Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Αγαπημένε παππού Χένρι....
1706 αναγνώστες
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2008
01:11

ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ

Σήκωσε το χαρτοκιβώτιο με τα προσωπικά της αντικείμενα. Βρόντηξε την πόρτα  για στερνή φορά και βγήκε στο δρόμο. Δεν πρόκειται για Αφγανή λαθρομετανάστρια στο λιμάνι της Πάτρας. Η Σιμόν ήταν αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της   εταιρίας τους.

 

Πίσω απ΄ την πόρτα  έθαψε  καριέρα είκοσι χρόνων. Μαζί και τη Σιμόν που ήξερε. Κι άνοιξε πια  λογαριασμό στην τράπεζα των ανέργων γυναικών. Έγινε ένα άψυχο νούμερο κι αυτή στη λίστα  των απανταχού ανέργων. Πίσω απ΄την ίδια πόρτα η ταφόπετρα πλάκωσε μια ιστορία 158 χρόνων.

 

 

ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

 

 Το  1844 ο Χένρι, γιος Εβραίου εμπόρου βοοειδών απ΄ τη Βαυαρία, εγκαταστάθηκε ως μετανάστης στην πόλη Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα.  Έστησε κι ένα μικρομάγαζο που προμήθευε τις νοικοκυρές  μ΄ όλα τα χρειαζούμενα. Από δαντέλες και ταφτάδες μέχρι παστό μπακαλιάρο και ασημικά.

 

 Αργότερα ήρθαν και τ΄ άλλα του αδέλφια ο Έρνεστ και ο Μάγερ. Στην αρχή στο μαγαζί τους πληρωνόταν σε σπόρους και ακατέργαστο βαμβάκι από τους αγρότες της περιοχής.

 

 Μετά αντάλλασσαν το βαμβάκι με εμπορεύματα και καλούδια, λειτουργώντας σαν μεσίτες ανάμεσα στους αγοραστές και τους πωλητές. Σε δέκα χρόνια άνοιξαν γραφείο στην πρωτεύουσα και ήταν το πρώτο κέντρο συναλλαγών εμπορευμάτων όλης της χώρας.

 

 Η εταιρία τους  μπήκε και στο Χρηματιστήριο το 1887. Με την ανατολή του 20ου αιώνα δημιούργησαν δίκτυο μεγάλων καταστημάτων λιανικής πώλησης. Επεκτάθηκαν ακόμα και στο χώρο του θεάματος και ενίσχυσαν με κεφάλαια τα κινηματογραφικά στούντιο 20th Century Fox.

 

 Άντεξαν το κραχ του 1929 και συνέχισαν  να εκσυγχρονίζονται σε ανάπτυξη νέων τεχνικών. Μέχρι και το σαφάρι για το μαύρο χρυσό χρηματοδότησαν την εποχή του πυρετού για νέες γεωτρήσεις. Με αυτοκινητοβιομηχανίες και καπνοβιομηχανίες συνεργάστηκαν για δεκαετίες.

Επεκτάθηκαν στην Ευρώπη  και την Ασία. Πρωταγωνιστούσαν σε όλα, από την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων μέχρι τη βιομηχανία των υπολογιστών.

Συγχώνευσαν εταιρίες απορροφήθηκαν από άλλες αλλά και πάλι αυτονομήθηκαν. Το 2000 γιόρτασαν τα 150 χρόνια από την ίδρυσή τους.  Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 κατέστρεψαν τα κεντρικά τους γραφεία στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (World Trade Center). Ένα χρόνο αργότερα μετακόμισαν σε νέα ιδιόκτητα γραφεία στο κέντρο του Μανχάταν.

Την περασμένη Τετάρτη η ανακοίνωση απωλειών 4 δισ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο έσπειρε τον πανικό στους μετόχους. Τα κακά μαντάτα γκρέμισαν τις μετοχές της .

Σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου η Lehman Brothers κήρυξε πτώχευση!

Η κρίση των subrime το 2008 για την τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Αμερικής  υπήρξε πιο καταστροφική απ΄ το κραχ του 1929 και από την καταστροφή των δίδυμων πύργων.

Πυρ γυνή και θάλασσα!

 Πυρ γυνή και δάνεια!

ΠΡΑΞΗ ΤΡΙΤΗ

 Η Σιμόν σαν έφτασε στο σπίτι της έπιασε τρυφερά απ΄ το χέρι τον πεντάχρονο γιο της, το Χένρι. Είχε το όνομα του  προπάππου της, ιδρυτή της  Lehman Brothers. Άνοιξε το χαρτοκιβώτιο. Έβγαλε από μέσα ένα αιωνόβιο βιβλίο, οικογενειακό κειμήλιο. Άνοιξε στη φωτογραφία της πρώτης σελίδας. Γονάτισε μπροστά της. Κοντά  της κι ο μικρός. Του ζήτησε να επαναλαμβάνει μαζί της ό,τι άκουγε. Ακούμπησε στην κιτρινισμένη φωτογραφία ένα κόκκινο τριαντάφυλλο που τράβηξε απ΄ το βάζο της.

- Αγαπημένε μου παππού Χένρι…

- Αγαπημένε μου παππού Χένρι, επανέλαβε ο μικρός…

 

 

- Απόψε το καμάρι σου, η Lehman Brothers, ξαναγύρισε σε σένα. Τόσοι άνθρωποι σταθήκαμε ανήμποροι να εμποδίσουμε το μοιραίο.  Ήρθε να σε συναντήσει στην ανυπαρξία για τη μεγάλη συγχώνευση μαζί σου. Διέγραψε τον κύκλο της. Όπως κάνουν όλα τα μεγάλα δημιουργήματα των ανθρώπων και οι πολιτισμοί που κορυφώνονται, ξεφεύγουν απ΄ το μέτρο και καταρρέουν μετά, σαν τους δίδυμους  πύργους.

Θα ξέρεις πως, μετά απ΄ αυτό, πολλά παιδιά θα πεινάσουν. Αλήθεια δε με νοιάζει για μένα, αλλά να, ο φίλος μου ο Frankie  ο γιος της καθαρίστριας στο γραφείο της μαμάς  που περίμενε σήμερα όλο αγωνία το μισθό της για να βάλει καινούρια ματάκια;

 

                   

Σχόλια

16/09 01:26  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Βοϊδεμπορας ο Χενρυ. Λογικόν...
16/09 01:27  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
ΥΓ Πράγματι υπάρχει τεράστιο προβλημα, αλλά πιστεψατέ με ουχί τοσο δια τας ακθαριστρίας. Τα δέοντα ουτως ή αλλως.
16/09 07:29  ΝίκοςΤ
Καλή σας μέρα. Πάντα ευαίσθητη.Το λάθος της Σιμόν,λάθος όλων μας,είναι ότι στην παντοδυναμία της ξέχασε τις αρχές του παππού Χένρυ.Όλα αυτά τα ακατανόητα προϊόντα ,που πουλήθηκαν στον βωμό της κερδοφορίας με κάθε μέσο ,δημιούργησαν <ύβριν> με την αρχαία ελληνική έννοια.Και η <κάθαρσις> είναι πάντα αιματηρή αλλά εξαγνίζει.Ελπίζω σε όλους τους μικρούς Χένρυ .Ίσως αποδειχτούν σοφότεροί μας.Και πάλι καλή σας μέρα.
16/09 07:31  EASY RIDER ( GARV )
ξεφεύγουν απ΄ το μέτρο ...

5*
16/09 07:45  jerri
5555*
16/09 08:45  evie
5*
16/09 08:54  PREMIUM

"Παν μέτρον άριστον" !

Γι΄αυτό δεν παλεύω friend ;;;

Σγα μη σκεφτόνταν το γιο της καθαρίστριας λίγο πριν τα...νέα !

Όσοι επιχειρηματίες τόχουν αυτό "μέσα" τους σπάνια..."καταλήγουν" εκεί...

"Κάτι" τους βοηθάει σ΄ούλες τις..."κακοτοπιές" !

ΥΓ. Θα μπορούσαν να είχαν Κεντρικά Γραφεία για παράδειγμα στα...Λιόσια ! :-)
16/09 08:59  PREMIUM
Πόσες..."γυνές" με τζιπάρες σε σικ προάστια έχετε δει να ανοίγουν τα φιμέ τζάμια και να δίνουν τον οβολό τους στους επαίτες ;;;

Έτσι για να..."ακολουθήσουμε" και εμείς οι...άντρες ;-) που εξοικονομούμε για νάχουν αυτές για τις...πιστωτικές τους...κάρτες ;-)
16/09 09:17  Goldmine
Καλημέρα πέρα ως πέρα, αγαπητοί φίλοι σχολιαστές, Θρασύβουλε, Garv, NίκοςΤ, jerry, evie, Discount και επισκέπτες της σελίδας μου.

Όπως βλέπετε, παρακολουθούμε κοσμοϊστορικά γεογνότα ως θεατές στο θέατρο της παγκόσμιας οικονομικής σκηνής.

Εμείς, θαρρώ, δύο-τρία πράγματα μπορούμε να τα φροντίσουμε, μεταξύ πολλών άλλων.

Να προσέχουμε την υγεία μας, τους ανθρώπους μας, τον εαυτό μας και, όσο γίνεται, να αποφεύγουμε παρορμητικές και βεβιασμένες ενέργειες στην αγορά.

Πάνω απ΄ όλα επιβάλλεται να επιβιώσουμε.
Η κατάθλιψη, σύγρονη ασθένεια των απομακρυσμένων αναμεταξύ τους ανθρώπων της εποχής μας με τα πολλά προβλήματα, καραδοκεί ύπουλα.

Επιλέγοντας μια σχετική ισορροπία σε όλα "το μέτρον άριστον" των αρχαίων αποφεύγουμε την ύβρη (ακριβώς, αγαπητέ ΝίκοςΤ). Συνεχώς η ανθρωπότητα πληρώνει την υπέρβαση του τρίπτυχου: Υβρις - Τίσις -Κάθαρσις.

Συντάσσομαι με τη μεριά της ελπίδας που πεθαίνει τελευταία...και σας στέλνω τη θετική μου σκέψη για μια "καλή" μέρα που θα κοπάσει κάπως την ανησυχία μας (γιατί κανένα ταχυδακτυλουργός δε σώζει την κατάσταση που δεν είναι αναστρέψιμη).
Υπομονή και στροφή σε πράγματα που μας γεμίζουν και δεν μας καταστρέφουν.

Συγχωρήστε μου τις πρωινές φιλοσοφίες.
Έτσι για να λέμε κάτι ζεστό μεταξύ μας. Μας πάγωσαν οι εξελίξεις...

@Φίλε, συμφωνώ, όλοι είμαστε <επαίτες> της χαράς και δραπέτες απ΄τη φυλακή του παραλόγου, όπου μας έχουν μπουζουριάσει. ...
16/09 09:20  PREMIUM
Δεν έχω καταλάβει γιατί...ΠΑΝΤΑ με αφήνεις έξω απ΄την..."παρέα" και μου απαντάς...μεμονωμένα ! :-)
16/09 09:29  Goldmine
@Disc, είπαμε για συμπτώσεις αλλά το παρακάναμε εμείς.

Διαπιστώνω χρονική και ιδεολογική τατοσημία.

Όσο απαντούσα δεν είχα δει τα ωραία σου γραφόμενα, ούτε το πενταστέρωμα της evie.

Έγραφα για "μέτρον άριστον" και βλέπω εκ των υστέρων να το έχεις "κοτσάρει" κι εσύ.

Έτρεχα να συμμορφώσω τους "επαίτες"...και τάκουσα κι από πάνω:-)
16/09 09:37  PREMIUM
Είχες δεν είχες με...διόρθωσες ! :-)

Θα την λανσάρουμε σγα-σγα πιο συχνά τη συγκεκριμένη...λέξη ούλοι μας κατά πως πάμε και σε ούλα τα...επίπεδα με διάφορες μορφές όπως η...financial aid ! :-)

ΥΓ. Ξεχάσαμε ΚΑΙ τα...ελληνικά μας με τους καινούργιους αγγλικούς όρους ! :-)
16/09 10:05  CANYON
5*...
16/09 13:48  cormorano
Καλημέρα !

Ωραίο το άρθρο !

Κάτι άλλο όμως θα ήθελα να πω...

Για μισό λεπτό ρε παίδες για να καταλάβω δηλαδή γιατί εδώ στο χωριό μου εμείς τα λέμε και τα κάνουμε διαφορετικά μου φαίνεται...

ΣΟΒΑΡΑ ΜΙΛΩ !

Τι πάει να πει 5 * ;;;
Αυτό δεν είναι κάτι που εννοείται ;;;
Θα πρέπει να το δηλώνουμε κιόλας δηλαδή ;;;

Που είσαι οικοδεσπότη, για δώσε μια εξήγηση για να ξέρω... κάθε φορά θα πρέπει δηλαδή να γράφω 5 * ;;;

Και κάτι τελευταίο επειδή ΔΕΝ μ' αρέσει να σκέπτομαι κάτι και να το κρατώ μέσα μου...

Το είπα βέβαια και την άλλη φορά αλλά προφανώς θα πρέπει να επαναλάβω μάλλον στην δικιά μας..., στην από εδώ διάλεκτο... ! :-)

Όταν εμείς εδώ χαιρετάμε...έχουμε μάθει να παίρνουμε και απάντηση...!
Αλλιώς μια, δύο... την τρίτη φορά είναι μια κα έξω...
Λέμε Γεια, μια και καλή... μια και έξω που λένε...! :-)

Για όλες τις μέρες μιλώ και για τις τωρινές αλλά και για τις περασμένες...! :-)

Κακό πράγμα να τα λες με τέτοιο τρόπο ! Κινδυνεύεις ΠΑΝΤΑ να παρεξηγηθείς ! :-)
16/09 14:06  CANYON
Φιλε cormorano εαν ενοχλει ΚΑΙ την οικοδεσποινα δεν εχει παρα να το δηλωσει,θα το σεβαστω...
Χαιρετω σε ταπεινα.-
16/09 14:48  cormorano
Αγαπητέ φίλε CANYON,
είπα εγώ ότι μ' ενοχλέι ;;;

Εγώ παραπάνω ρωτώ... "δεν είναι κάτι που εννοείται ;;; "

Κόίταξε λίγο καλύτερα το μήνυμα σε παρακαλώ !

16/09 15:05  Goldmine
Αχ καλέ μου cormorano αγρίεψες κι εσύ με τόσα που βλέπεις εκεί ψηλά, όπου πετάς:-)

Η τεταμένη ατμόσφαιρα της αγοράς ας μην περάσει και στις φιλίες μας...

Πάμε να σε καταπραύνω:
Λοιπόν:
1.Συνήθως, απαντώ ονομαστικά στα σχόλια. Ξέχασα να το κάνω για σένα στο προηγούμενο άρθρο, γιατί ήταν το τελευταίο σχόλιο και ήδη ανέβαζα επόμενο άρθρο. Αυτό,βέβαια, δεν με απαλλάσσει της υποχρέωσής μου! Γράψε λάθος:-)
2.Όλοι οι καλοπροαίρετοι επισκέπτες είναι καλοδεχούμενοι και δηλώνουν την παρουσία τους με όποιο τρόπο θεωρούν ότι τους εκφράζει. Είναι σαν να έρχονται επισκέπτες στο φιλόξενο σπίτι σου με ένα δίσκο ξεροτήγανα και να τους λες "τι να τα κάνω τα γλυκά; Εγώ θέλω να παίζετε λίρα και να τραγουδάτε μαντινάδες όλοι σας:-)

Αυτό σημαίνει ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο. Δεν μπορεί ο οικοδεσπότης να επιβάλει μοντέλα συμπεριφοράς γιατί χάνεται η γοητεία της αυθόρμητης επικοινωνίας.

Ο κάθε φίλος ή φίλη που γράφει 5*, ενώ ήδη έχει ψηφίσει, κινείται από δύο ελατήρια. Πρώτον να ονομαστικοποιήσει το πεντάστερό του που στα μλογκ είναι ανώνυμο. Κάνει τον κόπο να μπει και μέσα στο καθιστικό μας σαλονάκι και να αφήσει την κάρτα του. Ευγενικό είναι όσο κι αν φαίνεται σαν επανάληψη.
Δεν σου κρύβω πως έχω προβληματιστεί κι εγώ με το <5*>. Ειδικά όταν ήταν να το βάλω. Αλλά το καθιέρωσα κάπου - κάπου.

Δεύτερον, εκείνη την ώρα μπορεί ένας φίλος να μην βρίσκει κάτι ουσιαστικό να πει για το θέμα κι έτσι με το <5*> δίνει το σήμα της θετικής του παρουσίας και στάσης. Όχι πως χρειάζεται να το κάνουμε όλοι.

Εν κατακλείδι, χαίρομαι να μιλάμε και να επικοινωνούμε ευχάριστα και όσοι έρχονται εδώ να δίνουν και να παίρνουν χαρά, όπως οι ίδιοι το καταλαβαίνουν.

Κανείς δεν γράφει αναγκαστικά στα μπλογκ, πιστεύω, γιατί εδώ δεν υπηρετούμε σκοπιμότητες και κίνητρα οικονομικών συμφερόντων. Κι αν κάποιος αποφασίσει να μην γράφει θα έχει τους λόγους του, που είναι από μένα σεβαστοί a rpiori. Aρκεί να τους γνωρίζω. Έτσι σ΄ ευχαριστώ για την ντομπροσύνη σου. Υπάρχει μια ζεστή παρέα εδώ.
16/09 15:11  Goldmine
Μου έφαγε τον επίλογο στο προηγούμενο σχόλιό μου. Καλύτερα, για να σας το γράψω χωριστά:

Σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, που είστε το "άλας" του μπλογκ μου!
16/09 17:18  σεβαστη
Η ιστορια με τους φτωχους τιμιους και εργατικους ανθρωπους που χαρη στην δουλεια και την τιμιοτητα τους μεγαλουργησαν, με συγκινουσε πριν απο χρονια.Δεν πιστευω οτι ισχυσε ποτε.Κανεις δεν εκανε, εκ του μηδενος, λεφτα αν δεν πατησε επι πτωματων
16/09 18:56  Goldmine
Αγαπητή σεβαστή, το "άρπαξε να φας και κλέψε νάχεις" έχει τη σημασία του...
16/09 19:55  cormorano
Καλησπέρα σε όλους !

Μου θύμησες τον πατέρα μου... "Όλοι οι καλοπροαίρετοι επισκέπτες είναι καλοδεχούμενοι" ΣΥΜΦΩΝΩ ! ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ !

Τελικά όμως μήπως είναι καλύτερα να βλέπεις και να μην μιλάς ;;;

Πολλές φορές τον ίδιο μου τον εαυτό ρωτώ...

Δυστυχώς ότι και αν "κάνω" απάντηση δεν μπορώ να μου "πάρω"...!

Πάλι δίστιχο με ομοιοκαταληξία άθελα μου, μου βγήκε... "κάνω" - "πάρω"...! :-)

Βρε ένα κακό...:-)
16/09 21:22  Goldmine
Σαφώς με καλύτερη διάθεση επανέκαμψες φίλτατε!
Κι αυτό είναι το σημαντικό.
Ουδείς άσφαλτος:-)
κι η δική μου η γιαγιά έλεγε το εξής ομοικατάληκτον:
"Βλέπε, άκου, μη μιλάς την καρδιά σου μη χαλάς"!
17/09 13:32  pol
Μεσοπέλαγα αρμενίζω με ορατότητα μηδέν!
Καλημέρα αγαπημένη συντροφιά!
17/09 13:52  Goldmine
Γεια σου και σένα θαλασσοΠΟΛε!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
17 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις