεν πληρώνουν περισσότερα για να παίρνουν ολοένα και λιγότερα. Να κάνουν κάτι, έλεος!
Σ΄ευχαριστώ για την καλή κριτική.
17/03 15:46  PREMIUM

ΧΑΛΚινες δυσκολεύομαι...ΤΩΡΑ πια ! :-)

Το "Ευχαριστώ" το...προωθώ με την απαραίτητη...καθυστέρηση λόγω κρίσης εν γένει ! :-)

Κατά τ΄άλλα είμαι "συγκριτικά"...κουμπωμένος λόγω συνειρμών ονόματος ! ΄

Άλλο το...ΕΥΑ άλλο το...ΣΤΕΛΛΑ άλλο το...ΕΦΗ ! :-)

Ελπίζω μόνο να είναι...αντιληπτική πλάνη ! :-)
17/03 16:04  ditaset
με το χερι στην καρδια...
17/03 16:53  Goldmine
Καλησπέρα φίλε ditaset!
Χαίρομαι που πέρασες.

@premium,
Πα πα πα, τόσο επιτηδευμένο μήνυμα ούτε
στο διπλωματικό σώμα να υπηρετούσες!-)
Μέχρι που με έπεισες να σου χαρίσω το χρέος και να περιμένω πια το superblog premium.
To KΡΑΧΤΕΣΤ το πέρασες, λίαν επιτυχώς σήμερα (χθες έκανε κοιλιά!-)

17/03 17:24  cormorano
Κόκκινα...πράσινα...κόκκινα... πως τα καταφέραμε να ντυθούμε στα κόκκινα ούτε που το καταλάβαμε! :-)
Βρε, βρε ο Καραγκιόζης Υπουργός!
17/03 17:37  pol
"Υπέρ αδυνάτου"μοιάζει το σημερινό αστροπελέκι!Εννοώ τον τίμιο Έλληνα που δεν έχειπροσβάσεις στις(να μου επιτραπεί)εμετικές διαχειρίσεις του μόχθου και του ιδρώτα μας!
Καλό βράδυ!
17/03 17:50  cormorano
17/03 18:19  Goldmine
Ακριβώς αυτό Πολ. Ο αδύναμος κρίκος!
Αντί "να γυρίσει ο τροχός να γελάσει κι ο φτωχός", καταλήγουν οι φτωχοί φτωχότεροι και οι εκάστοτε διαχειριστές του συστήματος και του χρήματος πλουσιότεροι.
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις καθαρίστριες του ΟΠΑΠ με μισθό 5000€ αποτελούν ένα ελάχιστο ψήγμα της διαφθοράς και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Ας κάνουν κάτι... Έλεος!
Αλλά στου ΚΟΥΝΓ ΦΟΥ την πόρτα τι κι αν πέσει "αστροπελέκι";
17/03 18:20  shade
Kαταπληκτικό άρθρο.
Συμπυκνωμένα όσα ζούμε, χωρίς χαριτωμενιές.
Πολύ το ευχαριστήθηκα το 5*.
17/03 18:35  groyma stella
Καλησπερα σας .
Φτωχια λαικα συσσιτια , θλιψη και οργη μαζι.
...και εμεις εδω στην Ελλαδα...βαρεθηκαμε να πληρωνουμε . πληρωνουμε πληρωνουμε πληρωνουμε!kαι ως υποψηφιοι μελλοθανατοι θα πρεπει να συνεχισουμε να πληρωνουμε. Το κακο ομως ειναι πως πληρωνουμε αμαρτιες αλλων.
17/03 18:57  σεβαστη
Είδα σήμερα στις ειδήσεις, καπου στις ΗΠΑ,στρατόπεδα γεμάτα σκηνες όπου κατοικούν άνθρωποι πού έχασαν τις δουλειές και τα σπίτια τους.Και αυτοί είναι λευκοί-μορφωμένοι-μέσης τάξης.
"Τα σταφυλια της οργής"σε απευθείας μετάδοση.
17/03 19:05  PREMIUM

Η πρώτη φορά είναι για τον...άπειρο !

Ποιος σου είπε φιλινάδα ότι δεν έχω δικό μου ULTRA - PREMIUM μπλόκι ;;;

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=766486
17/03 19:16  PREMIUM

ή μάλλον...είχα ! :-)
17/03 19:27  groyma stella
Disc που πηγε?
17/03 19:30  PREMIUM

Καταγγέλω ότι το διέγραψαν οι moderators του φόρουμ κάνοντας χρήση καταπιεστικού νόμου περί ελευθερίας της έκφρασης και μάλιστα...ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ !
17/03 19:34  PREMIUM

Δεν πειράζει όμως :

Όλα εδώ...πληρώνονται ! (εκ του...τίτλου του παρόντος)
17/03 19:35  groyma stella
Μη μασας γραψε αλλο:-)
17/03 20:19  PREMIUM

Μα τί λες...ΤΩΡΑ Στέλλα !

Εδώ μου σβήνουν τα 2 στα 3 ποσταρίσματα !

Να λες μη σβήσουν και το πιο δημοφιλές μπλόκι ! :-)
17/03 20:21  Goldmine
Χαιρετώ εν πρώτοις τo γυναικείo τρίο: shade, stella, σεβαστή.
Nα σε τιμούν τρεις εκλεκτές γυναίκες στη σειρά με σχόλιο σε χώρο ανδροκρατούμενο δεν είναι δα και ευκαταφρόνητο.
@shade, η αλήθεια είναι που λυτρώνει!
Πολλές ευχαριστίες!
@Στέλλα, "μια ζωή πληρώνω αμαρτίες αλλουνών ΤΕΡΜΑ ΩΣ ΕΔΩ... άλλο δε βαστώ"
(το άσμα, αν κανείς μας το βρει, χαρισμένο :-)
@σεβαστή, δραματικά το νέα σου για την Αμερική.

Σήμερα σε επαρχιακή πόλη... κηδεύτηκε επιχειρηματίας και πρώην δήμαρχος που λύγισε και έχασε τη ζωή του... κάτω από το βάρος πτώχευσης της εταιρίας του, που αφήνει 40 οικογένειες στην ανεργία. Τεσσερις τράπεζες αρνούνταν να του δώσουν 1.000.000 δάνειο για να την ξαναλειτουργήσει...Πίκρα για την οικογένειά για τους άνεργους και τη χώρα...!ΚΑι μη χειρότερα...

@ Ντισκ, έλειπα τότε κι έχασα επεισόδια... Καλησπέρα!

17/03 20:36  Βασιλης-Αντ
Goldmine
Για την ιστορια

Τον πρωην Δημαρχο του Αιγιου Λελο Σιαβελη, τον <εσκασαν> στη κυριολεξια οι αρχιτοκογλυφοι Λατσης Κωστοπλυλος και Σια.
Του υποθηκευσαν αλη του τη περιουσια,του ιδιου και της οικογενειας του, με την υποσχεση οτι θα του εδιναν 4 εκ ευρω, και μολις εξασφαλιστηκαν στο υποθηκοφυλακειο, του εδωσαν 100 χιλιαδες, λεγοντας του οτι οι εξασφαλισεις ισχυουν για παλαια δανεια.

Οποιος εχει επαφη με τη κοινωνια νοιωθει οτι το καζανι βραζει.
Αν δεν παρουν στροφη οι τοκογλυφοι ΑΜΕΣΑ, οταν πεταχτει το καπακι δεν θα γλυτωσει κανενας

Φτανει πια!
Δεν μπορουν να κυβερνανε αυτη τη χωρα, οι απογονοι του Καλαματιανου μπακαλη, και του Πυργιωτη κατοχικου λαδεμπορα.
17/03 20:39  groyma stella
Goldmine αν δε κανω λαθος το ασμα το τραγουδαγε η μεγαλη Λιτσα Παπαδοπουλου .
17/03 22:01  NEWYORKER
Παμε για αλλες πολιτειεσ...
...διαστημικεσ...
17/03 22:06  Goldmine
Αγαπητέ Βασίλης-Αντ. κοινό μυστικό...
Σεβόμενοι τη μνήμη απόψε θάλεγα να το αφήσουμε.
Αύριο πληροφορήθηκα πως θα ανακοινωθεί δια του Τύπου η επιστολή που άφησε...
ΚΡΙΜΑ!
17/03 22:07  cormorano

Καλησπέρα!

Μια ζωή...
λοιπόν...
πληρώνω αμαρτίες αλλουνών ΤΕΡΜΑ ΩΣ ΕΔΩ...

http://www.youtube.com/watch?v=yIIdS-sAYMM&NR=1
17/03 22:10  Goldmine
Προτίθεσαι να μας μεταφέρεις, φίλε ιπτάμενε; Πλανήτη διάλεξες:-)
Σείριος ή Άρης;
18/03 00:03  Βασίλης Μαρκάκης
"Η κρίση δεν είναι η αιτία των προβλημάτων...τα προβλήματα μας κάνουν ανίσχυρους μπροστά στην κρίση" Υποκλίνομαι (για άλλη μία φορά).5*...Δαγκωτό !
18/03 00:33  Goldmine
Αγαπητέ Βασίλειε, πολύ ευχαριστώ και εύχομαι λάμψη και διάρκεια και στο δικό σου ανερχόμενο μπλογκ-αστέρι!-)
18/03 10:31  cormorano
Καλημέρα στη μπλογκοπαρέα !
18/03 10:38  groyma stella
Καλημερα σας.
Τελικα εκανα λαθος. Η μεγαλη Ριτα Σακελλαριου τραγουδησε το ασμα. Και δυστυχως ετσι ειναι...ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΛΗΡΩΝΩ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΑΛΛΩΝΩΝ.
Ευχαριστω cormorano.
18/03 11:04  Goldmine
Καλώς ήλθατε παιδιά και να έχουμε όλοι ένα ευχάριστο πρωινό.
Τρέχουν πολλές υποχρεώσεις σήμερα, μα με την πρώτη ευκαιρία θα τα πούμε.
Στέλλα μου, τι Ρίτα τι Λίτσα;
Εσύ νάσαι καλά!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
20 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις