Ναός και Καπιτώλιο Λαός και Κολωνάκι
G o l d m i n e
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


2166 αναγνώστες
9 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013
17:28

10 Μαϊου σήμερα. Παρασκευή συννεφιασμένη. Όπως θα ταίριαζε να είναι η προηγούμενη Μεγάλη Παρασκευή, που ενώ η θρησκευτική μας παράδοση την θέλει μουντή με μολυβένια σύννεφα κι αστραπές να σχίζουν τον ουρανό, όπως στον Γολγοθά, φέτος κατ΄εξαίρεση ο ήλιος δοκίμασε τις αντοχές μας με θερμοκρασίες μικρού καύσωνα. ‘Ετσι αντί για Επιτάφιο ψάχναμε παραλίες.

 

Η Κυριακή που μας έρχεται, και κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαϊου, είναι αφιερωμένη στη γιορτή της μάνας. Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων έφτιαξε ένα μελωδικό ποίημα που είναι ό,τι πιο ταιριαστό βρήκα για τις γυναίκες που σκίζονται στα δύο κυριολεκτικά ώστε να απολαμβάνουμε όλοι το δώρο της ζωής. Κατά πόσον το εκτιμούμε ας δώσουμε μόνοι την απάντησή μας αυτοεξεταζόμενοι.

 

 

Με θλίβει που από λάθος και των δύο πλευρών στην Ελλάδα οι μεν μητέρες συνήθως γίνονται υπερπροστατευτικές και μπαίνουν άκομψα στη ζωή των παιδιών τους προκαλώντας την αντίδρασή τους τα δε παιδιά το εκμεταλλεύονται αυτό εξίσου άκομψα και συμπεριφέρονται με έλλειψη σεβασμού, ειρωνείες και διακωμώδηση - τύπου Λαζόπουλου - για την πιο ιερή τους σχέση που συνήθως καταντά ψυχολογικό σύμπλεγμα, οιδιπόδειο για τα αγόρια και ανταγωνιστικό σύνδρομο για τα κορίτσια.

 

 

Ονειρεύομαι πιο υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα μεγάλα παιδιά και τις μητέρες τους. Πάσχει η σχέση γενικά. Η έλλειψη χρόνου οδηγεί τις δύσμοιρες εργαζόμενες μητέρες να θεωρούν πως με παροχές, δώρα και χαρτζιλίκι μπορούν να αναπληρώσουν το υστέρημα της επικοινωνίας με τα παιδιά τους και το κενό της σωστής ανατροφής.

 

 

Τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, θέλουν τον χρόνο μας και τον χρόνο τους. Το φαγητό της μαμάς, τη συζήτηση με τη μαμά, τη σπιτική θαλπωρή, την οικογενειακή εστία, τη στήριξη, την αγάπη, την κατανόηση, την επιβράβευση, την επιβεβαίωση, την επικοινωνία. Μια μεγάλη καρδιά και μια μεγάλη αγκαλιά!

 

 

Οι μητέρες απ΄την πλευρά τους θέλουν να μην θεωρούνται δεδομένες και να μην εισπράττουν απαξίωση, αδιαφορία, ασυνεννοησία, θράσος αυθάδεια και ανάγωγες συμπεριφορές, φαινόμενα που ανθούν κατά κόρον στην ελληνική κοινωνία.

 

 

Αν με ρωτούσαν ποιο είναι το πιο κυρίαρχο για μένα αίσθημα, είναι μία διαχρονική έννοια ξεχασμένη, πάνω στην οποία βασίζονται όλα τα άλλα. Κάτι που τείνει να εκλείψει από το λεξιλόγιο των Ελλήνων, όπου θεωρείται μαγκιά να είσαι θρασύς, αγενής με προπέτεια, τσαμπουκά, αθυροστομία κι επιθετικότητα... σφόδρα. Οι γυναίκες το εκφράζουν περπατώντας με ένα τσιγάρο στο χέρι - θυμηθείτε στην τελευταία διαφήμιση της vodafone, τη "γλώσσα" δύο γυναικών μέσα στα αυτοκίνητα, παρουσία δύο "ευνουχισμένων" και άφωνων συζύγων... Λάθος πρότυπα για τα παιδιά της Ελλάδας! Λάθος διάλογος. Κλείνω την τηλεόραση κάθε φορά που έχω να το υποστώ αυτό.

 

 

Αναφέρομαι στην έννοια "σεβασμός". Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε το ελάχιστο που αξιώνει κάθε μάνα. Δεν διδάσκεται. Εμπνέεται. Με παράδειγμα, ήθος και υπομονή.

 

 

Από δω απευθύνομαι σε πολλούς άνδρες και σε λιγότερες γυναίκες.

 

 

Όλοι όμως τρυγήσαμε ζωή μέσα από τα μητρικά σπλάχνα.

 

 

Ο Λουδοβίκος τραγούδησε.

 

 

Εγώ αφιερώνω. Με σεβασμό!

 

 

Όπως και νάχει μάνα είσαι… μόνο μία….

 

 

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
1051 αναγνώστες
13 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013
00:24

Φίλες και φίλοι μου

Περικλής Παναγόπουλος - Βίος και Ναυτιλία

 

Αποστολή εξετελέσθη!

Μετά από τέσσερα-πέντε χρόνια σκληρής δουλειάς και προσωπικών θυσιών είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως εκδόθηκε πλέον και κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία  η βιογραφία του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου μαζί με την περιγραφή της απαγωγής που γίνεται αποκλειστικά και μόνον από τον ίδιο.

Συγγραφέας η ταπεινότητά μου.

Προτείνω να το διαβάσετε όχι επειδή το έγραψα εγώ αλλά επειδή εσείς θα ωφεληθείτε από τη διαδρομή αυτού του σεμνού πλην Μεγάλου Έλληνα που είχε θείο και μέντορα τον Ευγένιο Ευγενίδη ενώ σίγουρα θα παραδειγματιστείτε στην τόσο κρίσιμη εποχή μας.

Διευρύνει ορίζοντες, φωτίζει πτυχές, δίνει αποκλειστική πληροφόρηση και διδάσκει πρωτίστως προβάλλοντας το παράδειγμα του διεθνή επιχειρηματία και πατριάρχη της ναυτιλίας μας.

Ο τίτλος του:         ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

                                    ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Είναι ένας τόμος με 512 σελίδες εκ των οποίων οι 100 είναι πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Σχεδιασμένος από μένα με βάση σύγχρονα διεθνή πρότυπα βιογραφιών  ευελπιστώ πως θα αποτελέσει εσαεί πηγή γνώσης για τους σπουδαστές της Ναυτιλιακής και Οικονομικής  Ιστορίας του τόπου μας αλλά και για κάθε ειλικρινώς ενδιαφερόμενο αναγνώστη. Είναι μια βιογραφία-μύθος.

Την εμπορική εκμετάλλευση του έργου έχει αποκλειστικά ο βιογραφούμενος και ο εκδοτικός οίκος Επτάλοφος και όχι εγώ. Επομένως δεν είναι διαφημιστικός ο λόγος αυτής της ανάρτησης εκ μέρους μου παρά ενημερωτικός.

Καλοτάξιδο λοιπόν  το βιβλίο και Χρόνια Πολλά σε όλους σας, αγαπητοί φίλοι, αναγνώστες και επισκέπτες του ιστολογίου με υγεία πάντοτε, ευμάρεια, δημιουργία και ανθρωπιά.

 

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
12 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
3148 αναγνώστες
7 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012
21:24
  
 
 
 
ΖΩΝΤΑΝΟΙ

ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΕ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

 
          Παντελή, δεν δουλεύεις σήμερα; (στην ΕΥΔΑΠ);
 
- Πετάχτηκα δυο λεπτά να πάρω τη γυναίκα μου - κουρεύει μια πελάτισσά της εδώ δίπλα.
 
- Δουλεύει σε σπίτια; Και αποδείξεις πώς κόβει ρε συ;
 
- Δεν κόβει, αυτό έλειπε με 12 ευρώ που χρεώνει το κούρεμα. Ούτε μπλοκ δεν έχει.
 
- Και από ασφάλιση για σύνταξη τι κάνει;
 
- Την παίρνει εικονικά ένας κουμπάρος μας στο ξενοδοχείο του έξι μήνες τον χρόνο και τους υπόλοιπους μπαίνει στο ταμείο ανεργίας. Του δίνουμε
μόνο τις εισφορές.
 
 
- Ωραία, είναι ασφαλισμένη, θα έχει σύνταξη και παίρνετε και κάτι.
 
- Σιγά, ούτε για τη βενζίνη της δεν φτάνουν αυτά που δίνει το Ταμείο.

 
 
- Αλλά κι εσείς τρίτο αυτοκίνητο τι το θέλατε;
 
- Το πήραμε ως τρίτεκνοι χωρίς εισφορά και πάει η κόρη μας στο σχολείο.
 
- Μπα; Έχει δίπλωμα.
 
- Όχι, αλλά φέτος γίνεται 18 και θα της βγάλω.
 
- Και με το αγροτικό ποιος κυκλοφορεί;
 
- Ο μεγάλος γιος μας, αλλά προσέχει.
 
- Τι πράγμα;
 
- Δεν έχει πινακίδες, δεν βγάλαμε. Ούτε ασφάλεια, δεν συμφέρει.
 
Εξάλλου μόνο Σαββατοκύριακα το κινεί.
 
- Για να πάει πού;
 
- Στον κουμπάρο με το ξενοδοχείο, δουλεύει στην ταβέρνα.
 
 
Λέω μήπως τον πάρει κι αυτόν σαν τη μάνα του, να έχει ασφάλιση.
 

  
Πετάγεται και στο χωριό και βοηθάει τον αδελφό μου στα πρόβατα και τις
ελιές.
 
- Έχει καμιά εκατοστή πρόβατα νομίζω.
 
- Μπα, καμιά 25αριά έμειναν. Αλλά επιδότηση παίρνει για 100.
 
- Και ο έλεγχος δεν τον πιάνει;
 
- Όταν έχει μέτρημα τού στέλνει ο γείτονας τα δικά του.
 
- Και με τις ελιές;
 
- Είχαμε 200 ρίζες, άλλα οι μισές ξεράθηκαν.
 
- Δεν ξαναφύτεψες;
 
- Δεν συμφέρει. Με 2-3 ευρώ το κιλό το λάδι, τα μισά τα παίρνουν οι Αλβανοί, άσε λιπάσματα, οργώματα. Μια χαρά είναι με την επιδότηση.
 
- Και λες ότι σας κοροϊδεύουν οι πολιτικοί ρε Παντελή; Εσύ τι κάνεις;
 
- Σιγά τώρα, αυτοί τρώνε με χρυσά κουτάλια.
 

 
 

 

 

Τα συμπεράσματά σας τα βγάλατε ασφαλώς.
Έτσι δεν θα προσθέσω τίποτα καινοφανές
αλλά τα αυτονόητα: 

 

Κατά την ταπεινή μου άποψη η υγιής αντιμετώπιση της κρίσης χρειάζεται διπλή θεραπεία: πρώτον το ξερίζωμα της κουτοπόνηρης νοοτροπίας του Νεοέλληνα για άκοπο και παρασιτικό πλουτισμό και δεύτερον το δυνάμωμα της ψυχής μας για να αντέξουμε τα δύσκολα  μέχρι να ανακάμψουμε  πάλι με χρόνια με καιρούς ....

 

Αυτή η χώρα χρειάζεται εξυγίανση από πάνω μέχρι κάτω κι από τα νύχια μέχρι την κορφή της κοινωνίας. Χρειάζεται να μπούμε όλοι στον κλίβανο της κάθαρσης και της διαφάνειας.  Δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχουν ιδανικά πολιτεύματα στην εποχή μας. Ούτε κανείς μπορεί εύκολα να αποποιηθεί τα κεκτημένα του. Τουλάχιστον σε πρώτη φάση ας παταχθούν  η διαφθορά και  η υπερβολή και τη θέση τους ας δώσουν στη δημιουργική απασχόληση και την αλληλεγγύη απαραιτήτως για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε χωρίς απώλειες.

 

 

Φωτογραφία

Δείτε επίσης στο "έκτακτο παράρτημα" μας  

ένα ενδιαφέρον άρθρο

 για το τι έρχεται

στις 21-12-2012

Αξιολογήστε το άρθρο 
9 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
2013 αναγνώστες
10 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012
11:12

 

Το παρόν θέμα  αφιερώνεται σε μια πολύ αγαπημένη φίλη 

(ξέρει εκείνη...)

"Κακούργα μετανάστευση, κακούργα ξενιτιά

μας πήρες απ΄τον τόπο μας τα πιο καλά παιδιά!

Κάνε κουράγιο μετανάστη κάνε λεβέντη μου υπομονή

του γυρισμού σου αχ το καράβι πάλι μια μέρα αχ θα φανεί...

 

Σ.σ: Ποιος να το πίστευε πως μετά από μισό αιώνα το τραγούδι θα ξαναγινόταν επίκαιρο; Η ζωή εκπλήσσει. Δυσάρεστα συνήθως γιατί τα ευχάριστα κρατάνε μόνο στιγμές...

 

.....Κι από τον κυρ - Θάνο που πέθανε παραπονεμένος γιατί έβαλε ενέχυρο το μπαγλαμά τ΄αδέρφι του που τούφτιαχνε το κέφι του....

μέχρι του Μπελαμή το ουζερί....

κι από το όμορφο εκείνο αμάξι με τα δυο άλογα, το άσπρο και το μαύρο - σαν την πικρή μας την κατάμαυρη ζωή .....

μέχρι Εγνατίας 406 ....

κι ως τις φάμπρικες της Γερμανίας ...

και άλλα 2495 τραγούδια με τη σφραγίδα "Κώστα Βίρβος" πλουτίστηκε η ζωή, η μουσική και η ψυχαγωγία μας για μισό αιώνα σ΄αυτόν τον ευλογημένο τόπο με το έργο του ποιητή που έπιασε το σφυγμό του καθημερινου΄Έλληνα και τον ανέδειξε σε έργο ζωής.

 

 

.....Δήλωσε πως από τη χαρά του κέρδισε άλλα είκοσι χρόνια ζωής ο 86χρονος μεγάλος δημιουργός, υποβασταζόμενος, και κρατώντας τη μεγάλη ανθοδέσμη της αγάπης όλων μας στη σκηνή του θεάτρου Badminton.

Το δάκρυ του πολύτιμο σαν τα μαργαριτάρια των στίχων του το έπνιξε ο γιος της Γερακίνας που δεν ζει γονατιστός!

Διαπιστώνω από πέρυσι πως πάνω στις μουσικές σκηνές, και στις συναυλίες με συμβολικό εισιτήριο πολύ αξιόλογοι και - ευτυχώς για τη μουσική μας - μη εμπορικοί καλλιτέχνες γίνονται θεραπευτές για τις ψυχές του λαού προσφέροντας αθόρυβα εκτόνωση, ποιοτική διασκέδαση και χαρά. Τα γιατρικά που έχουν ανάγκη όλοι οι ταλαιπωρημένοι πολίτες αυτής της χώρας που προσέρχονται και συγκινούνται καθώς δονούνται από γνήσια αισθήματα που διώχνουν έστω και προσωρινά τα βάσανα και την ανασφάλεια.

Miscellaneous Glitter Graphics | GraphicsGrotto.com

Θεωρώ ένα από τα καλύτερά του τραγούδια το " Μακριά μου να φύγεις" στην καλύτερη απόδοσή του εδώ από την Πάολα - ναι μάλιστα - και τον πατέρα της σε εκπομπή της Τατιάνας. Μια άλλη πρόταση...ριψοκίνδυνη για πρωί αλλά αξίζει ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ και ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΙΣ:-)

Σ.σ.:Σ΄ αυτό το τραγούδι την παραδέχτηκα την Πάολα...Γιατί κατά τα άλλα όσο κι αν έψαξα στο youtube... γαβ γαβ.....

 

 

Ανάμεσα στην Ελλάδα που φτωχαίνει από μια κρίση που βαθαίνει κρύβεται ένας πλούτος, ένα δυναμικό, ένας πολιτισμός όλο βιώματα ικανά να μας κρατήσουν ζωντανούς με θάρρος για την επιβίωση που δυσκολεύει. Αναζητήστε τα κι ας γίνουν το διαβατήριο για τη ζωή που μας περιμένει.

Ήταν απ΄τις φορές εκείνες που ένιωσα τη γεύση της ικανοποίησης για την άλλη Ελλάδα που δημιουργεί όταν αποδομούν τα πάντα οι "σχιζοφρενείς" που ενώ καταψήφισαν το τρίτο μνημόνιο ψηφίζουν την εφαρμογή του μέσω του προϋπολογισμού.

Έτσι για να κρατάμε τις ισορροπίες.

Ακροβατώντας επικίνδυνα.

Κάθε χαμόγελο ενεργοποιεί 600 μύες και συμβάλλει στην καλή υγεία.

Χαμογελάτε και τραγουδάτε λοιπόν....γιατί:

Ο πόνος με τραγούδι περνάει !

 

Η Φωτεινή Βελεσιώτου άνοιξε τη μουσική γιορτή για τον Κώστα Βίρβο στο Badminton ερμηνεύοντας ένα νέο τραγούδι που γράφτηκε για την πορεία και εργογραφία του σπουδαίου λαϊκού στιχουργού. Οι στίχοι της Λίνας Δημοπούλου ιχνηλατούν τίτλους αλλά και επιλογές της ζωής του Βίρβου -με κέντρο βάρους το «εγώ δεν ζω γονατιστός» που ήταν και ο τίτλος της παράστασης σε μουσική του Μιχάλη Κουμπιού.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΡΒΟΣ

Μάρτιος, Τρίκαλα αρχίζει η ιστορία
Και βρίσκει μπάρκο το χαμένο μου κορμί
Σε ένα πλοίο που το λεν Σάντα Μαρία
Κι έχει λιμάνι το ουζερί του Μπελαμή

Πόλεμος, φτώχεια, προσφυγιά και ανταρσία
Σύλληψη ένα επί δύο το κελί
Με το μπατίρη το Λουκά στην Εγνατία
Μια στεναχώρια κι ούτε μια ζαριά καλή

Μα εγώ δε ζω γονατιστός
Είμαι ο τόπος μου φτυστός
Και οι ψυχές του
Που όταν πέφτει καταχνιά
Κάνουν τον πόνο τους πενιά
Και ρίχνουν τις στροφές τους

Ένας απόκληρος επί διαταράξει
Απ' την καρδιά μου δίνω τα χρυσά κλειδιά
Τα δίνω όλα κι ό,τι βρέξει ας κατεβάσει
Έξω από τ' άδικο και κάθε ξενιτιά

 

Σ.σ: Η Φωτεινή Βελεσιώτου, με φωνή "ανδρόγυνη" στα χνάρια της Μπέλου αποτελεί ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ -έστω κι αργά- για το ελληνικό μουσικό στερέωμα. "Οι μέλισσες" ήταν ο θεμέλιος λίθος πριν τα αποκαλυπτήρια...

 

 

 

Με μουσικό θέμα σε χρηματιστηριακό χώρο...

αφήνω τις καλημέρες μου

σε όσους "δεν ζουν γονατιστοί"...

ΣΕ ΣΑΣ !

 

 

Miscellaneous Glitter Graphics | GraphicsGrotto.com

 

ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΚΑΙ Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗς ΗΜΕΡΑΣ:

Φωτογραφία

Αξιολογήστε το άρθρο 
8 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1728 αναγνώστες
4 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012
15:45

Ενότητα δεν έχουμε αυτό μας λείπει.

Πίνακας του Ζακ-Λουί Νταβίντ (1787) Ο Θάνατος του Σωκράτη


Όταν ρώτησαν τον Σωκράτη να τους δώσει τον ορισμό

του μορφωμένου ανθρώπου,

Δεν ανέφερε τίποτε για την συσσώρευση γνώσεων.

«Η μόρφωση είναι θέμα συμπεριφοράς"

είπε.

 

Και ο έτερος Σωκράτης σε αρχαιοπρεπές άσμα!

Καλή συνέχεια!

 

 

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
17 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις