Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Ο καιρός των χρυσανθέμων, στην Ερμούπολη, του πρώιμου Χρηματιστηρίου
2168 αναγνώστες
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2007
23:18

                        

                    

 

Στα μέσα του 19ου αιώνα,  η Ερμούπολη της Σύρου, έζησε το χρυσό της αιώνα. Την ονόμασαν Ερμούπολη οι δημογέροντες του 1826, αφιερώνοντάς την στον Κερδώο αλλά και στο Λόγιο Ερμή. Εξελίχτηκε στην πρώτη, βιομηχανική πόλη και στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Εκεί προσάραζαν τα  ξένα πλοία, διενεργώντας το διαμετακομιστικό εμπόριο με την υπόλοιπη Ελλάδα, Ρωσία και Ανατολή. Έγινε η  γέφυρα σύνδεσης Ανατολής και  Δύσης. Το όνομά της ξέφυγε από τα στενά όρια του Αιγαίου. Ακουγόταν πια στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης

 

Την ίδια εποχή ιδρύθηκε το πρώτο εργοστάσιο βυρσοδεψίας. Λέγεται πως έκανε τζίρο 1.0000.000 δραχμές, όταν ο προϋπολογισμός της υπόλοιπης Ελλάδας ήταν μόλις 900.000 δραχμές. 

  

Το 1876 άρχισε να κτίζεται το δημαρχιακό μέγαρο, της άνω φωτογραφίας, ένα μνημειώδες ανάκτορο που ολοκληρώθηκε το 1898. Στο ημερολόγιο του μεγάλου αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν μαθαίνουμε ότι το Δημαρχείο χτίστηκε από το γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ, πάνω στα ομηρικά, ανακτορικά πρότυπα. Αντιγράφει τα ανάκτορα του βασιλιά Πριάμου της Τροίας. 

 

                 

 

Ωστόσο λίγοι απ΄ τους χρηματιζόμενους γνωρίζουν σήμερα πως η πρωταρχική ιδέα δημιουργίας Χρηματιστηρίου στην Ελλάδα κυοφορήθηκε στην Ερμούπολη, όπου πρωτοκυκλοφόρησε η οικονομική εφημερίδα με τον τίτλο «Χρηματιστήριον».  Η περιώνυμη, εμπορική Λέσχη Ελλάς της φωτογραφίας, που σήμερα λειτουργεί ανακαινισμένη ως Πνευματικό Κέντρο, αποτελούσε  τότε, όπως  και η Ωραία Ελλάς στην Αθήνα, πολυσύχναστο στέκι συνάντησης και συναλλαγών εμπόρων, εφοπλιστών και χρηματιζομένων.

 

Η ακτινοβολία του πλούτου και του πνεύματος οδήγησε στην πολιτιστική άνθιση και τον εξωραϊσμό της πόλης με όπερες. Λέσχες, συλλόγους, καφενεία με μουσική, ξενόγλωσσες εφημερίδες (η πρώτη, η Ελληνική Μέλισσα, εκδόθηκε το 1831) και πλούσια εκδοτική δραστηριότητα. Το επισφράγισμα ήταν η οικοδόμηση του κτιρίου της Λέσχης Ελλάς, καθώς και του  περίλαμπρου ναού του Αγίου Νικολάου, της φωτογραφίας,  του οποίου η οικοδομή και η διακόσμηση κόστισε τότε 40.000 χρυσές λίρες.

 

                                      

 

 

Στη δράση της εταιρίας «Ελληνική Ατμοπλοΐα» που διαπραγματευόταν στο πρώτο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, οφείλει η πόλη τη ναυτιλιακή της ανάπτυξή της.  Τα ναυπηγεία της, οι περίφημοι Ταρσανάδες, τροφοδοτούσαν όλη την Ελλάδα με πλοία. Υπολογίζεται ότι  την εποχή εκείνη, ναυπηγήθηκαν  πάνω από 2000 πλοία. Ωστόσο, η έντονη κυβεία (προσπορισμός παράνομων κερδών από το χρηματιστήριο), γύρω από τις μετοχές της Ελληνικής Ατμοπλοΐας, όπως και από τις μετοχές του Λαυρίου, συνετέλεσε στην παρακμή της πόλης προς τα τέλη του αιώνα.

 

 

           

 

Όταν η πόλη έφθασε στο απόγειο της πολιτιστικής της ακμής, είχε  20.000 κατοίκους περίπου, δεκαοκτώ σχολεία υψηλού επιπέδου και το πρώτο Γυμνάσιο της Ελεύθερης Ελλάδας, όπου φοίτησε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αξίζει, μάλιστα  να αναφερθεί και το εξής περιστατικό: Όταν ο δήμος Ερμούπολης δεξιώθηκε στη Λέσχη τον Άγγλο Ναύαρχο Μεσογείου, κάποιος νέος  έπρεπε να τον προσφωνήσει. Ο γυμνασιάρχης επέλεξε τον καλύτερο μαθητή και του ζήτησε να γράψει την προσφώνηση. Την τελευταία, όμως, στιγμή προέκυψε ένα εμπόδιο. Ο γυμνασιάρχης ήθελε να δει το κείμενο, πράγμα που ο μαθητής αρνήθηκε. Ο γυμνασιάρχης του είπε πως δεν θα μιλήσει αλλά ήταν αργά για να το αναθέσει σ’  άλλον. Έτσι ο μαθητής μίλησε στα αγγλικά και τόσο  λαμπρά, μάλιστα, που ο Άγγλος του είπε: «Είσαι σπουδαίος παιδί μου». Ο μαθητής αυτός ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

 

 

Για όσους αναρωτιούνται ποια σχέση μπορούν να έχουν τα ρομαντικά χρυσάνθεμα του τίτλου με την έντονα χρηματιζόμενη Ερμούπολη, η απάντηση έρχεται μέσα από ένα βιβλίο εποχής,  με τον τίτλο "Ο καιρός των χρυσανθέμων" του Μάνου Ελευθερίου, Στο έργο, όλα κινούνται γύρω από την Ευαγγελία, το θίασό της, τους φίλους και τους γνωστούς της - πραγματικούς ή φανταστικούς, όταν εκείνη φτάνει στην αγαπημένη Ερμούπολη για τις παραστάσεις της "Φαύστας" του Δημητρίου Βερναρδάκη. Μετά την τελευταία παράσταση, επισκέπτεται την αρχοντική αλλά ξεπεσμένη πια οικογένεια του εργοστασιάρχη, ιδιοκτήτη του προαναθερθέντος βυρσοδεψείου, τον Άγγελου Πινά. Το δείπνο μαζί τους θα ανασκαλέψει το παρελθόν, θα αναβιώσει έρωτες και πάθη, θα προκαλέσει αντιπαλότητες και θα κοιτάξει στα μάτια το μέλλον….

Ολα συμβαίνουν την 8η Νοεμβρίου του 1896, όταν τα αγιοδημητριάτικα χρυσάνθεμα έχουν ανθίσει …….

 

Τα αναβιώνουμε κι εμείς εδώ, σήμερα, φέρνοντας μια γυροβολιά στις υγιέστερες γειτονιές της Ευρώπης! Ναι ως η υγιέστερη γειτονιά της Ευρώπης ανακηρύχτηκε η Ερμούπολη μετά από την πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα της εταιρείας Pfizer (περισσότερα στη διεύθυνση: http://www.hermoupolis.gr/all.htm ).

 

 

(Σ.σ.: Οφείλω μια εξήγηση, πρώτα στον εαυτό μου.... Το άρθρο αυτό ξεπήδησε απρόοπτα, σαν νάταν κάπου κρυμμένο κι έψαχνε μια θέση στο φως. Απορώ και εξίσταμαι…Άγνωσται γαρ αι βουλαί της γραφίδος….

Ειλικρινά. Ξεκίνησα με πρόθεση να γράψω σήμερα ένα αφιέρωμα για τους Δημήτρηδες και τις Δήμητρες αλλά μου βγήκε το προκείμενο άρθρο. Θα το κάνω…όμως το αφιέρωμα, έστω και με περικοπές....

 

Μια που γιορτάζει σήμερα ένα απ΄ τα πιο γλυκά ονόματα….

 

Σε κάθε Δημήτρη σε κάθε Δήμητρα, στο φόρουμ, στα μπλογκς,  στα σπίτια σας, έστω και   πίσω απ΄ τη  μάσκα της ψυχρής ανωνυμίας  του διαδικτύου, ας φτάσουν οι πιο χρυσές, φθινοπωριάτικες ευχές μου, σαν τα χρυσάφια απ΄ τα χρυσάνθεμα του Άϊ - Δημήτρη, πολιούχου της Θεσσαλονίκης μας.

 

Το μπλογκόσπιτο, υποσχέθηκε να παραμείνει ανοιχτό σήμερα και όλο το  Σαββατοκύριακο. Θα λειτουργήσει σαν αίθουσα δεξιώσεων, σαν ένα σαλόνι γιορτής.  Μπορείτε από δω  να στείλετε τις ευχές σας στους φίλους σας που γιορτάζουν, να αφιερώσετε τους στίχους σας, να βάλετε τα γιορτινά σας και να μας κεράσετε οι εορτάζοντες με την παρουσία σας.

 

Γιορτάζουμε μαζί σας με μια αγκαλιά χρυσάνθεμα…και σας περιμένουμε.....

 

       

 

ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ ΚΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ

 

Συν-εορταστικά και ανθρώπινα

 

Goldmine

 

                                             

 

                     

 

Σχόλια

26/10 00:15  PREMIUM
Χρόνια Πολλά...και προπάντων ευτυχισμένα σε όλους και δη σ΄αυτούς με τους οποίους έχω πορευτεί "κοντά-κοντά" λίγο ή πολύ σε διάφορες φάσεις της παράλληλης πορείας της ζωής μας από την αρχή προς το τέλος της...

Μάλλον...μελαγχολική γιορτή στο τέλος ενός ετήσιου κύκλου...

Περιμένουμε σε λίγο και τη γέννηση του Θεανθρώπου για να ξεκινήσουμε με το καλό πιο δυνατοί :-)

ΥΓ. Ευχές δίνω και στο φόρουμ έξω από το ποιοτικό και ξεχωριστό μπλοκόσπιτο για να...ξαλαργάρω και λιγάκι :-)
26/10 00:21  Goldmine
Χρόνια καλά και χαρούμενα φίλε D.! Γιατί πήγα να σε πω Δημήτρη;;


26/10 00:33  PREMIUM
Γιατί άραγε ;

Ομορφό(παιδο :-) χλωμό πια...:-)

Το μπλοκόσπιτο όμως μπορεί και να το...κλείσω κάποια μέρα...(Αστειεύομαι)

Δεν ξέρω αλλά με μελαγχολεί με αυτές τις "ρετρό" αναφορές...Ακούω καθημερινά και αυτό το Δεύτερο Πρόγραμμα και θα την κάνω...τσίου :-)

Συνέχισε...Λείπουν τετοια άρθρα...

ΥΓ. Το "άλλο" μπλοκόσπιτο μου έχει...Δημητράκη :-)
Να είσαι καλά...Δημήτρη ;-)
26/10 00:37  PREMIUM
Εντάξει το...ομολογώ...
Είμαι και λίγο..."Δημητράκης" εν τη ευρεία...εννοία :-)
Εύστοχος όπως...πάντα...
26/10 00:37  foylina
Χρονια πολλα σε ολους, απο εδω και εμπρος αλωστε ολοι οι αγιοι μας εχουν την τιμητικη τουσ.ας ελπισουμε να μας φωτισουν να γινουμε πιο συνετοι,και περισσοτερο προσεκτικοι απο εδω και εμπροσ,για να περασουμε ομορφα χριστουγεννα..
26/10 00:42  Goldmine
Χρόνια του πολλά... κι από μένα. Α, βέβαια, τώρα κατάλαβα...

Ακούς Τριαντάφυλλε- Δημήτρηηηη; Πολύχρονος!

Ντισκ: οι αναφορές του μπλογκόσπιτου είναι ρετρό. Ο ιδιοκτήτης είναι θηρευτής χαράς.

Καλό σου ξημέρωμα!
26/10 00:48  Goldmine
@Foylina καλωσόρισες με τις πολύ ωραίες ευχές σου! Γένοιτο...

Ντισκ (ολίγον από Δημήτρη) αποφάσισε δέχεσαι ευχές ή πενθείς κι εσύ για τις μακαρίτισσες... στο μπλογκ του GARV;
26/10 01:00  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Πως τα καταφέρνετε πάντοτε να με συγκινείτε εσείς...
26/10 01:05  Goldmine
Ενέχεται μήπως η αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο; Σας ευχαριστώ. Υπόσχομαι το επόμενο θέμα να είναι διασκεδαστικό για να μην μας το κλείσει το σπίτι ο Ντισκάουντ:)
26/10 02:29  favlos
Μη ξεχναμε και το καζίνο που στεγάζεται σε ωραίο κτίριο.
26/10 08:56  PREMIUM
Χρηματιστηριακό πένθος και...συγκίνηση βίοι παράλληλοι :-)

Δεν υπάρχει Θεός ;-)
26/10 11:30  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας Goldmine εδώ και chez-moi. Όντως και Δημήτρης (έτσι μάλιστα με φωνάζουν στην οικογένεια ). Με την ευκαιρία σας ζητάω ένα δώρο (και ως κέρασμα τα ΣΟΣ στα Quiz μου !): Πως να ενσωματώνω (στην καθημερινή σελίδα) έτοιμα γραφήματα ή σχέδια (από αρχείο Word ή Power P.) ή σκαναρισμένα ?
26/10 11:47  Goldmine
Θα το έχετε και το δώρο, κατόπιν εορτής ...με προσωπικό μήνυμα:)
26/10 12:36  zaftheo
Συν-εορταστικός, ανθρώπινος και εφευρετικός όπως πάντα. 5*

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα στους εορτάζοντες.
26/10 17:23  piggy
Χρονια πολλα στα μητρελια οπως λεμε εμεις στην μυτιληνη με υγεια και παντα κερδη στο χρηματιστηριο
26/10 17:25  piggy
Goldmind σιγουρα θα εχεις δει τα κτηρια που υπαρχουν στην πολη της μυτιληνης μοιζουν πολυ με τα κτηρια που εχεις βαλει στις φωτογραφιες.
26/10 19:39  Goldmine
Kαλησπέρα παιδιά. Άκεφα τα πράγματα, φταίει, βέβαια και η αγορά που μας ταλανίζει. Έτσι είναι. Πέρα από τα τεχνικά, στατιστικά στοιχεία, όπου φαίνεται αυτό, αν μελετήσει κανείς χρηματιστικά δελτία από καταβολής χρηματιστηρίων διαπιστώνει πως σε καθημερινή βάση, πλεονάζουν οι αναφορές σε νευρικότητα, υποτιμητική κερδοσκοπία και αστάθεια. Είναι αραιότερες οι αναφορές σε εποχές κερδοφορίας. Θέλει υπομονή και ατσάλινα νεύρα αυτή η καθημερινή ταλαιπωρία, γιατί όταν ο άλλος βλέπει να συρρικνώνεται το κεφάλαιό του,, που δεν μαζεύεται εύκολα, λογικό είναι να δυσφορεί.
Το παρήγορο είναι αυτό που ακούγεται στο φόρουμ συχνά από έμπειρους επενδυτές ότι σε βάθος χρόνου, αν δεν χρειάζεσαι τα χρήματά σου, αποδίδουν επενδεδυμένα σε καλές μετοχές.
Δεν είπα τίποτα καινούριο, απλά βλέπω το ηθικό πεσμένο, τις γνώμες διχασμένες και κατέγραψα τη σκέψη μου.
Ευχαριστώ για τα νεώτερα μηνύματα το Favlo τον Πίγγυ και το Ζαφτέο.
Πίγγυ για τους πύργους της Μυτιλήνης κυκλοφορεί βιβλίο. Είναι ονομαστοί. Κάποια στιγμή ίσως να έχουμε υλικό κι από κει.

Κουίζ: πώς λέγεται ο Δημήτρης στο νησί σου;
Απάντηση:" Η Μήτσους...":-) Αυτή κι αν είναι ντοπιολαλιά!
Να περάσετε καλά. Όλο και κάπου μπορεί να βγείτε απόψε. Τα λέμε αύριο.
26/10 20:35  piggy
Γενικα goldmind στην μυτιληνη ολα τα ονοματα ξεκινανε απο η νομιζεις οτι δεν υπαρχει ανδρας στην μυτιληνη οτι ειναι ενας απεραντος παραδεισος με γυναικες.σε χαιρετω ο φιλος σου η γνατς
28/10 08:37  ΣΙΓΑΛΑΣ
Ευχαριστώ για το τόπο καταγωγής μου
ΣΙΓΑΛΑΣ γαρ
28/10 08:53  Goldmine
Με χαροποιεί η ανταπόκρισή σας, αγαπητέ Σιγάλα. Η μικρή αυτή αναφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα σας, στα μάτια ενός Συριανού, σίγουρα, αποκτά άλλο νόημα.
Να είστε καλά.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
14 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις