Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Το αντικλείδι του Λεβιάθαν
1335 αναγνώστες
Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2007
20:55

            

 

«Αφήνω την αμύθητη περιουσία μου στα παιδιά μου, Ελιμέλεχ και Κοέν. Το αντικλείδι, ωστόσο, της επιτυχίας μου βρίσκεται κρυπτογραφημένο μέσα στο χειρόγραφο τούτο, που το κληροδοτώ στην κοινότητα των απανταχού χρηματιζομένων, για να μη βιώσουν τη φθορά που υπέστην εγώ στις αγορές, σε περιόδους παρατεταμένης υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Είναι ένα αντικλείδι για την είσοδό τους στον κόσμο της χρηματιστικής γνώσης, σφυρηλατημένο στο καμίνι της πείρας μου και χρυσωμένο με το  λευκόχρυσο της γεροντικής μου κόμης και της  σοφίας που  αποκόμισα ενασχολούμενος 67 χρόνια με τα Χρηματιστήρια», εξομολογείται στον πρόλογο του εγχειριδίου του ο Λεβιάθαν Λεβί,  ο χρηματιστής που διέπρεψε στη Στοκχόλμη των αρχών του περασμένου αιώνα.

 

      

 

 

Κάποιες σταχυολογημένες απόψεις του Λεβιάθαν ακολουθούν στη συνέχεια:

 

«Πίστευα στον εαυτό μου.  

Πάντοτε ήξερα πως θα μου δοθεί και μια δεύτερη ευκαιρία. Αν κάποιος θέλει να πλουτίσει απ΄ το χρηματιστήριο πρέπει να πιστεύει στον εαυτό του και να δοκιμάζει  την κρίση του. Γι΄ αυτό το λόγο δεν πίστευα στις «σίγουρες» πληροφορίες των άλλων. Κανείς δεν μπορεί να βγάλει λεφτά αν περιμένει απ΄ τους άλλους να του πουν τι να κάνει.

 

Το ίδιο το παιχνίδι μου δίδαξε το παιχνίδι.

Πάντα έβγαζα χρήματα, όταν ήμουν σίγουρος τι να κάνω πριν ακόμα αρχίσω.

Η προσπάθεια να μαντέψεις είναι που γυμνάζει το μυαλό σου. Ο παίχτης πρέπει να γνωρίζει τον εαυτό του και να παίρνει προφυλάξεις ενάντια στις αδυναμίες του. Δεν υπάρχουν φιλάνθρωποι στα χρηματιστήρια. Ο έξυπνος παίκτης φοβάται τους Δαναούς και δώρα φέροντας.

           

 

 

Την κατάλληλη στιγμή για να πουλήσεις την ξέρεις μόνο εσύ.

Ακόμα κι ένας  μεγαλομέτοχος να δώσει εσωτερική πληροφόρηση σε κάποιον  για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για αγορά,  ποτέ δεν πρόκειται να του πει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για πώληση. Αυτό το ποτήρι θα το πιεις μόνος σου.

 

Μέτρα δέκα και κόβε ένα.

Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι πρέπει να πωλούν και να αγοράζουν συνεχώς μετοχές. Η αλήθεια είναι πως εύκολα κολλάς το μικρόβιο της συνεχούς δραστηριότητας. Κανένας όμως δεν έχει πάντοτε σοβαρούς λόγους ώστε να πουλά και να αγοράζει καθημερινά  ούτε τις γνώσεις ώστε οι επιλογές του να είναι πάντα συνετές. Εν τούτοις, η λαχτάρα για συγκίνηση συχνά υπερνικούσε και τη δική μου λογική  κρίση.  Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση της παρορμητικότητας. Kαι κάτι ακόμα: Ποτέ δεν θύμωνα με την κορδέλα. Δεν κερδίζει τίποτα όποιος θυμώνει με την αγορά.

  

            

 

 

«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Κάποτε η αγορά μας, για τρία συνεχόμενα χρόνια, είχε μπει σε περίοδο ακινησίας. Με τις καθημερινές αγχωτικές αγοραπωλησίες μου, προσπαθούσα να κερδίσω κάτι που η αγορά δεν είχε να μου δώσει και συνεχώς έχανα. Ήταν αδύνατο να βγάλω ούτε μια κορόνα τότε κι ένας παλιότερος από μένα παίχτης  μου είπε: Μην προσπαθείς να εκβιάσεις την αγορά. Σε τέτοια αγορά ούτε ο Θεός δεν βγάζει κέρδος. Και μου διηγήθηκε την ακόλουθη ταιριαστή ιστορία:

«Κάποτε,  ένας αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος είχε επιβάλλει για τρία χρόνια σε έναν μαθητή του να δίνει χρήματα σε όποιον τον προσέβαλε. Όταν έληξε η δοκιμασία, του είπε πως μπορούσε να πάει πια στην Αθήνα για να σπουδάσει φιλοσοφία. Έτσι, έφτασε  ο μαθητής στην είσοδο της πόλης, όπου συνάντησε κάποιον σοφό, που καθόταν μπροστά στην πύλη και προσέβαλε όποιον ερχόταν κι όποιον έφευγε. Μόλις προσέβαλε το μαθητή της ιστορίας, αυτός ξέσπασε σε γέλια. Απόρησε ο σοφός γιατί δεν του είχε ξανατύχει μέχρι τώρα και τον ρώτησε: Γιατί γελάς, ενώ εγώ  σε προσβάλλω; Γιατί, απάντησε ο μαθητής, επί τρία χρόνια εγώ πλήρωνα για κάτι τέτοιο  κι εσύ τώρα μου το δίνεις δωρεάν. «Μπες στην πόλη της σοφίας, είναι όλη δική σου», του είπε τότε ο σοφός.

Η εξάσκηση στη δοκιμασία άλλαξε την προοπτική του μαθητή και τον έκανε να δει την κατάσταση μέσα από μία διαφορετική, πλεονεκτικότερη θέση, που του εξασφάλισε την είσοδο στην επιθυμητή πόλη».

  

Επιχειρώντας τις ανάλογες αναγωγές στη σφαίρα των αγορών η ιστορία επιβεβαιώνει την άποψη πως η αλλαγή προοπτικής σε περιόδους συνεχόμενης ταλαιπωρίας μπορεί μελλοντικά να κρύβει το αντικλείδι για την είσοδο στην πύλη των κερδών.

 

 

    

   Οι φωτογραφίες της Στοκχόλμης, δημοσιεύονται πρώτη φορά και ανήκουν στην προσωπική μου συλλογή                         

Συμ-μετοχικά και ανθρώπινα

Goldmine

 

Σχόλια

05/11 21:20  piggy
Για αλλη μια φορα εκανες ενα πολυ ομορφο θεμα που μας δινει δυναμη να συνεχισουμε τον αγωνα μας στο χρηματιστηριο και μαλιστα αυτην την στιγμη που ειμαστε σχεδον ολοι απογοητευμενοι.νασαι καλα θα προσπαθησω να τηρησω τα παραπανω γραφωμενα.καλο βραδυ φιλε
05/11 21:39  PREMIUM
Καλά όλα αυτά φίλε και σε ευχαριστούμε.

Πόσα χρόνια θα περιμένουμε ακόμη γιατί μας τέλειωσαν και τα...χρήματα :-)

ΥΓ. Η φωτογραφία με το...παραλιακό εργοστάσιο και το...ουράνιο τόξο από ποια χώρα είναι ;;;


05/11 21:54  Goldmine
Φίλε Πίγγι, σ΄ευχαριστώ για τα ευγενικά σου λόγια. Μην απογοητεύεσαι και προπάντων μην χάνεις το αστείρρευτο χιούμορ σου. Είναι θησαυρός. Μπορεί το ΄99 να μην ήταν όπως τώρα αλλά τα μαθήματα από τότε με έχουν "ψήσει" και με έχουν χαλιναγωγήσει αφάνταστα σε πολλούς τομείς. Ο υπερενθουσιασμός είναι κακός σύμβουλος. Μέχρι να μάθω να τον ελέγχω έχασα πολλά...Αλλά ξέρω πως η ζωή δεν σταματά εδώ. Κύκλους κάνει, όπως το Χ.Α. Εν ανάγκη, δεν ξέρω, κόψε τις ζημιές λένε οι πιο έμπειροι...

Αγαπητέ Ντισκάουντ ευχαριστώ για τον κόπο σου να γράφεις εδώ και τη συμπάθειά σου στο μπλογκοσπίτι..
Στην πρώτη ερώτηση μάλλον δεν έχω αρμοδιότητα να απαντήσω ούτε και κανείς άλλος πιστεύω. Έτσι είναι το παιχνίδι. Για τη δεύτερη, η φωτογραφία είναι από το Τέξας.

05/11 22:00  zaftheo
5* <χωρις λογια>
05/11 22:07  Goldmine
Φίλε Zaftheo νάσαι καλά.
05/11 23:05  EASY RIDER ( GARV )
5* γιατι ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος ευρω κατι αλλο .
05/11 23:50  ΗΡΑ
Οι σωστότερες συμβουλές πού ισχύουν απόλυτα καί σήμερα.
Γιατί η σοφία είναι διαχρονική.
Ευχαριστούμε γιά τήν παρουσίαση.
06/11 00:10  akhs--
Πολύτιμες συμβουλές για όλους μας.
Συγχαρητήρια.
06/11 00:52  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Πω, πω και εκπληκτικές φωτογραφίες της στοκχόλμης! μου θυμίσατε παρελθόντα έτη. Και εαν παρήλθον οι χρόνοι εκείνοι...
06/11 08:14  Goldmine
Καλημέρα παιδιά σε όλους!
Ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να "αφήσετε σημείωμα" που λέει και ο Θρασσάκος:-). Πρόκειται για αναγνώστες με υψηλή κρίση και αισθητική, αν κρίνω και από την υποδοχή των φωτογραφιών...
Καλή συνεδρίαση !
06/11 09:43  groyma stella
Goldmine καλημερα.Το μικροβιο της συνεχους δραστηριοτητας το εχουμε αρκετοι μεσα μας. Δυστηχως αυτο το μικροβιο το εχω και εγω.Το 98-99 δεν το ειχα αλλα εχασα χρηματα και πολυ καταστραφηκαν.Πιστευω οτι το ιδιο το συστημα σε κανει νασε παρορμητικος.Πιστευω ακομα οτι κανεις δεν ξερει ποτε ειναι η σωστη στιγμη να αγορασει και να πουλησει. Προσπαθουμε μεσα απο στοιχεια και αναλυσεις να μαντεψουμε την σωστη στιγμη για να στοχευσουμε.
06/11 09:52  Goldmine
Στέλλα, καλημέρα σου. Θα συμφωνήσω για το μικρόβιο... ομοιοπαθής γαρ...Είναι η γοητεία της συγκίνησης .Τουλάχιστον εξασκούμε τη μνήμη και γυμνάζουμε το μυαλό. Αν ατονήσουν κι αυτά ζήτω που καήκαμε...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
24 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις