Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Το βαπόρι από την Κρήτη, η Ελευθερία του 1949 και τα Πέτρινα Χρόνια του Χ.Α.
2901 αναγνώστες
Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2009
21:22

             

 

 

                                            Τίτλος 25 μετοχών της εταιρίας ΧΡΩΜΑΤΟΥΡΓΕΙΑ «ΙΡΙΣ», έκδοσης 1950


Ξεφυλλίζοντας τις εφημερίδες του τριήμερου, από  Κυριακή 6 Φεβρουαρίου μέχρι Τρίτη 8 Φεβρουαρίου του 1949, σε αντιστοιχία με το τρέχον τριήμερο,  πριν  εξήντα χρόνια,  διαπιστώνει κανείς πως το ίδιο άλυτο ζήτημα παραμένει βασανιστικό στο προσκήνιο. Το πρόβλημα  που οδήγησε πρόσφατα ένα καράβι  Κρητικών παραγωγών στο λιμάνι του Πειραιά και εξακολουθεί να βγάζει κάθε χρόνο τα τρακτέρ των αγροτών σε δεκάδες μπλόκα στους  εθνικούς δρόμους της χώρας.

Η εφημερίδα Ελευθερία, εστιάζοντας στην αιτία του προβλήματος προτείνει τρόπους για  τη δραστική του αντιμετώπιση στο κύριο, οικονομικό άρθρο της με τίτλο: 

                           

             «Οργάνωση της κυκλοφορίας και διανομής των αγαθών».

«Μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης των τροφίμων παρεμβάλλεται σωρεία μεσαζόντων, οι οποίοι συντελούν αδικαιολόγητα στη δυσανάλογη επιβάρυνση των τιμών των αγαθών, που τελικά πέφτει στους ώμους παραγωγών και καταναλωτών, δηλαδή στο 90% του ελληνικού λαού».

Εφημερίδα Ελευθερία,  8 Φεβρουαρίου 1949

 
Μολονότι είναι διαφορετικά τα δεδομένα της κάθε μιας εποχής η ρίζα του προβλήματος παραμένει κοινή. Η  κερδοσκοπική επιβάρυνση των τιμών των γεωργικών προϊόντων  μέχρι να φτάσουν από τον παραγωγό στον καταναλωτή.

Βρισκόμαστε στην κρίσιμη, μετά την Απελευθέρωση εποχή, προς το τέλος του Εμφύλιου, που προκάλεσε βαθιά τραύματα στη χώρα. Στα διεθνή, η πόλωση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων (Η.Π.Α.- Ε.Σ.Σ.Δ.), είχε οδηγήσει στον Ψυχρό Πόλεμο. Οι συνέπειες της εσωτερικής διαμάχης αλλά και των διεθνών γεγονότων σημάδεψαν τις  εξελίξεις στην Ελλάδα για αρκετές δεκαετίες.

Παρά την επισιτιστική βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς, οι καταστροφές του πολέμου ήταν τόσο πολλές ώστε η χώρα αδυνατούσε να εισέλθει  σε τροχιά ανασυγκρότησης. Η διάλυση της υποδομής της χώρας, ο περιορισμός του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (Α.Ε.Π.) και η πολιτική αστάθεια επέφεραν άνοδο  πληθωρισμού και παρεμπόδισαν κάθε απόπειρα ανάκαμψης στα προπολεμικά επίπεδα.

Ο Τρούμαν εν μέσω αντιπροσωπειών μαθητιώσης νεολαίας 17 χωρών (εφημερίδα Εμπρός, 6/2/1949)


Η εξαγγελία του δόγματος Τρούμαν, το Μάρτιο του 1947, συνέβαλε αποτελεσματικά στην αποκατάσταση της οικονομικής και εθνικής ελευθερίας στην ερειπωμένη από τον πόλεμο Ευρώπη, σηματοδότησε την πρόσδεση της χώρας στο αμερικανικό άρμα και στο διαμορφούμενο δυτικό συνασπισμό, ενώ βοήθησε σημαντικά  και την Ελλάδα. 

Παράλληλα, η οικονομική υποστήριξη στην Ελλάδα, που προέβλεπε το σχέδιο Μάρσαλ, έδωσε νέα ώθηση στη χώρα μετά το 1948.
 
Ας σημειωθεί πως η γεωργική παραγωγή μετά την Απελευθέρωση, κατάφερε μόλις κατά το 1947 να φτάσει στο 50% της προπολεμικής παραγωγής και κατά το 1948 ανήλθε στο 81%.

Η επιβάρυνση των τιμών των γεωργικών προϊόντων

 

 


Ο συντάκτης του άρθρου της εφημερίδας Ελευθερία υποστήριζε πως το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό, εξαιτίας του περιορισμένου εισοδήματός του, αδυνατούσε να ακολουθήσει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές, δεδομένου ότι τα εισοδήματά του (μισθοί και ημερομίσθια) βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα και η κυκλοφορία των λιγοστών προϊόντων διεξήγετο υπό τύπον «μαύρης αγοράς». 

Εξάλλου, θεωρούσε την περίπτωση της υπερβολικής ανόδου της τιμής του ελαιόλαδου και άλλων τροφίμων (τυρί, κρέας, πατάτες) ως χαρακτηριστικό δείγμα της ανυπαρξίας πολιτικής στο ζήτημα της παραγωγής  και διανομής τροφίμων. 

Διατύπωσε, λοιπόν, την πρόταση να τεθεί στην υπηρεσία του συνόλου η διακίνηση των αγαθών τόσο των παραγωγών που είναι και καταναλωτές όσο και του καταναλωτικού κοινού των αστικών κέντρων και να αντιμετωπιστεί χωρίς χρονοτριβή:

 με την καθιέρωση του συστήματος της συγκέντρωσης εγχωρίων προϊόντων

  με την απλούστευση της διαδικασίας συγκέντρωσης βασικών ειδών από το εξωτερικό και της διανομής τους στο κοινό, με δελτίο.

Ας σημειωθεί πως δεν υπήρχε επάρκεια προϊόντων για κατανάλωση. Μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες στερούνταν για πολύ καιρό το κρέας, το γάλα και άλλα βασικά αγαθά της διατροφής τους που μοιράζονταν με το δελτίο στους καταναλωτές.

   Πέτρινα χρόνια 

Σταμάτης Σπανουδάκης

Τα πέτρινα χρόνια του χρηματιστηρίου     

 


Το 1948, το Χ.Α. βρισκόταν σε κατάσταση μαρασμού. Ο Ψυχρός Πόλεμος καθιστούσε επιφυλακτικό το κεφάλαιο. Τέλεια απονέκρωση επικρατούσε στην κεφαλαιαγορά με μικρές εξαιρέσεις συναλλαγών σε μετοχές Εθνικής και Τράπεζας της Ελλάδος, βασικά.

Το 1949, επιτέλους, υπήρξε έτος λήξης του τραγικού Εμφύλιου, που είχε λάβει τρομακτικές διαστάσεις με συρράξεις σε όλη την ύπαιθρο.  Όταν επιτέλους, μετά από μακρές συνεννοήσεις, επιτεύχθηκε Κυβέρνηση Εθνικής Συνεργασίας με πρωθυπουργό το Σοφούλη, η ομαλότητα άρχισε να αποκαθίσταται σιγά - σιγά στη χώρα. 

Στην κεφαλαιαγορά, γίνονταν κάποιες κινήσεις Ασφαλιστικών Οργανισμών και Νομικών  Προσώπων να επενδύσουν σε μετοχές Τράπεζας Ελλάδος και  ΕΤΕ, ενώ  παρουσιάστηκε και κάποια ανακίνηση του ενδιαφέροντος για τα εθνικά  δάνεια σε ξένο νόμισμα.

 Όσον αφορά τις τιμές, το τέλος του 1948 βρήκε υποτιμημένα τα εθνικά δάνεια κάτω από τις τιμές του προηγούμενου χρόνου, ενώ τα τραπεζικά δάνεια σημείωναν μεγάλη άνοδο. Τα βιομηχανικά δάνεια κινήθηκαν άλλα χαμηλότερα και άλλα υψηλότερα σε σχέση με το 1947. Οι ομολογίες των Χρωματουργείων Πειραιώς υψώθηκαν κατά 30% στην τιμή των 141.000 έναντι 109.000. 

Παιχνίδι με reports

Στη διάρκεια του 1949, οι πολιτικές εξελίξεις συνετέλεσαν στην αναζωογόνηση του χρηματιστηρίου. Έντονη ζήτηση μετοχικών αξιών παρατηρήθηκε. Σημειωτέον, πως τα τελευταία χρόνια οι συναλλαγές γίνονταν τοις μετρητοίς.  

Eντούτοις,  οι κερδοσκόποι είχαν βρει τον τρόπο να κάνουν το παιχνίδι τους με τα ημερήσια Reports. Επρόκειτο για άτυπα 24ωρά δάνεια με ενέχυρο χρεόγραφα. Έτσι, όμως, δημιουργούσαν παράνομες και επικίνδυνες θέσεις, αφού επιβαρύνονταν με υπέρογκους τόκους. 

Ο συντάκτης της χρηματιστηριακής στήλης της εφημερίδας Ναυτεμπορική και τμηματάρχης του Χρηματιστηρίου Ιωάννης Κωνσταντίνου απέδιδε την απότομη  πτώση της χρυσής λίρας στην «από μακρού βασανίζουσαν την αγοράν στενότητα ρευστών κεφαλαίων αφού οι ημερήσιοι μεταφορικοί τόκοι έφτασαν από 0,09% μέχρι 0,30 %».

Παρά τη μεγάλη αυτή επιβάρυνση των κερδοσκόπων όλες οι μετοχικές αξίες, κατά τους δύο τελευταίους μήνες ανατιμήθηκαν σε επίπεδα πέρα και από τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες των ανατιμητών.

Ανατιμητική φρενίτιδα χαρακτήριζε ο Τύπος αυτήν που κατέλαβε τους συναλλασσόμενους. Μάλιστα, κατά την τελευταία εβδομάδα είχαν αυξηθεί κατά 50% τα εθνικά δάνεια χωρίς αξιοσημείωτο λόγο.

Έντονη κερδοσκοπία ασκούνταν στις μετοχές της ΕΤΕ στη λεγόμενη ελεύθερη αγορά, όπου η Εθνική έπαιζε το ρόλο της τράπουλας των χαρτοπαιγνίων αντικαθιστώντας πλέον τη λίρα, η οποία, αφότου οι τιμές της σταθεροποιήθηκαν, δεν προσφερόταν για κερδοσκοπικά παιχνίδια. Μεγάλος παράγοντας και παίχτης υπήρξε ο Μανώλης Παντελίδης, παλιό μέλος του Χρηματιστηρίου.

Ο Τύπος σχολίαζε πως: «οι τεράστιες διαφορές στις τιμές είναι τρανή απόδειξη της παρορμητικότητας του λαού μας που αψηφά το μέτρο».
 
 

                                   Οι μετοχές που διαπραγματεύονταν στο Χρηματιστήριο Αθηνών
                                    σαν και σήμερα πριν εξήντα χρόνια, στην εφημερίδα
Ελευθερία

 

Τρεις τράπεζες λοκομοτίβα της ανόδου

Ενώ διαπραγματεύονταν οι μετοχές έξι τραπεζών στο Χ.Α. οι τρεις τράπεζες:  Εθνική,  Ελλάδος και Εμπορική ήταν αυτές που έσυραν το χορό μιας ξέφρενης ανόδου η οποία πολλαπλασίασε τις τιμές, όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα:

 
         Συγκριτικός πίνακας τιμών έξι μετοχών που παρουσίασαν  τεράστιες αυξήσεις μεταξύ 1947 και 1949

  31-12-1947 31-12-1949
1. Εθνική 3.500.000 12.640.000
2. Ελλάδος 380.000 1.410.000
3. Εμπορική 15.000 78.500
4. Υδρεύσεως 1.600.000 4.730.000
5. Χρωματουργείων 109.000 292.000
6. Εριουργίας 24.300 55.500


Επιμύθιο 

Η ιστορική αναδίφηση του θέματος οδηγεί στο συνειρμό πως το διαχρονικό και σύνθετο αυτό πρόβλημα που συνίσταται στο ότι φθάνουν πανάκριβα στον καταναλωτή τα αγροτικά προϊόντα, τα οποία διατίθενται πάμφθηνα από τον παραγωγό απασχόλησε εδώ και εξήντα, τουλάχιστον, χρόνια ηγεσίες και λαό του τόπου, πολύ πριν την ένταξη στην Ε.Ε και πριν την καταναλωτική ευδαιμονία των τελευταίων δεκαετιών. 

Το γεγονός πως το πρόβλημα, παρόλες τις επιδοτήσεις, τις πριμοδοτήσεις, τις διεκδικήσεις και τις, κατ΄ έτος, επαναλαμβανόμενες, εκατέρωθεν, σκληρές αντεγκλήσεις, διαιωνίζεται και επανέρχεται δριμύτερο αντί να εκλείπει,  χρήζει σοβαρής και όχι σοβαροφανούς διερεύνησης και ψύχραιμης αντιμετώπισης, όχι εν βρασμώ και όχι κάτω από τη φορτική πίεση αναταραχών και συγκρούσεων.

Ασφαλώς, κανένας Έλληνας πολιτικός ή πολίτης δεν θα επιθυμούσε  αυτήν την απάντηση σ΄ αυτήν την ερώτηση: 

« —    Πως πάνε κόρακα τα παιδιά σου;
   —    Όσο πάνε και μαυρίζουνε
»....

Και «το βαπόρι της οργής» δε θάφερνε παραγωγούς από την Κρήτη
αλλά  Αμάλθειας κέρας  θα κουβαλούσε στην Αθήνα  από τον Ψηλορείτη!
 
 
 
 

 

Η Ιστορία του Χρηματιστηρίου

http://www.capital.gr/history_of_xaa/Default.aspx?id=670980

 

Υ.Γ.: Στο μπλογκ του Ηρακλή  (εδώ)  η συνέχεια και ο προβληματισμός ...

Τον ευχαριστώ για την έμπρακτη απόδειξη πως το παρόν δούλεψε..

Αν μη τι άλλο, υπάρχουν Έλληνες που προβληματίζονται. Απλά..

 

 

Ήταν η ανάρτηση της Παρασκευής.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους σας!

Goldmine

 

 

 

Σχόλια

06/02 21:38  koufeto:-)
Το πρωτο πενταστερο απο εμενα,ευχομαι να σου φερει γουρι goldmine:-)

Συγχαρητηρια για το αρθρο σου:-)
06/02 21:40  cormorano
Καλησπέρα σε όλους !

Άντε να γράψω και μια φορά πρώτος ! :-)
06/02 21:42  Goldmine
Φίλη κουφέτο, η χαρούμενη υποδοχή σου μου δίνει χαρά. Νάσαι καλά.
06/02 21:42  cormorano
koyfetina με πρόλαβες στη ταχύτητα ... ! :-)

06/02 21:42  koufeto:-)
cormorano σε περασα:-)
06/02 21:43  koufeto:-)
Τι θα γινει;;;-)Μαζι θα γραφουμε;;;-)
06/02 21:45  koufeto:-)
Και εσυ να εισαι καλα παντα να μας δινεις απο την δροσια σου,την χαρη σου και την ομορφια σου:-)Γιατι εισαι πανεμορφη οικοδεσποινα με πανεμορφες εκπληξουλες:-)
06/02 21:58  Ηρακλής
Μόλις είδα του στερόγραφο σου.
Σ ευχαριστώ.
Φαντάζομαι πως θα ήταν αδύνατον να μην υπάρξει αντίδραση στο κείμενο σου.
Η διαχρονικότητα των καταστάσεων θα πρέπει και να αναδεικνύεται και να προβληματίζει.
ε, εγώ στο δικό μου άρθρο το παράκανα λίγο, αλλά το ξέρεις ότι είμαι οπαδός του σοκ, παρά της ήπιας νουθεσίας.
5* για τη δουλειά που έριξες.
06/02 22:00  Ηρακλής
Χασάπηηηηηη.
Μου έφαγες το Υ ( στερόγραφο).!
06/02 22:08  Goldmine
Το συμπλήρωσα, αν αυτό εννοείς:-)
06/02 22:09  koufeto:-)
Ηρακλη εγω στην θεση του το βλεπω:-)Για ξαναδες το:-)
06/02 22:10  koufeto:-)
Goldmine εισαι πολυ γρηγορη:-)

Ετσι εξηγουνται ολα:-)
06/02 22:15  shade
Καλησπέρα
Ακολούθησα τις οδηγίες σαν καλή μαθήτρια, γιατί μαθαίνουμε στο μπλογκ σου, και άφησα ένα σχόλιο στου Ηρακλή.
Αλλά δεν κρατήθηκα γράφω κι εδώ τον χαιρετισμό μου σε σένα και τους φίλους μας.
06/02 22:23  koufeto:-)
Γεια σου shade:-)
06/02 22:31  cormorano
koyfetina,
ταχύτητα δηλαδή όπως αυτός...

http://www.youtube.com/watch?v=h0OPQt01YtU&feature=related

άσε να βρούμε και κανένα καλό τραγουδάκι... Δεν ξέρω να το πάρω από τα Δυτικά... ; Από το χωριό της Ferrari ;;; :-)

Θα δω... :-)
06/02 22:33  cormorano
ένα απαλό προς το παρόν...

http://www.youtube.com/watch?v=CyBcHUe4WeQ&feature=related

06/02 22:34  koufeto:-)
Εγ ειμαι πιο γρηγορη απο αυτον τον Σουμαχερ cormorano:-)
06/02 22:39  koufeto:-)
06/02 22:40  koufeto:-)
Ενα μονο εβαλα golldmine και κανενα αλλο:-)
06/02 22:58  cormorano
Και ένα άλλο καλό, αξέχαστο Κομμάτι...

http://www.youtube.com/watch?v=L2Ev16r7maE


Χρυσόδέσποοιιιιννννααααααα που είσαι ;;;

06/02 23:03  koufeto:-)
cormorano μαλλον δεν της αρεσε η μουσικη μας;;;;;;;;;;;-)
Να δοκιμασουμε αλλο ρεπερτοριο:-);;;;;;;;;;-)
06/02 23:25  Goldmine
Ηρακλή, τι στο καλό γίνεται;
Τώρα είδα το πρώτο σου μήνυμα.
Προηγουμένως είδα μόνο το <χασάπη> και τρόμαξα:-)
Ξέρεις κάτι; Είσαι ντόμπρος και ξεκάθαρος και λειτουργήσαμε σήμερα σαν συγκοινωνούντα δοχεία.
Ωραία εμπειρία! Και σε σένα 5* και ευχαριστώ.
06/02 23:28  CANYON
Την καλησπερα μου και πολλα 5*...
06/02 23:29  Goldmine
Αγαπητή μου shade σε διάβασα κι εδώ και στον Ηρακλή και χαίρομαι που είσαι σκεπτόμενος άνθρωπος. Κι εγώ μαθαίνω από όλους σας. Να έχεις ένα υπέροχο βράδυ!
06/02 23:38  Goldmine
Καλησπέρα αγαπητέ canyon!
Γίναμε ουρανός απ΄τα αστέρια που λέει κι ο Ηρακλής...Και το ένα αρκέτό είναι.
Εσύ άλλωστε μας έχεις τιμήσει με το παραπάνω.
Πολύ σ΄ευχαριστώ...
06/02 23:51  Ηρακλής
Ευα
Αυτό μας έφαγε στη ζωή μας. Πόσες και πόσες φορές δεν άκουσα να μου λένε "Ρε, μαλάκα, κι εμείς τοβλέπουμε, εσύ είναι ανάγκη και να το λες κι όλας;"
Και τόχω πληρώσει αυτό, αλλά δεν βάζω μυαλό .
Τώρα αν θέλεις την προσωπική μου άποψη, καλά κάνω και είμαι έτσι.
Α, φωνάζω κι όλας, αλλά με έχουν πάρει είδηση. Ξέρεις σκύλος που γαυγίζεικλπ.
Τι τα θες βρε Εύα, σ αυτή τη ζωή γεννιόμαστε, δεν γινόμαστε. Ηρακλής
06/02 23:55  koufeto:-)
Ηρακλη μιλας σε μια κυρια!:-)
07/02 00:10  Goldmine
@ Φίλη koufeto δεν απάντησα αμέσως γιατί απόψε αλληλογραφώ εδώ και ώρα στο
διαδίκτυο με καλούς φίλους που ανησύχησαν, όπως κι εσύ, μήπως σταματήσω να γράφω στο μπλογκ.

Να διευκρινίσω, λοιπόν, κάτι. Σε αυτό το μπλογκ, όπως και στα περισσότερα, έχουμε καταθέσει τόση ενέργεια και χρόνο, εσείς κι εγώ ώστε έχει αποκτήσει ζώσα υπόσταση.
Πάνω από όλα το αγαπάμε εμείς οι λίγοι που το κρατάμε.

Το να ανεβάζω τα άρθρα μου κάθε Παρασκευή ήταν κάτι που το σκεπτόμουν τελευταία και δοθείσεις ευκαιρίας είπα να το υλοποιήσω. Από κει και πέρα είπα πως θα γράφω όποτε έχω έμπνευση. Αυτό δεν με δεσμεύει να γράφω όσο συχνά θέλω.

Ένας φίλος που εκτιμώ ιδιαίτερα και με είχε παροτρύνει από καιρό να κάνω γνωστή την ταυτότητά μου, μου έγραψε τα εξής σημαντικά:

"Η εξέλιξη είναι θετική διότι διαφορετική αύρα εκπέμπει ένα επώνυμο blog από ένα ανώνυμο.

Το να γράφεις λοιπόν - ως αναγνώστης - σε ένα ανώνυμο blog σε κάνει πιο χαλαρό, όχι όμως με την καλή έννοια.

Θα σε κάνει πιο εύκολα περιπαικτικό, κακοήθη (όχι μόνο με τον οικοδεσπότη) και γενικά η κατάσταση σέρνει ορισμένα από τα κακά της ανωνυμίας του internet.

Αντίθετα, όταν πας να γράψεις ....και βλέπεις απέναντί σου ονοματεπώνυμο και φωτογραφία, το σκέφτεσαι λίγο παραπάνω.

Επαναλαμβάνω δεν μιλάω για αυθορμητισμό αλλά για τη "χαζομάρα" στην οποία μπορεί να επιδίδονται κάποιοι χρήστες.

Η δική μου πρόταση, εν κατακλείδι, είναι να κάνεις ό,τι ακριβώς σε ευχαριστεί. Το να γράφεις όποτε σου βγαίνει είναι, ούτως ή άλλως, το ορθό".

Έτσι,λοιπόν, το ορθό θα πράξω και πρόβλημα κανένα.

Για τις αφιερώσεις σας ευχαριστώ πολύ εσένα και τον κορμοράνο και καλό μας ξημέρωμα!
07/02 00:18  koufeto:-)
Καλο Ξημερωμα goldmine:-)Μας ξαφνιασες ομολογω:-)
07/02 00:19  Goldmine
Ηρακλή, το μόνο σίγουρο είναι πώς δε θα χρειαστείς ποτέ ηρεμιστικά ούτε ψυχίατρο:-)
Σου εύχομαι ένα Σαββατοκύριακο με relax!
Η επίμαχη λέξη κουφετάκι (αποκτήσαμε και σεκιουριτά;χαχαχα) δεν θα με πείραζε να έλειπε (αν και είναι μεσάνυχτα και αίρεται το απαγορευτικό από ΕΣΡ μεριά) αλλά είναι η μόνη φορά που μου φαίνεται τόσο αθώα όσο και το δικό σου nick:-)
Γιατί επικαλύπτεται από την παρρησία ενός Ηρακλή!
07/02 00:22  koufeto:-)
Χα,χα,χα,χα,χα!Χαιρομαι που σε νιωθω να γελας,αλλα δεν καταλαβα τιποτα απο αυτο το τελευταιο που ειπες και το λεω αληθεια!:-)
07/02 00:29  Goldmine
Το κάνω λιανά: Δεν υπάρχουν πονηρές λέξεις...υπάρχουν παμπόνηροι άνθρωποι:-)
Εσύ το γνωρίζεις καλύτερα απ΄ όλους μας κι ας παριστάνεις τον κλόουν:-)
Δε με γελάς δε με ξεγελάς...
07/02 00:29  koufeto:-)
Καλη σας νυχτα:-)
07/02 01:02  ...................
Ακομα ανοιχτο το χρυσοσπιτο,αντε να το κλεισω διοτι ποτε δεν ξερεις!
Καλη νυχτα σε ολους!
07/02 01:13  koufeto:-)
Βαλε annita και συναγερμο για τυχον παραβατες:-)
07/02 01:39  ...................
Koyfetaki
Το συναγερμο τον αφηνω σε σενα που ξερεις!
Καλη σου νυχτα!
07/02 08:52  PREMIUM

Καλημέρα φίλτατη Εύα !

Διδακτικόν...

Για μένα πάντως ΕΙΔΙΚΑ η χρηματιστηριακή ιστορία στο λίγο που την γνωρίζω δεν επαναλαμβάνεται κατά τον ίδιο ακριβώς...τρόπο ! :-)

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=1014916&pg=1&orderdir=asc

07/02 12:16  Goldmine
Αγαπητέ Premium "Πέτρινα τα χρόνια",
πέτσινες οι τσέπες...
ας μείνει δροσερή η διάθεση!

Σας αφήνω με μια ολόφρεσκια καλημέρα
για ένα απολαυστικό Σάββατο!

Λέω να κάνω μια μικρή απόδραση
στην "ανοιξιάτικη σήμερα ανωφέρεια"
και ως το βραδάκι δε θα χαθούμε!

Να περάσετε όμορφα!

Καντε κάτι, μικρό ή μεγάλο, που να αξίζει
για σας και να σας αποφορτίζει ...

Και μια μέρα χωρίς να είμαστε στην πρίζα...

Πάω να κυνηγήσω τον ήλιο που έλεγε ο Κλεάνθης χθες.

Χαιρετίσματα στους φίλους όλους και στο σταθερό

φίλο μας που μας επισκέπτεται απ΄ το Μιλάνο!
07/02 13:43  PREMIUM

Φιλινάδα πάντα υπάρχουν κάτι...ψιλά που αναμένεται να "δράσουν"...επιλεκτικά ! :-)

Τέσσερα πια τα κλαδιά αμυγδαλιάς δίπλα στο PC μου !

2 εκ δεξιών και 2 εξ ευωνύμων ! :-)

Ευωδιάζουν ! :-)

Καλά να περνάς !
07/02 13:57  pol
Καλό Σαββατοκύριακο,Χρυσαφένια!
07/02 20:28  ΝίκοςΤ
Goldmine
Καλησπέρα αγαπητή φίλη.Καθημερινή πίκρα η διαπίστωση ότι σε αυτόν τον τόπο τελικά δεν αλλάζουν καταστάσεις και νοοτροπίες,ενώ ο χρόνος αμείλικτος ρέει και καθορίζει το μέλλον.Εξαιρετική η ανάρτηση αυτής της Παρασκευής.
07/02 20:41  Goldmine
Προσκλητήριο:-) Δίνω το παρόν μα είστε όλοι απόντες;
Για ήλιο βγήκα, βροχή βρήκα...Καλά πέρασα.
Βροχή τα Σαββατόβραδα!

@ Premium και Πολ για τη μεσημεριανή σας επίσκεψη το τραγούδι το αφιερώνω σε σας σε όλη τη γειτονιά και στον άλλο... το λιποτάκτη:-)

Σωκράτης Μάλαμας
http://www.youtube.com/v/sH-q7uQeLnE&hl=en&fs=1&rel=0&border=1
07/02 20:46  ΝίκοςΤ
Goldmine
Δεν αντιληφθήκατε την παρουσία μου φιλτάτη; Εξαϋλώθηκε ο φυσικός; Αχ αυτός ο Αλβέρτος!
07/02 20:53  Goldmine
Αγαπητέ μου Νίκο, συμπέσαμε στα σχόλια. Καλώς ήλθες!

Είναι ανησυχητική, πράγματι, η διαπίστωση για το μελετητή της Νεότερης Ιστορίας του τόπου πως ενώ οι εξελίξεις τρέχουν ραγδαία και η ανάπτυξη είναι ορατή, η ρίζα της κακοδαιμονίας ζωτικών προβλημάτων της χώρας δεν εξαλείφεται...

Αλλά Σαββατόβραδο είναι, τι θα προτείνατε για να χαλαρώσουμε γι απόψε;

Ευχαριστώ και για το κολακευτικό σχόλιο:-)
07/02 20:55  Goldmine
Τέτοιες παρουσίες σαν τη δική σας, φίλτατε Νικόλαε, ποτέ δεν περνάνε απαρατήρητες!
Συμπέσαμε και στα δεύτερα σχόλια:-)
Ελπίζω να μην τριτώσει το κακό:-)
07/02 21:49  ΝίκοςΤ
Goldmine
Φιλόξενη φίλη, συμπίπτουν συνήθως και οι μουσικές προτιμήσεις μας. Θα σας πρότεινα την συναυλία της Ελένης Καραϊνδρου στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβρη του 1988. Εγώ την βάζω αυτή την στιγμή στο pc.Αν θέλετε κάτι πιό έντονο,τότε Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Τσακνή.
07/02 21:56  Goldmine
Οι δύο πρώτες προτάσεις σου φίλτατε Νίκο είναι αγαπημένες προτιμήσεις μου.
Το Διονύση τον είχα κάπως ξεχασμένο.
Καλά που μου τον θυμίσατε!
Καλή διασκέδαση, λοιπόν!
07/02 23:43  jerri
5*
08/02 17:55  σεβαστη
Χάριτι ALI BABA προμηθευτηκα το βιβλίο ΑΓΩΝΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ .Πολύ ωραία έκδοση.Διαβάζεται απνευστί.
Με πληροφορίες που δεν μπορούσα να φανταστώ.
Καλοτάξιδο Goldmine
08/02 18:01  σεβαστη
5*
Πάτησα εκτύπωση και μου τυπώθηκαν και όλα τα σχόλια.
Τι έπρεπε να κάνω?
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
21 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 2Νεότερα σχόλια »Τελευταία σελίδα

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις