Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Έβγαλα το κολέγιο της ζούγκλας
1346 αναγνώστες
Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2008
02:09

 

 

14 Σεπτεμβρίου 1926

«….Στη μεγάλη σάλα του διάσημου Grand Hotel, φάτσα σ΄ ένα μπιρμπιλωτό φιόρδ της Βαλτικής, το πιο κοσμικό γεγονός της χρόνιας συγκέντρωσε  απόψε όλη την αριστοκρατική κοινωνία της πόλης. Όλοι επιθυμούσαν διακαώς να πάρουν πρόσκληση  από τον τραπεζίτη Steven Yochhanan, όταν έδινε τη δεξίωσή του κάθε χρόνο τέτοια μέρα.

Μέχρι αργά το απόγευμα, είχα επιστατήσει στο λιμάνι στο φόρτωμα ξυλείας ενός καραβιού της εταιρίας μας κι η σατανική υγρασία περόνιασε μέχρι και το τελευταίο κοκαλάκι μου. 

Η Στοκχόλμη είναι σαν το Χρηματιστήριο. Δεν σε προειδοποιεί ποτέ για τη βροχή. Έρχεται εκεί που δεν την περιμένεις. Σαν τις απότομες πτώσεις των μετοχών. Μέχρι να μάθεις το γιατί, εσύ ο άσχετος, έχασες ένα κομμάτι απ΄ το βιος  σου. Πολλοί άλλοι όμως πριν από σένα το γνώριζαν. Εις μάτην μιλάνε για διαφάνεια στο χρηματιστήριο. Δεν υπήρξε ποτέ.

Γι αυτό έχω πάντα τα αυτιά μου τεντωμένα στις δεξιώσεις της πλουτοκρατίας. Κάτι να τους ξεφύγει μπορεί να σου φτιάξει τη ζωή.  Ας λένε πως «ο πληροφορημένος είναι και χαμένος». Κάτι μισόλογα πού έπιασα στου Μάρτεν το εργοστάσιο απ΄ το βιομήχανο, τη βραδιά, πριν ανακοινωθεί η πτώχευση της εταιρίας Rowells & Co, με γλίτωσαν από ολοκληρωτική καταστροφή. Εκείνο τον καιρό είχα όλα τα λεφτά μου στις μετοχές της.

Πούλησα πρωί - πρωί. Όταν έσκασε το κανόνι εγώ είχα ήδη τοποθετηθεί σε μετοχές της Τράπεζας Svenska Handelsbanken. Αυτή η κίνηση έσωσε τη ναυτιλιακή εταιρία του πατέρα μου μετά το ναυάγιο του φορτηγού μας “Resler”. Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να γίνει κανόνας αλλά ισχύει. Κι ας νομίζουν οι καθηγητές στα Πανεπιστήμια πως οι αναλύσεις σου δίνουν τα λεφτά. Χρειαζούμενες είναι κι αυτές  αλλά καλύτερη είναι η πληροφόρηση κι η διαίσθηση.

  Έχω προσέξει και κάτι ακόμα τα τελευταία χρόνια. Με τα καλά νέα το χρηματιστήριο μπορεί να κλαίει. Με τα δυσάρεστα μπορεί να γελάει. Ανάποδα τον παίζει  τον καιρό.

Μοιάζει με το γερο – Τιμ τον αλκοολικό μούτσο του «Λεβιάθαν» (το όνομά μου είχε δώσει ο πατέρας στο υπερωκειάνειο της εταιρίας μας Aktiebolagkronor & CΟ, που καθελκύστηκε το 1878). Ο γερο μούτσος αγριεμένος στην όψη σαν ένας Βίκινγκ πειρατής -παλιός του πρόγονος  - όταν σαλπάρει το βαπόρι του για κανένα χρόνο γελάει βροντερά την ώρα του αποχωρισμού. Στην επιστροφή, όμως, μόλις   σφίγγει στην αγκαλιά τη γερασμένη Ούβρε του τη γριά του, τότε σφουγγίζει ένοχα τα κρυφά του δάκρυα...

Δε γουστάρω το συνάφι των τραπεζιτών αλλά εμένα με καλούν για διασκεδαστή τους. Τους φέρνω  φρέσκα νέα απ΄ τα ταξίδια μου  στα λιμάνια του κόσμου. Απ΄ την Τεργέστη μέχρι τις Ινδίες. Τώρα που γύρισα απ΄ το πρώτο ταξίδι μου στην Αμερική με βομβάρδισαν με τόσα ερωτήματα για τη Wall Street αφού κανένας τους δεν την έχει δει ποτέ από κοντά.

Η σοφία μου για τις οικονομίες του κόσμου έχει κατασταλάξει σαν το ινδικό απόσταγμα οίνου του Οmar Khayyam. Τους είπα κι απόψε πως έχω βγάλει το "κολέγιο της ζούγκλας" και κοκάλωσαν οι κρύοι. Η Helene Yochhanan, κόρη του τραπεζίτη μου έριξε μια απαξιωτική ματιά, ανασηκώνοντας το δεξί φρύδι με συγκρατημένη έπαρση. Δεν το κρύβω, ένας λόγος που γυροφέρνω τον πατέρα της είναι η ιδέα που μου καρφώθηκε να την κάνω γυναίκα μου. Ας κάνει την ψηλομύτα. Για τιμωρία της, σύντομα θα μεγαλώσει μια ντουζίνα «Λεβιαθανάκια»...Να μου το θυμάστε…

 

Ξέρω εγώ από γυναίκες της ράτσας της.  Τις διαβάζω σαν την κορδέλα του Θωμά Έντισον στο χρηματιστήριο. Η καλή χημεία πιάνεται άμα την τσαντίξεις τη γυναίκα. Τα σιρόπια και τα μέλια τις ξενερώνουν. Το ζόρι τις ρίχνει στα πόδια σου, όπως ο σολωμός στο δίχτυ του καλού ψαρά.  Και το δόλωμα είναι η κασέλα…η πολύ γεμάτη κασέλα…

Στο γραφείο του τραπεζίτη πατέρα της  είδα αναρτημένη στον τοίχο μια πινακίδα με τα λόγια ενός Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα που του δώσανε οι δικοί μας το βραβείο Νόμπελ, το 1925. Το επώνυμό του είναι παραλίγο σαν σήμα Σ0Σ.  Μπέρναρντ Σο λέγεται.

«Μπορεί το χρήμα να μην είναι το παν. Το πολύ χρήμα όμως είναι κάτι» έγραφε.

 

29 Οκτωβρίου 1929

Μετά από πολλούς μήνες άνοιξα ξανά το ημερολόγιό μου. Θέλησα να γράψω τα   άσχημα μαντάτα για το κραχ στην Αμερική.  Διάβασα όσα έγραψα την τελευταία φορά Από τότε ο πανίσχυρος τραπεζίτης,  πατέρας της Helene πτώχευσε. Η τράπεζά του έκλεισε, μετά από ένα σκάνδαλο, που στοίχισε τις περιουσίες τους σε πολύ κόσμο.

"Το χρήματα πολλοί εμίσησαν, το χρυσό ουδείς"  είπα πριν,  χαϊδεύοντας τις χρυσαφένιες απαστράπτουσες πλάκες χρυσού, που ήρθαν απ΄το τελευταίο ταξίδι του φορτηγού μας στις Ινδίες, όπου ξεφορτώσαμε σιδερικά και φέραμε υφάσματα και μετάξι.. .

Κλείδωσα την πόρτα του θησαυροφυλακίου μου  και ετοιμάζομαι για ύπνο. 

 Στο χρηματιστήριο δεν μπορείς να είσαι ποτέ και για τίποτα σίγουρος, σκέφτομαι. Σαν αντιστάθμισμα πρέπει να σιγουρέψεις  μερικά πράγματα και μερικά πρόσωπα στη ζωή σου. 

Αποσύρθηκα στον κοιτώνα... H Helene, τρυφερή σαν μετάξι κι αχνή σαν ροδοπέταλο  ήταν   η πιο σίγουρη επένδυση της ζωής μου, καθώς σεριάνιζε στους κήπους των ονείρων της,   γερμένη απαλά στο προσκεφάλι μας...Είναι ευτυχία - σκέφτομαι - να επενδύεις σε ανθρώπους!".

Λεβιάθαν εκ Στοκχόλμης  

Kαι για  τη μεταφορά Goldmine

Σχόλια

14/09 05:48  EASY RIDER ( GARV )
καλημέρα αγαπητή φίλη.

θα διαφωνήσω με τον ήρωά σου .

Στο χρηματιστήριο δεν μπορείς να είσαι ποτέ και για τίποτα σίγουρος, σκέφτομαι. Σαν αντιστάθμισμα πρέπει να σιγουρέψεις μερικά πράγματα και μερικά πρόσωπα στη ζωή σου.

ένα χρηματιστήριο είναι και η ζωή , δεν μπορείς να σιγουρέψεις τίποτα , ούτε πράγματα ούτε πρόσωπα . ΔΥΣΤΥΧΩΣ
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΙΓΟΥΡΕΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ .

14/09 06:57  Yannis K.
Eξαιρετικη δουλεια!
Συγχαρητηρια!
14/09 08:10  PREMIUM
Τελικά "επενδύουμε" σε...ανθρώπους, όπως και στο...ΧΑ ;;;

Το βρίσκω "φιλοσοφικά"...έτσι ή αλλιώς...υστερόβουλο ! :-)

Ίσως γι΄ αυτό και να..."τιμωρούμαστε" !

Ιδία στην εποχή μας που αποσκοπούμε ΜΟΝΟ σε οφέλη από ούλες μας τις..."επενδύσεις", ενώ υπάρχει και η..."ζημία" ! :-)

Primum vivere deide philosophari !

Το θεωρώ top από ούλα στο μίτο μου στο φόρουμ, μόνο που το μεταφράζω αντίθετα από τον...Αντιθετικό :

<<..Πρώτα παίξε χρηματιστήριο και μετά...φιλοσόφησε..>>.

ΥΓ. Στο παιχνίδι της...ζωής δε βάζω τη φιλία μας, γιατί είναι ιδιαίτερα..."εκσυγχρονισμένη" και δεν εντάσσεται στα μέχρι σήμερα..."γνωστά" ιστορικά στοιχεία της...ανθρωπότητας ! :-)

Καλημέρα ΠΑΝΤΑ με χαμόγελο !14/09 09:16  evie
Καλημέρα αγαπητή Goldmine,
πάλι μας ταξίδεψε η υπέροχη ιστορία σου!

Θα συμφωνίσω με το φίλο Γιώργο, ποτέ δεν μπορείς να σιγουρέψεις πρόσωπα, απλά τα αγαπάς κι όπου σε βγάλει το κύμα της ζωής! :-)
14/09 09:25  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Καλημέρα και χρόνια σας πολλά !
14/09 12:15  cormorano
Καλημέρα σε όλους !

Τελικά εγώ στην ΠΟΛΥΤΑΡΑΧΗ ζωή μου ένα πράγμα κατάλαβα...

Η επένδυση σε ένα άνθρωπο είναι μια ζαριά !

Την ρίχνεις και ότι φέρεις... "ότι σου κάτσει που λένε"...!

Αν φέρεις "εξάρες" την έβγαλες...!

Αλλιώς ;;;

Μια ζωή ψάχνεσαι και τελειωμό δεν έχεις !
14/09 12:16  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Αρικώς ενόμισα ότι επρόκειτο περί Μάκη. Μη μπου πείτε ποίου Μακη... :)

Καλημέρα και έτη πολλά!
14/09 14:07  NEWYORKER
Μαλιστα...
14/09 14:18  PREMIUM
Πολλά κοινά...ζωής και...ΧΑ διαπιστώνουμε στο...ΠΑΡΟΝ !

Τα...μεσάνυχτα λέω να σας προβληματίσω και να...ψαχτούμε ΚΑΙ για...διαφορές ! :-)

ΥΓ. Τί...γιορτάζουμε παίδες ;-)
14/09 21:45  PREMIUM

Ομολογώ είμαι λίγο...αργόστροφος !

Αλλά ελπίζω να...επανόρθωσα στο χώρο μου (φόρουμ :-)

14/09 21:48  PREMIUM

www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=219789&pg=7
14/09 22:17  Goldmine

Μια υπέροχη βραδιά πριν την Πανσέληνο...

Και μόλις μαζεύτηκα μετά από ευχάριστη ημερήσια

εξόρμηση.

Εκτιμώ αφάνταστα το γεγονός πως μπαίνετε στον κόπο να αφήσετε το σχόλιό σας, ομονοούντες ή διαφωνούντες και να αφιερώσετε χρόνο για την ανάγνωση των κειμένων.

Είναι ο λόγος που μας ωθεί σε περισσότερη υπευθυνότητα, ουσία και προσοχή στα γραπτά μας.

Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει χρόνο διαβάζοντας οτιδήποτε σερβίρουμε στα μπλογκ.

Τα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ (ευχαριστώ Τριαντάφυλλε και Θρασύβουλε!), ασφαλώς, αφορούν τα γενέθλια του μπλογκ που σήμερα συμπληρώνει ακριβώς ένα χρόνο παρουσίας.

Διευκρινίζω πως δεν με λένε Σταυρούλα. Το Χρυσούλα πλησιέστερο έρχεται ουχί όμως αληθές:-)
(Disc, χιουμοριστικό το υστερόγραφό σου:
ΥΓ. Στο παιχνίδι της...ζωής δε βάζω τη φιλία μας, γιατί είναι ιδιαίτερα..."εκσυγχρονισμένη" και δεν εντάσσεται στα μέχρι σήμερα..."γνωστά" ιστορικά στοιχεία της...ανθρωπότητας ! :-)

Γιάννη, από ένα απαιτητικό και δόκιμο (αναγνωρισμένο δηλαδή) λογοτέχνη των μπλογκ ο έπαινος έχει κάποιο παραπάνω ειδικό βάρος...

Ιπτάμενε;;;Αναρωτιόμουν για σένα. Χάρηκα που άφησες σχόλιο.

Για τη βραδιά αυτή εύχομαι τα καλύτερα σε όλους σας αγαπητοί φίλοι και σε σας Garv, evie και cormorano με τον ταραχώδη βίο:-)
14/09 23:05  NEWYORKER
Goldmine ευχαριστω για το ενδιαφερον σου .ειμαι πολυ καλα ,περασα ομορφες διακοπες -συνεχιζω οσο μπορω ,αλητειες κανω , στα ουρανεια πετω και εδω δεν γραφω ... γιατι μαλλον δεν μπορω να ... βγω .
κατι τρεχει με το βlog moυ .
χθες τελειωσα ενα ωραιο βιβλιο θα σου ταιριαζει ''ολα σου τα'μαθα μα ξεχασα μια λεξη {μπουραντας δημητρησ} διαβασε το . σου παει .
14/09 23:35  Goldmine
Πάντα να έχεις καλά νέα φίλτατε και καλές πτήσεις οπωσδήποτε!

Για το μπλογκ σου τι λένε απ΄ το capital;

Μέχρι να διευκρινιστεί εξυπακούεται πως ευχαρίστως σου παρέχουμε εδώ φιλοξενία.

Αν μας καταδέχεσαι φυσικά εσύ απ΄τα ψηλά...εμάς εδώ στα χαμηλά :-)
15/09 01:12  voula 99
Χρονια Πολλα !
να το εχεις το blog για οσα χρονια θα σου δινει χαρα !
15/09 09:12  Goldmine
Χαρές να έχεις και συ αγαπητή Βούλα και όλη η <γειτονιά> που διατηρεί μπλογκ ή συμμετέχει σ΄αυτά.

Καλή φθινοπωρινή βδομάδα!

Ήρθαν τα πρώτα συννεφάκια...μήπως δροσιστούμε κάπως από το κάμα του Σεπτέμβρη.
15/09 15:15  Τυφώνας
* * * * *
15/09 19:11  cormorano
Μια Καλησπέρα σε όλους !

Συννεφάκια ήταν τα σημερινά ;;;

Σε χιονοθύελλα που φαίνεται ότι μετατράπηκαν αυτά τα μικρά συννεφάκια που φαινόταν πρωί πρωί στον ορίζοντα ! :-)

"Έβγαλα το κολέγιο της ζούγκλας"
Μήπως ταιριάζει και σ' αυτούς ο τίτλος του άρθρου ;;;
Λέω ΜΗΠΩΣ...

www.youtube.com/watch?v=YhrorhHb-48&feature=related

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
14 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις