Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Koυτσομπολιά και νέα χρηματιστηριακά, σαν σήμερα, πριν 125 χρόνια (14 Νοεμβρίου 1882) { Mέρος Ι }
2326 αναγνώστες
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2007
16:32
 
 

Το Νοέμβρη του 1882, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν είχε συμπληρώσει καλά-καλά ούτε μια δεκαετία ζωής. Τη βραχύβια, ωστόσο, διαδρομή του είχε σημαδέψει, ανεξίτηλα, το περιβόητο σκάνδαλο των μετοχών του Λαυρίου, κατά τη δεκαετία του 1870. Οδηγήθηκαν τότε στην πτώχευση και την απόγνωση  πάμπολλες, ελληνικές οικογένειες. Παρόλα αυτά η εταιρία δεν βγήκε από το ταμπλό, ενώ για κάποιες δεκαετίες η μετοχή γινόταν αντικείμενο έντονης, κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης (κυβείας).

 Έτσι και τον περασμένο χρόνο, λυσσαλέα μάχη  διεξαγόταν  ανάμεσα στους υποτιμητές και τους ανατιμητές των Λαυρεωτικών μετοχών. Οι ανατιμητές, όπως ήταν ο Μενέλαος, ο Βούρος και άλλοι, αγόραζαν συνεχώς μεγάλες ποσότητες.  Αντίθετα, οι αντίπαλοι, πιστεύοντας στην υποτίμηση, πουλούσαν με προθεσμία και στο τέλος όλοι ήξεραν πως πουλούσαν "στ’ ανοικτά" (market), αφού δεν υπήρχαν πια στην αγορά μετοχές Λαυρίου. Συνακόλουθα, μετέφεραν την παράδοση των τίτλων από εκκαθάριση σε εκκαθάριση. Κι ανάμεσά τους οι πιο επιτήδειοι κέρδιζαν από τα ρεπόρ και τις προμήθειες, «παίρνοντας του ενός τη σκούφια για να την βάλουν στου άλλου το κεφάλι». 

   

 

Η κίνηση εκείνο το πρωινό, στις 14 του Νοέμβρη, δεν είχε αρχίσει ακόμη στην πλατεία με το συντριβάνι.  Ο τραπεζίτης Βελούδης, μόλις διέκρινε το φίλο του,  Μανώλη Μαυρογορδάτο, εκδότη της εφημερίδας «Οικονομολόγος», να έρχεται προς το μέρος του.  Ερχόταν από το μέγαρο Νεγρεπόντη, στη γωνία της Όθωνος (ο δρόμος είχε πάρει πρόσφατα την ονομασία του) και πήγαινε στο γραφείο του, στην οδό Πραξιτέλους.  

Ο Μανώλης του μετέφερε, χωρίς περιστροφές, τα φρέσκα νέα. Ότι, δηλαδή, ο Πλάτωνας είχε αφήσει επιστολή στο Μενέλαο (ανατιμητή), όπου τον κατηγορούσε σαν κύριο υπαίτιο για την καταστροφή του και του ανακοίνωνε πως, όταν θα έπαιρνε την επιστολή αυτή, εκείνος δεν θα βρισκόταν πια στη ζωή…. Βέβαια, δεν τα πολυπίστευε αυτά τα θεατρικά ο Βελούδης αλλά ανησύχησε σοβαρά. Διότι, αν βρισκόταν έστω και μια «αυτοκτονία» στη μέση, τότε ήταν που δεν θα συγκρατούσε τίποτα τις εφημερίδες.           

Και δεν του άρεσε αυτή η γενική κατακραυγή που φούντωνε κάθε μέρα και περισσότερο. Ούτε βέβαια ήταν ευχάριστη η προοπτική του πανικού που θα καταλάμβανε την αγορά.  Και τι δεν τους έψελναν καθημερινά: «Μπακάληδες», «εκβράσματα του Χαβιαροχάνου» και «πρόστυχους κερδοσκόπους, πλουτίσαντες δι’ ατίμων πράξεων», είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα ο Τύπος τους ομογενείς χρηματιζόμενους, συλλήβδην. Χθες, μάλιστα, είχε βγει στους δρόμους μασκαράτα που κήδευε το Χρηματιστήριο… 

            

 

             ....Από τη μασκαράτα για την "κηδεία του χρηματιστηρίου", 1882

Η αλήθεια είναι πως το κακό είχε παραγίνει. Όλος ο κόσμος στην αγορά ήξερε τι γινόταν στο χρηματιστήριο. ...Ο Βελούδης συμφώνησε με το Μαυρογορδάτο, καθώς κατηφόριζαν μαζί προς τη γωνία της Σταδίου, προσπερνώντας τα μέγαρα Σκουλούδη και Βούρου πως πραγματικά, ούτε το χρήμα που κυκλοφορούσε αντιστοιχούσε σε πραγματικές αξίες ούτε τα κέρδη αντιστοιχούσαν σε πραγματική κυκλοφορία χρήματος και αξιών. Αυτό το είχαν επισημάνει οι πιο οξυδερκείς παρατηρητές.              

Στο μεταξύ, οι μετοχές Λαυρίου χόρευαν από μέρα σε μέρα. Έχασαν 34 μονάδες όταν ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο το χαμηλό μέρισμα που θα μοίραζε η Εταιρεία. Ύστερα, βγήκαν στη φόρα οι καβγάδες του Συμβουλίου. Οι μισοί κατηγορούσαν τους άλλους μισούς για εσκεμμένη δημιουργία εντυπώσεων και οι μετοχές ξανανέβηκαν και ξανάπεσαν, όταν μαθεύτηκε η πτώση της τιμής του μολύβδου στο Λονδίνο.  Έπειτα άρχισαν πάλι σιγά - σιγά ν’ ανεβαίνουν.  

΄Ωσπου προχτές, όταν ο Κυδωνάκης, ο μεσίτης του Νεγρεπόντη είπε: «Αγοράζω πενήντα κομμάτια υποχρεωτικά, με δεκατέσσερα » όλοι κατάλαβαν ότι αγόραζε όσο - όσο, γιατί δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις παραδόσεων. Και ξέσπασε ο σάλος. (Τη σκηνή του την είχε περιγράψει καταλεπτώς ο κυρ-Γιάννης, ο δικός του μεσίτης ). …..

         

(Ακολουθεί, λίαν προσεχώς, το δεύτερο και τελευταίο μέρος).

Συμ-μετοχικά και ανθρώπινα

Goldmine

 

         

Σχόλια

14/11 19:01  piggy
Ειδα το φερετρο και ανατριχιασα μανα μου.κατα αλλα το αρχειο ειναι ανεξαντλητο.φιλε δες τα email σου .σου εστειλα ενα τραγουδι σε μορφη αρχειου να δουμε το πηρες?
14/11 19:14  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Με συγκινείτε πάντοτε...
14/11 20:50  EASY RIDER ( GARV )
Και μετα απο 125 χρονια τις ιδιες ιστοριες θα λενε με αλλα ονοματα φιλε .η ιστορια επαναλαμβανεται παντα.
14/11 21:20  Goldmine
Aγαπητέ Γκάρβ, η επανάληψη είναι μητέρα των επιστημών(repetitio est mater studiorum, λατινιστί). Μαθαίνοντας πως τα ίδια συνέβαιναν και τότε, θεωρώ πως αποκτά κανείς άλλη οπτική προσέγγισης στο Ναό...Προσωπικά έχω διδαχτεί πολλά μελετώντας τα περασμένα και περισσότερο απόκτησα αυτοσυγκράτηση.

Φίλτατε Θρας, αβρόφρων εσαεί!

Φίλε Piggy,σου απάντησα.

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις