Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


To παιχνίδι με δίδαξε το παιχνίδι
1421 αναγνώστες
Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2008
11:05

 

Ο Σεπτέμβρης μπήκε γλυκός αλλά η αγορά είναι μια πίκρα. Για τις βουτιές στη θάλασσα, τέλος εποχής. Για τα μακροβούτια των μετοχών, ο καιρός γαρ εγγύς….Βλέπετε ΝΕΛ, ΒΕΤΑΝΕΤ, INFORMER και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις….Ένα χρόνο τώρα συνεχή πλαγιοκαθοδικά μικροτσουνάμια έχουν εκπαραθυρώσει από το Δείκτη πλειάδα περιφερειακών μετοχών. Και έπεται συνέχεια…..

"Παντού επικρατεί στενότης χρήματος, εκνευρισμός και μαρασμός της χρηματιστηριακής αγοράς» έγραφε η «χρηματιστηριακή ανασκόπηση»,  εφημερίδας του 1905, καθώς σκάλιζα το αρχείο μου. "Τι είχες Γιάννη μ΄ τι είχα πάντα;".
 
Όταν δεν έχει βέλη η φαρέτρα, μάταιος ο πόλεμος. Κι όταν δεν σε εξιτάρει το παιχνίδι ψάχνεις για άλλα κόλπα και νέα όπλα στις πυριτιδαποθήκες μπαρουτοκαπνισμένων πολεμιστών. Αυτοί ήξεραν κι αν δεν ήξεραν έμαθαν πριν από μας. The knowledge is power.  
 
Έτσι αναζήτησα στα αζήτητα  εκείνο το σαρακοφαγωμένο εγχειρίδιο - ημερολόγιο του Σουηδού χρηματιστή του περασμένου αιώνα...του Λεβιάθαν. Τόχα παρατήσει κανα χρόνο τώρα. Έχω προσέξει, όμως, πως λιγοστεύει η ανασφάλειά μου κάθε φορά που το πιάνω στα χέρια

Ευθυνόταν και μία σουηδική ταινία εποχής, που είδα το βράδυ και ανακάτεψε το υποσυνείδητό μου με όνειρα "Σεπτεμβριανής νυχτός", καθόλου τυχαίας, μάλιστα, αφού προοριζόταν να καθορίσει την τύχη της Ελλάδας με την  επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843.

Σκονισμένο  ανέσυρα το ημερολόγιο του χρηματιστή πρωί - πρωί κι άνοιξα τυχαία μια σελίδα: Έπεσα στην επόμενη της χθεσινής, στη σημερινή 4η Σεπτεμβρίου 1898: Ρούφηξα με αδηφαγία τις λέξεις και ταυτίστηκα με τα γραφόμενα για να καταλήξω, ως συνήθως, να κάνω τα αντίθετα:

Έγραφε ο μέτρ στο είδος του:

"Όταν άρχισα να ασχολούμαι με το xρηματιστήριο ήμουν ακόμα νεαρός 19 χρονών και δεν ήξερα αυτά που έμαθα είκοσι χρόνια αργότερα. Υπήρξε εποχή που έβλεπα μία μετοχή για την οποία ήμουν πολύ αισιόδοξος να ανεβαίνει μέχρι και είκοσι μονάδες, πριν αποφασίσω με σιγουριά να την αγοράσω.

Εδώ που τα λέμε, πάντοτε έβγαζα χρήματα, όταν ήμουν σίγουρος τι θα κάνω, πριν ακόμα αρχίσω. Αυτό που με έριχνε ήταν ότι δεν είχα μυαλό να μείνω απόλυτα πιστός στο σύστημά μου. Δηλαδή να παίζω στην αγορά μόνο όταν ήμουν σίγουρος ότι με ευνοεί. Υπάρχει χρόνος για το κάθε τι αλλά αυτό δεν το ήξερα."
 
Αυτή τη φορά  έχασα επειδή έπαιζα σαν αδαής. Όμως, αν εγώ με όλα αυτά τα προσόντα έχανα, τι πιθανότητες είχε ο ανίδεος νεοφερμένος να κερδίσει ή μάλλον να εισπράξει το κέρδος του;"
 
Στο χρηματιστήριο χρειάζεται πολύς καιρός για να διδαχθείς από τα λάθη σου. Λένε ότι όλα τα πράγματα έχουν δυο πλευρές. Όμως το xρηματιστήριο έχει μόνο μία. Δεν είναι ούτε η πλευρά των ταύρων ούτε η πλευρά των αρκούδων. Είναι η σωστή πλευρά. Μου πήρε πάρα πολύ χρόνο για να αφομοιώσω καλά αυτή τη μεγάλη αλήθεια απ΄ όσο χρειάστηκα για να μάθω τις περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες του παιχνιδιού με μετοχές".
 
Πάντοτε είχα κατά νου πως θα μου δοθεί και μια άλλη ευκαιρία και ότι δεν θα έκανα το ίδιο λάθος δεύτερη φορά. Οι ζημιές μου με είχαν διδάξει ότι δεν πρέπει να αρχίζω τη διαδρομή  αν δεν είμαι σίγουρος ότι θα χρειαστεί πισογύρισμα.
 
Πίστευα στον εαυτό μου. Αν κάποιος θέλει να βγάλει το ψωμί του απ΄ το χρηματιστήριο πρέπει να πιστεύει στον εαυτό του και στην κρίση του. Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο δεν πιστεύω στις υποδείξεις και στις "σίγουρες πληροφορίες" των άλλων.
 
Αν αγοράσω μετοχές με βάση την υπόδειξη του Τέρνερ θα πρέπει να τις πουλήσω και με βάση την υπόδειξη του Τέρνερ. Εξαρτιέμαι απ΄ αυτόν. Κι αν ο Τέρνερ λείπει σε διακοπές την εποχή που πρέπει να πουλήσω; Κανείς δεν μπορεί να βγάλει πολλά λεφτά, όταν περιμένει απ΄ τους άλλους να του πούνε τι να κάνει".
 
Μου πήρε πέντε χρόνια καθημερινής ενασχόλησης για να μάθω να παίζω μυαλωμένα το παιχνίδι, έτσι που να βγάζω χοντρά λεφτά, όταν βγαίνω σωστός στις κρίσεις μου. Χρεοκόπησα κάμποσες φορές κι αυτό ποτέ δεν είναι ευχάριστο. Αλλά ο τρόπος που έχασα χρήματα είναι αυτός με τον οποίο χάνει ο καθένας χρήματα στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης".
 
Η ικανότητά μου να διαβάζω την κορδέλα (ταμπλό) και η εξάσκηση της μνήμης υπήρξαν τα καλύτερα εργαλεία μου. Σ΄ αυτά οφείλω τις επιτυχίες μου και όχι στο μυαλό μου που ήταν απροπόνητο ούτε βέβαια στην άγνοιά μου που ήταν τεράστια.
 
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΔΙΔΑΞΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ".

Το παλιό χρηματιστήριο της Στοκχόλμης και τώρα καφετέρια.

Από τη χρηματιστηριακή "τυμβωρύχο"

Goldmine

Καλημέρα σας

 
 
Σχόλια

04/09 11:29  CANYON
Καλημερα ολη μερα...5*
04/09 12:00  haros
καλημερα,η πειρα ειναι οντως ανεκτιμητη και δυστυχως δεν υπαρχουν συντομοι δρομοι για να την αποκτησεις...πληρωνεις και μαθαινεις...βεβαια το ασχημο ειναι οτι δεν σου χρησιμευει παντα στο να αποφευγεις τα λαθη..πολλες φορες σου χρησιμευει για να τα ..αναγνωριζεις,αφου τα εχεις κανει.
04/09 12:09  Goldmine
Καλημέρα Canyon, καλημέρα Δημήτρη.
Συμφωνώ με τα γραφόμενά σου.
Η πείρα και η γνώση μπορεί να μην μας θωρακίζουν από όλα αλλά μας γλιτώνουν από αρκετά ατοπήματα του παρορμητισμού μας, τουλάχιστον.

04/09 12:25  CANYON
Στερνη μου γνωση αχ να σε ειχα πρωτα...
04/09 14:01  pol
Τα μοιρολόγια έχουν αξία στο βιβλίο του πολιτισμού.Στην περίπτωσή μας όμως δε υπάρχει ανάλογο βάθρο αλλά βάραθρο!Ο "τζογαδόρος" πονά και χαμογελά ταυτόχρονα!
Καλή μας μέρα και πάντα "διδασκόμενοι"!
04/09 14:09  evie
5*
Όταν πρωτοξεκίνησα να διαβάζω το blog σου, Goldmine, μου τράβηξαν την προσοχή oι διηγήσεις σου για το χρηματιστή Λεβιάθαν, ήταν συναρπαστικές. Συνέχισέ τες όποτε μπορείς.
04/09 14:27  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Του γράφοντος "έχει φοβηθεί το μάτι"...
Πραγματοποιείται τώρα το "ξεσκαρτάρισμα" (δημιουργική - ελπίζω - καταστροφή), το οποίο ανεβλήθη κατά την περίοδο 2000-03.
1. Οδεύουμε προς την (από καιρού κατατεθείσα) πρόβλεψή του : (15+30+45)Χ 1,35 = 125 (εισηγμένες).
2. Μακάρι οι ζημιές του από τη ΒΕΤΑΝ (~2.000 Ε) να είναι οι μόνες σημαντικές (για "ξεκάρφωμα").
Απαιτείται γενικώς μέγιστη επαγρύπνηση και προσαρμογή εις την ΝΕΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑ (ad usum Marini και άλλων φίλων).
04/09 16:06  cormorano
Καλημέρα σε όλη την παρέα !

Στην κορδέλα ή στο Ταμπλό οι πράξεις γινόταν και γίνονται σε χρόνο που όλο και κάτι μπορούσες-εις να διακρίνεις...

Σήμερα υπάρχουν και άλλα παιχνίδια...!

Δεν προλαβαίνεις να καταλάβεις τίποτα... μα ΤΙΠΟΤΑ !

Δεν προλαβαίνεις να δεις πότε αγόρασες και πότε πούλησες !

Διαφορά χρόνου σχεδόν = 0 !

Εδώ το παραμικρό λάθος πληρώνεται ακριβά μα ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ... !
04/09 16:51  Goldmine
Πράγματι, κορμοράνε, (αρχίζω απ΄ το τελευταίο των σχολίων) το πάτημα του πλήκτρου για on line εντολή είναι ταχύτερο κι απ΄ το συλλογισμό μας. Όλα τρέχουν πια κι έχουν μεγάλο κόστος.

Συνυπογράφω τη ρήτρα Τριαντάφυλλου: "Απαιτείται γενικώς μέγιστη επαγρύπνηση και προσαρμογή εις τη ΝΕΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑ" καθώς και την ατάκα του Πολ "...πως <πιάσαμε> όχι βάθρο, βάραθρο ".

Evie, θα προσπαθήσω χωρίς να κουράσω. Ευχαριστώ.04/09 18:29  shade
Καλό απόγευμα Goldmine
Εχεις δίκιο μιά γλυκόπικρη μέρα. Για εμάς που έχουμε το "μεράκι" των αγορών αυτή η χρονιά μας έδωσε πολλές.

04/09 18:46  Goldmine
Aγαπητή shade την ίδια πίκρα άφησε και σε μένα. Θάρθουν καλύτερες συνεδριάσεις αλλά πότε; Καλό κουράγιο σε όλους μας και υγεία...
04/09 19:26  cormorano
Έχεις δίκιο...
το πάτημα του πλήκτρου για την on line εντολή είναι ταχύτερο κι απ΄ το συλλογισμό μας όπως γράφεις...
μόνο που εγώ αναφέρομαι σε άλλου είδους παιχνίδια... (δεν ξέρω αν το κατάλαβες).

ΠΑΝΤΑ με on line εντολές αλλά με ΤΑΧΥΤΗΤΑ που δεν προλαβαίνεις να καταλάβεις "πότε" και "πως"...!
Φυσικά παιχνιδια που έχουν να κάνουν πάντα με το χρήμα...! Μη φανταστείς παράνομα ! Νόμιμα και παρόμοια με το ΧΑ !
Διαφορά ;;;
Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ αγοράς και πώλησης !
04/09 20:53  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι <μεσολαβεί χρόνος μεταξύ της απόφασής μας και της "συνειδητοποίησης" της>.
Το συζήτησα με τον Ψυχολόγο ανηψιό μου, ο οποίος εκπονεί τη Διδακτορική του Διατριβή σε σχετικό θέμα και μου εξήγησε πολλά...
Εκλαϊκεύω αισχρώς : (Ας φανταστούμε τον εγκέφαλό μας ως Η.Υ.)
1. Όσο σκεπτόμαστε ("παιδεύουμε συνειδητά") μία απόφαση, στέλνουμε εντολή στα πεδία του εγκεφάλου (τα οποία ήδη έχουν προχωρήσει σε επεξεργασία του προβλήματος) αρνητικό σήμα και ξεκινάνε από την αρχή !
2. Εάν προλάβει το "κέντρο γνώσης / εμπειρίας / απόφασης" να στείλει την απόφαση στο χέρι, ΠΡΙΝ το "κέντρο συνειδητότητας /αναστολών"... τότε ΜΑΛΛΟΝ είναι ΚΑΛΥΤΕΡΑ !
3. Εφιαλτική πρόοδος της Επιστήμης ? Πρέπει να τον πείσω να ανεβάσει ένα "άρθρο φωτιά". Μόλις τελειώσει με το Κέντρο Εκπαίδευσης Υγεινομικού και τοποθετηθεί κάπου...
(Παράτησε δουλειά, γυναίκα και τετράχρονο γυιο
04/09 20:57  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Παράτησε δουλειά, γυναίκα και τετράχρονο γυιο, Διδακτορικό... για να έρθει να υπηρετήσει. Για να μην είνα στη συνείδησή του "ανυπότακτος" μέχρι να "πιάσει το όριο"... Φαίνεται ότι κάποια "κέντρα του εγκεφάλου" παραμένουν προγραμματισμένα από γεννεές "Στρατιωτικής Οικογένειας"...
06/09 11:14  cormorano

Πέρασα να πω μια Καλημέρα σε όλους !

Βλέπω ότι εύκολα ξεχνούμε...! Τόσο εύκολα ξεχάσαμε το Blog ;;;

Τελικά μόνο εμείς οι cormoranoi που πετάμε εκεί ΨΗΛΑ... τα βλέπουμε ΌΛΑ... μου φαίνεται...! :-) :-)
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
18 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις