Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


ΜΕΡΟΣ ΙΙ "Θα πάνε επάνω ή κάτω τα "Κρασιά", τα 'Μπαρούτια" ή τα "Καράβια";
1576 αναγνώστες
Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2007
00:14

 

 

Πανζουρλισμός επικρατούσε, εκείνο το πρωί της 15ης Μαΐου 1923, έξω από το Χρηματιστήριο της Αθήνας, Σοφοκλέους και Πεσματζόγλου γωνία. Απερίγραπτος σαματάς γινόταν, από ένα εξαγριωμένο πλήθος, που έσπρωχνε την κλειδαμπαρωμένη καγκελόπορτα στο προαύλιο για να ορμήσει ασυγκράτητο στην αίθουσα συναλλαγών.

 

Ανακατεμένοι άνδρες και γυναίκες, κομψευόμενοι εμπορομεσίτες,  μυστακοφόροι χαμάληδες, πέντε - έξι φουστανελοφόροι,  αξιωματικοί με τη στολή, πωγωνοφόροι χρηματιστές, κυρίες με κρινολίνα και βέλο, κάμποσες υπηρέτριες με χαρτιά στο χέρι, μερικά αμούστακα δεκαπεντάχρονα, όλοι μαζί, ένα υστερικό συνοθύλευμα  σε κρίση πανικού,  σπρώχνονταν και φωνασκούσαν, χειρονομώντας  απειλητικά.  

 

                                  

   

 

Κατατρομαγμένοι οι τσαρλατάνοι "γιατροί" που διαλαλούσαν τα βοτάνια τους κι οι ανήξεροι πραματευτάδες του δρόμου με τη φτωχική πραμάτεια, τα λουκουμάκια και τον πασατέμπο, τα μάζευαν άρον – άρον, μην τους τα ποδοπατήσει το μαινόμενο πλήθος.

 

Μια βιαστική άμαξα, αφού σήκωσε σύννεφο σκόνη στο χωματόδρομο, σταμάτησε μπροστά στο γραφείο του εμπορομεσίτη Λάζαρου Κριεζή, απέναντι από το χρηματιστηριακό μέγαρο. Ο κυρ - Λάζαρος κατέβηκε συνοφρυωμένος και σπρώχνοντας το πλήθος χώθηκε στο γραφείο του που τελούσε υπό κατάληψη….

 

 

 

Εκείνος ο Μάιος του 1923 υπήρξε δραματικός για το Χρηματιστήριο. Η Ελλάδα προσπαθούσε να ορθοποδήσει μετά τη Μικρασιατική καταστροφή  του 1922 με  επιπρόσθετο βάρος 1.250.000 ξεριζωμένων προσφύγων στις πλάτες της.

 

Η κυκλοφορία της είδησης για τη λήψη δανείου για το προσφυγικό ζήτημα, από τον πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο, αναστάτωσε τους κατόχους συναλλάγματος, το οποίο υποτιμήθηκε ραγδαία. Το γεγονός επηρέασε αρνητικά και τις τιμές στο Χ.Α.Α.

 

 

Φημολογίες, απώλεια ψυχραιμίας και βαριά ατμόσφαιρα επικράτησαν. Η απειλή για επανάληψη του πολέμου με την Τουρκία, τη στιγμή που η χώρα βρισκόταν οκτώ χρόνια επί ποδός πολέμου, προκάλεσε μεγάλη προσφορά τίτλων.

 

Σε πολλά εκατομμύρια ανήλθαν οι ζημιές από τη διολίσθηση των αξιών και η 15η Μαϊου, ιστορικά, θεωρήθηκε αποφράδα ημέρα για το Χ.Α.Α., αφού, εξαιτίας των μαζικών αναλήψεων από τις τράπεζες, απειλήθηκε, προς στιγμήν, «κραχ».

 

Στη χρηματιστηριακή αγορά σημειώθηκαν πολλά κρούσματα αδυναμίας εκπληρώσεως των οικονομικών τους υποχρεώσεων. «Τα κανόνια» έσκαγαν το ένα μετά το άλλο.

 

Ήταν προς τιμή του Λάζαρου Κριεζή ο οποίος, μη όντας ακόμη επίσημος χρηματιστής, επωμίστηκε προσωπικά και πλήρωσε στο ακέραιο όλες τις ζημιές του γραφείου του, ανερχόμενες γύρω στα 7.000.000 εκατομμύρια δραχμές.

 

Καθώς έχαιρε μεγάλης εκτιμήσεως από τον κόσμο της αγοράς πρώτα διορίστηκε επίσημος χρηματιστής, τον Οκτώβρη του 1923 και κατόπιν τιμήθηκε επανειλημμένα από τους συναδέλφους του με το αξίωμα του Προέδρου του Ταμείου Ασφαλίσεως Χρηματιστών και του Προέδρου του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

 

Ο Λάζαρος Κριεζής έζησε πριγκηπική ζωή, με τιμές και δόξα. Ανακηρύχτηκε αριστίνδην βουλευτής του Λαϊκού  Κόμματος από τον πρωθυπουργό Παναγή Τσαλδάρη που τον είχε σε εύνοια. Πέθανε, όμως φτωχός, τον Απρίλη του 1942.  Πτώχευσε,

 

«ένεκα της εξάλλου παιγνιομανίας του»!

 

« Ήταν άριστος άνθρωπος μα κακός παίκτης,

 

 που αφρόνως επέμενε με πείσμα στο παιχνίδι

 

του χρηματιστηρίου, μη θέλοντας να

 

παραδεχτεί την ήττα του και όταν ακόμη ήταν

 

 ολοφάνερο, πόσο είχε πλανηθεί στις

 

 προβλέψεις του», αναφέρει ένας

 

ιστοριοδίφης της εποχής,

 

που τον γνώριζε προσωπικά.

 

 

 

Η  παροιμιώδης φράση «τα στερνά τιμούν τα πρώτα» θεωρώ πως θα ήταν ο

 

πιο ενδεδειγμένος επίλογος για το κλείσιμο του παρόντος άρθρου. 

 

 

Συμ-μετοχικά και ανθρώπινα

 

Goldmine

 

Σχόλια

01/11 01:03  verdadeiro
Πραγματικα ανθρωπινο ,αλλα και μοναδικο ως προς την ιστορικοτητα του..

Συγχαρητηρια, αγαπητε
01/11 07:41  Goldmine
Αγαπητέ Verdadeiro, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Πράγματι, πρόκειται για αδημοσίευτο υλικό, από το αρχείο μου, που για πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας, αφού με βάση ένα σύντομο, ιστορικό σημείωμα δομήθηκε το παρόν άρθρο.
Ειδικά, σήμερα... σας εύχομαι καλά κέρδη. Θεωρώ σοβαρή και έγκυρη την παρουσία σας στα διαδικτυακά, χρηματιστηριακά δρώμενα και σας παρακολουθώ.
Με εκτίμηση
01/11 10:56  zaftheo
Εξαιρετικό φίλε goldmine!

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ.

Προτείνω επαναδημοσίευση από το CAPITAL.GR
01/11 11:52  Goldmine
Ευχαριστώ Θοδωρή. Καλοσύνη σου...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
17 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις