Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Τι έχει η μύτη σου γαμπρέ;
1617 αναγνώστες
Σάββατο, 23 Αυγούστου 2008
23:17

  

 

     Άστραψε και βρόντηξε ο δημοκράτης βουλευτής Αρ. Οικονόμου, υπερασπιζόμενος από το βήμα της Βουλής το φορολογούμενο Έλληνα πολίτη. Ξεπέρασε στην οργή το Δία στα συζυγικά του μαχαιρώματα  με την Ήρα. Μέχρι τη «Ρωμαϊκή Ιστορία» του Τίτου Λίβιου επικαλέστηκε  (7 βιβλίο, 21ο κεφάλαιο) και ένα σύγγραμμα του Γουόλ Πιτ για τα Αγγλικό Εμπόριο, για να γίνει πειστικός:

 

 

«Κύριε πρωθυπουργέ

 

Ανοίξτε οποιοδήποτε βιβλίο της Οικονομικής Επιστήμης. Όταν οι φόροι αναλογούν στο 6% του Εθνικού Εισοδήματος  είναι η καλύτερη φορολογία….Όταν φτάσει στο 12%, όπως στη Γαλλία είναι βαριά. Όταν ανέλθει στο 15% τότε σημαίνει πως το κράτος είναι σε εξάντληση.

 

Και δε θέλετε να σας πω πως η φορολογία της Ελλάδος δεν είναι εντελώς φρικώδης: Όταν, όμως, από το εθνικό εισόδημα της χώρας λαμβάνετε το 31% νομίζετε πως υπάρχει πλέον περιθώριο να φορολογήσετε ακόμη το λαό;

 

Μεριμνήσατε με το νομοσχέδιό σας για τους δανειστές της χώρας. Θα πρέπει να μεριμνήσετε όμως και για τους φορολογούμενους. Έχουν εξαντληθεί οι δυστυχείς. Δεν εννοώ να θυσιάζονται οι φορολογούμενοι στους δανειστές.

 

Πρέπει να σκεφτείτε πώς να ελαφρώσετε το αφόρητο αυτό βάρος του ελληνικού λαού. Αρκετά παίξατε το ρόλο του πλουσίου. Θυμηθείτε πως κυβερνάτε φτωχή χώρα. Η πενία δεν είναι για μας ντροπή. Δεν είναι ο Αννίβας προ των πυλών...

 

Ενώ υπάρχει αμείλικτη καταδίωξη των φτωχών νέα και μεγάλα χρέη των πλουσίων καθυστερούν. Φοβηθείτε τον καιρό που ο φτωχός θα βάλει μπροστά τον πλούσιο με το ξύλο. Βαριά φορολογείται ο εργαζόμενος λαός….

 

Ό, τι πολέμησα περισσότερο ήταν η <πολιτική σχολή> που κυβερνά αυτόν τον τόπο. Μια κάστα ανθρώπων που θεωρούν την Ελλάδα τιμάριό τους και την πολιτική επάγγελμα. Στην Ελλάδα η πολιτική είναι συνώνυμη του φαυλότερου επαγγέλματος. Παντού επικρατεί δωροδοκία. Μέσα σ΄ αυτή τη Βουλή υπάρχουν ομάδες ανθρώπων με διάφορες αποχρώσεις που συμπράττουν κρυφά για τα δικά τους συμφέροντα.

 

Γι΄ αυτούς Βουλευτήριο = Χρηματιστήριο!».

 

─ Μάλιστα, μάλιστα! φώναξαν μερικοί βουλευτές από τα δεξιά.

 

─ Αυτό το μάλιστα είναι πολύ "αραιωμένο". Είναι σαν μια τρίχα σε φαλακρή κεφαλή. Εξήλθε από δυο - τρία στόματα. Να ακούσω να το φωνάζετε όλοι, είπε ο ριζοσπάστης βουλευτής και κατήλθε κάθιδρος και ξαναμμένος από το βήμα. Τα ηχηρά χειροκροτήματα των συναδέλφων του συνόδευσαν τα βήματά του προς το έδρανο που καθόταν.

Η εφημερίδα της εποχής Ασμοδαίος σατίριζε την ίδια εποχή: «Η ελληνική κοινωνία ευρίσκεται εις τη μεταμορφωτική περίοδο της χρυσσαλίδος, η οποία έπαυσε να είναι κάμπη και δεν έγινε ακόμη ψυχή...».

 

 

Στους διαδρόμους της Βουλής ο μεσήλικας φύλακας άκουσε τη δημοσιογράφο να του περιγράφει φιλικά την παραπάνω σκηνή, από το 1897.  Σε απάντηση τότε έπιασε τη μύτη του, παραστατικά, κουνώντας το κεφάλι απαξιωτικά και εξήγησε: "Στο χωριό μου ήταν ένας τύπος συνέχεια συναχωμένος με κόκκινη μύτη που έτρεχε διαρκώς. Όταν τον πήγαν για γαμπρό στο διπλανό χωριό τον ρώτησε ο πεθερός:                                                                               

-          Τι έχει η μύτη σου γαμπρέ; 

-                                                                                                 

-          Α! είναι λόγω του χειμώνος…   

-                                                                          

Πετάχτηκε τότε  ετοιμόλογη και φαρμακόγλωσση η προξενήτρα και απόσωσε:   

                                                                                                                  

 - Ναι, σε ξέρουμε κι απ΄τα καλοκαίρια....

.

  

   Σ.σ.: Το παρόν αποτελεί απάνθισμα από τα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων, Φεβρουάριος 1897, επί πρωθυπουργίας Χ. Τρικούπη. Στην αγόρευσή του ο βουλευτής σχετικά με την έγκριση δανείου 25 εκατομμυρίων  χρυσών δραχμών ανέλυσε διεξοδικά το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, στιγματίζοντας και το ρόλο των κερδοσκόπων - χρηματιστών. ..

 

Έκτοτε πολλοί γαμπροί στο X.A.  παραμένουν συναχωμένοι.....

Σχόλια

23/08 23:20  Usοund
Καλό, Gold!
23/08 23:32  CANYON
5* Καλως σας βρηκα μεγαλη του capital ψυχη...
23/08 23:36  Goldmine
Usound, καλοσύνη σου!
23/08 23:37  Goldmine
Η...<ψυχή> αντλεί από σας! Νάσαι καλά Canyon...
24/08 11:06  PREMIUM
Καλημέρα...

Το σχέδιο <<..δανεισμένη Ελλάδα..ποτέ...νικημένη..>> έχει μπει σε...εφαρμογή από...ΤΟΤΕ από (αυτούς) !

Να δεις όμως άμα...θέλουν πως τα...μειώνουν (τα δάνεια) όταν το...αποφασίσουν (αυτοί)! :-)

Άκου με που σου λέω ! :-)

ΥΓ. Καλά μήπως νομίζετε ότι είμαι στη..."φυλακή" ;-)
Μέγα Λάθος!...Οσονούπω ! :-)
24/08 12:26  Swearengen
C' est une lamentable histoire que celle de la dette Hellenique. Ας ξεκινήσουμε από την αρχή, όπως λέμε "γκολ από τ' αποδυτήρια" : Το συνολικό δάνειο των 64.000.000 δραχμών που μας δάνεισαν οι "φίλες" μας Μεγάλες Δυνάμεις, κατά τη σύσταση του ελληνικού κράτους, ξοδεύτηκε ως εξής : 7.000.000 βούτηξαν οι Ρότσιλντ. 33.000.000 πληρώσαμε (μέχρι το 1843) σε τόκους και χρεωλύσια. 12.000.000 πληρώσαμε στην Τουρκία, ως αποζημίωση. Για παλαιά χρέη, άλλα 2.000.000. Για έξοδα της Αντιβασιλείας, άλλα 1.400.000. Για συντήρηση και έξοδα επιστροφής του βαυαρικού στρατού που μας φόρτωσαν, άλλα 5.000.000 (έξυπνα ειπώθηκε τότε ότι "οι Ελληνες πλήρωσαν για νά 'χουν τους Βαυαρούς και έπειτα ξαναπλήρωσαν για να τους ξεφορτωθούν"). Άντε τώρα να προκόψει η Ψωροκώσταινα.
24/08 12:28  pol
Καλημέρα στις ευγενικές ψυχές!
Τα οικονομικά όλο και δυσκολεύουν.Χρέη προπολεμικά,μεταπολεμικά και συνεχώς δανεισμός για αποπληρωμή δανείων.Φαύλος κύκλος!
24/08 15:45  shade
Γειά σου goldmine.
Υπέροχο το κείμενο που ξέθαψες και μας θύμισες οτι πάντα έτσι ήτανε.
Αν ήταν η Ελλάδα εταιρεία θάχε κλείσει από χρόνια, είναι κράτος όμως και το λένε επιτήρηση, πιστοληπτική αξιολόγηση κλπ κλπ.
24/08 23:14  Goldmine
Kαθυστερημένα απαντώ και ευχαριστώ για τα ωραία σχόλια σας φίλοι Disc, pol, swearengen και αγαπητή shade.

Σήμερα έπαιξε... Ορεινή Κορινθία, πάνω από την Ευροστίνη, στην Καρυά.

Στην ομώνυμη ταβέρνα αξιόλογη η περιποίηση και η ποιότητα. Κατσικάκι στη σούβλα προτίμησε η παρέα μεταξύ εκλεκτών κρεατικών.

Με θερμοκρασία 35C στη θάλασσα εκεί συναντήσαμε 28C και οξυγόνο απευθείας.
απ΄τον έλατο:-)

Καλή βδομάδα σε όλους και καλή επιστροφή στα σμήνη των Αθηναίων!
25/08 15:40  CANYON
Εχοντας και η αφεντια μου συν γυναιξι και τεκνοις επιστρεψει απο ορεινες καλοκαιρινες εξορμησεις στις οξιες του Γραμου υψομετρο 1750+ και θερμοκρασιες 6-18 πιστευω οτι τα πανεμορφα βουνα της πατριδας μας ειναι μια αξιολογη προταση για το καλοκαιρι μακρια απο βαβουρα και ζεστη,μια δοκιμη θα σας πησει...
25/08 21:15  cormorano

Μια Καλησπέρα πέρασα να πω σε όλους !
26/08 10:15  pol
Μια παραίνεση για τους φίλους του βουνού.Πιείτε νερό πηγής,ύδωρ ζωής !
27/08 07:39  PREMIUM
Φέτος γύρισα σχεδόν ούλη την Ελλάδα...

ΜΟΝΟ τα...βουνά δεν πήρα...παρόλο που έχω..."ρίζες" :-)

Η "πηγή" θα πρέπει να είναι πολύ..."ορεινή" πρωϊνέ συμπαραστάτη μακριά από φυτοφάρμακα !

Με το καλό θα το κάνω το...χειμώνα :-)

ΥΓ. Friend μη μου πεις ότι θάρθεις από 1/9 που πολυσυζητιέται σαν..."ορόσημο" ! :-)


27/08 07:47  Goldmine
Kαλημέςρα, cormorano, pol, friend και σε όλους τους επισκέπτες. Συγκλίνω για το νερό της ορεινής πηγής έχει γεύση αθανασίας...και στο προσφέρουν άγγελοι κρυστάλλινο καθώς σε δροσίζει. Τουλάχιστον μια-δυο φορές τη βδομάδα η επίσκεψη στη φύση χαρίζει ζωή παντοιοτρόπως. Μακάρι να μην αμελούμε pol.
Φίλε, πάω κι έρχομαι ζωρίς τυποποιημένα ορόσημα. Ορίζω την ελευθερία μου και συντονίζω τη ζωή μου. Είχε λίγη ένταση η βδομάδα. Σύντομα θα τα π ούμε εκτενέστερα, με όλους τους φίλους.
29/08 10:58  cormorano
Την Καλημέρα δεν το ξεχνάμε... τουλάχιστον εμείς απο εδώ μερια...!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
14 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις