Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Oι αγορές δεν πεθαίνουν ποτέ, οι άνθρωποι, όμως;
1478 αναγνώστες
Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2008
18:41

 

 

      Όταν  ο Ήφαιστος,   στα θεϊκά του εργαστήρια  φιλοτεχνούσε τα ανίκητα όπλα του Αχιλλέα, κατά παραγγελία της μητέρας του Θέτιδας, δεν μπορεί, κρυμμένος κάπου εκεί κοντά, θα έκλεβε τα μυστικά του ο προστάτης του Εμπορίου  Κερδώος Ερμής για τον οποίο ο Βρετανός ακαδημαϊκός Ρ. Φ. Γουΐλετς γράφει τα εξής:

  «…ο Ερμής είναι ο πλέον συμπαθής, ο πλέον ασταθής, ο πλέον   συγκεχυμένος, ο πιο πολυσύνθετος και επομένως ο πιο Έλληνας από όλους τους ολύμπιους θεούς».

Με τα κλεμμένα μυστικά πρέπει να δημιούργησε το θεσμό των Χρηματιστηρίων ώστε να "φονεύουν" μεν το χρήμα, όπως ο Αχιλλέας τον Έκτορα  αλλά  τα ίδια να μην αφανίζονται ποτέ. Ως σύμβολο των Χρηματιστηρίων  θα  ταίριαζε «γάντι» το αναγεννώμενο εκ της τέφρας του πτηνό, ο Φοίνικας της εικόνας.

 

Όσο για την Αχίλλειο πτέρνα των αγορών - μιας και πήραμε "φαλάγγι" τη μυθολογία - θα την αναζητήσουμε στην πλέον ενδόμυχη παρηγοριά των απανταχού χαμένων επενδυτών στο δόγμα, που ο Ερμής ενστάλλαξε στη χρηματιζόμενη ανθρωπότητα "πως οι αγορές ποτέ δεν πεθαίνουν".

 

Εκ πρώτης όψεως, το παραπάνω αξίωμα ασκεί  ευεργετική επίδραση  στην ψυχολογία του επενδυτή.  Παραταύτα, εξεταζόμενο σε βάθος χρόνου,   δεν  αποτελεί "υποπόδιον των ποδών αυτού", διότι η τραυματισμένη αγορά, έστω και απέθαντη, δημιουργεί, αντανακλαστικά, χιλιάδες τραυματίες - επενδυτές με αμφίβολη τη δυνατότητα ανάκαμψης στους ρυθμούς της φυσιολογικής ζωής.

 

Διαπιστωμένα, ενώ οι αγορές, σταδιακά, αφήνουν πίσω και τις χειρότερες κρίσεις (κραχ 1929, γερμανική κατοχή στην Ελλάδα κ.ά.) οι επενδυτές   αφήνουν πίσω τα  συντρίμια τους... Συνεπώς, γίνεται πιο μακρινή και επώδυνη η εικασία της επιστροφής στον Παράδεισο της ευημερίας για όποιον έχασε μια μικρή ή μεγάλη περιουσία στο ναό του χρήματος, που του  επιδαψίλευσε, συν τοις άλλοις, κλονισμένη υγεία και διαταραχή της ισορροπίας στη ζωή του. 

 

Οι αγορές, πράγματι, είναι εφτάψυχες, όπως και οι γάτες. Όλοι οι επενδυτές, ωστόσο, δεν διαθέτουν  γατίσια ευελιξία και ευεξία σαν  τα συμπαθέστατα αιλουροειδή. 

 

Κάθε επενδυτής  οφείλει να παραδεχτεί πως το "επενδύειν" στις αγορές απαιτεί ειδικές προδιαγραφές και οδηγεί σε ψυχωσωματικά σύνδρομα. Υποσκάπτει  την υγεία και φαλκιδεύει την ψυχική ηρεμία, ενίοτε. Ο επενδυτής είναι ο εύκολος στόχος του "άγχους".  Η διαρκής ανησυχία φθείρει βιολογικά και τον πιο ψύχραιμο χρηματιζόμενο .

 

Ανάμεσα στον ακραίο ενθουσιασμό και στον ανεξέλεγκτο παραρμητισμό θάφτηκαν πολλές περιουσίες και απαγγέλθηκαν πολλοί επικήδειοι, μαρτυρεί η ιστορία των Χρηματιστηρίων, χωρίς πρόθεση να κινδυνολογήσω.

 

Αναφέρω ένα από τα πιο παράδοξα συμβάντα στην ιστορία του Χ.Α.: Kατά τη γερμανική κατοχή, που η πείνα αφάνιζε τον πληθυσμό και η  μπότα του κατακτητή απομυζούσε όλες τις παραγωγικές πηγές της χώρας, εκεί που θα φανταζόταν κανείς πτωτικό Χρηματιστήριο, σημειώθηκε - για ειδικούς λόγους, βέβαια -  μία μακροχρόνια, ανοδική πορεία των  μετοχικών τίτλων, έστω κι αν τυπικά παρέμενε κλειστό. Η ιδιόρρυθμη αυτή άνοδος αποδόθηκε σε πολλούς λόγους: Στη μεγάλη ρευστότητα, στην ανασφάλεια του επενδυτικού κοινού, στην κατάρρευση της δραχμής, στην τάση επενδύσεων σε χρυσό και μετοχές, στις κερδοσκοπικές παρεμβάσεις των κατακτητών και στον αχαλίνωτο υπερπληθωρισμό.

 

Χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν τότε, το Χρηματιστήριο όχι. Αυτό το μήνυμα ας αποτελέσει το αντίδοτο για όσους σπεύσουν να χαρακτηρίσουν ολίγον πεσιμιστικό το κείμενο.

 

Η απόκτηση και επαύξηση των αγαθών δεν είναι αμελητέα υπόθεση για κανέναν. Η ίδια η ζωή είναι ταυτισμένη με τη διεύρυνση σε όλα τα επίπεδα. Οι πάντες, δίκαια, επιθυμούν να διαφυλάξουν και να επαυξήσουν τα περιουσιακά τους  στοιχεία. Ιδανικό θα ήταν να συμβαίνει αυτό σε αρμονία με το περιβάλλον, με εντιμότητα, ανθρωπιά και αξιοπρέπεια.

 

Ο άνθρωπος επειδή είναι πεπερασμένο όν, έχει δηλαδή αρχή και τέλος, δεν πρέπει να τραβά την περόνη στη χειροβομβίδα των αγορών  πριν, προηγουμένως, την απασφαλίσει. Ο κάθε όλεθρος συνήθως έρχεται αιφνίδια. Ευτυχώς, στις χρηματαγορές πέφτουν προειδοποιητικές φωτοβολίδες.

 

Είναι, λένε, καλό να δίνεις και να παίρνεις ευχές. Θα κάνω μια πρωτότυπη ευχή για όλους σας. Να σας τυλίξει το χρυσό δίχτυ του Ήφαιστου, παρέα με τα κέρδη σας κι ό,τι πιο πολύ αγαπάτε. Ναι, ο Ήφαιστος δεν έφτιαχνε μόνο όπλα έφτιαχνε και απίθανα δίχτυα εκλωβισμού... Αν πιανόσουν εκεί μέσα δεν μπορούσες με τίποτα να απελευθερωθείς. Έτσι παγίδευσε την όμορφη γυναίκα του, την Αφροδίτη με το θεό του πολέμου Άρη και τους εξέθεσε σε δημόσια θέα! ¨Ηταν ο αντίστοιχος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος της εποχής με την κρυφή κάμερα.... 

 

Εύχομαι εσείς να αυτοπαγιδευτείτε σε χρυσά κέρδη! Και φυσικά απεύχομαι τον εγκλωβισμό σας στα δίχτυα της χρηματιστηριακής αράχνης. Όσο θεϊκό είναι το χάδι της, όπως του ράφτη,  - γλαφυρά περιγραφόμενο στο μπλογκ της zyzzx -  τόσο δηλητηριώδες είναι το δάγκωμά της!

 

Με χρυσές Hφαιστ-ιογενείς ευχές

 

Goldmine

 

Σχόλια

07/07 19:13  favlos
Δαιδαλώδες και απολαυστικό.

Λίγοι είναι στην αγορά.
Δυό τρείς χιλιάδες τους υπολογίζω...ενεργούς έτσι?
07/07 19:22  Goldmine
Χαίρε ακοίμητος λυχνία του φαύλου!

Ευχαριστώ για το χρόνο σας και την υπομονή σας!

Ακούω διάφορα στατιστικά κατά καιρούς δεν έχω άποψη. Ανενεργούς είχαμε κάτω από ένα εκατομμύριο, τελευταία. Αλλά μόνο 3000 ενεργοί, λες;

07/07 19:25  evie
Μόνο μία goldmine θα ανακάτευε στα ακροδάκτυλά της τη χρυσόσκονη της Ελληνικής μυθολογίας για να πασπαλίσει μ' αυτή τη σημερινή πραγματικότητα των αγορών!
Οι αρχαίοι μας πρόγονοι ανακάλυψαν το εμπόριο των προϊόντων και τη ναυτιλία για τη μεταφορά τους, τις μετοχές και την δημιουργία άυλων τίτλων τους είναι δική μας εφεύρεση ... μόνοι μας λοιπόν να βγάλουμε το ... φίδι από την τρύπα! Δηλ. να βρούμε τρόπο να προβλέπουμε τις προειδοποιητικές φωτοβολίδες...
07/07 19:40  Goldmine
Βρε καλώς την evie! Ευχαριστώ για το ωραίο σχόλιο! Η ανιψιά φώναξε θεία:-)
07/07 20:15  evie
...
όχι ακόμα :)
07/07 21:28  pol
Σαν το έντομο στον ιστό της αράχνης ,παρακαλώ να κρατήσει αρκετά το προηγούμενο της γεύμα,μέχρι να περάσει ο απελευθερωτής!
07/07 21:28  voula 99
Καλησπέρα!
Ο Κερδώος Ερμής τα κάνει όλα!

07/07 22:33  Goldmine
Pol μείνε αραχνιασμένος όσο χρειάζεται...μόνο μη στοιχειώσεις, χε, χε!

Voyla99, λένε πως ο τύπος ήταν προστάτης των κλεφτών και καλός απατεωνίσκος.

Αλλά εμείς θα του ξεφύγουμε μέσα στο χρυσό δίχτυ προστασίας των φίλων του χρυσωρυχείου:-)
08/07 02:44  ditaset
απο το στομα σου και στου ερμη το αφτι.
08/07 08:17  Goldmine
Kαλημέρα ditaset!

"Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο, σίγουρα ναι...".

Όλοι για προσωρινή ανάκαμψη μιλάνε.

Προσοχή σε νέους εγκλωβισμούς μόνο.

Η γνώμη μου είναι πως δεν ξεπεράστηκε η διεθνής κρίση.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις